Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i5-14400 ztrácí jiskru, nenabízí ani vyšší výkon, ani nižší cenu

opravdu rozpaky, Raptory už skoro ničím zajímavým nevynikají. Ale zase je třeba vzít v úvahu že bojuje vlastně platforma postavená za AM4 kdy konkurence byla 5000 řada, takže logicky proti nové AM5 s pokročilou TSMC výrobou to mají velmi těžké, drží se statečně ale to stáří už je vidět.
Za mě - a nejsem sám - je nejlepší cpu celé tzv. 14gen pouze 14700K kde došlo vyjma kosmetického posunu frekvence i k přidání 4 jader.
Tyhle i5 jsou tak do kancl nebo levných herních sestav kde v ceníku místo 13440 se objevilo číslo 14400, víc bych v tom nehledal.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

14700 je ten křemík co teď umírá na degradaci a Intel ho přestane prodávat?

Za takovéhle doporučení ti určitě lidi "poděkují".

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to myslí takhle.
"Nejlepší cpu celé tzv. 14gen", ale i tak díky existenci AM4/AM5 nedoporučeníhodný produkt. Vzhledem k ceně té i7 nad 10 tisíc je dnes AM5 jasná volba a to třeba i ve scénáři, kdy si do AM5 koupím něco dočasného za 5 tisíc a za rok či dva upgrade na nějaký Zen5. Prostě Zen5 je už moc blízko vydání na to, aby dnes kdokoliv šel do LGA 1700.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vážně umírá? Ano asi nějaké kusy u těch co to provozují mimo specifikace, ale tak to problém výrobce počítače že si neumí nastavit správné limity u svého výrobku.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Možná by nebylo špatné přestat omílat při každé zmínce o problémech Intel procesorů ten nesmysl, že za nedodržování specifikací Intelu můžou výrobci počítačů. Znalejším čtenářům je přeci jasné, že u tak zkušeného člověka tohle tvrzení nemůže být omyl, nebo neznalost.

Intel píše do specifikací vylhané hodnoty příkonů, aby jeho procesory na webech prodejců vypadaly pro neznalé lidi jako konkurenceschopné. Ale protože ví, že při omezení příkonů na ty hodnoty by v testech jeho procesory pohořely, tak netlačí výrobce základních desek, aby limity dodržovali, což dříve vynucoval. Podle dostupných informací prý výrobcům doporučuje implicitně limity nedodržovat, nebo dokonce vypínat. Ale ani nemusí doporučovat. Když nedodržování limitů povolí a nějaký výrobce je nedodrží, tak to v podstatě musejí udělat i ostatní, protože jinak by jejich desky s Intel procesory v testech dávaly horší výsledky. a to by mohlo mít negativní dopady na jejich prodeje.

Podtrženo a sečteno: To, že nepohoří Intel procesory v testech, ale pohoří v základních deskách, je vědomé rozhodnutí a tedy i vina Intelu, ne výrobců desek.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Prečo do istej rodiny Core Intel vedel TDP dodržiavať aj u K CPU? Neskutočné ako obhajujete Intel bez ohľadu na to čo urobí. Vôbec to nie je tak, že chce mať najvýkonnejšie CPU a tak u napr. i9-14900K nemôže nastaviť TDP na 125 W bez žiadneho "Maximum Turbo Power", lebo by výkon nebol vyšší ako u AMD?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Intel vyrobí CPU a má nějaké specifikace, Intel to CPU nenacpe do desky, která tomu pustí 2x - 4x tolik. To je problém té desky.

A když někdo dělá s takovým CPU a takovou deskou počítač, tak je to jeho vina, že to tak sestavil a nechal to tak běžet.

Kup si hotové PC od velkých výrobců - Dell, HP, Acer, Lenovo... kolik z těch PC bude dávat do 65W CPUčka 250W? Naopak některé počítače od těchto výrobců nedají ani 100W, třeba litrové Dell SFF mají power limit 99W.

