Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Core i9-11900K, nová vlajková loď Intelu, v prvním testu

Gut takže největší adept na letní upgrade zůstává Ryzen 5600G.
No aspoň se Intel trošku snaží, i když mu to moc nejde. Snad už to bude s HW i cenami v létě lepší po tom fiasku posledního půl roku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

podle mě v létě o moc lépe ještě nebude. Musel by skončit nejdříve COVID (bez ohledu na to co si o něm myslíte) tzn. nejoptimističtější scénář je po vakcinaci většiny obyvatelstva, což jak víme dříve jak v létě nebude, díky kiksům a pozdnímu objednávání ze strany EU, teprve potom se uvolní kapacity v letadlech a může se to sem dovážet za předcovidové ceny. Dále se situace musí zlepšit v CN kde se to vyrábí. No a pak se začne uspokojovat zvýšená poptávka nejdříve tradičně v bohatých zemích kde se platí USD/EUR, což ČR není, takže i ten podzim je stále relativně optimistický a může to být ještě později

Do té doby urvat si co se dá. Tzn. může se objevit "anomálie" např. když už zmiňujete Cezzane tzn. první vlna kdy navyrobili X kusů na launch, objednat dřív, než si lidi pokukující po Vermeere uvědomí, že by pokud nechtěli víc jak 8 jader, tak by jim mohl alternativně stačit i Cezzane k discrete GPU a pod. -> pak už zase nebude.

Osobně doufám že Cezzane bude jen o pár procent pomalejší díky menší cache než Vermeere a bude o něco dražší než Vermeere, tím pádem nebude z obou důvodů mainstreamu tolik po chuti a bude tak skladem. Já osobně bych 6 nebo 8 core variantu bral i za měnší CPU výkon a větší cenu k diskrétní grafice, protože do budoucna až PC doslouží, tak by to s mojí současnou B550 ITX šlo do malé skříně a použila by se integrovaná grafika pro PC manželce/dceři/rodičům kde to na office, SIMS a pod. bude bohatě stačit. S vermeerem bych musel řešit grafiku, větší spotřebu atd. Proto mě zajímá jestli bude mít Cezzane pcie4 o který bych kvůli discrete GPU nechtěl přijít. Renoir ho neměl, důvody jsou asi křemík+spotřeba, všechny tyhle APU bývají do 65W. Tuhle informaci jsem zatím nenašel
Jo a ještě další maličkost - APU je monolit tzn. že i jeho IO hub/čiplet včetně memory controleru je "lepší" už na Renoir než ten 12nm GLoFo šmečko co je na Vermeeru z ekonomických důvodů, takže se dá provozovat DDR4 4000-5300Mhz což na Vermeeru nehrozí. Ale další reklamu už tomu dělat nebudu ať na mě zbyde :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já právě aktuální stroj R 3600 + RX 5600 XT přenechám synovi a pokukuji po něčem pro mne (stačí něco s int. grafikou, ale slušným výkonem). Na to co dělám mi 6 - 8 jádro stačí, bude to mít i nejmodernější VCE, takže si budu moci převádět videa do H265 bez problému.
Trošku jste mě namlsal, a to s tou předobjednávkou je dobrý nápad. Bylo to tak vlastně i s RTX a Ryzeny 5xxx. Díky za tip a pěkný popis situace.

Ad ta doprava - myslel jsem, že většina zboží se vozí lodí. Čekal bych tedy, že problém bude především ve výrobě a velké poptávce díky HO.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ako to vidím ja, tak v dobe dostupnosti v obchodoch...reálne tak 2-3Q 2021 bude musieť súperiť s Ryzen R7 5800 XT. Každopádne nárast výkonu slušný v porovnaní s predchodcom, v porovnaní s konkurenciu je to dorovnanie (parafrázujem....ten výkon tu už bol :) ). Ale najväčšia otázka je... čo tá životnosť platformy, či spotreba? To sú malé detaily, ktoré zavážia aspoň na Retail-ovom trhu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

'' nárast výkonu slušný v porovnaní s predchodcom ''

koukame na stejny grafy? v MT je 11900k o 10-15% slabsi jak 10900k..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nemôžeš porovnávať predchádzajúce 10jadro s nadchádzajúcim 8jadrom.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ne ze muzu, ale musim.. intel se sam rozhod i9 vodrbat na poctu jader.. takze srovnavam i9 11. generace s i9 10. generace.. jako chapu ze by intelisti radi srovnavali i9-11900k s i5-10600k a honili si nad tim, jakej je to supr posun, ale tak to nechodi..

