Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dell volá po lepších ATI linuxových ovladačích

Jo, to by bylo vážně pěkný. Ale zní to až moc jako pohádka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že ATI má momentálně daleko větší starosti než ovladače pro Linux, na které od nepaměti kašlala.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no co... ATI nedodá ovladače, Dell nakoupí u nVidie... co je na tom za problém? klasickému BFU je stejně jedno, co má za GK, hlavně když mu na tom běžej "ty nýdi voe"... a sekretářka se asi taky asi nebude pídit, co jí zobrazuje "ty tabulky"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... mám pocit, že AMD se teď snaží dostat spíš do černých čísel a vývoj ovladačů nechává až na xté koleji. To člověk vidí i u televizních karet, někomu funguje zvuk na Belgii, jinému na Polsko, mě na Rumunsko. :-) Ale alespoň že funguje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ATI by mali ako odpoved dat ovladace ako opensource, ptm by to bola super odpoved pre vsetkych... no ale sup facka, pito zobud sa toto nieje sen!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teraz si nadavam ze som zmenil NV7600 GT za 1950 GT.Nepochopim ako na to moze ATI tak kaslat.Mandriva 2007.1 automaticky nainstalovala vsetky drivery na moju prastaruju KT 400/s.462 konfiguraciu.Vcetne MSI BT dongle,SE USB kabla,citacky kariet ..Ide vsetko okrem GK .Doinstalovana najnovsia prop. verzia (7 pokusov podla roznych navodov) nefunguje ani v 2D :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3*Hurá!
Zdá se, ze Dell by mohl nakonec "dostat Linux mezi lidi". Tedy ne doslova, ale do povedomi lidi, ze je to taky system, stejne jako MS Windows, ze se na tom da normalne delat. A taky se tim padlem cekat vice multiplatfomniho SW, respektive portace nektereho SW a i her.
Proste by se ignorovani Linuxu mohlo znatelne snizit :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no před 2 měsíci jsem tady prohláil, že ovladače pro 1xxx řadu stojí za prd a byl jsem obviněn, že problém je od klávesnice dál, tak v tom asi nebudu sám, 1650pro šla pryč a 7300gt šlape v pohodě. Už nevím jstli to bylo tak rozvrabčený po těch pokusech, ale přehazovalo to i barvy, linux využívám převážně jako mmc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2_maest: ja uz davnejsie som dost dlho bojoval s 9800XT pod linuxom, no bezvysledne. Potom sa mi ju podarilo dobre predat, kupil som 6800 Ultra a odvtedy som s ovladacmi nemal problem. A odvtedy ludom ktorym skladam navrhujem pocitace, vzdy davam nVidiu (zase nie je ich dako strasne vela, ze ano :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to : Bobr Převalského
 
Jestli to nahodou nebude normama pouzityma v dane zemi pro TV vysilani ;)
Norma pro Belgii tradicne funguje v CR na vetsine TV karet, bez ohledu na Linux / Win

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já se tomu přístupu ATI ani zas tak nedivím... si vemte třeba webové stránky... dokud měl IE přes 90%, nikdo ostatní prohlížeče moc neřešil. A spousta lidí i dneska na námitky, že nějaká stránka nejede třeba v Opeře, řekne "No tak co, dyť Opera má podíl necelých 5%, to se ani nevyplatí upravovat".

...a teď si vemte, že Linux má podíl necelých 0,8%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně se podařilo rozchodit x1800GTO celkem v pohodě v Ubuntu. Akorát nefunguje nejspíš vyhlazování při přehrávání filmů, obraz je celkově horší než při přehrávání v XP. Taky při aktualizaci na vyšší kernel už systém nenajel, černá obrazovka. Při nabootování se starším to jede. Hry momentálně nehraju, takže 3D jsem redaši ani neřešil. Na nápad nainstalovat si linux jsem přišel až po tom, co jsem upgradoval z GF6600 na 1800GTO. Z pohledu Linuxu jsem tedy spíš downgradoval :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>xixixi
z ktoreho mesiaca
>pito
>Bobr Převalského

Caka sa, totiz noajnovsie Linux Catalysty maju subor XML (atiogl.xml)
kde su open GL profily, ktore zrychlia beh aplikacii, v tom subore su aj 3D Studio Max, AutoCAD, Quake 4, a Doom 3
a zacinaju uz robit na R700 ovladacoch pre Linux
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=782&num=1
uz od januara su alpha verzie R600 Linux ovladacov
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=624&num=1

