Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Deset největších geeků všech dob

Nemá být u Seymoura Craye číslo Sedm místo Čtyřky? ;-)
Asi málo vašeho maskota Šotka platíte, když se vám mstí chybami v textu. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oops.
Přehlédl jsem, že to číslujete sestupně. :-(
Sypu si na hlavu popel v podobě milionu a jdu se kát do banky ... :-(
Hehe ... :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen technicka, Linus je spoluautorem pripadne puvodnim autorem prvnich verzi, ale rozhodne davno neni autorem kernelu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Justin Frankel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som pridal Johna Carmacka, OpenGL geek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel, že duchovním otcem internetu byl Bill Gates.... Říkali to přece na ČT1, tak to bude pravda, ne? LOL ROTFL :-) :-B

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

NOX> ROFL

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som pridal Karla Čapka a jeho R.U.R. ved bol na samom pociatku robotiky. :) tak napriklad jeho, ale aj inych autorou sfi-fi(Asimov,Verne) pretoze udavaju svetu smer co vsetko si vedia predstavit a teoreticky by mohlo fungovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych přidal i Matku Přírodu jako Geečku, že nám dala tak úžasný materiál jako je křemík. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je geekem ze světa Windows Mark Russinovich ;). Kdyby k nikomu z MS, ale k tomuhle chlapíkovi mám důvěru, že ví co dělá a co jsou Windows vlastně zač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: sandokan555 Vraví sa, že slovo robot vymyslel jeho brat Josef, keď sa ho na to pýtal Karel a nemohol vymyslieť to meno sám :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sir Clive Sinclair - zcela nepochybně se zasloužil o popularizaci počítačů v domáctnostech a mimo jiné tím, že dokázal nabídnout velmi levný a přitom dobrý počítač. Krom toho stojí za vznikem prvního PDA (ZX88), které zůstalo poněkud nedoceněno a trvalo spoustu dalších let než mezi lidmi něco takového našlo své místo. Krom toho je autorem jednoho z prvních (úplně prvního?) průmyslově vyráběného elektromobilu.

Nolan Bushnell - uvedl na jako první počítačovou hru na trh - Pong. V ten okamžik přestávají být počítače záležitostí pánů v bílých pláštích :-)

Charles Babbage - autor prvního počítače, který bylo možné řídit programem ... hodně dlouho před Hermanem Hollerithem

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Steve Jobs

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ren >> preco ROFL? Podla mna by si to uplne zasluzil

Mr. Gentleman >> +1

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co pánové Kernighan & Ritchie?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pekná stránka - Charles Babbage a jeho analytický diferenciálny stroj (aj s videom ako to funguje) je http://www.computerhistory.org/babbage/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Jára Cimrman

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ee, vsecko spatne
No.1 mel byt jisty pan Magistr i se svym egem...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jakožto pravověrný bývalý Amigista musím vypíchnout Jaye Minera: http://en.wikipedia.org/wiki/Jay_Miner

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice je to pěkná masáž, dokonce i ty "sociální sítě" a "web 2.0" jsou zmíněny (i když je to nakonec jen IT obdoba mekáče pro dav) a logicky (jak jinak) to končí/začíná Torvaldsem.

Nedivil bych se, kdyby ho za pár desítek let romantici nosili na tričku místo Che Guevary. A osobně bych mu to přičetl k dobru :-)

Ale jsem realista a jakkoli se vám to nelíbí, tak jestli někdo stojí za tím, že máme PC na stole a za pár kaček, nemusíme používat příšerné bestie od IBM, nemusíme používat předražené šperky od Apple, nemusíme používat nesmyslné sítě od NoWell... je to Gates. Nemusíte souhlasit. Ale jako člověk, který začínal ještě před Z81 a postupně si prošel celou tu anabázi tak trošku vidím, co ten člověk / a firma udělali proto, abyste dnes měli na čem ten Linux provozovat.

