Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2010: Základní desky pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Computex 2010 - stánek Intelu: čip Intel P67
Zrovna včera jsme si povídali o tom, že Intel u čipsetů 6. řady pro procesory „Sandy Bridge“ opustí PCI sběrnici. Nyní se vrátíme o několik dnů zpět na taiwanský Computex, kde bylo u Intelu vidět několik budoucích desek pro tyto procesory a všechny do poslední měly nějaký ten PCI slot, většinou dva, v jednom případě jen jeden. Pokud můžeme soudit z ne příliš vyvedených fotografií Panasonicem DMZ-FZ8 redakce rumunského serveru Lab501, nezpozorovali jsme žádné speciální čipy, které by měly PCI zajišťovat. Navíc kolem těchto desek vyvstávají ještě dva další otazníky, ale to se dá vzhledem k tomu, kdy by měly být v prodeji, určitě očekávat…

Kolovaly internetem takové řeči, jakože čipsety 6. řady by už mohly mít v sobě nejen 6Gbitové SATA, ale také USB 3.0. Na deskách lze však zpozorovat USB 3.0 řadiče NEC/Renesas, což by indikovalo, že přímo v čipsetu USB 3.0 nebude.

Na některých deskách také najdete zřetelný nápis „PCI Express 2.0“. Avšak přímo v procesorech „Sandy Bridge“ by mělo být už PCI Express 3.0 rozhraní s rychlostí 8 GT/s (efektivní propustnost by se však měla oproti PCI Express 2.0 zdvojnásobit). Podle článku na serveru ExtremeTech by snad mohlo k finálnímu uvedení PCI Express 3.0 specifikace dojít už tento měsíc, konkrétně 23. června. Spíše ale očekáváme, že se PCI Express 3.0 dočkáme až v high-endových „Sandy Bridge-E“ šestijádrech.

Vyslovíme nicméně domněnku, že to, co je na obrázcích, jsou nejen předprodukční vzorky, ale především vzorky v poměrně ranném „alfa stádiu“ a do jejich finálního uvedení, které očekáváme až začátkem příštího roku, se může ještě mnohé změnit.

Computex 2010 - stánek Intelu: Biostar TP67XE
Computex 2010 - stánek Intelu: Jetway IH65
Computex 2010 - stánek Intelu: ASRock P67 Extreme3
Computex 2010 - stánek Intelu: Foxconn P67A
Computex 2010 - stánek Intelu: ECS P67H2-A
Computex 2010 - stánek Intelu: ASUS P8P67D EVO
Computex 2010 - stánek Intelu: MSI P67A-GD65
Computex 2010 - stánek Intelu: Gigabyte GA-SB
Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Computex 2010: Základní desky pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Žádné komentáře.