A ano můžu si koupit 14900K a nastavit 125W, nevidím v tom žádný problém, někdo může vyrobit počítač co tomu pustí víc, nebo si to tak user může nastavit, pokud mu to HW umožní i když out of box to tak nebylo. Ale pak to provozuje mimo specifikace, se všemi důsledky.

Za svou kariéru s počítači jsem už prostřídal nemálo Intel procesorů a žádny nešel spotřebou za své limity, i kdybych chtěl, tak to neměl dovoleno. Ale postupem času se to stávalo méně a méně důležitým, poslední Intel jsem dal pryč před týdnem a ten i když měl povoleno 88W dle specifikace, tak reálně nikdy nešel nad 65W a to jsem se musel vážně hodně snažit. A výkonem na tom bylo stejně jako o 3 roky starší Intel CPU, které pro ten výkon potřebovalo bezmála 120W.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vy ste fakt iný veľmi slušne povedané. Zamestnanec Intelu? BFU? Špecifikácie určuje Intel a keby žiadne PL2, PL3 ani PL35 neexististovalo, aj i9-14900KS by žral len 150 W a allcore frekvencie by boli 3,2 GHz a 2,4 GHz. A žiadny výrobca dosky by do CPU nepustil viac. Píšete úplne odveci. OEM s tým nesúvisia nijak. Oni len CPU priškrcujú kvôli slabšiemu chladiču. To, že si VY môžete nastaviť limit je v tejto diskusii irelevantné. Bavíme sa o tom kto môže za to, že po rokoch Intel CPU žerie aj vyše 2násobok. Výrobcovia dosiek to nie sú. To, že má Intel CPU, ktoré nežerú veľa (aj môj i5-12400 nežerie 117 W), je irelevantné. Podstatné je, že sú CPU, ktorým Intel nastavil PL2, PL3... Tie PL by nemali byť vôbec a 150W CPU má žrať 150 W, 65W má žrať 65 W. Kto chce u i9-14900KS allcore frekv. 5,7 GHz a 4 GHz, nech si to tak nastaví ak vie, ale, ako Intel povedal, keby sa niečo stalo, nemá záruku. A ak nechce 2 GHz a 1,5 GHz u 65W CPU, nech nastaví TDP na 95 W a K CPU na 150 W, alebo kľudne na 170 W, ale nech neurčuje žiadne PL2 a ani výrobcovia dosky nepustia do CPU 350 W.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

On neni jiny, on takovy byl vzdycky :)
Na SHW, dokud tam jeste fungoval pod prezdivkou Komplikator, tak si tam nekdo zalozil ucet "Komplikator nema mozek".
Vic myslim neni potreba dodavat :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V čem ta tvá kariéra s počítači spočívá? V rozdávání knížecích rad a sponzoringu Intelem a Apple? No, vlastně proč ne, já bych si to dal taky líbit. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi neuvěřitelný lhář a demagog. Ty se jako snažíš DDoSnout, každý intelacký článek svými alternativními fakty nebo co? Fakt ti to ani trochu nepřijde, že ze sebe děláš idiota?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Netuším o čem je řeč.

Intel vyrábí CPU a dává mu nějakou specifikaci, stejně jako AMD. Někdo vyrábí desky a biosy, leckdy mu dovolí víc než specifikace. Pak jsou výrobci počítače co použijí desku a CPU a je na nich aby to nastavili správně (výrobce je i domácí skládač).

Pokud to je nastavené mimo specifikace, je to problém výrobce počítače, ten má vědět jak to správně nastavit. Pokud to tak nastavené není, nebo si to uživatel sám změní, tak to běží mimo specifikace a má to všechny důsledky s tím spojené, třeba že to je nestabilní nebo to dokonce něco poškodí.