V článku se mi moc líbila ta narážka na Netscape, který byl (chudák) zadupán tím Redmondským obrem do země. Davide, ty si to asi nepamatuješ, ale Netscape byl a) placený (to by se ti nelíbilo), b) nespolehlivý, c) k ničemu. Proto prohrál. A to jsem ho tehdy provozoval na nenáviděném x86 a milovaném 68xxx ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2pao: teda vy jste stejný kroutitel fakt jako jeden nejmenovaný politik (ať dosadíte jakékoliv jméno, budete mít pravdu). Gates a jeho MS nemají žádnou zásluhu na rozšíření PC, to má IBM, které nechalo jeho architekturu otevřenou a nepatentovanou - a navíc dalo popis k dispozici, proto ji mohlo vyrábět tolik výrobců bez zatížení patentovými poplatky a navíc nikdo si nemohl dovolit vyvíjet proprietární řešení, protože šel s tím hned do kytek. A ty příšerné bestie od IBM byl dnešní PC, zkuste si trochu projít historii, asi jse ji nezažil, ale já jsem ji celou prožil, tak vím o čem mluvím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-pao-: myslím, že nemáš pravdu. Je to jako s auty: dokud se jezdí podle pravidel, můžeš jezdit čím chceš - na kole, koloběžce, trojkolce, v autě osobním, MPVčku nebo náklaďáku, samozřejmě vše různých značek; a vždy dorazíš do cíle. Bohužel v IT se stalo pravidlem, že obecné normy, standardy a pravidla jsou jen cáry papíru, každý si je implementuje tak, aby to těm ostatním řádně zavařil. Co je výsledek? MSOfficeland, ve kterém se pětiřádkový prostý text píše ve Wordu, softu za pár tisíc Kč.

BTW na Novell mi nesahej! Ten systém dokázal běhat rychle a naprosto spolehlivě na HW, nakterém pořádně neběžely ani Windows 3.1... Bez Jablek bysme zase dodnes seděli u textových konzolí a bez Amig by pojem "multimédia" byl jen prázdnou floskulí.

A nakonec - poslední verze Windows (Vista + Win7) mi zatím připadají, že MS rezignoval na technologický vývoj kupředu, ale soustřeďuje se na bavení mas (tj. investuje se do ikonek, wallpaperů, a vzhledu oken a je to i prezentováno jako to nejúžasnější na celém OS) - taková dekadence je prvotním příznakem postupného vyklízení pozic, kdo viděl nějaký soudobý linux, musí vidět ty masivní skoky kupředu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Carmack, Babbage, ale hlavně RALPH BAER! To on vymyslel koncept videoher a díky němu se v tom průmyslu točí víc peněz než v hudebním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Geeku bylo v historii IT fakt moc, pripomnel bych prvni programatorku - lady Ada Lovelace. Dale (mimo nize vymenovane) napr. Niklause Wirtha - mj. autora jazyku Pascal, Ada, autora velmi popularni ucebnice Algoritmy a struktury udaju...jasne, Art of the computer programming to neni :), Anderse Hejlsberga - mj. autora prekladace pro Turbo Pascal a hlavniho architekta Delphi a pozdeji hlavniho architekta C# (pametnici zlate ery Borlandu jiste dodaji jmeno Philippe Kahn :).

Rad bych jeste pripomnel jedno jmeno nasi provenience - Ladislav Zajicek. Jeste dnes mam schovanou jeho ucebnici assembleru Z80 "Bity do bytu" a doufam, ze bych jeste nekde vyhrabal zaprasena vydani casopisu Bajt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky si myslím, že Linus není až tak zásadní figura. Fanoušci alternativ by nebýt Linuxu měli něco jiného, postaveného na GNU userlandu. Zcela určitě byl mnohem důležitější Stallman, aspoň že se do té skvadry dostal.