Takze zas uplne tak to nie je, ze by na to kaslali
a robi sa kompletna prerabka fglrx na vykon
http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=773&num=2
Ono sa hovori ticho o tom, ze by sa cez AMD CCCLE(Catalyst Control Center Linux Edition) mali dat ovladat s naovym fglrx aj CPU, chipsety a td... a nie len grafiky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Joker_: Srovnavas nesrovnatelne. ATI je firma, kterou zivi prodej grafickych karet (teda zjednodusene receno). Pokud ji linux nestoji za pozornost, je to ciste jeji vec. Obecne se to vi a pro linuxovy stroj si proste koupis spise NVidii.
Ovsem pro HTML ma pomerne jasnou specifikaci danou W3C a kazdy by ji mel dodrzovat. Nemusi, ale mel by. A kdo napise stranky, ktery porusuji obecne normy je proste prase, o tom se neda prit. Kdo provadi zamernou optimalizaci pro nejaky konkretni prohlizec, je jeste vetsi prase, protoze takove stranky jsou prakticky neprizpusobitelne a necitelne. Osobne me velmi vytaci, ze temer kazde stranky, na kterych si zvetsim pismo na pro me citelnou velikost se rozsypou, blbe tece text, prekryva se text a pod. To proto, ze web tvori z 90% prasaci, kterym jde jenom o prachy a ne o kvalitu, natoz pouzitelnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Joker

Vec se ma tak. Chce prodat ATI? nechces? ATI nema zajem, je to jeji vec. Ale tvrde na to dojede v momente, kdy podil Linuxu/Solarisu doroste na urcity vyznamny podil. Vsichni Linuxovi useri si budou moc dobre pamatovat, jak na ne ATI cela ta leta kaslala.... Jak rikam, je to jejich obchodni strategie, jejich prachy to budou, ktere nevydelaji/prijdou o ne...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 peca: no nevím, ale napsat universál pro všechny prohlížeče prostě nelze, nyní musíš optimalizovar i ie6 2 ie7, jelikož je to nebe a dudy a to co funguje ve ff pak relativně bezproblému funguje ve všech alternativách (možná s vyjímkou opery, ale nic drastického)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El Mundůr: doroste? nevšim jsem si že by se podíl linuxu za poslední 3 roky nějak zvětšil :) spíš naopak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: V čem to je nesrovnatelné? Třeba elektronický obchod taky vydělává na klientech, co na ty stránky vlezou.
No a právě si taky říkám, že do Linuxového stroje se spíš hodí nVidia.
Prostě když to shrnu, Linux je systém s mizivým podílem na trhu (ať už se nám to líbí nebo ne, je to prostě tak), hráči (ze kterých se vyždímá nejvíc peněz za rychlé grafiky) si ho asi nepořídí a když už, budou preferovat nVidii kvůli většímu výkonu v OpenGL.
Já se teda ATI vůbec nedivím, že se do těch ovladačů zrovna moc nehrne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to Earl:

Mereno cim? Jak? Nevim jak vy, ale pred 3 lety jsem neznal nikoho, kdo by pouzival primarne Linux. Dneska znam hned nekolik lidi. a nikdo z nich nedela do IT!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor: "Vec se ma tak. Chce prodat ATI? nechces?"
Podle mě se věc takhle nemá. Podle mě se ATI nesnaží prodat co nejvíc grafik, ale dosáhnout co největšího zisku.

Prostě náklady na napsání ovladačů budou X, díky tomu se prodá Y grafik a celkový zisk z nich bude Z. No a teď jde o to, jestli Z>X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo nic neumí nanejvýše poklepat na ikonu Nero tak na Linux nepřejde.Mám Suse a jsem spokojený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to Joker:

Tahle teorie ovsem docela pokulhava. U nVidie totiz na ovladacich dela cca 7 lidi, coz je zcela zanedbatelna polozka v rozpoctu firmy.

Jinak jak rikam. ATI my pocit ze se ji to nevyplati, jasne je to jeji vec. Jen poukazuju na to, ze pokud se pak bude chtit z jakehokoli duvodu dostat na Linuxovy trh, vyjde ji to 10x draz a uzivatele jim to daji poradne sezrat!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> hafhaf:
To jsem nepobral. Copak v Linuxu nejde poklepat na ikonu Nero?!?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To peca_007: Co je podle tebe špatnýho na optimalizaci webu pro určité prohlížeče. Sami máme optimalizováno pro IE, FF, Operu a Netscape(konqueror to pobírá taky dobře) tak, aby se ve všech prohlížečích web zobrazoval totožně. Zatím si nikdo nestěžoval :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro WIFT
Zas chytat za slovičko logika asi nestačí. Já myslel hlavně odpůrce Linuxu. Většina lidí zajímá pouze Net a vypálit film!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

El-Condor:
Já bych to tak růživě neviděl. Jakmile budou lepší ovladače, tak většina zapomene. Jen pár lidí zůstane odpůrci.
Ale pokud se tihle lidi pak někde v diskuzi vyjádří, tak jim bude vyčítáno, že to byli doby minulé a dnes je už vše jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ilfirin: Věrnost je v tomhle směru krásná a úctyhodná. Bohužel tohle mi peněženku nenaplní a proto budu stále kupovat to, co pro mě bude výhodnější.