To vůbec není o nějakém Intelu, tohle platí pro produkty všech značek. Proč se nenadává na výrobce těch desek které to pouští mimo specifikaci? Proč se nenadává na ty výrobce počítačů kteří to tak udělají? Proč křičí domácí stavě, který tomu zřejmě nerozumí a neumí si to pošéfovat?

jasně, nebyla by splněná povinná kvóta hejtu proti neoblíbené značce.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Obhajujete Intel, lebo výrobcovia dosiek púšťasjú do CPU veľa W. Ale keby to Intel nedovolil, výrobcovia dosiek by TDP prekračovať nemohli. Kde je napísané, že 65W CPU nemôže mať 125 W a K CPU 170 W? Ale bez prekračovania. Ale to by jeho CPU boli slabšie ako od AMD, že? Fakt veríte tomu, čo o Intelu píšete?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel nezakázal, ani nenařídil, proto taky existují výrobci desek a počítačů co specifikace dodržují. Někdo třeba uvítá 30% výkonu za 300% spotřeby navíc, má možnost.

A jestli nějaké CPU bude slabší nebo ne, to záleží na použití. Mě teď taky X lidí řeklo jaký jsem vůl, když si kupuju 5800X3D a ne 7600, když jsem neměl AM4 desku, že za stejné peníze mám stejný výkon ale novou platformu.

když mám za stejné peníze stejný výkon, tak je přece jedno jakou platfromu zvolím, bude to stejné, takže je úplně jedno zda tu či onu platformu.
Vtipnější je že 5800X3D sice napříč širokým spektrem her a aplikací má +- stejný výkon, ale pro můj jediný scénář ve kterém předchozí i5-10400F limitovala je ten 3D ryzen o 50-70% výkonnější než 7600 a asi 2-3x výkonnější než ta i5. Ten dvojnásobný výkon jsem potřeboval a 7600 by mi to nedala. Takže mělo smysl vzít žravější CPUčko a ještě na starší platfromě protože jednak je to jedno z mála CPU co splní nový požadavek a ty 3 další rychlejší procesory na trhu mají výkon 5.-15% vyšší ale upgrade by stál nejméně o 70% víc peněz a 5-15% výkonu navíc nepoznám a ani nepotřebuji

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Intel nezakázal..."
Do asi Kaby lake zakázal.
"Někdo třeba uvítá 30% výkonu..."
Na to u K CPU je možnosť zmeny násobiča a Vcore...
Nie je R7 5800X3D v hrách lepší? Ale človek s príjmom ako ste Vy nešiel do R7 7800X3D?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

bouře ve sklenici vody, věřím že u top modelů to nějaký asijský výrobce přehnal s příkonem a zároveň nechal chlazení které už bylo pro 13/14gen nedostatečné.
Rádoby důkaz že Intel stahuje 13gen jako podpora tvrzení neobstojí protože proti 14gen je na trhu naprosto zbytečná tak není důvod držet jejich prodej když jediné co dělají že konkurují o něco novější revizi.
Dle Alzy jich u nás bylo prodáno samostatně mezi 500-1000 (i7 14700K) a reklamovatelnost je aktuálně 0,37% tedy velice nízká.
P.S: 13700K má reklamovatelnost 1,69% a Ryzen 5900X 1,99%...
Ryzen 7800X3D má 0,5% - tedy prakticky stejné s podobně starým 14700K.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ztratit se da jen to, co mas.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pozor, jiskra se samozřejmě objevit může v kombinaci s nic moc deskou, čím horší deska tím větší pravděpodobnost jiskry :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Z jiskry vzejde plamen! 😀

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec mě to nepřekvapuje. Na retail trh intel kašle dlouhodobě. V high-endu se snaží udržet aby si zachoval jméno. Ale vzhledem k obratu to je bezvýznamné.