No jo, tyhle časopisové řebříčky jsou vždycky dost vedle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já rozhodně zde postrádám  sira Cliva Sinclaira. Domnívám se, že i on díky svým osmibitovým spektrákům měl nemalý podíl v masovém rozšíření počítačů vůbec. Koneckonců si to přiznejme - kdo z nás začínal na Spectru či jiném osmibiťáku, který díky popularitě ZX vůbec vznikl? 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takové žebříčky jsou vždy ovlivněny člověkem, který je sestavuje a jeho zaměřením. Z příspěvků, které tu jsou bych do toho svého seznamu zařadil jména:

Mark Russinovich
Anders Hejlsberg
Donald Knuth

Když zařadím i hry, tak Carmack... a Chris Sawyer jako autor pro mě nesmrtelného Transport Tycoona, psaného původně v assembleru :) A samozřejmě také Warren Spector, který hrám dává duši.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ivanko: +1

Prvni jmeno, ktere me napadlo "Babbage" :-)
Pravda, jeho stroje nebyl ve sve ere dokonceny a jeho prinos moderni ere pocitacu je dosti sporny. Ale je to je to clovek, ktery zacal psat prvni kapitolu dejin "pocitacu".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sakra chlapi, to sem si myslel, že budete lepší fištróni... když už tam je jablíčkář Wozniak, slušelo by se zabrousit snad do vod, luhů a hájů našich a podívat se, které osobnosti ovlivnili náš (a vpravdě nejen náš) život... za oblibou IT dneska nevidím jen PláCáčkáře a Jablíčkáře... ostatně i valná většina z nich se dostala k těmhle plečkám přes daleko lepší počítače... kde je v tom žebříčku Clive Sinclair? kde jsou takoví giganti jako Jay Glenn Miner, Dave Morse, Dave Haynie nebo RJ Mical?

kruci...prostě jste mě zklamali...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda zasnu...tolik jmen v diskuzi...i kdy je neznam a cucim...vzdycky me zajimalo, jak to vsecko vzniklo...historie... V diskuzi je tolik znalych lidi...CDR-usporadejte soutez o autory popisujici historii IT.Ty clanky primo zeru, jak a proc to bylo, a proc mame to, co mame dnes. Formou souteze budete mit hromadu clanku a ctenost vysokou...i ja bych prispel na ohodnoceni autoru..serialco nema na ceskem netu obdoby...zkuste to...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

me na tom seznamu trosicku chybi Douglas Engelbart, kde bysme bez jeho mysi dneska byli...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

>> pDm:
Používali bychom kočku ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

byla prvni slepice nebo vejce? Linus T. jako No. 1 :o) to musel psat nejaky akademicky odbornik. Kde jsou jmena, ktere stoji za zrodem elektrtiny jako Alessandro Volta, André Marie Ampere, Georg Simon Ohm, Hans Christian Oersted, Michael Faraday ;-) Bez nich by nebyl zadnej kaspar typu Bill Gates atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To boli fakt všetci gréci? Som si stále myslela,že za to že máme počítače môžme ďakovať američanom... aj Bill Brána je grék?
Neverím...
Veď aj Števo Práca je typický amík...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

-> sniper29a: Prirozene vejce!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zuzana: Delas si prcu, nebo sis opravdu nesimla, ze je pouzito geek (neco jako nadseny stoura), nikoli greece (Rek)?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mne sa pacil pan Seymour Cray.
Reporter sa ho pyta: "Firma Apple prave zakupila najnovsi superpocitac Cray aby na nom navrhla buduci pocitac Apple."

On na to sucho odvetil: "Firma Cray prave zakupila najnovsi Apple na ktorom bude navrhovat buduci superpocitac Cray"

V skutocnosti navrhoval superpocitacovu architekturu na papieri, ceruzkou #4 :)

