Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

darktable 2.0.6 s podporou nových fotoaparátů

Nová verze RAW konvertoru darktable sice nepřináší moc novinek, ale o to více potěší majitele některých nových, ale i starých až velmi starých fotoaparátů.

Novinky jsou v podstatě dvě. Tou první je inovace při exportu do JPEGu, kde se používá knihovna libexiv2 pro zápis metadat, což zjednodušuje program, jelikož totéž činí darktable i s jinými formáty. No a druhá se týká alfa kanálu (průhlednosti), kdy program nově akceptuje nemozaikové RAWy se 4 kanály jako RGBA.

Stihlo se i několik oprav, jedna řeší chybu v GTK tématu vzhledu, další se zaměřují na implementaci OpenCL, další opravuje celou škálu chyb při načítání RAWů z fotoaparátů Nikon, je zde oprava práce s hotpixely u fotoaparátů se snímači Fujifilm X-trans, jedna drobnost kolem Exifu a také oprava implementace bayerovy masky pro fotoaparát Olympus SP-570 UZ (šel na trh v lednu 2008).

Seznam nově podporovaných fotoaparátů čítá jak přístroje zbrusu nové, tak některé postarší: Canon EOS-1D X Mark II, EOS 1300D (EOS Kiss X80 v Japonsku, EOS Rebel T6 v Americe), EOS M10, PowerShot G7 X Mark II, PowerShot G9 X, Fujifilm X-T2, akčí kamera GITUP GIT2, Panasonic DMC-FZ18 a DMC-FZ50 (formáty 16:9, 3:2), full-frame Pentax K-1, postarší Sony DSLR-A380, Sony ILCE-6300 a Nikon D500. Pro Nikon obecně platí, že zde jsou určité opravy též pro úroveň bílé (většinou pro 12bit nekomprimované RAWy). Profily vyvážení bílé jsou zde nově pro výše uvedené fotoaparáty Canon a dále pro Fujifilm X-T10 a Sony ILCE-6300. A bratia Slováci si mohou užívat aktualizovaný překlad.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku darktable 2.0.6 s podporou nových fotoaparátů

Čtvrtek, 15 Září 2016 - 12:43 | BlackRider | "No a druhá se týká alfa kanálu (...

Zobrazit diskusi