Konkurovat cenou nemůže. Pokazil by si jméno. A prohloubil ztrátu továren.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Celkově se snažím představit, jak dlouho by takhle zkostnatělá a na monopol a dotace spoléhající společnost, dokázala vydržet v mobilech/tabletech proti Mediateku, Unisocu, Qualcommu, Samsungu, Applu atd. Vždycky mě ta představa rozesměje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Firma která s dotací 375 miliard vykáže ztrátu 125 miliard Kč a jede vesele dál mě osobně konsternuje. Jakékoli ekonomické poučky ztrácí smysl. Jde o výrobní fabriky Intelu, kdo se nechytil.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Radši ani nemyslet na scénář kdyby AMD nemělo schopné CPU to by tenhle kousek stál určitě 10k+ a v recenzích dostával jednu zlatou hvězdu za druhou...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Intel nekašle na retail trh - to retail trh kašle na Intel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

chrchlaj na sebe vzajemne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však na retail se kašlat může, je to dnes už bezvýznamné procento. Když 4 z 5 jsou laptopy a z těch desktopů jsou 2 ze 3 OEM...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nechápu, proč se vůbec otravuje s vydáváním i9? Asi jde i o prestiž, takže to s tím kašláním nebude tak jednoznačné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme Jiricku, zvlaste v obdobi, kdy se Intel potaci v nejvetsich problemech snad od vzniku tehle firmy, minimlane poslednich 20 let. To je jasne, ze bude na segment "retail" kaslat, protoze je to 'bezvyznamne' procento :))
Intel nekasle, Intel nic lepsiho nema a vzhledem uz tak malym margin, jake ma, tak asi delat nic nemuze ty Einsteine..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Milý místní trolečku přečti si co jsem psal, klidně dvakrát, před tím se pořádně nadechni abys byl soustředěný a četl písmenka tak jak jsou napsaná. Pak si možná odpustíš nějakou přihlouplou focused reakci.
Přeji hezký den.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Uzasne, co tak napsat neco konkretniho Jiricku Kocmane?
Zkus ..treba to das a treba to nebude takova blbost..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nabídka, která se odmítá. Riskovat problémy s přepínáním na atomy kvůli jenom 4 přidaným jádrům a to ještě u desktopového procesoru. Kdyby neexistovala nabídka AMD, tak bych raději dal stejnou cenu za jen velká jádra se stejnými parametry a to vůbec neberu v potaz možnost zapnutí AVX-512.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale? Veď si tu minule onanoval nad svojím super procesorom i7 neviem koľko čo má 2 jadra an x atomov. Zrazu keď to máš kúpiť za svoje tak AMD je kľúč. Zaujímavé zmýšľanie.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejzvláštnější na tom je, že stejný kus křemíku prodávají pod jménem 12600K s odemčeným násobičem o 30% levněji.

To nevymyslíš.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Skvelý postreh. Ja sa v tom multi jadrovom bordeli strácam. Toto je skvelá ukážka pokroku podľa Intel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, 12600k je v tohle chvíli jeden z jen Intelů co se týče použitelnosti obecně i poměru cena výkon.
Jen prostě člověk nesmí přemýšlet způsobem "větší číslo je víc"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A ukazuje to že i sám Intel v tom má bordel a už neví které CPU má jaký výkon.
14400 je architektura alder lake konfigurace 6+4, 12600K je úplně to stejné navíc odemčené a borci tomu nasadili o 30% nižší cenu :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intel moc dobře víí, tam určitě problém není.
Jde ale o několikanásobnou recyklaci, protože "generací" a řad vychází tolik, že neznalý zákazník nemá šanci to vše porovnat a vyhodnotit.
A ten nesmyslný počet "nových produktů" si prostě žádá trh - akcionáři.

Stejně tak býval kdysi přeznačený Radeon HD7870 na R9-270 a podobně.
"Když nemáš nový produkt, prodej ten starý s novým jménem a sloganem. "

Jinak Intel AlderLake jsou ve skutečnosti DVA procesory 8+8 a 6+0,,, nic dalšího není. Všechny "produkty" jsou vytvořeny z těchto dvou křemíků - a jako bonus půlka 13xxx a 14xxx řady.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z grafů jsem teda hlavně vyčetl, že i7-14600K za $310 je lepší než Ryzen 7 7700X za $310.

