Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Cydia zavírá svůj obchod s neoficiálními aplikaci pro Apple zařízení

Cydia byl odjakziva synonymem pro centrum, kde bylo možné nalézt velmi užitečné aplikace, které se z jakéhokoliv důvodu nenacházely na App Store přímo od Apple. Nyní Cydia oznamuje, že zavírá svůj obchod s placenými aplikacemi.

Název Cydia byl a je odjkaživa synonymem pro jailbreak - tedy pro částečné otevření jinak zcela uzavřeného systému iOS, který se nachází na chytrých telefonech a tabletech od firmy Apple. Kdo tedy chtěl aplikaci, která nebyla na oficiálním obchodu App Store ke stažení anebo naopak chtěl funkci, která ze zcela nelogického důvodu není součástí systému, vždy do telefonu dostal právě instalátor Cydia. 

Toto centrum se stalo výchozím bodem, kde bylo možné stáhnout a nainstalovat nejrůznější aplikace do telefonu, a to i přes velmi uzavřený systém iOS. Doposud byl tento portál, či lépe řečeno obchod, spravován jen jedním jediným člověkem známým pod přezdívou Saurik. Právě vlastník oznámil, že zcela ukončuje možnost si zakoupit placenou aplikaci v centru aplikací Cydia.

Důvody k ukončení jsou dva. Prvním je náročnost na udržení celého projektu z hlediska bezpečnosti. Saurik sám oznámil obavy, že by mohlo snadno dojít ke zneužití při platbách například přes PayPal, do kterého by bylo možné se dostat skrze malware ukrytý v jedné z aplikací, které jsou k dispozici. Druhým důvodem je nákladnost. V současné době ani zisk z obchodu nedostačuje na udržení centra v chodu a autor sám platí veškeré poplatky spojené s připojením a údržbou z vlastních kapes, tedy celý projekt označuje jako prodělečný. 

Pro uživatele to prozatím neznamená kompletní ukončení projektu, ale spíše nemožnost si jakkoliv pořídit placenou aplikaci přes Cydia, neboť tato možnost byla už ukončena. Dále Saurik uklidňuje, že již zakoupené aplikace zůstanou uživatelům zachovány. Pro všechny ostatní tak zbývají jen neplacené aplikace ke stažení. Je však třeba mít na paměti, že Cydia může jednoho dne být uzavřena kompletně.

Pokud se tak stane, nezbyde příliš mnoho jiných možností, jak si upravit iPhone a iPady k obrazu svému jinak, než nám dovoluje Apple.

Zdroje: 

Jiří "Kjutl" Kutlák

Proč nevytěžit z ničeho maximum aneb i odpad lze používat produktivně a neprodělečně!

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Cydia zavírá svůj obchod s neoficiálními aplikaci pro Apple zařízení

Žádné komentáře.