Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell ve 23 zemích zastavil prodeje Radeonů RX 7900 a řady Instinct ≥MI200. Omyl?

nVidia oslavuje včerajší Deň vďakyvzdania a dnešný Čierny piatok, keďže sa zákaz týka aj AMD.

Ale aj AMD môže oslavovať, lebo zákaz sa dotýka iba HW, ktorý má TOP výkon využiteľný odberateľom. Takže AMD odomklo výkon

SiFive Gets Newer AMD Radeon GPUs Working On RISC-V
on 22 November 2023
https://www.phoronix.com/news/SiFive-Newer-AMD-GPUs-RISC-V

AMD Extends PyTorch + ROCm Support To The Radeon RX 7900 XT
Radeon on 21 November 2023
https://www.phoronix.com/news/Radeon-RX-7900-XT-ROCm-PyTorch

AMD Talking Up Open-Source & Open Standards Ahead Of "Advancing AI" Event
on 14 November 2023
The event page for the AMD Advancing AI virtual event on 6 December simply reads:

"Join us to discover how AMD and its partners are powering the future of AI."
AMD posted today on Twitter/X:

"Open standards. Open source. An open ecosystem of innovators. AMD is enabling AI to advance, so the world’s most important challenges can be solved. Openly."
https://www.phoronix.com/news/AMD-Advancing-AI-Open

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V USA byl dřív posvátnou krávou kšeft a zisk - a to hnalo jejich vývoj.

Dnes jsou tam jiné priority - Black matter, zelená debilita, Me too, 72 pohlaví a další levičácké úchylky. USA začínají jít do kopru, začínají být předluženou zemí, která jen škodí sama sobě a celému světu. No a my se díky vydírání evropských politiků - dnes už v tom další jedou dobrovolně - vezeme taky dolů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

USA rozhodne zelená nie je. Zelená je Európa a 72 pohlaví nie je, nejaký štát USA ich má viac ako 2, tuším 7, nie však 72

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždy mne zajímalo, má se to číst jako "Pety", nebo Retu"?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jméně nezáleží, když první, co člověka napadne při přečtení jakéhokoliv jeho příšpěvku, je "To je debil." :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

leda tak hlupáka ako ty, normálny človek tie veci vidí dosť jasne...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ešte je to možné čítať maďarsky, kde "y" zmäkčuje, teda má afekt ako mäkčeň (česky háček) nad písmenom pred "y"

teda čítať ako peť bez prhlasovaného a (ä)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až napíše Mupy Mup, tak to bude jasné :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nauč sa písať ruské и, ale čo by jeden čakal od osla s klapkami

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, potvrdil jsi, že jsi blb.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale pravdivý je na Tvém příspěvku jen první věta: opravdu dříve byl prioritní zisk.

Zákaz akcelerátorů ale vůbec nemá důvody, které se zde snažíš fabulovat, ale je úplně jiný: americe došlo, že cpát prachy a technologie do militantní diktatury není úplně nejlepší nápad. A v tom má zcela pravdu a je dobře, že s tím přestala.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Oni necpali prachy. Cpali produkty, za které měli prachy. Dosud vše, co Amerika přestala do Číny vyvážet, nahradila Čína vlastními produkty, jejichž vývoj ještě tamní vláda dotuje. U některých produktů to skončilo i tím že Čína část produkce vyváží a vydělává na nich. Takže je otázka, jestli tato strategie z dlouhodobého hlediska nebude pro USA větší chybou, než kdyby zůstali u priority zisku.

Bojovat proti zemi, která bohatne vývozem, tím, že do ní přestanu vyvážet vlastní zboží, je ekonomická sebevražda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale data ukazují úplně něco jiného: USA mělo (a má) výrazně negativní obchodní bilanci s Čínou, tedy tam cpali především prachy.

A jak jinak zabráníte Číně v kopírování západních produktů, než tak, že je tam jednak nenecháte vyrábět (a kopírovat), a jednak jim zamezíte přístup k technologiím (což jsou např. ty grafiky)?

