Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dárek pro starší Amazon Kindle: 50MB měsíční FUP

Web www.diit.cz v Amazon Kindle
Máte-li nějaký ten starší Kindle (včetně superúspěšného modelu 3/Keyboard), pak zpozorněte. Těmto zařízením totiž Amazon dal do vínku novou vlastnost: velice malý FUP. Ne vše je ale tak zlé, jak to zní…

Nejprve trocha historie: Amazon Kindle 3 je patrně nejpopulárnější e-ink čtečka moderní doby nejen proto, že za ní stojí Amazon a je provázána na jeho „ekosystém“, tedy obchod s knihami, ale také proto, že nabízí svému majiteli bezplatné (tj. Amazonem placené) 3G připojení prakticky kdekoli na světě. To se nyní mění.

Amazon u starších modelů, kam se již Kindle 3 (a Kindle DX) řadí, totiž omezil množství přenesených dat na 50 MB/měsíc. Toto omezení se týká jen 3G připojení placeného Amazonem, nijak nesouvisí s připojením přes WiFi a také se tento limit netýká Amazoních stránek/obchodu a Wikipedie: na nich mohou majitelé starších Kindlů brouzdat do skonání světa. Ale jiné stránky po dosažení 50MB limitu až do dalšího měsíce nenačtou.

Sluší se ale upřesnit ono sousloví "starších modelů": nových jako třeba Kindle 4 se netýká proto, že ty jsou takto omezeny již "od narození". Amazon zkrátka a dobře přestává sponzorovat neomezené surfování na starších modelech, a to podle neoficiálních drbů také z jistého důvodu: pro Kindle existuje hack umožňující využití 3G přístupu z počítače přes USB. Můžeme polemizovat nad tím, jestli není 50MB limit příliš krvavý a nebylo by lepší nastavit jej jinak, třeba na 100 MB, ale to je v tuto chvíli asi tak vše.

Já osobně v tom nevidím problém. Kindle rozhodně není zařízení příjemné na surfování a prohlížení webů s ním je spíše znouzectnost, než cokoli příjemného, což samozřejmě neznamená, že je to bezvýznamná okrajová záležitost - naopak (ostatně kdyby to byla okrajovka, tak to Amazon jistě neřeší).

01_eWooky_Sony_PRS-T1_Amazon_Kindle_Cybook_Bookeen_Odyssey_Crono_C06

Otázkou je, nakolik Amazon cítí rostoucí konkurenci a nutnost snížit své provozní náklady na Kindlech, či potřebu přimět majitele straších k upgradu. Faktem ale zůstává, že to, k čemu je zařízení určeno, nadále funguje stejně a bez omezení plus je tu ta Wikipedia. Omezení se, zdá se, vstoupilo v platnost někdy kolem 1. července.

Dále k tématu:

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dárek pro starší Amazon Kindle: 50MB měsíční FUP

Středa, 1 Srpen 2012 - 10:37 | MH UB | Ten usb tethering hack opravdu existuje,...
Pondělí, 30 Červenec 2012 - 12:30 | Pety | No a FUP se netýká stahování z Amazonu, takže...
Pondělí, 30 Červenec 2012 - 11:50 | a a | Ono v tom tazko hladat nieco moralne zle,...

Zobrazit diskusi