Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Debian GNU/Linux slaví 20 let

Debian logo 2012
Právě je tomu na den přesně 20 let od chvíle, kdy Ian Murdock vydal první verzi Debianu, asi nejdůležitější dodnes běžící linuxové distribuce...
VHS: grabování filmu Fantastická cesta

Psal se rok 1993 a Slackware (nejstarší dodnes vydávaná distribuce) existoval teprve měsíc. Byla to doba, kdy většina lidí v Česku byla ráda, když měla doma vůbec nějaký počítač, ať jž 8bit, Amigu, nebo XT/286. Šťastlivci měli 386 a zazobanci 486 za několik desítek tisíc Kč (tj. několik ročních příjmů :-). Kdo měl doma VHS rekordér, byl šťastný ještě o kus více, kdo měl tříhlavý nebo ještě lepší, ten patřil mezi elitu, která VHS kupovala teprve nedávno. V TV se vysílalo systémem SECAM, místo internetu jsme měli encyklopedie a Telecom vám připojil telefon v podstatě pomalu jen když jste si sehnali protekci. Nebyly digitálně vypucované Star Wars, film Stargate byl ve stádiu přípravy scénáře a Ridleyho Scotta oslavoval celý svět za film 1492: Dobytí ráje. Jo a raketoplány ještě létaly,

STS-62 hubble oprava

NASA zrovna pilně finišovala přípravy monstrózní mise STS-61, první opravy Hubbleova vesmírného teleskopu korigující vadu primárního zrcadla a další problémy. Do vydání Duke Nukem 3D zbývaly 2 roky, System Shocku ještě 1 rok, stejně tak Colonization Sida Meiera, ostatně celý svět ještě pařil Wolfa 3D, protože do vydání Dooma ještě zbývalo pár měsíců. A do takové doby se zrodil Debian.

DoomSystem Shock 1

Ian Murdock se rozhodl nepřijít jen s vylepšením či klonem tehdy populárního SLS Linuxu, ale vytvořit od základu nový operační systém. Cílem bylo mimo jiné nabídnout jednoduchý proces instalace, udržovat aktuální verze softwaru, zautomatizovat konfiguraci diskových oddílů a X či umožnit bezproblémový chod systému i těm, kteří nemají přístup k internetu a nabídnout podrobnou dokumentaci ke všemu. Cíle se nepochybně podařily.

ubuntu1304_02

Debian se stal postupem let extrémně populární distribucí, nepochybně zejména díky balíčkovacímu systému s DEB balíčky. O pár let později si jej vybral Mark Shuttleworth jako základ pro svou budoucí distribuci Ubuntu a začala se psát nová kapitola DEB dister. Debian je tu s námi tedy 20 let, stále při plné síle. Takže vše nejlepší!

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Debian GNU/Linux slaví 20 let

Pátek, 16 Srpen 2013 - 18:38 | Klerik Z | Sice Debian nepoužívám, ale i tak přeju vše...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 17:55 | Jirka1 | Ilustrační obrázek a úvodní komentář jsou trochu...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 17:47 | TyNyT | Debian a Gentoo, mé distra nejmilejší.
Pátek, 16 Srpen 2013 - 16:56 | Roxx | Blahopřeji a držím palce alespoň na dalších 20...
Pátek, 16 Srpen 2013 - 16:32 | burner | Som na prave prebiehajucom DebConf13, uvidime ako...

Zobrazit diskusi