Tvoje stanovisko by mělo smysl, kdyby šlo o koncové produkty. Západ ale začal omezovat vývoj produkčních nástrojů. A to rozhodně smysl dává. Stejnětak není úplně košér argument, že to čína nahradí vlastní výrobou: tam, kde to snadno nahradí to samozřejmě smysl nemá, ale vyrobit dobrou grafiku neumí ani Intel. O vývoj kvalitního leteckého motoru se Čína snaží desetiletí, atd.... Ne vše je naštěstí Čína schopna nahradit a právě to, že všechno to si zatím bez problémů koupila byl důvod, proč neměla problém dál růst.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Sorry, ale data ukazují úplně něco jiného: USA mělo (a má) výrazně negativní obchodní bilanci s Čínou, tedy tam cpali především prachy.“

Omlouvám se, že pod „cpali prachy“ jsem si představoval investice a nenapadla mě obchodní bilance. OK. To ale pouze potvrzuje, co jsem napsal. USA dál dováží a bude dovážet zboží z Číny. Na tom se nic nemění. Co se mění je, že USA přestává vyvážet vlastní vysoce hodnotné zboží do Číny. Jinými slovy to, co USA činí, je prohlubování oné negativní obchodní bilance v kombinaci s pobízením Číny k vývoji vlastních technologií. USA dosud měla zboží, o které měla Čína zájem. To mohla využít ve svůj ekonomický prospěch. Namísto toho si vlastní vývoz omezuje a povzbuzuje vlastní polovodičovou výrobu Číny ať už jde od mobilní SoC, paměti, vývoj a výrobu vlastní procesorů a nově i AI akcelerátorů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Dosud vše, co Amerika přestala do Číny vyvážet, nahradila Čína vlastními produkty, jejichž vývoj ještě tamní vláda dotuje."

Můžete uvést nějaké příklady?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Automobily, ale jasně zrovna ty se dovážely z USA i z Evropy a Čína si to nahradila vlastní výrobou obojí. Bez ohledu na zákazy bude Čína stále lepší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako již před rokem v A.I.
https://youtu.be/1wJRjQ_wMzA?si=JyGdvgxQGtdQDErM

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čína měla AI v systému integrovaná jako první. V USA se to využívalo jako anti-čínska propaganda. 🙄
A to přes fakt, že EU i USA využívá AI stejným způsobem. Od vojenské technologie po cenzuru. Nejvíc kamer je v Londýně, ne v Číně.

Šikmoocí kung-fu mistři dokončují Thóriový reaktor, mají hypersonický generátor a jsou průkopníci ve výzkumu jaderné fůze. Tak 80% poznatků pochází od nich (proto bych nebral na lehkou váhu, že jsou vůči ní skeptičtí).

Za 15 let postavili 42000km rychlodrah. Čína jich má víc než zbytek světa dohromady.

Mají hodně problémů ale technologie mezi ně rozhodně nepatří.

Jak to vím? Kromně vzdělání proto, že tam moje rodina pravidelně létá kvůli obchodu. Technickému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze kdyz rikate

A) Za 15 let postavili 42000km rychlodrah. Čína jich má víc než zbytek světa dohromady.

je nutno rict i:

B) zeleznice maji 3x vetsi dluh a prukak nez nejvetsi developerske uskupeni, ktere samo by polozilo cinskou ekonomiku.

Takze jiste.. best-in-covid. Tu zeleznici maj jenom na ukazovani zahranicnim turistum. Ale zkuste tam zit tak nejak.. obycejne. Tj. zajdete si na jidlo v nejake zapadlejsi ctvrti.. a garantuji ze jestli to prezijete, uz se vam tam priste nebude chtit. Cina neni civilizace, ale nalestene lejno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Železnice nemají žádný dluh, který by položil... bože. 🙄

Cela Čína má 3x nižší dluh při 2x vyšší nákupní síle z pohledu počtu obyvatel než USA. U USA se uvádí 170% HDP ale reálně budou přes 200% (z tohoto důvodu a na základě ekonomického vzdělání tvrdím 3x) protože Amerika má dovoleno odpouštět si vlastní dluh. Před Covidem měla Čína 57%, teď se odhaduje na 79% ale šlo o skok jednorázový, jejich dluh se nezvyšuje, resp. zvyšuje minimálně.

Představa, že budete cestovat 350km/h při pohodlí 50km/h neukazuje na neschopnost Číny. Spíše na dekadenci a neznalost fyziky základní školy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

google: china railway debt

> A Whopping $900B Debt – China's Once-Profitable High-Speed Railways Now Heading Towards A Trillion Dollar Disaster.

