Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cyberlink představil PowerDVD 12

Cyberlink PowerDVD 12 logo
Od chvíle, kdy jsme se po lokty ponořili v hlubiny PowerDVD 12, v redakci přemýšlíme: bude samostatným operačním systémem dříve Nero, nebo právě PowerDVD?
PowerDVD 12: stahování instalacePowerDVD 12: knihovna médií

Zatímco o Nero už prakticky nezakopneme (jakkoli to zní divně, tak v naší redakci už prakticky nikdo nic nepálí a naše někdejší redakční trička už působí doslova úsměvně :-), PowerDVD se stále vrací jako Lassie. Nejnovější dvanáctý přináší další várku novinek a vylepšení, díky kterým už aspiruje na všeobjímající soft mající na starosti multimédia.

PowerDVD 12: nastavení

Konverze 2D obsahu do 3D, kterou lze nyní používat na Blu-ray filmy, je něco, co jsme vždy považovali spíše za marketingovou věc než něco použitelného z jednoduchého důvodu: pokud s 3D nepracuje sám režisér a kameraman při tvorbě filmu, obvykle to skončí menším či větším průšvihem. Čestné výjimky tu jsou, třeba Avatar (mnozí si jistě vzpomenou třeba i na Tron: Legacy) a vsadíme cokoli i na precizní a skvěle využité 3D v Hobitovi, ale to je asi tak vše, většina 3D filmů je 3D jen proto, aby lístek mohl stát o polovinu víc. A představa jak PowerDVD s nějakými algoritmy hrabe do kultovních 2D filmů, aby z nich vytvořila "cosi jako 3D", nás optimismem nenaplňuje, nicméně funkcionalita zde je.

Z podporovaných formátů jsou zde nově 7.1 DTS-HD, bezztrátový Ogg Vorbis a FLAC a konečně také Matroška 3D. Tvůrci pak program lépe provázali s YouTube, přibyly honosně pojmenované věci jako Instant Seek, Instant View, Instant Zoom, Instant Scale či Smart Media Library, vše víceméně funkce, které známe léta z jiných programů, nic vysloveně speciálního.

Co stojí za pozornost, je propojení PowerDVD s okolím. Obecně je zde DLNA (jako receiver a controller), PowerDVD umí synchronizovat vše s Android, BlackBerry či iNěco přístroji, konvertovat pro ně obsah, smartphone pak může sloužit jako dálkové ovládání pro PowerDVD. Více ukazuje reklamní video Cyberlinku.

Instalačka PowerDVD si stahuje zhruba 145 MB dat. PowerDVD vám při prvním spuštění nabídne možnost prohledání složek na přítomnost podporovaných souborů.

PowerDVD 12: běžící DVD Video

Samo přehrávání (zde DVD) je řešeno zajímavě, kromě panelu s ovládacími prvky a okna s videem již nic dalšího neobtěžuje, ani žádný rámeček okna. Zpočátku matoucí, ale rozhodně nápadité.

PowerDVD 12: resume DVD a náhledy

K přehrávání se lze pochopitelně kdykoli vrátit, PowerDVD si cachuje i náhledy pro jednotlivé kapitoly. Mimochodem, pokud je výrobce DVD-Video disku prase a udělá hlavní film neseekovatelný, tak to PowerDVD respektuje (a kupříkladu VLC na to kašle) a skáče pouze po kapitolách. Nebo možná jen neumím šoupat posuvníkem.

PowerDVD 12: YouTubePowerDVD 12: Youtube, subscription
PowerDVD 12: YouTube, přehrávání

YouTube videa si klidně pustíte přímo v PowerDVD, po zalogování vám nabídne samozřejmě i vaše oblíbené kanály a další věci. 

PowerDVD 12: FlickrPowerDVD 12: Facebook

Totéž platí pro Flickr či Facebook, kde je přímo v PowerDVD podporováno chatování a další kopec věcí, co tak nějak s přehráváním videa ani nesouvisí. Vítejte v náhledu na budoucí operační systém PowerDVD OS (ne, Angry Birds pro něj portovány ještě nejsou).

PowerDVD 12: 3D

3D je podporováno více způsoby včetně levných anaglyfických brýlí.

PowerDVD 12: náhledy seriálu

Nenaplňuje-li vás interní knihovna médií nadšením, je zde vždy možnost procházet složky ručně. To, co umí linuxové desktopy již mnoho let, PowerDVD nezvládá. Mluvíme o náhledech videí či vytažení informací z nich a platí to jak pro AVI, tak pro Matrošku. Na rok 2012 a program s cenovkou 50 až 100 dolarů poněkud divné (navíc pouze ta nejdražší verze zahrnuje Mobile/Remote přístup).

Také máte pocit, že PowerDVD už jen žije ze své někdejší pověsti a slávy, podobně jako Nero?

A jen tak mimochodem, PowerDVD 12 vám "zasemení" systém zhruba pěti běžícími službami na pozadí.

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cyberlink představil PowerDVD 12

Pátek, 3 Únor 2012 - 09:35 | kkkk | Myslím přesně to co píši :-) , nějaký genius u MS...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 22:18 | VCR33 | nebo můžete odlehčenou verzi od stejných vývojářů...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 21:57 | VCR33 | Pánové nainstalujte si AC3filter. http://...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 21:23 | vlada | Po zkoušení mnoha DLNA se Samsung televizí jsem...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 18:41 | Myso | napriklad tu http://www.cyberlink.com/downloads/...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 18:27 | Myso | Ak myslis umravnenimadresara Windows to, ze...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 16:46 | Michal Dlouhý | A odkaz ke stažení? :DDDDD
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 14:33 | ica sk | ak sa budes chciet podelit o info napis na icask@...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 13:51 | johnthelittle | jj, NeroVision v dane dobe nebyl vubec spatny...
Čtvrtek, 2 Únor 2012 - 13:22 | zx cygnus | Nemám zkušenost, přiznávám, že jsem dosud ani...

Zobrazit diskusi