V každém případě bych si teď do nového pc vzal nV, i přes to, že aktuálně jedu bezproblémově na ATi (to ovšem jen z toho důvodu, že jde o R7500 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hafhaf: Vypada to, ze tobe asi taky nedoslo, ze WIFT se snazi IMHO naznacit, ze Linux je take velmi snadno ovladatelny. Nebo ne pockej. V Linuxu si valstne CD/DVD nevypalis a na Internet nepripojis. Tak beru zpet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to iffirin

Pokud se nestane to, ze by ATI prisla s opensourcovyma ovladacema a nVidia si nechala uzavrene, tak se stane presne to, ze spousta lidi zustane u nVidie. To je presne to co rikam. ATI pak bude muset nabidnout mnohem vice, aby na ni Linuxari migrovali.... AMD uz slibuje lepsi ovladace vice nez rok, a vysledkem jsou jenom hordy nastvanych Linuxovych uzivatel, kteri se nechali na sliby nachytat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ehm jak muze amd slibovat rok na ati ovladace? Nebo si prebehl k cpu? Jinak samozrejme by ati udelala lepe kdyby ty ovladace hodila se zdrojovymi kody linux komunite. osobne nerozumim tomu proc se tomu brani naopak by na tom spise vydelali. Linuxaci spokojeni ze se maj v cem hrabat, ati bude prodavat hw usetri za programose na ovladace... Asi tam bude nejaky hacek proc to tak neni. Mozna se boji ze by pak nvidia hodne videla do jejich hw? Nevim, ale vubec bych se nedivil ono tak nvidia neni zrovna uplne koser firma ;o

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> fotoba 8.38.6 z 25/6 . Tu z 23/7 som este nestihol skusit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to zhulenec

Jestli jsi si nevsiml, tak AMD prevzalo ATI cca +/- pred rokem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Zhulenec: Musis se na to podivat ocima manazare v ATI: O kolik se nam timto krokem zvetsi koryta?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

xixi>
tie najnovsie su oficailne prve Ati ovlkadacve, co nemaju chybu,ktora zhodi X-server (nieco sa naslo, ale nie hang, len rozhasenie obrazu)

zhulenec>
Problem je,ze povodne ovladace mali licencovane patenty a tie ich vlastnik ich nechce uvolnit pod GPL, tak sa rok robi na obchdzani tych patentov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Guzli: Optimalizace html stranek je nesmysl z principu. Prave to, ze nekteri navrhari webu pouzivaji ruzne pevne rozvrzeni, aby to vypadalo v kazdem prohlizeci stejne a presne tak, jak si preje pan v kravate vede k tomu, ze stranka nejde uzivatelsky prizpusobit, ze kdyz uz nahodou lze zvetsit pismo, ze se rozsype rozvrzeni, nebo jeden text prekreje druhy. Spravny postup je, vysvetlit panum v kravate, proc je to blbost a udelat to podle norem, bez ohledu na speciality konkretnch jednotlivych prohlizecu. Od rozvrzeni a navrharskych opicaren tu mame davno zavedene CSS, ktere lze bez problemu ignorovat a stranku cias i bez nich v naproste pohode.
Nic osobniho, nevim jake weby delas a jak vypadaji, mluvim ciste obecne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jinak sorry za OT, uz koncim :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 peca: no je to přesně naopak, jedeme podle norem, problém je prezentace těch norem jednotlivými prohlížeči

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

peca_007: To by mě zajímalo jak řešíš zarovnání tabulek a borázků, když třeba IE bere pro velikost obrázku-ohraničení nebo tabulky tuším vnitřní rozměr, kdežto ostatní prohlížeče vnější. Je to OT, ale i tak ... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vzroste podíl linuxu, tak současní linuxáři to ATI možná nezapomenou, ale ti noví uživatelé (kteří způsobí ten nárůst) o ničem takovém vědět nebudou a bude záležet na ovladačích v té dané chvíli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za offtopic, ale myslim, ze firma ATI/AMD by se mela chytnout za nos a neco se svymi ovladaci udelat. A jsem rad, ze se konecne nekdo z komercnich firem ozval. Vivat DELL!
Ja na ATI karty radeji pouzivam Omega drivery (byt hovorim o Windowz), protoze se mi nechce hledat verze Catalystu, ktere zrovna na dane karte nebudou delat problemy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, ono ATI to nema nejlepsi ani s ovladacema pro Wiondows, tak proc by mel byt Linux vyjimka. Prove problemy ovladacu ATI ze mne udelaly pred lety skalniho priznivce nVidie. A pokud se mne nekdo zepta, radim mu zasadne nVidii. Takze podobne to muze fungovat u u jinych. Proto i novi uzivatele, kteri zpusobi narust podilu Linuxu, mohou byt takto ovlivneni. Takze soucasnou politiku AMD /ATI vidim jako chybnou. Kaslat na neco se jeste nikomu v obchode nevyplatilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.