... ale jiste, jenom ignorujte fakta. Jste celkem tak neschopnej, jako samotna cina.. jedete propagandu ale realita vam uplne unika :)

Tak si to trocha nastudujte, treba zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/High-speed_rail_in_China#Profitability_and...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedia je plná propagandy. Za poslední 3 roky tam byla kompletně přepsané historie. K tomu mám i důkazy, screenshoty. Mimo fakt, že jsem četl zdroje na které odkazuje.

Ja mám přístup k reálným ekonomickým datům. Firmu v rodině a seděl jsem vedle generálního ředitele v GFG. :)

Ted teoreticky řekněme, že ony železnice mají dluh přesně ve vami uvedené hodnotě (jako že opravdu nemají). Stejně je závěr, který vnucuje wikipedie lež. Z jejich pohledu je ten dluh naprosto minimální. V Číně jsou železnice státní podnik a tak jsou kryté aktivami celého státu.

Víte vůbec jak funguje ekonomika?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, do lidí cpou 30 let propagandu, jak Čína vše jen zkopíruje a Rusko je fuj, že USA jsou bez chyb a EU komise je jediná která vždy udělá vše správně. Nedivte se, že takoví nechápou, že Čína se žene kupředu podporována státními dotacemi do výzkumu a školství a nepomůže jim ani statistika patentů, kterých Čína podává mnohem více než USA (což značí vývoj, nikoliv kopírování).
Wikipedie - historie se přepisuje už od r.2014, ale ještě jsou dostupné předchozí vydání, pokud dané téma nebylo odstraněno a vytvořeno znovu.
Někteří lidé prostě ty klapky nesundají.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale čína skutečně kopíruje co může. Jen se už lidem nějak zatajilo, že to je naprosto běžný postup a dělají to tak všichni a zatímco dřív toho moc neuměli tak dnes k tomu kopírování už přidávají vlastní invenci které mají k dispozici víc než zbytek světa...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je jedno tiskové prohlášení o čínských grafikách. Používají to na dohledové kamerové systémy, firemní věci a cad software. Vše na jejich OS založeném na linuxu a ani se neobtěžují s ovladači pro windows. Na hraní to není, ale jak náhrada běžných mainstream quadro grafik to stačí. Už těch čipů rozeslali 3 miliony.
https://www-jemoic-com.translate.goog/abouts_21/600.html?_x_tr_sl=auto&_...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jak u tebe ale h mne kduž někomu něco prodám tak od něj za to peníze inkazuju a ne že je do něj cpu a co jim zabrání to koupit pře někoho jiného? Takže je ani neodříznu od té technologie, jen omezím vlastní firmy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Číně totalitní režim ani diktatura není.

Jsou to komunisti leda tak na papíře, populaci manipulují přes kapitál stejně jako USA. Rozdíl je v tom, že Čína využívá mnohem víc dotace. Jestli tam reálně vůbec rozdíl ještě je, USA už dlouho není svobodným trhem.

K nám se dováží jen nekvalitní technologie, nekvalitní ideologie. V rámci propagandy. Ta arogance hodnotit někoho, o kom nic nevíte.

Rozdíl mezi kapitalismem a komunismem je v manipulaci (ideologie vs peníze).
Číňané jsou jakási směska. Komunističtí ano ale marxističtí ani omylem.

Před 40-30 lety kopírovali technologie, ne kradením patentů. Když západní společnosti zavřeli továrnu, nezlikvidovali ji ale využili. Samotné kopírovaní některých technologií nebylo řízeno státem, právě naopak, v Číně probíha mnohem menší omezovaní a kontrola trhu, než u nás.
Před 200 lety jsme kradli technologii my jim.

Posledních 20 let už vyvíjejí technologie vlastní. Důvod proč nemají úplně konkurence schopné produktu v high-endu je prozaický.
V logice existuje pouze jedna efektivní cesta. Vždy. A tu si patentovalo AMD/Intel. Není to neschopnost nýbrž dodržování mezinárodních patentů.

Nechci někoho preferovat, obhajovat. Jsem anarchista. Čína je ale úplně jiná krajina, než tvrdí výplod zdejší propagandy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USA si chtělo z Číny udělat jednu velikou továrnu. Když jim to nevyšlo v Africe.

Číňani se postavili na nohy, srovnali vnitřní spory a situace dokonale využili.

Svět není boj dobra se zlem. Jsou pouze zájmy a kapitál. Čínská populace je stejně inteligentní jako kterákoli jiná (dle výsledku v matematice spíš více). A je jich 1 400 000 000.

