Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DiRT Showdown není „neobjektivní“, chyba byla v ovladači Nvidie

odazacatku je to psane jako by to opravdu bylo chybou ovladacu, ale v poslednim odstavci je najednou zvrat a vlastne vubec nevite cim to je :))

duvodu prece muze bejt nekolik, a nemusi to bejt notne chyba ovladacu, Nvidia mohla klidne v ovladacich pristoupit k podobnemu kroku, jako kdysi AMD u HD5/6 kde zasahovali v nekterych hrach do lodu a vykreslovali jich jen tolik, aby to davalo podobne fps co konkurencni karty, tedy Nvidia klidne mohla pomoci novejsich ovladacu zacit filtrovat urcite vypocty v urcitych hrach a tim dane vypocty obchazet a neztracet na nich vykon

kdyby jste alespon vzali kuprikladu nejake ukazky zda to vypada ci nevypada na starych a novejsich ovladacich stejne/podobne/rozdilne? ale takto je clanek jen spekulaci ktera se obouva do jednoho konkurencniho serveru a Nvidie, proste jednostranne napsanej clanek a navic tak ze to vlastne nemusi bejt vubec pravda, vypada to jako by to bylo jen psane z hecu kvuli tomu aby tu byla nejaka novinka co bude ocernovat Nvidii a nejaky konkurencni server, tedy dost ubohe ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pod to se podepíšu ;)

Teď si z hlavy nepamatuju kde přesně to bylo (na jednom ze zmiňovaných), ale z 14ti her Showdown a ještě něco extrémního vyhodili z průměru, nicméně v grafech byl. Vysvětlení tam samozřejmě bylo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

<p>Promiň, ale všechny „možnosti“, které si vyjmenoval, se týkají změn v ovladačích, takže ať by to byla kterákoli z nich, znamená to, že výkon vzrostl v důsledku nových ovladačů, jak je uvedeno ve článku. Můžeš mi dále vysvětlit, co přesně ve článku Nvidii očerňuje? Požadavek na vynechání DiRTu šířila sama, je to v reviewers guide. Že DiRT TechReport vynechal je rovněž fakt a uvedená zdůvodnění jsou převzatá z jeho vlastních článků. Že výkon s novými ovladači vzrostl je třetí faktická informace. Ve článku není žádný závěr, který bychom z toho vyvodili, pouze převzatá fakta. Pokud sis na základě těch informací vytvořil závěr vlastní, který je v rozporu s tvým vztahem k Nvidii, je to těžko naše chyba :-)</p>

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V článku ne, ale v nadpisu máš napsáno "chyba". V první části to pak skoro vypadá, že nV záměrně 7 měsíců svádí všecko na AMD. Kdybys normálně napsal, že předchozí ovladače byly na Showdown šajze tak beru, ale tyhle konspirace bych nechal digitální zkáze ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vinou ovladačů po šest měsíců běží určitá hra o polovinu hůř než na srovnatelně drahém konkurenčním produktu, pak to podle tebe není chyba? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A podle tebe je bezpečnostní díra a vyhození notifikace na novou verzi úspěch? Předminule byl na nV nadpis méně bulvární a dokonce i pozitivní. Samosebou na AMD ještě více, to byla porce výkonu až ses divil kam až hodlají zajít. Teď, když je k dispozici řešení nabízející poměrně slušné procento nárůstu výkonu to skoro vypadá, že to nestojí za řeč, naopak by bylo dobré poukázat na něco senzačního... Máš tohle vůbec zapotřebí? Originál zprávy jsem tentokrát nečetl, ale myslím že tam asi slůvka jako fail nenajdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob se na mě, ale třeba ty odezvy (nebo min fps) AMD grafik taky perfektní nejsou byť jsou karty srovnatelně drahé a nikdo to po netu nerozmazává...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zmena v ovladacich ale nemusi znamenat ze tam maji nebo meli chybu

prijde me zvlastni jak definujes "chybu" v ovladacich, bud je to opravdu chyba o ktere netusi, nebo netusi jak ji vyresit, nebo je to zamer a pak to neni chyba ;)

pokud kuprikladu zamerne v ovladacich napisi kod ktery zamerne bude ignorovat nektere prvky v danem enginu/hre, tak to neni chyba

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nevim jak vy, ale ja to slovo CHYBA nevnimam jako chybu (error, neco poskozeneho apod.). Vyznam v tom slove beru jako napr. PRICINA. Ale vy se musit chytat za slovo jak mali kluci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chyba nemusi bejt jen error, ale i spatny postup zpracpovani nejakeho algoritmu/vypoctu, takze to sice jede, ale ne tak by melo

to all
uplne nejlepsi je, ze ti co v diskuzich poukazuji na prislusnot ostatnich k nejake znacce, jsou sami fandove toho druheho tabora :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

At tak ci tak, nV chtela vypustit hru z testovani, protoze ji nesedela.To by se mohly brzo testovat jen 3 hry, protoze zbyvajici se nekomu nelibi. nV sou sasci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si děláte srandu, ne? Nvidia nejspíš jen v ovladačích obešla double-precision výpočty, které byly v compute shaderu použity, a počítá globální iluminaci v single precision. Nic víc.

Double-precision stejně žádný smysl nemělo - tedy kromě toho pokořit GTX680 alespoň v jedné hře. Samotný efekt globální iluminace byl velmi malý, ale stál dost velkou část výkonu - a to i na Radeonech. Výsledek bude pravděpodobně naprosto stejný.

