Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak to vypadá s DDR4 paměťmi?

Samsung - DDR4 paměťový modul
Na letošním IDF v San Francisku se samozřejmě nehovoří jen o chystaných technologiích Intelu, především procesoru Haswell, Ultraboocích, atd… Své dílko související též s Intelem předvedl Samsung: DDR4-2133 paměť…

Samsung předváděl DDR4 paměti už dříve, ostatně firma je v tomto ohledu v podstatě tahounem, její výroba je ve stádiu, že může začít dělat DDR4 paměti prakticky ihned. Problém je, že standard DDR4 ještě není definitivně hotov (prý je tak zhruba v 98 %).

I tak se není nač těšit, s DDR4 paměťmi se hned tak nesetkáme, byť dřívější plány hovořily o dokončení standardu v roce 2011 a počátcích výroby někdy letos. Třeba Intel, který obvykle s novými paměťovými technologiemi koketuje a na trh patřičné produkty uvádí jako první, hodlá přijít s čipy kompatibilními s DDR4 nejdříve v roce 2014. Že by zešíleli v AMD a spáchali procesor s podporou DDR4 jako první, se nám jeví asi tak pravděpodobné, jako by vám měl za bílého dne spadnout na hlavu meteorit.

300mm wafer s DDR4 paměťmi (Samsung)
300mm wafer s DDR4 paměťmi (Samsung)

Modul na obrázku v úvodu má kapacitu 16 GB a je taktován na 2,133 GHz. Na čem si s ním v Samsungu hrají, to netušíme, zajímavější je, že samotné paměťové čipy (4Gbitové) jsou vyráběny „30nm-class“ technologií na 300mm křemíkových deskách. Samsung plánuje v roce 2014, kdy bychom se s DDR4 paměťmi měli začít setkávat v praxi, navýšit rychlost na DDR4-2666 a později až na DDR4-3200.

Samsung - DDR4 roadmap
Samsung - DDR4 roadmap

Jak už víte z dřívějších zpráv, DDR4 paměti přinesou jednu mrzutost: na každý paměťový kanál půjde navěsit jen jeden modul. To znamená, že více modulů bude možné obsloužit buďto implementací většího množství paměťových kanálů v procesorech, anebo se (zejména v serverové sféře) budou používat „paměťové switche“ (každý takový switch přijde na jeden kanál a na něj se pak navěsí více modulů, to samozřejmě zvýší latence, ale bude to nejsnazší možností, jak navyšovat kapacitu).

Samozřejmě je tu možnost, že se budou dělat výrazně větší moduly, to ale půjde od určité kapacity pouze formou „stohování“ čipů na sebe a propojení pomocí TSV (through-silicon-via) neboli spoji přímo skrz samotné čipy (což celý paměťový modul kapánek prodraží).

Na závěr ještě jedna drobnost, kterou jsme vyhrabali mezi haldou dokumentů z letošního IDF. Na jednom slajdu v jedné prezentaci se objevila předpověď iSuppli, kde se též hovoří o DDR4:

DRAM Technology forecast (DDR4)
Předpověď vývoje DRAM (DDR4) dle IHS

Tato předpověď (sledujte spíše graf v pravé polovině) víceméně potvrzuje, co jsme si řekli: DDR4 se začnou (začaly) ve vzorcích (jako je ten Samsungův) objevovat letos, na trhu se však začnou zabydlovat až v roce 2014 a teprve v roce 2015 začnou vytlačovat současné DDR3. Je tedy zřejmé, že si s DDR3 paměťmi ještě hodně užijeme.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Jak to vypadá s DDR4 paměťmi?

Čtvrtek, 13 Září 2012 - 14:09 | WIFT | Jenže ona to není pesimistická úvaha ;) Stačí si...
Čtvrtek, 13 Září 2012 - 12:22 | mikeczcom | To je docela pesimistická úvaha... :-D škoda že...
Čtvrtek, 13 Září 2012 - 12:08 | WIFT | …což nám napovídá, kdy Haswell-EX přijde ;) (?)
Čtvrtek, 13 Září 2012 - 11:53 | Max Power | Na wikipedii je u HASWELLu v potvrzených fičurách...

Zobrazit diskusi