Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Další nemalé plány SiS na poli chipsetů

SiS logo
Nedávno SiS uvolnil chipset SiS R658, první chipset s podporou RDRAM pamětí od někoho jiného než od Intelu. Poslední zprávy také ukazují, že si stále polepšuje. Proto se nesmíme divit, když se na Internetu objeví záplava novinek, které SiS plánuje uvést na trh.

Ještě než se začnu věnovat severním můstkům, po kterých dostávají u SiS název celé chipsety, zmíním se o jižních. Stejně jako VIA a ostatní firmy, i SiS plánuje přidat do jižného můstku bezdrátovou síťovku standardu 802.11b. První vzorky takového jižního můsku budou v první čtvrtině příštího roku.

Pentium 4

SiS začal dodávat vzorky chipsetu SiS655. Ten podporuje 400 i 533MHz sběrnici, AGP 8× a hlavně dvoukanálový přístup do DDR333 pamětí. Prodej by měl začít někdy během čtvrtého čtvrtletí.

Po nedávno uvedeném SiS R658, chipsetu s podporou RDRAM pamětí, je v plánu další: SiS R658DX. Samozřejmě bude podporovat vše, co jeho předchůdce, ale navíc nabídne i podporu pamětí RDRAM 1333, oproti maximálně 1066 u R658. První dodávky se zatím očekávají na začátku příštího roku.

Chipset SiS656 bude prakticky identický s výše zmíněným SiS655, jen bude mít dvoukanálový přístup do DDR-II 400 pamětí. Dostupný by mohl být v druhém čtvrtletí příštího roku.

Ovšem než se dočkáme DDR-II, tak si na nás SiS ještě nachystala SiS648DX. Bude podporovat DDR400, jinak se prakticky nebude lišit od svého předchůdce SiS648. První vzorky by se měly objevit v září a normální prodej začne v posledním čtvrtletí tohoto roku.

Pokud vás zajímají chipsety s integrovanou grafikou, tak pro vás je určen SiS660. Ten by měl v sobě obsahovat integrovanou grafický chip SiS330, aneb Xabre. Jeho vzorky se objeví na konci roku.

Pro mobilní Pentia 4 je připravován SiS M652, který nabídne 400MHz sběrnici, paměti DDR333 a integrovanou grafickou kartu, ale ještě to nebude SiS330. První vzorky budou také koncem roku.

A se zmíněným grafickým jádrem SiS330 se také objeví mobilní chipset SiS M660. Zatím není známo, jestli bude mít shodné vlastnosti jako SiS660, nebo jen oproti SiS M652 nabídne lepší grafiku. To se budeme muset nechat překvapit.

Hammer a Athlon XP

Tento měsíc se začaly dodávat vzorky SiS755, prvního chipsetu od SiS pro Hammer procesory. Zatím bohužel není známo, kdy přesněji se objeví na trhu.

V plánu je také ještě chipset pro Athlon XP procesory SiS746DX, který nabídne podporu DDR400 pamětí a AGP 8×. Jeho vzorky by se měly objevit až ve čtvrtém čtvrtletí.

Ale zpět k Hammerům. Pro ty do čtvrtého čtvrtletí jsou plánovány vzorky chipsetu s integrovaným grafickým chipem SiS330, jehož jméno zní SiS760.

Pro Hammery se u SiS najdou i chipsety do notebooků. Nejprve to bude SiS M755, jehož vzorky nás oblaží příští měsíc. Patrně bude vlastnostmi shodný se stolním SiS755.

A samozřejmě i pro notebooky je v plánu chipset s integrovaným grafickým jádrem. Půjde o SiS M760 a zase bude vlastnostmi vycházet z SiS760. První vzorky čekejte na začátku příštího roku.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Další nemalé plány SiS na poli chipsetů

Žádné komentáře.