Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

darktable 2.0.2 přináší podporu DNG konvertovaných z Foveonu X3

Nové minoritní vydání darktable je spíše údržbové, ale i tak jsou to zajímavé novinky. Tou hlavní je schopnost zpracovávat DNG RAWy, které vznikly exportním nástrojem z formátu X3F používaného Sigmou pro Foveon X3 přístroje.

Nově tak darktable podporuje zpracování těchto RAWů, byť cestou přes formát DNG, přímá podpora formátu X3F implementována není.

Jinak došlo hlavně na opravu řady chyb týkajících se pomalosti GUI když je použita Lua, podpory hi-dpi monitorů, jsou opraveny příliš dlouhé texty v některých lokalizacích, zoomování na mapě pro geolokaci snímků, vkládání XMP metadat na správné místo v EXIFu souboru, padání programu při použití masek a demosaicingu (opraven je pak konkrétně i Markesteijn demosaicing) či pohybu myši když je aktivní ořez/rotace či některé věci kolem TIFF a některé další věci.

Z nových fotoaparátů se objevuje pouze podpora pro nedávno uvedenou bezzrcadlovku Fujifilm X-Pro2 s 24Mpix X-Trans III CMOS snímačem nové generace, je zde profil vyvážení bílé pro mainstreamový Pentax K-S2 a šumové profily pro Fujifilm X-T10 a Pentax K-S2. Zatím tedy nedochází na podporu 36Mpix full-frame Pentaxu K-1. Aktualizovány jsou též některé překlady (včetně slovenštiny).

Jinak nadále platí, že program není k dispozici pro Windows, protože takový build nikdo nekompiluje. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu a tato verze jde dobře kompilovat s GCC6 (plus je vyžadováno glibc 2.40 a vyšší).

Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku darktable 2.0.2 přináší podporu DNG konvertovaných z Foveonu X3

Žádné komentáře.