To bych úplně nečekal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vypada to tak. Sice jen mirne, ale ano. Spis bych to povazoval za +/- stejne v dane cenove kategorii.

14600K bude rozhodne lepsi volbou nez 14400.

14600K je vhodna volba pro fanousky Intelu.
7700X vhodna pro fanousky AMD a pro lidi, co resi spotrebu (30W mene nez 14600K).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, zda ta spotřeba bude vždy lepší. Já teď vyměnil Intel za AMD, a AMD má spotřebu vyšší při stejném výkonu.

Sice jde o nízké čísla, 7W vs 21W v idle, 25-40W vs 35-60W v herní zátěži (60 FPS lock), ale je to víc a procentuálně je to docela velký rozdíl, zvláště o 200% víc v Idle. ALe když jsem tu výměnu plánoval, tak jsem si toho byl vědomý a počítal s tím, byť ten idle je fakt tragický.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Castecne souhlasim. Vysledky testu na internetu mluvi o vyssi spotrebe ale tam se o 60FPS locku samozrejme nemluvi. Zalezi jak a proc kdo spotrebu resi. To se bude dost lisit. Podobne by se dalo mluvit o omezeni v BIOSu - coz vubec nezatracuju (ale je to individualni).

Ja ji resim zejmena kvuli hluku a spickova spotreba je pro me limitujici. Idle je vetsinu casu a to pro nekoho zase muze byt dulezite z hlediska nakladu (me nezajima, protoze se jedna v mem pripade o rozdil cca 1CZK/tyden).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt tak Jiricek porovnava jabka a hrusky. Idle muze mi Intel lepsi, ale v Idle, pokud si ten clovek 'nepousti aby nebyl sam v pokoji', tak v principu nikdy v idle neni, jakmile na nem cokoliv delas. K tomu co tandy Kocman jeste psal..i kdyby to byla pravda, tak nejaky "lock na 60 fps" principielne nikoho nezajima. To nebude ani setina procenta lidi, co si takove CPU koupi.
Pokud se chces podivat, jak ti vyjsou spotreby, tak techpowerup ma celkem dobre grafy..
14600k ma spotrebu 93W v 47 testovanych programech (scenarich), 7700X oproti tomu jen 61W. Cili 14600k ma o 50% horsi spotrebu, pritom jeho vykon neni o 50% vyssi, ale radove v procentech. I herne ma 14600k o nejakych 20% horsi spotrebu na defaultech, nemluve urcite o peakach, ktere budou uplne jinde.. Krome toho, muzes koupit podstatne levnejsi 7700 a budes mit efektivitu jeste jinde.
To co pise Kocman jsou typicke cherry pick scenare, jeste k tomu v jeho pojeti, coz ve vysledku byva vzdycky nesmysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No právě ty biosy jsou problém, a ještě větší vybírat dle nějaké recenze která ani nepostihuje use case toho konkrétního uživatele.

Třeba hry, hraju je v 60FPS natvrdo zamčené. Na monitoru nastaven režim 60Hz, V-Sync, U leteckých simulátorů ještě V-Sync half refresh rate pro 30FPS. Třeba v X-Plane ta i5 měla spotřebu 15W, 5800x3D co ji nahradil 25W, to je 66% vyšší spotřeba, samozřejmě 10W je v absolutním měřítku irelevantní, ale jde vidět jak umí být Intel úsporný, v Idle je to 200% spotřeby navíc, ale PC je herní konzole, běží vesměs jen když běží hra, takže je mi to zase reálně jedno.

Tohle mi ale nějaké testy neprozradí, proto je jistota, když si to člověk vyzkouší sám a v případě, kdy to nevyhovuje to vrátí. Naštěstí člověk získá nějaké zkušenosti a dokáže odhadnout jak se případný nový HW bude chovat v jeho scénáři použití.

