Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Computex 2013: SandForce díky DevSleep sníží spotřebu svých SSD řadičů

SandForce SF-2281
Na Computexu sice LSI SandForce nepředstavila žádné nové řadiče pro SSD, ale zato její inženýři pokračují ve vylepšeních těch stávajících. Dočkáme se tedy mimo jiné lepší spotřeby…

Řadiče od SandForce již delší dobu podporují šifrování dat za běhu. S novými firmwary budou kompatibilní se specifikací TCG Opal, kterou používají bezpečnostní aplikace od Wave a WinMagic a také to údajně prospěje Windows 8 a jejich eDrive (byť nic ještě potvrzeno není). V tuto chvíli můžeme říci, že na uvedení Opal-kompatibilních SSD s řadiči SandForce pracují s touto firmou třeba Kingston, ADATA či Avant. Ale přiznejme si, že tohle zajímá spíše business segment, ve spotřebitelském spíše vyhlížejme druhou novinku, nižší spotřebu.

SandForce přidává podporu pro idle režim DevSleep, kterou vyžadují Ultrabooky „Haswell“ generace. Též je nezbytný pro Connected Stand-by režim Windows 8. Jeho implementace dle SandForce povede ke značnému snížení spotřeby SSD v tomto režimu, a to z nějakých 20 mA na 50 µA. To představuje 400násobný pokles odběru, který logicky vyústí i ve vyšší výdrž Ultrabooků (a dalších strojů s podporou), v závislosti na míře využití tohoto režimu uživatelem.

SATA DevSleep

Nyní smutná zpráva: ač se tato úprava odehraje v rámci stávající generace řadičů, není možné ji implementovat aktualizací firmwaru do již existujících vyrobených SSD. DevSleep vyžaduje přidání jednoho specifického pinu na pouzdro řadiče, přes který bude proudit po SATA rozhraní do SSD ona potřebná informace týkající se tohoto režimu a „probouzení“ z něj. Vedle řadiče tak bude potřeba též aktualizovat PCB referenčního designu a ano, i mírně přizpůsobit firmware. Pokud tedy plánujete nákup SSD, je možná vhodný moment na chvíli zastavit, dát si kávu či dvě a počkat, kdy se tato nová generace SSD objeví na trhu.

Pro Haswellovské Ultrabooky bude i tento díl skládačky znamenat, že ve stand-by režimu vydrží skoro 14 dní bez dobíjení. A to je pokrok, který rozhodně stojí za to. Intel do něj dal spoustu úsilí a věřme, že současně s Haswell generací Ultrabooků z něj brzy budou benefitovat i další typy mobilních počítačů.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Computex 2013: SandForce díky DevSleep sníží spotřebu svých SSD řadičů

Úterý, 4 Červen 2013 - 17:53 | Groover One | Mě je to celkem putna :) u desktopu jestli bude...
Úterý, 4 Červen 2013 - 16:13 | Doug Quaid | a realne to bude mat aky vplyv na spotrebu? v...

Zobrazit diskusi