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Chápu tvůj postoj, ale buďme rozumní a porovnávejme 8c. Myslím, že srovnávat to s Core i7-10700K by mělo být tak akorát a není třeba chodit až k i5 :-)

Docela by mě zajímalo jak by to u intelu vypadalo kdyby nedojeli na těch nanometrach, protože architektonicky to nevypadá zas tak blbě jako v reálu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jedinej kdo tu neni rozumnej je intel.. fakt si nebudeme zavadet standard, ze top model se porovnava o dva levly slabsim modelem minuly generace, protoze by se to nekomu vic libilo.. i9-11900k je top model, bude to stat jako top model, tak me zajima o co je to lepsi nez minulej top model..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak proč to zero8324 srovnává, když to podle vás nejde?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neviem ako iný, ale ja porovnávam architektúry pri rovnakom počte jadier a pri maximálnych, alebo rovnakých taktoch, tak si robím obraz ja...takže pozerám sa na 8 jadro zen3 vs 8jadro "Kométa" vs 8jadro "Raketa".

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem nevypovídá o řadě prvků architektury. Například o tom, do jakého počtu jader je schopna škálovat. Jaká je její energetická efektivita a tedy jaký výkon lze nabídnout v určitém TDP. No a nakonec je podstatné, v jakém cenovém segmentu může výrobce danou konfiguraci nabídnout. K čemu je mi srovnání dvou osmijader, pokud každé cílí na jiný cenový segment?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávať hardware, čisto po stránke architektúry a porovnávať hardware, ako už hotový produkt s uvedením na trh (ktorého súčasťou je samozrejme cenotvorba) sú dve rozdielne veci.

K tej škálovateľnosti "Raketového jazera"....to sa nikdy nedozvieme s určitosťou...škálovať nad 8 jadier, by isto vedeli, ale nie pri vysokých taktoch pri "ALL CORE" a súčasne TDP 125/250W, prípadne by už výťažnosť tak veľkých jadier tiež hrala rolu, pri tak silnej konkurencii AMD... a to by nestačilo možno ani na 8jadro AMD a na 12 jadro už isto nie... a zbytočne by to znižovalo počet vyrobených čipov s waffera, nakoľko aj Intel má tiež len istú kapacitu výroby, takže vsadili na istotu. Takže voľba padla na max. 8jadier a maximálne vysoké takty..nazvime to mainstream..jedná sa o segment trhu v ktorom ešte dokážu konkurovať AMD a orientáciu na hráčov, už z nedávnych vyhlásení, potvrdil myslím priamo "usmievavý ujo CEO-INTEL", ktorý vraj "bude odídený" v najbližšej dobe.

Čo sa týka cenotvorby Intelu, tak tam si, pri každom uvedení nového produktu, počína až veľmi sebavedomo....diplomaticky povedané...ale ešte stále si to môže dovoliť, nakoľko ovláda väčšinu trhu (uvidíme o koľko sa mu ten trh spľasne po odchode Applu z x86 trhu) a akonáhle utne výrobu 10jadrových "komét" a nahradí ich výkonnejšími "raketami" môže aj 8jadro byť zrazu Core i9...veď najdôležitejší je výkon v single core, teda tak hovoria Intel odborníci z marketingu...a výkonnostne si to tým pádom obháji (aj keď musíte trpieť stratou pamäti, aby ste aspoň trochu nereptali).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa všetkého sa zdá, že desktopový market Intel stráca veľmi rýchlo.
https://www.notebookcheck.net/AMD-briefly-passes-Intel-in-desktop-CPU-ma...
Tipujem, že do konca 2021 bude mať Intel menej ako 40%.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ja mu to prajem, zaslúži si to...len dúfam, že sa včas spamätá a nespadne jeho celkový podiel niekam hlbšie pod 50% (myslím v horizonte 3-7rokov), lebo do roku 2024-2025 nevidím, že by sa ten trend chcel zastaviť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi bude konkurovať dostatočne aby AMD tlačil do neustálych inovácií. Intel ale potreboval 7nm. 10nm je tiež už vo svojej druhej iterácii, ale proti 5nm Zen4 bude mať Inteli veľké problémy sa niekde udržať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak možná jen Intel vlastníci přestali pařit passmark, když to číslo je právě usage passmarku.

