Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

darktable 1.1: exportujte RAWy pomocí grafické karty a OpenCL

darktable 1.1
Projekt „Linuxového Adobe Lightroomu“ před pár dny pokročil do verze 1.1, která přidává hned několik novinek, mezi nimiž nechybí přesun výpočtů většiny modulů z CPU na GPU, pokud vaše GPU podporuje OpenCL. Novinka rozhodně hodná zmínění...

Pokud darktable neznáte, doporučujeme jej určitě vyzkoušet. Ač svou filosofií sice má k Lightroomu opravdu z open-source nástrojů pro zpracování RAWu nejblíže, tak označovat jej za „linuxový LR“ je přesto poněkud pomýlené, takže určitě vám doporučuji řídit se vlastním názorem a zkušeností, nikoli tím, co píší české linuxové weby.

darktable nelze upřít několik sympatických vlastností. Implementace vlastnosti je ale jedna věc, kvalita implementace druhá. Z mé osobní zkušenosti mi plyne, že řada algoritmů, ač v Rawtherapee 4 extrémně pomalá (nezřídka exportuji 10Mpix snímek i déle než minutu), neboť všechno počítá v 32bit float přesnosti (což je mnohdy zbytečný overkill), dává parádní výsledek, na který se vyplatí si počkat. Totéž platí i pro Photivo.

darktable 1.1_

Každopádně darktable 1.1 přidává podporu pro nové foťáky, mimo jiné Canon EOS M či některé opravy pro Samsungy NX. Geotagging je kompletní včetně světové mapy, konečně je zde i rozhraní příkazové řádky, což velmi usnadní hromadné exporty. Podporu LiveView, resp. tetheringu ocení zas ti, jejichž foťák toto podporuje.

Řada filtrů, která se více hrabe v obrazu, nyní pracuje s vědomím, že si musí pohlídat ostré hrany objektů - ať již jde o redukci šumu, halo jevu („svatozář“ na hranách objektů, když např. přešvihnete maskování rozostření) atd. Nový filtr pro odstraňování magenta přepalů (to jsou takové ty růžovo-fialové například na přepalech na vodní hladině, kde se odráží slunce, či v mracích)jistě nebude nepodobný technikám pro iPhone 5.

Celkově vylepšena je ostrost snímků jak ve výsledném exportu, tak při zobrazení v darktable, zejména pak pokud byly aplikovány dříve problematické filtry jako korekce objektivu, rotace či korekce perspektivy. darktable 1.1 tyto věci nyní lépe interpoluje. Pokud vaše grafika a její ovladače adekvátně podporují OpenCL, pak vás potěší, že většina modulů byla do tohoto jazyka přepsána a je tak schopna využívat sílu GPU.

darktable naleznete v repozitářích (ať již oficiálních nebo 3rd party - např. pro Mageia 2 je tu Peťošův repozitář) snad všech linuxových distribucí a ve verzi pro Mac OS X. Co se týče Windows, pak nadále platí, že „komunita této komerční distribuce nativní build nepřipravila“. Autoři již loni v létě popisovali, proč tomu tak je.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku darktable 1.1: exportujte RAWy pomocí grafické karty a OpenCL

Čtvrtek, 3 Leden 2013 - 00:19 | Jiri Bajer | Mel bych dotaz k OpenCL v Darktable: S jakym HW...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 16:08 | David Ježek | z tohohle místa ji maj stopro všichni kdo tam kdy...
Pátek, 7 Prosinec 2012 - 15:41 | Noclaf | Plitvice, mam skoro tu samou fotku. :)

Zobrazit diskusi