Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cubuntu = Ubuntu + Cinnamon + MATE + stovka addonů

Prostředí Cinnamon a MATE jsou již součástí světa Ubuntu dávno (nejdéle skrze domovský Linux Mint). Ale tahle francouzská distribuce je nabízí v kombinaci s mnoha addony, které výchozí systém vylepšují.

Jde zjevně o velmi malý projekt, domovské stránky jsou pouze ve francouzštině. Ale od čeho máme strojové překladače, díky kterým si můžeme říci i v češtině, co distribuce přináší.

Základem je pochopitelně Ubuntu s oběma zmíněnými desktopovými prostředími. Aplikace se mají nacházet v aktuálních verzích (což se asi nijak neliší od Ubuntu po aktualizaci), jmenovitě tvůrci zmiňují Chrome, Geany, Radiotray, Skype, VLC, Tweak, Filezilla, putty, synaptic + mnoho kodeků, MP3, Divx, Flash atd. Distribuce upravuje i malé detaily jako ikony v menu, RSS kanály, vzhled správce souborů, terminál, nastavení jasu displeje pomocí Ctrl+F8/F9, zapínání NumLocku a další.

Kromě toho je v Chrome přítomen Talk skrze rozšíření, nechybí služba Deezer, grafický editor Pixlr, podpora Google+ i facebooku. Aktivovány jsou příslušné potřebné repozitáře a je zde velmi nový kernel a ovladače, jmenovitě například Nvidia (vč. podpory Optimus) či ovladače pro multifunkce a tiskárny od HP či Samsungu.

Ubuntu 15.10 sice vyjde až za několik dní, ale Cubuntu již tuto verzi nabízí, a to právě s nejnovějším kernelem 4.2. Ten přináší mnohá vylepšení výkonu, aktuální verzi otevřeného ovladače nouveau pro grafiky Nvidia (přidává mj. lepší podporu správy napájení a nových GPU), KVM, podporu ovladače Sony Dualshock 4, lepší podporu pro procesory Haswell a počítá se třeba i s používáním kernelu 4.3, který je aktuálně v testovací verzi 4.3-rc3.

Jako vždy u menších neoficiálních odnoží Ubuntu platí, že znamenají větší míru rizika z hlediska stability či jistoty dlouhodobého vývoje. Ale pokud chcete nasadit Ubuntu s desktopem MATE či Cinnamon a neláká vás buď oficiální edice, či Linux Mint, stojí tenhle francouzský prcek jménem Cubuntu jistě za vyzkoušení. Vedle téměř finální verze 15.10 je tu i osvědčená 14.04.3 LTS.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cubuntu = Ubuntu + Cinnamon + MATE + stovka addonů

Pátek, 2 Říjen 2015 - 19:07 | RedHawk | bezim na Minte od verzie 13 a spokojnost, odkedy...
Pátek, 2 Říjen 2015 - 09:12 | De | Už jsem se z distribucí *buntu docela vyléčil....

Zobrazit diskusi