Vzhledem k tomu že drtivá většina počítačů je OEM, kde AMD prostě téměř neexistuje, tak bych se nebál že ten poměr je daleko jinýnež tebou uváděný, který nemá nic společného s prodeji ani užíváním, jen s tím že někdo pouští nějaký benchmark.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, 10 let passmark pařili jako zdivočelí a teď najednou všichni končí... to zní vysoce pravděpodobně. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víš, ty asi fakt fetuješ špatné drogy. I když v OEM Intel vede, tak AMD šlape hodně dp pedálů, a na konci roku. poslední 3 - 4 měsíce my, jako partner HP, prodáváme AMD vs Intel stroje cca 4:1.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opět připomínám, že výhoda jednojádrového boostu se u Ryzenů projevuje trvale, zatímco u Intelu 26 sekund. Pak jim jejich slavný boost o pár set MHz spadne.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Možná i 52 sekund, ale i tak je to pro hráče blbééé.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jsem sice FanATIk, ale tahle vlastnost ( PL2 limit ) intelu se mi líbí. Od PC očekávám rychlou odezvu při práci. Na něco kliknu a ideálně hned se to zpracuje. Jak to trvá víc jak 20s tak mi je jedno jak to trvá dlouho. Protože přepnu do jiného okna. A když to trvá víc jak minutu, tak odcházím od PC a jdu dělat na jiném.
Doufám že podobnou fičuru uvede i AMD na AM5.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl v odezvě PC s CPU na 4,5GHz a 5,2GHz je nepostřehnutelný, zato ve spotřebě citelný. Já nechci aby mně CPU žral přes 200W ani 5 sekund. Stačí mít více jader rezervu a už se od PC zvedat nemusíš.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že si může uživatel vybrat co preferuje.

Netuším ale čemu pomůže rezerva jader, když člověk třeba píše text nebo například pouští procesy na vzdálených strojích, například SSH připojení na server v cloudu a v command linu pouštíš složitý databázový job nebo report ? 1 nebo 1M jader, je to jedno, poběží to stejně dlouho. Proč by měl mát každý uživatel nainstalovanou lokální databázi a mít všechna data u sebe?

Já se v práci divil že mi na stůl dali 4c/8t CPU, když jsem říkal že mi klidně stačí penťák, v té době ještě bez HT, ale chápu že když ty počítače berou po stovkách tak jestli zaplatí o pár tisíc víc nebo méně je irelevantní, když za mě platí 2,5 milionu ročně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A pak ses probudil na nočníčku, viď?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenze spotreba s taktama roste exponencialne a 250w pl2 neznamena, ze ten procak zrychli na dvojnasobek proti 125w, ale zrychli treba o 10 %.. no a ani to uz intelu nestaci, aby zvladal prekonavat chipy amd co tenhle nesmysl nepotrebujou..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, mě se zase PL2 nelíbí, když stavím mini PC a dimenzuju tam chlazení, tak mě naopak přijde jako "prasárnička", že PL2 u "úsporného" 35W modelu T řady je až 125W. Prostě já to považuju za 125W procesor a tečka a všechny ty non-T Intely jsou tím pádem 250W procesory. Nic proti tomu ale mělo by to být jasně na krabici, když chce někdo přímotop ať s tím počítá. AMD to na FX-9590 poctivě napsáno mělo, a to bylo "jen" 220W. Všichni se tomu smáli a odsuzovali to. Přitom to bylo alespoň fér, za lepší cenu a dokonce s nižší spotřebou. U Intelu to najednou nevadí, protože na krabici se napíše 125W. Tak buď jsou lidi blbí nebo neměří stejným metrem