Žádné kouzla. Vše má racionální odůvodnění.
Sankce jsou pouze nástroj propagandy. O etiku ani morálku nejde. V obchodě samotném etika a morálka neexistuje. Pouze zákon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je blábol. Jednak kdy se udál takový pokus v Africe? A hlavně vyvážely tam technologie a přesouvaly fabriky soukromé firmy, ne stát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Politici jsou z velké části majitelé těch firem. Když ne tak majitelé kapitálu "finančně podporují" ty politiky, které v křesle chtějí. Většinově platí, že vyhraje ten, kdo má bohatší kampaň buď finančně nebo bohatší ve smyslu efektivnější propagandy.

Zjistěte si něco o Africe a Austrálii, lekci historie zdarma dávat nebudu. Obnáší to hodinu s hlavou v knihách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže klasická trollí odpověď, nepřipouštějící debatu. Já něco tvrdím a kdo má jiný názor, je hlupák, kterého troll odbyde tvrzením "Zjistěte si něco" a ještě blbě poučuje :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja vas nijak neatakoval.

Upozornil jsem, že nemáte informace o tom, jak se vyvíjela moderní společnost (historie). :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Totalitní režim a diktatura to je, to neokecáš. Nikdo tam není volen, všichni musí mít rudou knížku a vládne ÚV v čele s Medvídkem Pú podobně jako kdysi Stalin nebo Brežněv. Ano, marxisti to nejsou, ale diktaura nemusí být jen marxistická...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Číně jsou normalně volby. Zastupitelská demokracie není demokracie, na to existuje X studií (politici nekonají vůli lidu ale naopak). Jediná demokracie na světě je Švýcarsko. I tam funguje princip davové psychózy a propaganda má velkou moc.

Stalin byl produkt EU. Komunismus do Ruska přivezl. Navíc polovina věcí co se mu připisuje nebyla pravda (byť šlo jednoznačně o diktátora). Tohle platí i o Hitlerovi. Ve skutečnosti z jeho psychologického profilu vychází, že šlo o raněné dítě které chtělo napravit svět.
Komunismus se nerovná diktatuře. V ideologických systémech je ale pravděpodobnější, že se k moci dostane diktátor. Diktátorem může být tisíc lidí stejného názoru, ne jenom jeden jedinec.
Čína nemá se Stalinem nic společného. Tam měli úplně jiné problémy.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepletete si náhodou Stalina s Leninem? Na druhou stranu při studiu historie po jednotlivých hodinách to asi není zase takový div.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Áno, Lenin byl první. Nicméně za první světové války v Rusku žádná konkrétní politika nefungovala. Lenin umřel v roce 24, byl nositelem myšlenky, jedním z mnoha ale ne nositelem politiky. Zásluhy se mu připisují jen proto, aby bylo na koho hodit vinu, reálně byl ale jedním z miliónů stejných v Evropě. Stalin byl ten kdo za zavřenými dveřmi vyjednával se západem o novém světové. řádu a jeho uspořádaní. Stalin byl ten, kdo reálně v Rusku komunismus zavedl tak, jak si ho představoval on a jeho spolupracovníci.

Když nemám argument, pokusím se dehonestovat. Velice moderní v politice. A taky poučka z učebnic pro sociopaty.

Evropa je dnes znovu komunistická. Je řízená ideologií, ne kapitálem. Je jedno jak zeleně komunismus obarvíme. Pokud jsou státy řízené ideologií, jsou komunistické. Ať jde o elektromobilitu, 72 pohlaví nebo jedno povolené náboženství (Ukrajina).
Jablko nepadá daleko od stromu.

PS: Demokracie může být a často je komunistická. Pokud volby umožňují vybrat pouze ideologii místo preferované manipulace s kapitálem a dle dané ideologii se musí všichni řídit (hlas většiny) jde o komunismus.

Opakem komunismu je kapitalismus, ne demokracie.
Opakem demokracie je autokracie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stalin byl produkt EU?"
Dokonce i "předchůdce EU" EHS vznikl až v roce 1956, tj. tři roky po smrti J.Stalina.

Plete si Stalina s Leninem, patrně i Evropu s EU (pokud jste tedy měl na mysli cestu Lenina v zapečetěném vagónu z Curychu do Mosky). Aspoň, že ten nick sedí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počátky Evropské unie sahají k začátku druhé světové války... opravdu se neřídím poučkami z učebnic základní školy. Informace jsem analyzoval a hledal raw fakta. Green Deal byl definován v 70tých letech, ne před 15ti.

