Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Project Phire od Corningu přinese sklo odolné jako safír

Asi si vzpomenete, že jsme loni rozebírali výhody a nevýhody safírového a tvrzeného skla. Obojí mělo svá pro i proti. Dilema ale brzy odpadne, safír se v mobilech zřejmě stane slepou vývojovou větví.

V prosinci jsme prezentovali názory dvou odborníků z oboru materiálového inženýrství, kteří se víceméně shodovali v tom, že ač je safír (resp. syntetický korund) výrazně tvrdší a odolnější proti poškrábání, v ostatních parametrech tvrzenému sklu nestačí. Jeho cena se pohybuje řádově jinde, jeho výroba i zpracování je energeticky mnohem náročnější, neexistuje výrobce, který by dokázal produkovat velké objemy safírových skel pro mobily (rozměry, náročnost opracování) a nakonec i po uživatelské stránce zůstává několik nevýhod - především křehkost a vysoký lesk, který je i specifickou povrchovou úpravou obtížné potlačit.

Při této příležitosti upozornil profesor Richard Lehman na ještě jednu důležitou záležitost. Na rozdíl od safíru dochází na poli tvrzených skel k neustálému vývoji, takže co platí dnes, může být za půl roku jinak. Lehman narážel na to, že se tehdy společnosti Corning podařilo zdvojnásobit odolnost proti poškrabání oproti předešlé generaci tvrzených skel. Možná ale měl už informace, které se na veřejnost dostávají teprve nyní.

Corning totiž vyvíjí dál a v rámci projektu nazvaného Project Phire připravuje generaci tvrzených skel, která budou co do odolnosti k poškrabání srovnatelná se safírem. Záměrně volíme slovo „srovnatelná“, odolnost může být mírně menší, ale prakticky na úrovni safíru. Největší výhoda safíru tak vezme za své, nejpropastnější rozdíl mezi oběma materiály Corning vymaže.

Pro zákazníka to bude mít dva zásadní důsledky: (1) Safírové sklo ztratí v rámci „nositelné elektroniky“ (wearables) opodstatnění a (2) uživatele to nebude muset mrzet, protože bude mít možnost zakoupit produkt, jehož sklo bude pružné jako tomu bylo dosud u tvrzených skel (na úrovni Gorilla Glass 4) a zároveň odolné proti poškrabání jako v případě safíru - obojí velmi pravděpodobně za cenu nižší než u safíru (připomeňme, že ceny se loni pohybovaly v přepočtu kolem ~17 haléřů za centimetr čtvereční pro tvrzené sklo a ~10 korun za čtvereční centimetr pro safír. I kdyby novinka od Corningu byla 5× dražší než současná tvrzená skla, stále bude ~10× levnější než safír.

Diskuse ke článku Project Phire od Corningu přinese sklo odolné jako safír

Úterý, 10 Únor 2015 - 08:04 | Jakub Rydlo | Já bych teda radši hlavně sklo odolný vůči nárazu...
Úterý, 10 Únor 2015 - 06:00 | De | Tak ještě, aby při pádu nezůstalo jenom toto sklo...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 17:03 | JackK | To víš, musí si najít nějakou záminku kvůli které...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 15:44 | BTJ | Nemuzu si pomoct, ale mam lumiu 720 a ta ma asi...
Pondělí, 9 Únor 2015 - 14:31 | Tudva | Zkuste to beze skla, mily Corningu!
Pondělí, 9 Únor 2015 - 14:11 | NemamRad Registracie | Ja by som uz hlavne rad konecne videl sklo bez...

Zobrazit diskusi