Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Definitivní konec: Firefox OS pro smartphony skončí s verzí 2.6

Firefox OS
Jak víme už nějakou dobu, tak se nyní stalo. Mozilla oznámila termín definitivního konce Firefox OS pro smartphony. Poslední verzí se stane letošní 2.6 a nejpozději do začátku roku 2017 svět telefonů přijde o tento zajímavý operační systém.

S ukončením Firefox OS pro smartphony přichází i změny ve Firefox Marketplace, který přestane přijímat nové aplikace a u těch existujících se upraví dostupné platformy.

Mozilla jako důvod konce uvádí to, že nedokázala přivést Firefox OS do stavu, kdy by byl zajímavým pro uživatele a dostatečně odlišným od ostatních systémů. Nepodařilo se vybudovat kompletní ekosystém Firefoxu OS a tak není důvod pro jeho existenci na poli chytrých mobilních telefonů.

Do budoucna se nadále počítá s Firefoxem OS v chytrých televizorech (Panasonic) a Mozilla jej (za)cílí i na svět „internetu věcí“ a tzv. „connected devices“. Verze pro smartphony tedy končí ale systém jako takový, jeho platforma, žije dál. A nadále je otevřená, takže kdo chce, se může přidat. Na spolupráci s Panasonicem se nic nemění, Mozilla je z toho nadšená a vše jde dobře dál.

Asi nejvyšší čas si nějaký ten Firefox OS smartphone pořídit, aby si člověk mohl připadat jako dostatečně asociální troska :-)...

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Definitivní konec: Firefox OS pro smartphony skončí s verzí 2.6

Úterý, 9 Únor 2016 - 15:18 | Noxik | Me bude chybet maximalne v tom smyslu, ze jsem...
Úterý, 9 Únor 2016 - 08:15 | Milenius | Oni si všichni manažeři myslí, že uvedou nový...
Úterý, 9 Únor 2016 - 00:49 | Wladows | Budou telefony s Firefox OS někomu chybět? Dejte...

Zobrazit diskusi