A ano max. spotřeba může určovat potřebu chlazení, to je zase problém u toho AMD, 105W vs 65W, i5 jsem chladil pomocí Freezer34 a ventilátor 400 otáček, nereagoval na nic. To si u tooh Ryzena dovolit nemůžu, v plné zátěži ten Freezer34 v defaultu to CPU udržel na 90 stupních, 1800 otáčkách a PB ubralo 150-200MHz, šlo snížit otáčky na 1400 pro stejné takty i teplotu, protože ten větrák už neměl co z malého pasivu odvést. Po undervoltu (all core negative 30) při stejné spotřebě drží při 1400 otáčkách 83 stupňů a takty jsou na 4450, výšší jsem u toho CPU neviděl. ALe to je pří all core zátěži po nějakou dobu, při herní zátěži ventilátor točí necelých 600rpm a CPUčko je někde kolem 60 stupňů, z pod stolu je ten ventilátor inaudible. Navíc teď mám ve skříni dva 14cm case fany které nejdou regulovat pod 650 otáček a dělají největší "bordel" jsou zhruba stejně hlučné jako grafika při hraní - ASUS Tuf triple fan 3060Ti na 3400x1440, v nejhranější hře má 80-120W a točí typicky 1000 otáček (Division 2, 60FPS lock) spotřebu a často běží pasivně, v MSFS si už bere 150-170W při 30FPS locku a točí cca 1200 otáček, Zvažuju koupit 4070S, která má při spotřebě 3060Ti o 75% vyšší výkon, takže by mohla jít spotřebou o dost dolů při stejné práci a ve stejném provedení by mohla běhat i pasivně, třeba v té Division 2 je to dost pravděpodobné, kdyby se udržela na 80W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rozumim. V mem pripade vse provozuji v UHD a kez bych tak potreboval FPS lock :).

CPU v vyse popsanych scenarich ma male vytizeni a stoji to na GPU. V pripade pouziti silnejsiho GPU pote poroste i spotreba na CPU, protoze se nebude tak flakat.

V mem pripade mam 2 PC protoze prejizdim mezi 2 lokacema (notebook mam taky, ale ten mam striktne na praci). V "novejsim" PC mam 3700X (65/88W limit) a wraith prism (dodavany chladic). Pri zmene GPU z RX480 na 4070 mi vzrostla i spotreba CPU a musel jsem doladit fan krivky protoze uz ten chladic zacal byt slyset. Spotreba celeho PC sla o ~80-100W nahoru a to i presto, ze z hlediska GPU to byl posun jen ze 130 -> 200W.

Mirim tim k tomu, ze asi neni dobre to zobecnovat. Je tam hodne promennych.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, CPUčko je nízko protože není limitované, ale na druhou stranu záleží to hra od hry... Ten load je docela malý, v MSFS 20-30% typicky. V X-Plane ta 5800x3D ukazuje mezi 5-10% loadu a běží na 35W :D

UWQHD, limit grafika, 5800x3D 48W - http://download.jirikocman.cz/uwqhd.jpg
FHD, limit CPU, 5800x3D 48W - http://download.jirikocman.cz/fhd.jpg

UWQHD, těžký limit CPU, 10400F - 24W - http://download.jirikocman.cz/1250410_20240408222800_1.png

A load v místě kde 30FPS lock zvládá jak CPU a GPU, tak to vypadá nějak takto
http://download.jirikocman.cz/10400f.png

A tady je jiné místo s Ryzenem, je to zamčené na 30FPS, je to o dost méně náročné místo, takže load CPU je nižší, ale spotřeba je pořád 41W. http://download.jirikocman.cz/1250410_20240418020232_1.png
Přijde mi že ten Ryzen drží +- konstantní spotřebu nehledě jak mu ten simulátor naloží, ale není se čemu divit když to tahá primárně přes jeden thread.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mohl byste jen tak pro zajímavost?
- přepnout CPU do Eco mode
- vypnout SMT
- poslat výsledek