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu že rozdíl 20% výkonu člověk stěží pozná. Natož 4,5GHz proti 5,2GHz bude zanedbatelné.
Samozřejmě mně taky štve že intel udělal z TDP makeťácké hausnumero.
A nechtěl bych aby AMD okopírovalo jeho praktyky. Kdy jsou časové intervali nastavené tak aby většina testů proběhla při 250W odběru.
To že spotřeba není přímo úměrná taktu taky vím.
Ale asi jste se nikdy neživili práci v nějakém profi softu od Adobe nebo Autodesku.
Když platíte ročně 250 000Kč za SW, a máte pracovní stanici za 50 000, tak vám je jedno jestli to žere 125 nebo 250W.
Věc kterou potřebujete je ODEZVA systému.
Ty vteřiny čekání po každém kliku se za několikaměsíční práci nasčítají a celý projekt se tak může zpozdit. Což může vest k nezaplacení za odvedenou práci.
PL2 považuji za dobrou věc, která pomáhá z HW vyždímat nějaký ten výkon navíc.
Takže to trochu upřesním:
Kéž by AMD vydala CPU pro WS s >200W spotřebou a cenou <1000$.
A je mi jedno jestli bude na krabici napsáno 50 nebo 250W. A je mi jedno jestli těch 250W bude 20s nebo 20hodin. Hlavně že to bude mít rychlou odezvu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

robím v maxe aj adobe od r. 1997. Teda v adobe o niečo neskôr. Áno, výkonu nikdy nebolo a nebude dosť ale...odozva síce načíta čas, ale pravdepodobne výsledkom práce v týchto softoch je nejaký kvalitný render. A tam nechcem vidieť ten rozdiel v časoch v prospech amd.
ps prvý render v 3dsmax 2,5 bol v pale 720/576 sekvencia mala cca 3 a pol minúty a pentium pro 266 so 128 MB RAM to počítalo 7,5 dňa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autodesk dnes na renderování používá cloud.
Před 10 lety jsem na render stavěl farmy.
Na stanici už kupa let nerenduji. Protože moje 4 jádra jsou pro render málo ale na práci stačí.
Ale s R9 si to umím představit : - )
Jinak Pentium PRO na 266MHz byl svižný systém. Win 3.11 po zadání příkazu "Win" naběhli během pár vteřin. Win10 na i7 s SSD je pomalejší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ty vteřiny čekání po každém kliku se za několikaměsíční práci nasčítají a celý projekt se tak může zpozdit."

Vteřiny čekání po každém kliku jsou, alespoň pro mne, silně náročné na psychiku a dovedu si představit, že obětujete leccos a ne jen pár desítek wattů za psychické zdraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No největší p*del, po dlouhé době jsem nakoukl na server věnující se tuningu PC, a tam vidím toto: "Začnu desktopovými procesory. Hned v lednu Intel uvede Rocket Lake s architekturou Cypress Cove na 14nm výrobě. Nejvyšší model Core i9-11900K ponese jen 8 jader, ale zcela určitě se stane nejvýkonnějším herním procesorem".