Apropo, na mam radsej tuhu tvrdosti B6, ale to je asi vec vkusu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

sniper29a: Alessandro Volta nebol geek, bol docela normalny, zato Ampere bol geek az hroza. Raz bol na moste nad Seinou a skumal akysi kamen ked si spomenul ze ma dohodnute stretnutie, vytiahol hodinky a zistil ze meska. Zahodil teda kamen a ked dobehol na miesto a ospravedlnoval sa, vytiahol z vrecka hodinky... teda vlastne, vo vrecku mal kamen, hodinky boli v rieke.
Alebo este lepsie, pred vychodom z opery po predstaveni dostal nejaky genialny napad, vytiahol kriedu a zacal pisat vypocty na akusi ciernu tabulu. Ked sa fiaker pohol tak ho uz nedobeho a vypocty mu teda odcestovali...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Millisx> Jestli te tyhle veci bavi, koukni se na Pirates of Silicon Valley, vyborna podivana na B.Gatese, S.Jobse a dalsi jmena nejen z tohohle seznamu v dobach, kdy o nich jeste nikdo neslysel. Venuj take pozornost knize Bruce Sterlinga jmenem The Hacker Crackdown (http://www.mit.edu/hacker/hacker.html), ktera jde jeste dale do minulosti a priblizuje zase jine prostredi a jine zacatky. Pokud nevladnes anglictinou, nekde na netu se potuluje kracena ceska verze.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, já než bych jmenoval někoho dalšího, tak bych hlavně ocenil, že tito lidé byli oceněni. Je asi nesmysl se tady přít, kde bychom byli, kdyby... (na to nepřišel tenhle, ale tamten). Uvedení lidé (ať z článku, tak i z diskuse) měli zcela nepopiratelně vliv na IT a je velmi dobře, že tento článek vůbec vznikl. Ono se sice na Wiki i jinde dá dočíst o zvučných jménech z IT, ale málokdo si udělá ten čas, aby si našel těch jmen víc a něco si k nim zjistil. A některá jména by (např. pro mě) zůstala neznámá a tak díky Davidovi, že to sepsal a publikoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

dv02: my, předrevoluční rozmazlenci, co dostávali herní krabičky od strýčků jednících do NDR (neplést s hodnými pedofily, myslím strýce jako strýce, ne strýce jako strýce :-) ) jsme se o vývoj a historii samozřejmě zajímali (ještě to nebylo tak rozsáhlé, přecijen dalších dvacet let zase přehršel jmen porodilo) a tak nám ta jména zas až tak neznámá nejsou... ale i tak je samozřejmě článek hodnotný, i když nevím, zda mladší generace má vůbec o takové informace zájem... přecijen je to většinou "pravěk" a to žádnej COD4 pytcho ještě nebyl ;-) na druhou stranu jsem se u tehdejších počítačů daleko víc bavil a taková hezky vykreslená adventura (byť v 320x200/320x256) se mi kolikrát líbí daleko víc, než kdejaký FPS na cool realistickém enginu... nemluvě o hrách na osmibity, kdy autoři doháněli nekvality zpracování nápaditostí, humorem a zábavností...

k nápadu, že by sem mohli psát znalci IT historie své paměti - řekl bych, že by se opakovalo již stokrát omleté - na netu je nespočet webů zabývajících se tímto tématem... asi komplexne nejobsáhlejší je http://www.old-computers.com... ale samozřejmě je nejlepší se následně podívat na weby, které se specializují přímo na jednotlivé počítače...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak jste proboha mohli vynechat Vinta Cerfa!!?? Otce Internetu, ktery mimochodem sam sebe oznacuje za kneze orthodoxnich geeku ( http://www.ceskatelevize.cz/vysilani/1093836883-na-plovarne-s-vintonem-c...)?
 
 
Vy si bezte hrat do materske skolky s pocitadlem, a slovo geek ani nevyslovujte ;-) :-P :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Benjamin: nauč se nejdřív číst: "Žebříček sestavili kolegové ze serveru IT News...". dále sis jistě velmi dobře všiml, že v článku NENÍ nikde napsáno, že třeba nevydáme další, vlastní díl. achjo, občas mám pocit, že kdybychom vydali článek, ve kterém by kromě fotek bylo ouž jen 20x pod sebou "lorem ipsum...", najdou se vždy tací, kteří si toho vůbec nevšimnou :-S.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