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

klasickej Majklos.. ze ma levnejsi 7600x o 15% lepsi fps nez 14400 je vedlejsi, ale ze ma 14600k o 4% lepsi fps nez 7700x se musi zduraznit.. ((:

a jen tak mimochodem, od vydani toho testu klesla cena 7700x na 301 usd, takze tech 310 usd uz neplati (pro 14600k jo)..
https://www.amazon.com/AMD-7700X-16-Thread-Unlocked-Processor/dp/B0BBHHT...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak je tam par dalsich dulezitych drobnosti, jako napr. spotreba, mrtva platforma Intelu a pak 7700, ktery se da vykonam dat na 7700x ale stoji cca o tretinu min...
Konkretne treba 230E oproti 315E.
https://geizhals.de/?cat=cpuamdam4&xf=16686_Ryzen+7000
Jinak to, ze mel 14600 lepsi MT, byla vyhoda od zacatku. Stejne jako u 14500.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak trklo mě to, když jsem viděl první místo v grafu ... jinak moc desktopové CPU nesleduji, protože jsou mi dost fuk.
A jen pro záznam, vybral bych si tu 7700X kvůli spotřebě, když už bych musel něco vybrat.

Edit: Jo a argumentovat na procesoru za $310 rozdílem $9 vlivem fluktuace ceny mi přijde směšné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak 7700X je zvláštní procesor který nemá moc významu. Na spoustu produktivní práce stačí levnější 7600, na hraní rovněž. Za tu 7700X člověk zaplatí o 50% navíc, to už je pak lepší zaplatit za 7800X3D, která bude mít poměr cena/výkon lepší než 7700X a ještě se jedná o top herní procesor současnosti. Ano 7950X3D dá o 1-2% víc, ale za jakou cenu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne bych ale ze vubec neriskoval koupi aktualniho intel (13 -) hlavne 14 procesoru, proc?:

->protoze ty procesory zacinaji jasne na die umirat!
->protoze si nechci jednoduse za-platit za to co proste nechci a nevyuziju(debilni atomy)
->protoze ty procesory zerou 2 - 3x vic oproti uvedenemu TDP
->protoze se ty procesory v nevhodne navrzenem socketu LGA 1700 nechutne prohybaj
->protoze ty procesory obsahuji jiz v sobe bezpecnostni diry a dalsi pribyvaj...

Jestli to nekomu stoji za risk, jeho volba, Zen IV je ale bezpecnejsi a ve vsech dalsich ohledech lepsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu ve všech? Mě třeba přjdou Intely lepší spotřebou, zvláště v idle. Nebo třeba pro práci s videem jsou daleko výhodnější. Však jakou spotřebu bude mít jakýkoli Ryzen APU v Davinci nebo Premiere když bude mít na timelině třeba 3x 4k HEVC 10bit 4:2:2 HDR video a kolik bude mít Intel, který jako jediný tohle umí akcelerovat přes QuickSync? S AMDčkem budeš mít docela problém to vůbec plynule přehrávat, když tam budeš mít nějaké přechody a efekty. Intel si ani nevšimne že něco dělá. A ne, diskrétní grafika AMD ani NV HW decode tohohle formátu také nezvládají, umí to jen Intel grafiky, ať diskrétní nebo ty integrované a to už od 11: generace. Proto si také spousta lidí kupuje na editaci videa Intel a ne AMD, protože zrovna HEVC 10bit 4:2:2 je velice rozšířený formát, který používá mraky kamer

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

..tomu se uz neda nic nez smat :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podpora HW encode/decode v Davinci
https://preview.redd.it/amd-10-bit-4-2-2-hvec-support-v0-lriplq4k055a1.p...

Podpora encode/decode v Premiere
https://www.cgdirector.com/wp-content/uploads/media/2022/05/word-image-5...

Platí i pro 14. gen a Arc Intelu.

https://www.cgdirector.com/how-to-choose-a-cpu-for-video-editing/
Tady máš starší článek porovnává výkon 12.gen Intelu s 5000 Ryzeny, overall i 12600k překonává 5900X

Práce s videem - editace neznamená encode, to je většině editorů ukradené, potřebují pracovat na timeline, pokud nemáš HW akceleraci decode, budeš trpět.

