Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i7-14700K může mít o 4 Atomy navíc: 8+12 jader

konečně víc Atomů, jen houšt .-) ať má Tralolko radost

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

.. :))
..zmena paradigmatu potvrzena. Cim vice malych Eprdku, tim lepe ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A není to málo? :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

recentních slev není nikdy málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je skvělá zpráva. To znamená oproti minulé generaci až o 20 % vyšší výkon do benchmarků na rendering!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Už bys to Pentium měl nahradit něčím, co výsledky počítá.
To odhadování je poněkud nepřesné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může mi někdo osvětlit důvod proč se tolik eCore cpe do výkonných CPU na hry nebo redender?
Jako já osobně jsem přešel z intel 4c+4ht na 2core+8eCore, notebook jsem měl možnost testovat a došel jsem názoru, že pro běžnou kancelářskou činnost je to lepší varianta než klasický 4/6c. Nějak moc to netopí, dokáže to běžet delší dobu na baterii, vidím tam samé pozitiva, ale opravdu v kombinaci např. 8c+10ecore mi pointa uniká. Ty eCore jsou prostě tak jako tak pomalé a velkých jader je dost, tak na co ecore?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na benchmarky.. no a kdybys zkusil 6c od amd, tak zjistis ze to je jak uspornejsi tak rychlejsi nez 2+8 od intelu.. (:

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To ti můžu vysvětlit zcela přesně. Nedávno sem si kupoval novej ntb. s Intelem, takže to mam naštudovaný. No a koupil sem si stroj s i7 12700H z několika důvodů. Jednak ceny strojů s 13.gen jsou brutálně přestřelený, rozdíl v ceně vůbec neodpovídá nárůstu výkonu. Rozdíl ve výkonu mezi alder lake a raptor lake je totiž velmi malý. Našel sem si i stránky, kde porovnávali IPC a myslím že vás nepřekvapí to, že při stejné frekvenci podává raptor i alder lake naprosto stejný výkon. Čili Intel už několik generací nezměnil nic v architektuře výkonných jader, pouze ořezal podporu DDR4. Raptor Lake-refresh na tom bude nejspíš úplně stejně.

Proto si myslím, že přidání eCore je marketingová fíčura, která má za úkol zvednout výsledky v benčmarcích, tak aby mohli do prezentačních grafíků malovat, jak furt roste výkon Intelích procesorů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže ecore navíc se aktivují jen na benchmark a v reálné zátěži už na ně systém žádné tasky nebode delegovat?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdový přínos mají jen v úlohách, které jde zpracovat paralelním způsobem bez velké potřeby synchronizace mezi vlákny.
Pro ST a lehký MT nemají E.cores použití (pokud je dost P-cores)
V úlohách, které potřebují komunikovat mezi vlákny, E-cores snižují výkon/propustnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nikdo nevíme, jestli to není součást wintel spolupráce na nějakých změnách v scheduleru pro Windows 12, které budou pro běžný chod už plně stát na malých jádrech, nebo tak něco. Zatím jsem nezahlédl, že by se natvrdo takhle ladil scheduler na Linuxu, ale tam se to teď trochu hůře rozklíčovává. Uvidíme jaký účel to nakonec bude mít. Jistě to nebude jen cinebenchová masturbace..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..se obavam, ze zatim nebude. Intel nema v soucasnosti zadny aspekt CPU (krome spotreby), ve kterem by necim vynikal. Efektivita+herni titul je AMD. MT je v soucasnosti remiza s tim, ze v nekterych specifickych scenarich, je B+L nevyhodny, nemluve o spotrebe. Takze jako univerzalnejsi vychazi opet AMD.
Takze jedine, cim muze zaujmout je opravdu MT, tim ze ty konfigurace pro vyssi MT navysi. Aspon marketingove tak muze mit lepsi benchmarky. Jestli to zafunguje v realu, nevim, ale soude prodle OEM prodeju z mindfactory, tak je momentalne Intel i pres RTL, tezce pozadu za AMD.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Intel nema v soucasnosti zadny aspekt CPU"

Na dva bych si vzpomněl. Je jediný, kdo dělá inhouse procesory, a nezablokuje ho třeba konflikt na Taiwanu. To je strategicky významné.
A pak umí 8S konfigurace.

