Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

coverXP

coverXP logo
Dnes bych rád odstartoval miniserál o programech, kterými se dají vytvářet obaly pro CD nebo i DVD. Začnu coverXP, ale v příštích týdnech (seriál tedy bude vycházet každou středu) se ještě podívám na cdrlabel, CD Labeler, HP CD Labeler II, CD Stomper a Cover Designer z Nera. Máte-li ještě nějaký jiný, vámi oblíbený, dejte vědět, rád ho přidám.

coverXP about

CoverXP je prográmek, který vznikl ve spolupráci s WEBem cdcovers.cc. Ten však musel na podzim roku 2002 odstranit všechny obaly na audio CD. Nyní tam najdete již jen obaly pro DVD, GBA, PC, PSX, PSX2, VCD, VHS a Xbox. Ale pojďme již k programu samotnému.

coveXP - po spuštění

Na první pohled je vidět, že program nemá opravdu náročné ovládání. Každé z oken má vlastní menu, v tom hlavní pak vidíte i základní informace o nastavení papíru (jeho velikost). Tu budete mít asi vždy A4. V dolních dvou oknech budete tvořit samotný obal. První, čím asi začnete, je nahrání obrázku, který chcete mít na obalu v pozadí. Zde můžete vybírat z neuvěřitelných 360 grafických formátů, takže vás asi nic nezaskočí. Do obrázku můžete přidávat libovolný text, čeština není překážkou.

coverXP - overlay editor

Co se týče obalu, vybírat můžte z 19 formátů. Od klasického CD-DA, přes DVD knížečky až po obaly pro minidisky nebo ZIPy. Vytvořit si můžete i vlastní.

coverXP - cover template

Tím ovšem grafické schopnosti coverXP nekončí. K dispozici máte ještě 22 efektů. Zde jsem postrádal možnost kroku zpět. Potvrzené úpravy jsou tedy nevratné a případná chyba znamená vše dělat od začátku. Alespoň, že text zůstává.

coverXP - grafické efekty

Tím však možnosti programu de-facto končí. Ještě tu máte možnost si prohlédnout, jak bude výsledek vypadat na tiskárně, včetně až osminásobného zvětšení.

coverXP - náhled

Co by to ale bylo za program pro obaly, kdyby tu nebyla možnost si vybrat papír. Těch je tu přednastavených rovných 65.

coverXP - paper template

Z toho je již asi každému jasné, že vytvářet můžete i polepky na samotná CD/DVD.

coverXP - CD polepka

CoverXP je poměrně jednoduchý nástroj, který zvládne asi každý i bez znalosti angličtiny, protože v českém jazyce není. Pokus - omyl bude tou nejčastější cestou. Obrázky můžete mít předpřipravené z jiných programů, ale komu nic neříká Photoshop, či jiné podobné, najde i základní grafické efekty přímo v coverXP. Výhodou je velký výběr papírů, to když budete chtít tisknout samolepky, ale také obrovská schopnost importu různých grafických formátů. Co však velmi postrádám, je možnost automatického zpracování obsahu CD. Popis na obalu je tak opravdu težkopádnou ruční prací. U CD-DA se to dá třeba ještě zvládnout, ale máte-li potřebu udělat obal na CD (nebo snad i DVD) se stovkou instalaních programů, budete asi hledat jiný program. Náplastí není ani skinovatelnost.

Zbývá ještě dodat, že coverXP si můžete stáhnout z jeho domovské stránky (2,39MB). V současné době je ve verzi 1.52. Existuje jak free verze, tak verze plná, kterou můžete 21 dnů testovat. Pak si jí můžete za 19,95U$ koupit. Vzhledem ke schopnostem programu myslím, že je cena trochu nadsazená.

Diskuse ke článku coverXP

Žádné komentáře.