Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

das Keyborad 5Q přináší cloud s open API

Na pátou generaci das Keyboard se vybíralo loni na Kickstarteru. Tvůrci chtěli 100 tisíc dolarů, vybralo se přes půl miliónu.

O das Keyboard už není slyšet tolik, co dřív. Kvalitnějších klávesnic s „mechanickými spínači“ míří na trh desítky, většinou s Cherry MX. A i sama das Keyboard si to trochu pokazila tím, kam se její klávesnice vyvíjely.

Pátá generace je opět tak trochu napůl cesty. Zatímco v rámci čtvrté generace jde koupit model Ultimate s provedení s numpadem i bez něj (tj model bez potisků kláves), 5Q je (zatím?) nabízena pouze v provedení s RGB LED podsvícením spínačů a podporou cloudu.

Ten cloud je mimochodem celkem fajn. Jede přes otevřené API, takže spínačům klávesnice (klávesám) jde definovat prakticky libovolné funkce a model 5Q jde do prodeje s velkou škálou předdefinovaného.

Například lze jednotlivé klávesy používat jako notifikace blížících se termínů, kdy postupem času spínač mění barvu od neutrální modré k urgentní červené. Případně lze používat blikání spínačů jako notifikace. A spoustu dalších věcí, možnostem se meze příliš nekladou.

Použity jsou spínače Omron (udávaná životnost 100 miliónů sepnutí), které jsou svojí funkčností ekvivalentní s Cherry MX (konkrétně se hovoří o Cherry MX Brown, což jsou spínače napůl cesty mezi lineárním chodem bez hmatové odezvy (MX Red) a cvakajícími s hmatovou odezvou (Blue).

V rané fázi šlo na Kickstarteru ulovit das Keyboard 5Q za 109 dolarů. Standardní prodejní cena je nyní 229 dolarů, což vysvětluje, proč byla kampaň tak extrémně úspěšná. Klávesnice je v předprodeji.

Tagy: 
Zdroje: 

das Keyboard

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku das Keyborad 5Q přináší cloud s open API

Středa, 12 Duben 2017 - 20:02 | HKMaly | Coze ta klavesnice dela s cloudem? To jako bez...

Zobrazit diskusi