David Jezek: Kdyby ses ridil vlastni radou, zjistil bys, ze na posledni strance clanku autori napsali nekolik vlastnich navrhu, koho by jeste zaradili. Ani tam se Vint Cerf neobjevil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2 david ježek: no ty to s tim lorem ipsum možná myslíš trochu jako nadsázku, ale můžu tě ubezpečit, že jsou tací, co si nechají navrhnout třeba hlavičkové papíry podle nějaké mateřské firmy v zahraničí, kam se nahází slepý text, než si vymyslí českou verzi a oni jsou schopni najednou vynést rozkaz k tisku, že to vypadá dobře :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ti zmínění čtyři jsou jen vzorek, pochop, že seznam v závěru článku je jen motivací, kdyby tam měli být všichni další, kdo stojí za zmínku, má článek 20str. a jen tak mezi řečí, autorem článku jsem já ;-).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 david: to vysvětluje, proč ses tak naježil (nehledej v tom spojitost se svým jménem, pouze konstatování) :-)

jinak mě napadá, co udělat anketu, ať si čtenáři CDR udělají nějaký svůj žebříček sami? nějaká jména už tu padla a další se dají doplnit... takové TOP 50 (možná 100 :-) )... (jen se obávám, aby mladší ročníky neztratili orientaci a následně všichni nehlasovali tak maximálně pro Johna nebo Billa...)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To: -pao-

Pamatuju toho v IT hodně. Pamatuju i sálové EC1027, minipočítače řady SM či ADT (východní klony západních předloh).
Snad právě proto jste mě skvěle pobavil blábolem o zásluhách jakéhosi Gatese, díky kterému prý máme doma počítač. Co pobavil, málem jsem sletěl ze židle. Protože hodně pamatuju, vím, jak blábolíte, vím, že levné osobní a domácí počítače s GUI byly zcela běžné již v dobých, kdy byl "Gatesův" MS-DOS(klon QDOSu) nanejvýše jejich trapným chudým příbuzným.
Vymyli vám mozek dokonale. Jen tak dál. Aspoň bude legrace. ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

David: No tak sem se nechal trochu unest, no. ;-) Ale trvam na tom, ze Vint Cerf proste do prvni desitky patri.
 
pepan2008: Vsichni kritici MS zapominaji na jednu vec, a tou je cena. Reseni MS vetsinou nebyla ta technologicky nejdokonalejsi. Ale PC s DOSem a pozdeji s Windows dokazaly dat uzivatelum to, co chteji za cenu, za kterou by se dala sehnat mozna tak stopka z nakousnuteho jablicka.
Lidi nezajima technicka dokonalost, ale realny prinos (rekneme pomer cena/vykon) toho co kupuji. Zasluhami o rozsireni pocitacu mezi obycejne lidi by se Bill Gates imho mohl mezi, rekneme, prvnich 50 klidne zaradit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koho byste rádi na seznamu viděli vy?
"Františka Fuku!" :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kde jsem kurňa já? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2benjamin: mozna by neuskodilo trochu slusnosti. Na posledni strance sice jsou navrhy autora, ale je tam take vyzva k tomu, aby jsi do diskuze napsal, koho by jsi rad videl taky mezi geeky. Takze by asi stacilo na to upozornit bez tehle jizlivych poznamek, protoze kolikrat jsou autori vstricni, ze clanek bud opravi nebo mozna v pristim dile doplni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