Bobr nezklamal. :-DDDDDDD

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Já když čtu články od Obr Bobra, tak se nestačím divit. Vlastně když si na PC tuningu od něj přečtu jakýkoliv článek, tak si myslím, že ho musí Intel platit hodně slušnou fixní částkou :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Už se to tu řešilo kolikrát, i Adams si kolikrát naběh.
Koho chleba jíš, toho píseň zpívej. I když v případě pctuningu to vedlo k totální diskreditaci a málokdo je bere vážně.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom právě je, že dost možná ne, Obr je dost možná jenom zfanatizovanej fanoušek a dělá jim užitečnýho blbce zadarmo.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Největší mazec je přečíst si recenzi na PCTuningu a poté na DDworldu...to pak vůbec nevíte, jak to vlastně je :D :D :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podarilo sa mi získať exkluzívne, hoc krátke, video, ktoré obsahuje ako prebieha písanie spomenutého článku.

https://www.youtube.com/watch?v=4VUp7L7uup4

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

pravda bolí...
Ani teď proti zastaralé Skylake v poslední inkarnaci nijak drtivě ZEN 3 nevede, víceméně je to ve hrách plichta kvůli pro-intel optimalizaci. Co to udělá se zvýšeným IPC RL je nasnadě, tuhle vlajku si Intel vzít nenechá.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Už nechal. Kde jsi byl poslední půl rok?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ještě graf spotřeby ukazující aspoň 5 minut fullthrottle zátěže, ať mají lidé dostatek informací k rozhodování.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

do toho se nikomu nechce, museli by měnit rozsah os :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

hmm a která hra ti vytíží 8 jader a 16 vláken naplno?? :-) odpověď ani nečekám.
Ostatně proto jsou ty boosty, aby řídící vlákno aplikace mělo max výkon - ikdyž už spousta her i aplikací je hodně MT, stejně centrální vlákno je nejdůležitější, bez toho by ty boosty nikdo neimplementoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To řídící vlákno ale reálně ten výkon nedostane, pokud bude hra náročnější. A nedostane ho kvůli teplotě CPU, kterou si ta hra vytěží sama o sobě.
A to nemusí být zrovna nějaká nová pecka. Třeba dost hráčků WoWka si ho nabuší pluginama a má spuštěno více jeho instancí a hrajou více her najednou.
Ale člověk nemusí dělat takový masakr, stačí opravdu na cpu trochu náročnější hra, co ho víc vytíží a teplota už cpu nepovolí Boost.
A na takovou věc nemusí ta hra opravdu vytěžovat 16 vláken, aby šel ten CPU na hranu s teplotou.

Takže to, co Intel dělá, může v některých situacích pomoci, ale v jiných je to takový malý podvod na uživatele.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávání nevydaneho produktu s aktuálně dostupným, nedává smysl.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono se to někdy dělalo jinak?
Kolik ti je?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neznáme cenu produktu. Výsledky se nedají ověřit. Když se nedá ani spolehnout na termín dostupnosti, tak není jasné proti čemu bude stát. A cena stávajících produktů se bude taky měnit.
Kdysi se tu porovnávali ještě nevydane archytektury. To smysl mělo.
Jako nějakou základní představu +- autobus to dá.
Ale velký význam se tomu nedá přisoudit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AHA! A pak že Intel není novátorskej! Uvést novou generaci, kde top model má o 2 jádra míň, než top model předchozí generace a celkově je pomalejší, to je rozhodně novinka, co tu ještě nebyla! :D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jop, teď už jen počkat, až Intel napadne sám sebe, že testoval předchozí generaci nerelvantními benchmarky, které vůbec nevypovídají o reálném užití procesorů, a kruh se nám hezky uzavře :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Příště se vrátime ke čtyřem, pak ke dvoum, a nakonec jen k jednomu, který ale bude boostovat po dobu 5 vteřin na 10GHz, a pak shoří :-D Patended by Intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jiri oprav si to video, z diit mi to nejde pustit.. mels do clanku dat ten screenshot, ze rocketlake i s noctuou bezel v zatezi na 90-100 stupnich, aby intelakum doslo, co znamena 250w 56s pl2 na osmijadru.. ((:

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Krásná žabomyší válka tohle, pak se podívám do CZC, dám filtr skladem a vyjde mi:
Ryzen 5 2600 za 5158 vs i5-10500 za 5316 nebo
Ryzen 7 3700X za 8490 vs i7-10700 za 8740 Kč.
Nemůžu si pomoct ale oboje dává smysl. Komu stačí grafika od Intel, určitě má co koupit. Kdo by chtěl tvrdit že Ryzen 5000 je lepší, je ale když nejde koupit tak je to irelevantní.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A kolik dnů bude tvoje tvrzení platit? Kdo chce 7nm CPU, tak ho nakonec dostane. Lhůty nejsou nijak extrémní, jen holt většinou nejsou skladem.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jak u CPU, ale u GPU jsem teď narazil na Bazoši na kreténa, co si zarezervuje hafo grafik na Alze a pak ty objednávky za 500Kč přenechává...pak to nemá být dostupný, když to tak dělá hromada dalších lidí...

https://www.bazos.cz/hodnoceni.php?mail=4304528&idphone=270578&jmeno=Tom

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koment z 5.1.2021 "Tudíž se rozhodně nedá paušálně říct, že by všichni prekupnici byli zlo...." ten si asi psal sám. Nevěřím, že může bejt někdo takovej idiot a ještě vychvalovat někoho, kdo ho právě okradl... i když... ale ne, politiku sem tahat nebudu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já si ten nedostupný CPU koupil (na CZC, když byla dostupnost neznámá) a přišel mi asi za 3 týdny, což bylo začátkem tohoto týdne. i7 jsem ještě z PC nevyhodil, páč řeším jiné věci, ale o víkendu se do toho asi pustím.
A to samé je to v jiných eshopech, kde se dokonce na čas objeví, že je i skladem (TS nebo Alza).
Osobně nevidím jediný důvod, proč dnes kupovat Intel, je to podle mně nerentabilní investice, protože jsou to jednoznačně horší CPU, je problémovější chlazení atd.
Jinak nedostupnost CPU není jediný problém, nejsou dostupné ani GPU a pamětí je také pramálo.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne zbytocne sa to rozpitvava.

* 1T vykon rakety a zen3 sa priblizil, je to plichta, raketa ma o 10% nizsie IPC a sucasne o 10% vyssi 1T boost

* multiT vykon ostal v rukach 12C a 16C kralov AMD zen2/zen3, jasne jak facka, zvlast ked i9 11900K je v multi-T slabsi jak i9 10900K, proste IPC neni vyssie o tolko, o kolko je nizsi pocet jadier rakety (10 vs. 8)

BODKA

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

* v zatezi to zere jak threadripper, takze to i s noctuou leze na 100°C.. https://ibb.co/FKrJZ8G

BODKA ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

2884rpm noctua? au.
a to ma byt 125W cpu

----
inak je to oficialne ze nvidia zarezala 3080 ti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2884rpm je ve finále zbytečnost, Když člověk bude sledovat teploty a bude ladit otáčky ventilátrů, zjistí že od určité chvíle už zvyšující se otáčky fakticky nebudou mít na teplotu vliv ale hlučnost se začne zvedat výrazně.

Mám Ninja 5 a při renderingu videa v Resolve delším než pár minut mi teplota jader přetaktované 8700k stoupá na mid 70 v peeku a ventilátory točí kolem 600 otáček. Kdyby Resolve nevyužívalo i grafickou kartu, která také spustí ventilátory, byť fakticky na minimum, tak bys na akustickém projevu počítače ani nepoznal že je CPU v zátěži.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt trapák, až to mlátí dveřmi. Srovnávat to s procesorem na jiné architektuře, co má menší počet jader, menší TDP a je z roku 2017. :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To víš, Intel= DoDO - dodělej doma, dřív se muselo ladit AMD, aby fungovalo a teď se musí ladit Intel, aby ti nevyhořel dům :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ten screenshot z testu, https://ibb.co/FKrJZ8G
noctua mala2884rpm a cpu 100 stupnov to ani amd fx nemalo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nove Core i9 - 11900K v cele sve intelí parádě:

-56 se->kundove podani plneho vykonu(u Ryzen-u 9 je jeho realni vykon podavan neomezeny cas)
-251W spotreba(pres 150W nejde pri 100% loadu ani Ryzen 9 5950X coz je procesor s 2x jader)
-8 jader(10 mel predchozi model 10900K cili vojeb/ukazkovy plivanec do ksichtu)