Stejně jako trolíček jako ty, který bude číst:
Intel’s latest and greatest processors — by which we mean 12th Gen Alder Lake ones — are the absolute best option on the market when it comes to video editing.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Koho zajima tvuj 10b 4:2:2.. to je profesionalni pouziti. Jeste k tomu je to soucast APU, HW encoder. Stavet na tom jakykoliv case v obecne rovine pri diskusi o CPU muze jen uplny pitomec odtrzeny od reality.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No nedalo mi to pozrel som a klameš. Kto dnes rieši encode/decode na cpu? https://helpx.adobe.com/x-productkb/multi/gpu-acceleration-and-hardware-... keď už to fakt potrebujem na tej profi úrovni zoberiem GPU. Spýtal som sa 2 ľudí čo strihaju a točia klipy. Tam CPU fajčí handry keď sa to encoduje

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Od poslední generace Intel, Nvidia a AMD karet nikdo, konečně zlepšili HW bloky.
Teda pardon, teoreticky možná někdo v Hollywoodu při masteru originálu na nějakém serveriu 64 jader +.
Ale spíš ne,ty profi střihací mašiny taky používají akcelerátory a poté co předvedli s masteringem CD, kdy zprasili co se dalo je to spíše time is money.. takže ztrácet čas nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. time is money .."

Přesně tak.
Žel :(

Komu nestačí kvalita těch HW enkódovacích elementů, tak si holt musí počkat, než to přechroupá CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co má společného (video) střihací mašina s (audio) CD masteringem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S přístupem, kvalita je nám u zadnice. Hlavně kvantita a prachy.. profit. Navíc kvalitu dneska stejně nikdo neocení. U zvuku jen tlupa podivínů s netopíříma ušima a u videa je stejně průměrný konzument poloslepý od čumění do mobilu.
Proto mastering CD vypadal jak vypadal. Hlavně aby to už bylo v produkci a nazdar. SW rendering videa bude proto spíše výjimkou.. jelikož se budu opakovat time is money.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Proto mastering CD vypadal jak vypadal. Hlavně aby to už bylo v produkci a nazdar .."
Důvodem, proč kvalita CD šla do škarpy není ani tak potřeba času na to udělat to dobře (ukázkou budiž CD s klasickou hudbou), ale "Loudness War". Třeba https://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

TL;DR .. clipping (ožezávání špiček), normalizace (vše přpočítáno na jednu (nejvyšší) úroveň hlasitosti, ztráta dynamického rozsahu (spodní polovina hlasitosti se de facto přestala používat), zkreslení a zanášení artefaktů, ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

10400 byl zajímavý. 12400 byl zajímavý. 16400 třeba zase bude. Uvidíme.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Třeba se intel hecne a vydá 16400 v konfiguraci 8P+0E to by byla pecka!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To byli autoři mooc hodný, že srovnávali s 7600X mohli také s 7500f to má ještě nižší spotřebu a cenu
a stejný výkon /jj 2 kliky v Ryzen Masteru/ a koukám na HWinfo...
Běží 6 jader full load na 5240Mhz AVX2 úloha těžba coinu.. žere to 72W a teplota 70C.
Není jediný důvod proč se o ten CPU Intel vůbec zajímat.
Když tu Jiříček neustále obhajuje neobhajitelné s QuikSync a videoeditací.. A tak strašně, ale strašně si k tomu potřebuje Intel a ne Nvidii tak ho potěším, na ARC a750 to běží lépe a radostněji. Imho, kdo hodně edituje si iGPU nevystačí. Leda masochista. K tranformaci barev potřebujete bud 16 jader nebo dedikovanou GK.. Ale to je jedno, na toto reagovat co tu pořád kydá do diskuse to je jak perly...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.