Ne, nepletu si Stalina a Lenina. Lenin byl v realitě, narozdíl od tvrzení propagandy ve filmech, zcela bezvýznamný.

Z odtajněných dokumentů se da toho hodně zjistit. Jen člověk musí číst mezi řádky a umět oddělit subjektivní vliv autora. A ano, analýza trvá desítky hodin, ne víc. S trochou praxe. Paradoxně mně tomu naučila fyzika, místo ekonomiky později.

Příspěvky každopádně nemají byt mou vlastní propagací. Chytáte se stébla ve snaze diskreditovat a zcela jste utekl od kořenu diskuse.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omg:
- opravdu se neřídím poučkami z učebnic
- jen člověk musí číst mezi řádky

Vy jste verohodny jako fatazirujici umela inteligence. Te se taky hodi do kramu co si zrovna vymysli, a nema absolutni problem to vydavat "za pravdu".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těžko se postuje odkaz na knihu v oddělení F v knihovně UK.

Všechno co jsem napsal lze ale dohledat. Narozdíl od vás mluvím věcně místo prázdných urážek.

Svět nefunguje tak, že se ráno zobudíte a řeknete si "dnes podepíšu greendeal". Vše trvá dekády. Vaše vnímaní prostředí je tak primitivní, že zamezuje argumentaci.

Ano, svět je ve skutečnosti jednoduchý. Porozumět mu ale stojí hodně času. Který většina populace nemá a když má, radši ho věnuje prokastinaci (včetně mně).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Konečně někdo, s kým se bude dát diskutovat!

Pane Blanku, zajímal by mě váš názor na rozpor v informacích uváděných mezi řádky v knize v oddělení F v knihovně UK a těch uváděných na řádcích knih z oddělení C a E, taktéž v knihovně UK. Ty mj. tvrdí, že Čína je klerofašistická demokracie s výraznými rysy totalitní diktatury, že její dluh dosahuje 340 % jejího skutečného HDP (protože HDP cíleně po desetiletí nafukovala) a že Green Deal byl domluven již ve dvacátých letech minulého století.

Pokud jste tyto publikace nečetl, studium vám jistě nezabere déle než dvě hodiny, ale podle vašeho projevu předpokládám, že tento čas rád obětujete. A jak píšete, odkaz na knihu z oddělení F se dává těžko, tak jistě chápete že pro knihy z oddělení C a E by to bylo ještě komplikovanější.

Těším se na odpověď a další diskuzi!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je videt ze jste cetl maximalne tak Bibli, ktera neobsahuje zadne citace a reference. Pro vsechny ostatni zdroje se pouzivaji normalne reference na zdroj ve forme autora, nazvu knihy, vydavatelstvi, roku vydani, pripadne ISBN a pak se uvede strana :)

https://iva.k.utb.cz/lekce/modely-a-priklady-citaci-tistene-dokumenty/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácáš naprostý kraviny. Lenin nebyl jedním z milionu stejně myslících. Lenin byl ideolog komunismu stejně jako Marx. Politika v Rusku samozřejmě existovala, po roce 1905 to bylo možné. A bolševická strana rozhodně nebyla malá.
Kecy, že pokud jsou státy řízené ideologií, jsou komunistické, je klasické matení pojmů. Pokud je stát řízen ideologií nacismu, je nacistický, ne komunistický. Pokud je řízen církví, je klerikální, opět ne komunistický. Takže pokud se prosazuje zelená ideologie, je zelený a opět ne komunistický.
Stalin po první světové s nikým nevyjednával, do roku 1925 dělal zahraniční politiku Lenin a Trockij.
A řeči, že v Číně jsou normální volby? Nejsou, nemůžeš v nich volit kohokoliv, ale stejně jako u nás za komančů jen kandidáty strany.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro info ty máš dojem že třeba u nás můžeš volit kohokoliv?? a druhá nesrovnalost, jak rozlišuješ co za režim to je, podle toho jak si říká nebo jak ho někdo označí?
Kdybychom chtěli skutečně férovou demokracii, museli bychom buď hlasovat všichni, nebo ty zastupitele alespoň volit náhodně jak někde ve starém řecku tj. náhodně vybrat třeba 200 lidí a pak z nich hlasováním 100 těch co se na nějaké období budou účastnit v senátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlasovat může každý po dovršení 18 let, pokud není nesvéprávný. To, že někteří nehlasují, je jejich svobodná volba. A ano, volit můžu každého, kdo splní formální podmínky, které nijak složité nejsou, viz počet u nás existujících stran. U komunálních voleb jsou podmínky ještě jednodušší.
Tvá představa voleb je poněkud pochybná. Náhodný výběr není volba... A nevolit je také vyjádřením názoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přečti ještě jednou a pomalu co jsem psal a zkus se pochopit obsah ať nepíšeš zas nesouvisející nesmysly...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další trollí hovadění?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím prosím přestaň...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak malý harant. K věci nic a jen tohle žvanění. Buď řekni, co se ti nezdá, nebo nepruď. Ale to je pro tebe příliš náročné, co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je úplně jedno koho zvolíte.