2 benjamin: ale no tak... přesuňme se do roku 1993... PC 286/16Mhz, 1Mb RAM, 20 MB HDD, 5,25HD floppy, "ultramoderní" DOS 5.0 a takové vymoženosti jako pc chrocht, dvoutlačítková "ergonomická" myš a EGA grafická karta bratru za 20 tisíc... oproti tomu Amiga500+ s GUI, 4096 barvami a 4 kanálovým HW zvukem za 13tis... hádej co se v té době v domácnostech asi tak vyskytovalo víc? nemluvě o Amize 1200, která ten rok přišla na trh a nějaké prasidlo se mohlo jít rovnou zahrabat... taková rozšířenost počítačů je dána tím, že spousta lidí z dnešní dospělé generace na těchto "non-PC" strojích vyrůstala a ne tím, že se nad slabými a příšernými PC sem tam někdo rozčiloval v kanceláři... Billa bych tedy do toho netahal ani omylem, neřkuli že windows se staly masovější záležitostí mezi domácími usery až s příchodem 98ček... upozorňuju, že MS-DOS nebyl jedinou možností, jak na PC pracovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 Mac_ : no nevim, dřív byl možná dobrej a na jeho textovkách vyrůstal kde kdo, ale dneska je z něj nabubřelej fakan, co akorát mrví překlady filmů a potřeboval by nutně jednu do zubů...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To: Benjamin

Cerf tam opravdu patří...

Co se týče toho MS. Pamatuju si pochopitelně i ceny. PC s MS-DOS nebylo v žádném případě v průměru levnější než Amiga nebo třeba Atari ST. Nebylo levnější ani než Acorn Archimedes. Na přelomu 80. a 90. let bylo mezi lidmi PC naprosté minimum. Domácí osobní počítač to byla nějaká verze Amigy (startovací byla A500, pro náročnější A2000 atd...) či Atari ST. Díky Amigám třeba uživatelé poprvé poznali něco jako opravdová multimédia a první náznaky graficky dobře provedených 3D her. Po nějakém PC s MS-DOS tehdy nikdo moc netoužil. To byla záležitost do kanceláře(kam se jej IBM podařilo vnutit), kde dokázalo nahradit tehdy ještě používané dosluhujíci profesionální 8bity s CP/M.

Boom Microsoftu mezi běžnými uživateli nastal až v důsledku fatálních manažerských chyb u Commodoru a Atari. Takže je demagogie tvrdit, že MS dal lidem domů počítače. Ty už tam na Západě byly. MS se jen vecpal na jejich místo, když využil marketingové chyby jejich výrobců.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 admins:
V kapitolce "Kdo dalsi" je ve 2. odstavci preklep "obšehnutím".
Je to moc pekny clanek, ktery jsem si s chuti precetl a moc rad sem si rozsiril obzory. Diky!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

díky ... a fixed ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bill Gates a MS se o sebe postaraji i beze mne, takze v teto doskusi asi nebudu pokracovat, jenom jeste podotknu nekolik veci:
1) Uspech MS rozhodne nelze hledat az v 90. letech a ne v nasich koncinach.
2) MS neni jenom DOS a Windows pro PC. Svuj software (coz zahrnovalo treba jazyky jako BASIC ale i vlastni implementace COBOLu nebo FORTRANu) dodaval pro vsemozne ruzne platformy.
3) MS nedodavalo cele pocitace, ale jenom software, ktery dokazal delat dostatecne levne a pritom dostatecne pouzitelny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To: Benjamin

--K bodu 1/
K rozšíření MS softwaru k běžným uživatelům došlo především v 90.letech poté co původní platformy pro osobní domácí počítače začaly stagnovat a cca v roce 1994 zanikly. Pamatuju tu dobu dobře, byl jsem takříkajíc "u toho". Zhruba od roku 1992 začal stoupat zájem o PC mezi těmito uživateli a byl celkem typický následující povzdech:"Já vím, že to vedle Amigy/Atari ST stojí za ho.no, ale Commodore/Atari jsou na tom divně a nejspíš zaniknou..." V 80. letech se MS dostal k běžným uživatelům ve větší míře snad jedině prostřednictvím 8bitového standardu MSX, prosazovaného japonskými výrobci hardwaru, který ale žádnou extra velkou díru do světa neudělal.

--K bodu 2/
Co se týče MS BASICu, pak šlo o jeden z nejhorších interpreterů jazyka BASIC, jaký na trhu byl. Např. ten, který byl k dispozici k Amigám byl vpodstatě nepoužitelný - snad jedině jako hračka pro jednoduché začátečnické hříčky. Takže pokud jste něco v BASICu chtěl dělat, bylo třeba použít interpreter jiného výrobce.