A pak si to kupte a teste se, z ceho? 8 jader v roce 2021 neohromi, spotreba je brutalni a FPS stabilni nebude, produkt co jeste ani neni sundavan/rezany z wafer-u a hned stoji za hovno, intel inside...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na tom celom je dobre akurat zvysenie 1T vykonu na uroven zen3 (raketa ma stale o 10% nizsie IPC jak zen3, preto na rovnaky 1T vykon potrebuje o 10% vyssi 1T boost)

ine pozitivum na rakete proste neexistuje

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Famozni! Ten procesor bude na single core hry vynikajici. Fakt bomba, Quake jeste nikdy nebezel na takove FPS.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. Reálne ten rozdiel bude minimálny a viac jadier aj tak bude lepšie pre stabilný vysoký výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, na single coru bude 735FPS, kdezto na horsim AMD single coru pres nekolik jader navic bude jen 718FPS!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jesli hraješ vždy jen minutu, tak OK ;-)
Jinak tenhle procesor nebude žádná velká hitparáda ani pro zaryté vyznavače jednojádrového výkonu v několika specifických hrách či aplikacích.
Většina nepříliš historických herních počinů si už nějaký ten pátek s jedním jádrem nevystačí. A u starých vykopávek je výkonu víc než je třeba. A řešit zda to na jedním procesorem vykreslí 350 snímků a na druhém 360?!
Mimo hry to pak bude ještě větší mizerie.
No, ale třeba to Intel nabídne za dost nízké ceny, aby citelně podlezl AMD a oslovil šetřílky?
Navíc v nejhorším nám Intel vysvětlí, že není důležité mít v PC výkonnější, či výhodnější CPU, ale mít ten hřejivý (a s hřejivostí Intelích CPU problém nebude) pocit, že máte v počítači ten jediný správný procesor od jediné správné firmy! ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NEeeeee, i Quake 2 je hlavne single core!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč minutu? U her je zátěž procesoru nízká a nedosáhnou ani na PL1 natož aby ho přesáhly a aplikoval se časový limit u PL2. V herní zátěži není spotřeba Intelu příliš odlišná od procesorů AMD. Navíc pokud lidi ty výkonnější intely nechají out of box, tak spousta desek má ten PL2 nastavený na unlimited time a mnozí to ani netuší.

A vyznavačí jednojádrového výkonu snad neexistují, i single thread rendering hra umí utilizovat více jader, mohou provádět výpočty AI, mohou provádět nahrávání dat z disku a jejich dekompresi, k tomu se případně přidají nějaké systémové procesy či jiné aplikace běžící na pozadí, takže člověka zajímá výkon jednoho jádra ale při multijádrové zátěži protože na zatížení jediného jádra fakticky nikdy nedojde.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, u her je většinou zátšž nízká, jelikož v naprosté většině případů je celkový výkon limitován grafikou a CPU se fláká.
Ale dej si na moderní PC se slušnou grafikou graficky nenáročné hry, multiplayerovky, jako CS, WOT, nebo toho Quaka LOL, a můžeme se bavit, jakých frekvencí to CPU dlouhodobě dosáhne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže dlouhá řada zoufalých produktů se rozrostla o další kousek, jinak se nic zásadního nestalo. Bylo by z toho zajímavé podlahové vytápění do koupelny, co kachlík, to jiné intel cpu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Docela se těším na srovnání v cinebench R23 a desetiminutoveho loopu před testem :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shrnuto - prostě další, sice ne průšvih, ale nic, co by stálo za obdiv. Pokud Intel nasadí dobrou cenu a bude mít dostupnost, tak si ten CPU spokojené zákazníky najde. Jenže dobrou cenu Intel nikdy moc neuměl a s dostupností to taky bylo poslední roky všelijaké. Já jsem zákazník spíše mid-segmentu, ale pokud bych chtěl jít do této vyšší třídy, stejně to bude AMD. Modernější architektura, víc jader a příznivější spotřeba. Intel kontruje jen silnějším boostem, který ale za pár uvadne, a ještě mezitím přismaží napájecí kaskády.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8c je mid. V podstatě nejmenší vyráběný CPU dnes.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

8c je pořád minorita, většina prodejů CPU je v kategorii pod 8 jader a i ty 8c CPU jsou jen malá část, například na steamu to je necelých 10% a rostou cca 2x pomaleji než 6 jádra a víc jak 8 jader je blízké procentuálnímu zastoupení linuxu na desktopech.