Svobodná volba je jen iluze. Řídí vás instinkty a vaše instinkty řídí propaganda. Pouze na každého účinkuje jiný druh psychologické manipulace a každá propaganda využívá tyto druhy v různém poměru. Proto si jeden člověk vybere stranu X a druhý stranu Y. Tento princip není nijak negován vysokým IQ, naopak nadprůměrně inteligentní lidi mají sklony manipulovat už v dětství. Nebo naopak tendenci být k manipulaci velice náchylní.

Všeobecně je nejsilnější manipulace útok na základní instinkty. Tenhle druh je zakladem propagace v marketingu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta blábolů mimo téma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano jsi jak malý harant sice co nerozumí tomu co píše ale hlavně ani se nesnaží pochopit proč..
Ale jsem tolerantní a zkusím ti napovědět. Hned první věta je blábol "Hlasovat může každý po dovršení 18 let, pokud není nesvéprávný."
Je sakra rozdíl mít možnost participovat na volbě nějakého zastupitele a mít možnost hlasovat šmankote!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komunismus znamená řízení prostřednictvím ideologie. Nic víc, nic míň. Marxismus a Leninismus je odnož komunismu. :)

Ne ja ale vy nevíte o čem mluvíte. Protože v rámci propagandy byl pozměněn význam slova komunismus. Je to zcela něco jiného než autokracie aneb systém přímého následníctví. Komunismus neznamená absenci voleb a zastupitelská demokracie nemá s původní demokracií nic společného.

Lenin byl pouze zrnkem v celé komunitě intelektuálů toužících po ideologickém řízení. Jeho reálný dosah na svět byl naprosto minimální. Bez jeho existence by se věci vyvíjeli zcela stejně.

V Číně jsou normální volby. Pouze má jedna strana velkou moc, stejně jako u nás tzv. liber. demokracie. Rozdíly mezi čínským politickým systémem a našim jsou naprosto minimální. Většinou jde o rozdíly plynoucí z funkčního patriarchátu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Komunismus je součástí všech systémů. Každý jednotlivec má ideologii. Každý systém má taky ideologii.

Systém může být nazván komunistickým (označuji tedy převahu daného způsobu politického zřízení), pokud jedna ideologie a) má naprosto dominantní postavení a určuje přerozdělení kapitálu a nebo b) pokud je jedna ideologie násilně potlačována (násilí je i psychická manipulace nejen fyzická).

Čína i Evropa jsou případ A. USA je ještě asi víc kapitalistické než komunistické. Alespoň tak pořád působí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle definice je nesmyslná. Jirka tu sice většinou plácá nesmysly, ale tentokrát s ním musím souhlasit. Téhle definici totiž vyhovuje naprostá většina historických politických zřízení. Počínaje starověkým despotizmem. A spadal by do ní například i takový režim Pinocheta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, překroucením termínů se dá pak tvrdit, že i SSSR byl demokratický, neboť tam taky měli volby.
Komunismus je jedna konkrétní ideologie, nic víc! Řízení prostřednictvím ideologie prováděla církev již před mnoha tisíci lety. Byli to tedy komunisti ? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"... v říjnu představily americké vládní úřady prozatímní definitivní pravidlo (skutečně se to tak jmenuje), které omezuje maximální výkon AI akcelerátorů a grafických karet vyvážených do zemí skupin D1, D4 a D5." Nikde není zmíněno Nvidia nebo AMD. Pravidlo platí pro všechny stejně, když něco takového vyrábí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.