--K bodu 3/
MS dokázal především přebírat nápady a myšlenky druhých a brilantně je zpeněžit. To se musí nechat, to umějí velmi dobře dodnes. Dnes jim často uživatelé platí za něco, co by mohli mít mnohem levněji a to jen proto, že MS dokázal velmi dovedně vytvořit závislost na svých nestandardních a všelijak přiohnutých protokolech a formátech dat.

To bylo jen několik faktů. Ty kteří jsou příliš mladí, lze řečmi o "geniálním programátorovi Billovi Gatesovi" opít. Nás opravdu ne, protože ten jejich software velmi dobře známe už od raných verzí.

L.Torvalds do toho žebříčku nepochybně patří. Nevím, jestli úplně na 1. místo, ale nebýt toho jeho nápadu zkusit si napsat unixový OS, bylo by dnes v IT monohem hůře. Děkovat by mu měli i uživatelé produktů Microsoftu. Např. Windows byly nuceny zlepšit mnoho věcí kolem bezpečnosti apod. právě díky tlaku popularity Linuxu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Benjamin: a prosimtě, kde v těch 90tých letech slavil takový úspěch? to bych se rád nechal poučit... např. v USA byla drtivá většina počítačů "made by apple"...
jak už ti napsal kolega podemnou, nebýt marketingových chyb do té doby hlavních rivalů na počítačovém poli, nějaké PC s Windows by bylo jen hloupým vtipem, kterému bysme se dneska tuze smáli a naopak se hádali, zda je (například) lepší Amiga OS7.2 nebo MacOSX...
Bill ke svému věhlasu přišel víceméně jako slepý k houslím... okoukal nápady a najal ty, kterým nebylo proti srsti se s nimi chlubit... toť vše...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

e pardon, tam melo byt "80tých letech", když benjamin chtěl tvrdit, že bill nezaznamenal úspěch až v devadesátých...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

misticjoe: já bych v žádném případě netvrdil, že apple byl v 80s nějak dominantní. DOS byl na (téměř) všech prodávaných strojů architektury IBM PC, ostatně kde by se jinde vzala ta dominance DOSu v 90s, kdyby nebylo boomu v letech osmdesátých. Ale nepopírám, že Apple měl vynikající pozici s obrovskou základnou uživatelů Apple II, který měl před IBM PC pár let náskok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen kratce: B. Gates se v roce 84 dostal na obalku Fortune, kdyz v roce 86 vstoupil MS na burzu, vzrostla cena jeho akcii za prvni den o vic nez tricet procent,... Treba jednou taky budu takhle neuspesny a bezvyznamny, kdyz nebudu ztracet cas v takovychto diskusich ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To: Benjamin

S vámi je to těžké. Pro vás úspěch rovná se úspěch v obchodování. Jenže to jste tady špatně. Článek je o nejvýznamnějších geecích.
Až bude anketa o 10 nejfikanějších kšeftařů, pak se tam Gates určitě objeví. Gates není geek ani náhodou. Je to technický nedouk, byl to kdysi takový amatérský bastlíř, který opisoval. Pohádka o geniálním programátorovi Billovi je jen mýtus.
Mimochodem vy jste si nevšiml, že tady v tom článku je uveden Paul Allen ? Tak to je přesně ten člověk s technickou erudicí na kterého se kšeftař Gates přilepil. Totéž platí o dvojici z Applu: Wozniak a Jobs.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To: Benjamin