Nejvíce roste kategorie 6c CPU. Ty jsou dnes dostupné za výborné ceny a drtivé většině uživatelů více než bohatě stačí. Při průměrném stáří počítače kolem 7 let, dnes dochází k obměnám starých C2D, C2Q, Phenomů, Core 1.generace, tyhle CPU jsou už obsolete i pro běžné používání. Kdokoli z těch lidí dneska koupí i lowendovou i3 nebo R3 pocítí obrovský posun výkonu, i5, R5 pak vystačí i velké skupině hráčů náročnějších her.

Berme to tak že pár let zpět si domácí, nenáročný uživatel koupil penťáka nebo i3 a byl happy, dnes za stejnou cenu kupuje to co před těmi pár lety byla i7, což býval vlhký sen leckterého náročnějšího uživatele.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je, co se vyrábí (resp. kde jsme v aktuálních technologiích), jiná věc je užívaná množina (což je množina za nějakou časovou periodu, třeba desetiletí) a něco jiného, co je v prodeji (předešlé generace, atd.).
Fakt je ten, že u Apple je v aktuální generaci nejmenší granulace 8c. Tečka:)

Nehledě na to, že my tady jsme entuziasté a bavíme se technologii teď a tady, ne o Máničce v Tescu u regálu s desktopy a deseti tisíci v kapse:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, 8c jsou v prostředí mainstreamových platforem řekněme tím středem nabídky, v laptopech tomu bude kapku jinak kde v podstatě ty 8c procesory tvoří špičku, stejně tak tomu bude jinak v telefonech, kde 8c je fakticky všechno krom nějakých vyložených low end kusů a třídu neurčuje ani tak počet jader jako jejich rychlosti, konfigururace a vůbec schopnosti celého SoC.

U PC ale 8c+ procesory z pohledu prodejnosti nejsou mainstream, zase pro většinu uživatelů je současná procesorová nabídka naprostý ráj, za několik let člověk kupuje víc než dostatek výkonu za poloviční ale i třetinové ceny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodejnost je zase něco jiného:) Kupní síla, regionální zastoupení, marketing na daném trhu atd.

Jj, do uvedení Ryzen 5000 platila v podstatě přesná polovina ceny za výkon, resp. půl ceny za jádro proti Intelu. Ryzen 5000 bohužel ten poměr snížil.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Btw. Steam survey je super, ale musí se umět správně interpretovat statistiku, resp. mít k tomu komplexnější data. Já např. do Steamu bezesporu přispívám 3xPC, resp. 2x2c a 1x6c. Jenže 99% herního času je jen a pouze o onom 6c CPU, protože na ostatních dvou PC to mám skutečně jen jako klienta, nikoli jako herní platformu.

Dále je třeba rozlišovat, zda jsou ona CPU z laptopu nebo z desktopu. Laptop má navíc pravděpodobně delší morální životnost (resp. není možnost upgrade CPU jako u dekstopu). Atd. atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel to ale prodává jako svůj TOP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a? To máš jako u mobilů, TV, aut. atd. Každý výrobce má svou vlajku. Ale to neznamená, že každý má nějaký high-end:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přímotop ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy na paření CPU-Z a Cinebenche až tolik neujíždím, takže rád vyčkám na měření x265, SVT-AV1, případně třeba Blenderu a také chování za běžného provozu, kdy je vytížení CPU obvykle mezi 0-10%. A samozřejmě ceny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.