Ten první bod je až trochu k pláči. Jestli Čína vybafne na Taiwan, tak nám zbyde jen ten Intel. AMD procesory fuč, AMD grafiky fuč, nVidia grafiky fuč. A všechny Intely se stanou strategickým materiálem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky Intelu (dedik) budou taky fuč. Ty se vyrábějí taktéž v TSMC... jako spooousta dalšího smetí.
Stačí aby na správné místo TSMC padla jediná bomba/raketa/sabotáž/"přírodní katastrofa" a výroba nepojede klidně půl roku. Pak to bude mazec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch továren má TSMC několik na různých místech a další staví zase jinde. Jedna bomba tolik škody nenadělá, ale USA jsou rozhodnuty zničit ty továrny všechny, aby se nedostaly do rukou pevninské Číně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To bych chápal, kdyby ta jádra byla energeticky efektivnější, ale podle všeho jsou zatím efektivnější jen co se týče počtu tranzistorů.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"kdyby ta jádra byla energeticky efektivnější,"

To síce nie, ale zase majú tretinový výkon oproti neskripleným jadrám :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš v Apple silicon mají 4 e jádra výkon jen o něco víc než jedno p jádro a přesto když neděláš nic intenzivního vše končí na e jádrech, kdežto ve w11 vše končí na p jádrech...

4 e jádra v plném loadu na M1 berou asi 1,5W, kdežto 4p jádra 18,5W. U intelu je ten rozdíl samozřejmě naprosto jiný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

".. Jistě to nebude jen cinebenchová masturbace .."

Bude to i Geek Bench masturbace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...víc Atomů, víc Addidas

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj, je to jenom nepříliš úspěšná snaha kopírovat big.LITTLE. AMD pěkně ukazuje, ve světě x86 není třeba si komplikovat život s heterogenními architekturami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ukazuje, ze to stoji za to, ale musi se to umet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proto s potleskem některých fans tohle AMD chystá?

Mimochodem big.Little už je docela pase, dnes máme v telefonech už docela normálně tři typy jader a letošní vlajky už by měly mít snad čtyři odlišná CPU jádra. Takže časem se dočkáme i v x86

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív jen NTB APU, kde na spotřebě opravdu záleží a desktop až za dva roky. Takže nikam nespěchají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako upgrade z 13700K určitě zajímavé. Mimochodem, nejsou to AMDčkáři co tak onanují nad MT výkonem? Ovšem musí být od té "správné" firmy že :-))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti ten, kdo začal tohle mnohojádrové šílenství, bylo AMD. Byla to cesta, v čem předehnat Intel. Koupil jsem tehdy ten jejich šestnáctijádrový Opteron, byla to katastrofa.
Dal bych přednost výkonnému dvoujjádru. Ale buďme rádi za tohle, kdyby AMD touhle cestou nešlo, bylo by to s Intelem ještě daleko horší, a AMD by dál paběrkovalo. Takhle jsou na trhu alespoň důstojné procesory.

Já si koupil snad nejslabší čtyřjádrové APU od AMD, a jsem spokojený. Nic to nežere, a výkonu to má mnohem více, než potřebuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli opravdu Opteron, tak se nedivím, že to bylo pomalé, když patří do rodiny pracovních strojů na 32 nm na nízkém taktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tím nemyslel ty původní Opterony, co si dávaly Pentium 4 ke snídani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

16. jádrových Opteronů tolik nebylo, šlo o Opteron 6200-series "Interlagos" z roku 2011 a Opteron 6300-series "Abu Dhabi" z roku 2012. Spíš mne napadlo, zda to nebylo blbě napsáno a myšleno bylo 16. jádrový EPYC. Nicméně standartní modely (byly i úsporné) měly takty v základu od 2 do 3 GHz, což na tu platformu bylo málo, asi proto psal, že to bylo pomalé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@DDR0
..chce to zase trosku rozumu do tech emocnich vykriku. Pokud preskocime Bulldozer eru, tak AMD Zen1 totalne rozboural zabehle Inteli "4 jadro staci vsem" a jejich predrazeny HEDT. Posunul MT vykonostni level uplne nekam jinam. V te dobe to byla naprosta pecka. Podobne peckoidni byl 3950X, ktery dotahl 32T do desktopu. ALe vsechno ma nejake svoje hranice smyslneho pouziti. Stejne jako nema smysl kupovat vic jak 8C na hrani, stejne tak i spousta MT programu nevyuzije vic ja tech 32T, potazmo vyuziji uz ted mene. Tim ze pridas pak dalsich 16T na 48T tak techp programu co to vyuzije a scenaru bude min a min. Nemuzes to srovnavat s necim, jako byl prichod treba Zen1, kde Intel umele omezoval vlastne MT na desktopu.
Ale tak to by si nebyl ty, aby jsi si nepotreboval trosku emocne ulevit...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

odpovím něčím starým také emotivním, autor J.Sanders: "real men have fabs" .-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proto je u PRO modelů na výběr od 16. do 96. jader aby bylo na výběr podle použití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naučte se psát česky... Články se čtou stále hůře.
Kdo kdy viděl, aby bylo slovo "recentní" spisovné?
To máte tak omezenou slovní zásobu nebo Vám je 12 let a chcete být "KŮL"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.