S vámi je to těžké. Pro vás úspěch rovná se úspěch v obchodování. Jenže to jste tady špatně. Článek je o nejvýznamnějších geecích.
Až bude anketa o 10 nejfikanějších kšeftařů, pak se tam Gates určitě objeví. Gates není geek ani náhodou. Je to technický nedouk, byl to kdysi takový amatérský bastlíř, který opisoval. Pohádka o geniálním programátorovi Billovi je jen mýtus.
Mimochodem vy jste si nevšiml, že tady v tom článku je uveden Paul Allen ? Tak to je přesně ten člověk s technickou erudicí na kterého se kšeftař Gates přilepil. Totéž platí o dvojici z Applu: Wozniak a Jobs.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 David Ježek: já nevim, jel jsem podle blahé paměti, kdy se tradovalo, že pro Apple je USA země zaslíbená... ostatně i porovnání zisků MS a Apple z 80. let hovoří ve prospěch Apple...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pepan 2008: To co pises ale prece neni v rozporu s tim, ze Gates ma zasluhu na rychlem rozsireni pocitacu mezi obycejne lidi. Mene sikovnemu "kseftari" by to trvalo dyl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chybí Steve Wozniak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že díky Billovi jsou počítače typu PC tak hojně rošířené mezi lidmi, spekulace že kdyby amiga neumřela, tak je dnes NEJ je takové coby kdyby, holt historie byla trochu jiná.
Ale zařadit mezi geeky rozhodně ne, to je jako byste tam chtěli zařadit Jobse - ten by byl bez Woznaika taky víte kde. I když bych se moc nedivil, kdyby se to nakonec časem překroutilo (viz Bill Gates, otec internetu :)))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jakk: A kdo tam teda asi je na druhém místě s tou flanelovou hrudí?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale měl by být první, ne?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co dělá Alan Turing až na 8. místě? Ten by měl být první. 1. Alan Turing, 2. Steve Wozniak, ... Mělo by to být podle toho co přelomového dokázali. První elektronický počítač Alan Turing, první domácí počítač Steve Wozniak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

IT začíná u Claude Shanona, ale toho bych neoznačil za geeka (byl to normální člověk zapálený pro věc), takže to je OK. Ovšem chybí tam Ken Thompson, imho nejlepší implementátor všech dob (kus přes Linusem). Třeba Unix, regulární výrazy, UTF-8 a béčko (něco jako předchůdce céčka).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto jasně tam chybí Sheldon Cooper... :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jedni z těch, kteří nešli širokou cestou Amigy, Commodore či Sinclaru jsou Ing. Roman Kišš a Ing. Štefan Tóth z Tesly Piešťany. Z jejich "rýsovacích prken" pochází povedený (možná i známý) československý 8bit počítač PMD85. =) To byly "mé" časy, G-BASIC, ASM, kazety... 8-) A tam někde taky tuším začínali 602. ZO Svazarmu. :D

Přihodím ještě jedno české jméno - Ing. Miroslav Němeček. :) Určitě mnozí pamětníci znají Tetrix, Dos Manažer, utilitky pro českou klávesnici a písma nebo výukový SW k programování "Petr". Na tu dobu u nás dělal dost neuvěřitelný SW a skoro sám, fakt zapálený člověk... Tuším, že momentálně kutí v ASM vlastní 64bit (open source?) OS. :)

Určitě uvítám více článků zabývajících se hlouběji historií IT s širším kontextem a určitě taky můžete při sbírání informací zkusit obohatit samotnou CS Wikipedii. :) Ostatně si myslím, že by bylo fér, podobně jako u torrentu, ctít poměr 1:1. :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

2 DuckDuffy: pche! PMDčko... IQčko nebo MAŤO - to byl nářez :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jinak zaujal mě tenhle článek (ani jsem nevěděl, že nějaký takový počítač existoval) - http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?st=1&c=330

hlavně pasáž o tom, že se programy vysílaly v rádiu je naprosto kouzelná :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>> misticjoe:
... si pamatuju, jak se pro ty domáci osmibity vysálaly programy v televizi ve specializovaných pořadech ;) Závěrečné titulky toho pořadu provázelo programové cvrlikání ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

2 wift: hmmm... jo? já si vybavuju, že Vega měla nějakej úchylnej zvukovej podkres, ale strukturu programu třeba na ZX Spectrum jsem pod tim nikdy neodhalil :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prrrrr-piiii-paaaa-wwwwwwrrrrr....
.
.
RTape Loading Error...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.