Vy si tu vymýšlíte divoké teorie, které naprosto přesně zapadají do vašeho "xmrti nesnášíme Nvidii a prdíme na objektivitu". Z mnoha různých možností si vyberete samozřejmě tu, která má kydat co nejvíc špíny. Trapnost. Proč nepíšete o tom, jak se AMD potácí opět v červených číslech a má navíc zaplatit obrovskou pokutu do kapsy Global Foundries, zatímco Nvidii se rekordně daří? Trapnost a ubohost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by napsat jak nvidia tegra končí v audinách, ale to bys je zase obvinil. To že se AMD nedaří je v každé druhé newsce na netu + ještě několik úvah, takže proč chceš v tomto ještě přitlačit na pilu? Kvůli tomu, že si trapný a ubohý a zvedá ti to ego?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tegra v Audinách neskončila. To za prvé. Za druhé autor tohoto paskvilu naprosto netuší, v čem vězí nárůst výkonu v D:SD, přesto dělá závěr, že to byla chyba Nvidie. To je silně neprofesionální přístup. Zamyslete se nad sebou, co se teď vlastně snažíte obhájit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak neskončila, raduj se. GTX 680 byla pokořena od HD7970 vícekrát a nepiš nic o objektivitě, když nevíš co to je. Článek je napsaný normálně, reakce uvedených serverů jasně pronvidiotská.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je zajimavy ze TY obvinujes autory z toho ze nevedi v cem je problem (ale to oni sami priznavaji), naopak ty rikas rovnou od boku jak to je a v cem je "problem". Ze to vlastne neni problem ale jen snizeni kvality zcela neduleziteho vypoctu.
Chapeme te dobre?

Mas zajimave a presne informace ktere se jen tak nedaji sehnat. Ty jsi vyvojar od nvidie? A nebo jsi jenom strejda z hospody co o vsem tvrdi ze vi "jak to je" a ma "na vse ten pravy nazor"?
Ciste statisticky receno je asi tak skoro miliardkrat pravdepodobnejsi ze jsi ten kecal od piva co vi vsechno nejlip..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia *nejspíš* jen v ovladačích obešla" Pokud jsi to přehlédl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@apocrypha: Jenomže ona by ta teorie s DP i seděla. Jak jistě víš tak u GI se DP použít za A dá a za B GI v Showdownu přítomna je. Co se kvality týče tak použití GI ve hrách typu Showdown je IMHO overkill, mnohem větší overkill než třeba opravdový Ambient Occlussion, který je narozdíl od GI vidět. BTW obojí se dá nafejkovat bez razantního dopadu na výkon (vidno třeba v Mirrors Edge, AO ve Skyrimu...)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Richmond & slehacka> Ako by sedela? Schválne, zamyslel si sa nad tým vôbec? V akom pomere by pri použití DP (s merateľným dopadom na výkon) dopadali HD7800 vs HD7900? Prípadne staršia generácia AMD, ktorá DP ani nemá (Barts)? Ak ti to nestačí, tak ako by dopadala napríklad GTX470 vs GTX560Ti? Stále ti to sedí? Mne teda ani omylom, to s použitím DP v tomto Dirte je zjavne akýsi veľmi obľúbený blud v istom okruhu ľudí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako autor vyvozujete závěry obludným způsobem. Použití DP má celou řadu efektů. A výkon karet, které jsou omezené nějakým bottleneckem, se dost dobře srovnat nedá. Jde o to, že u těch slabších karet můžete narazit na zcela jiný limit a to mnohem dříve, než vás začne omezovat nízké DP. Takže se raději přístě zamyslete vy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No zas len reči odveci. Opýtam sa polopate, čo (niečo objektívne) ťa doviedlo k názoru, že v tom Dirte sú použité DP výpočty? Pýtam sa konkrétne, odpovedz konkrétne. Nie také vykrúcačky ako si práve predviedol, na to tu nikto nie je zvedavý. Dík.

Ja som sa vyjadril konkrétne. Výkon HD7870 je veľmi blízko za HD7950, pričom v DP má HD7950 výkon päťnásobný. Takže áno, presne tvrdím, že bottleneck je niekde úplne inde. Nič, čo by nasvedčovalo použitiu DP som zatiaľ nevidel... teda okrem rečí pár nvidiotov, ktorí samozrejme nič dokladať nemusia, stačí, že si zmyslia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pětinásobný výkon? Ne, to rozhodně ne. Obrovský propad výkonu na čipech obou výrobců kvůli efektu, který je vizuálně zanedbatelný, dá se provést lépe a levněji. To je jednoduchá logika.

Podívejte se, jak dopadnou karty klidně z různých segmentů, když je zatížíte víc, než je únosné. Skoro se srovnají na téměř nehratelných frameratech. Já opravdu nevím, co je na tom k nepochopení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Päťnásobný, dobre čítaš. ;) Keď ani nevieš o čom hovoríš, tvoj problém.

Tu sa snáď jedná o nehrateľný framerate? 70fps? Niečo mi uniklo?

Veľa efektov je podľa subjektívnych názorov "vizuálne zanedbateľných", ale vidieť to je, či sa ti to páči, alebo nie. Všetko sa dá vždy spraviť jednoduchšie s malým či väčším kompromisom v kvalite, to nie je argument. Tvoja jednoduchá logika je naozaj "jednoduchá". Zbohom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zareaguji na ten váš offtopic. Mluvíte o teoretickém výkonu a ani ten není pětinásobný. Reálný rozdíl výkonu může být zcela jiný. Dokonce to ani nemusí s výkonem vůbec souviset. Stačilo by, aby AMD použila nějaké vlastní rozšíření, které Nvidia nemá nebo ještě hůř, čistě hack preferující AMD čipy. Jak to je, je ale naprosto jedno. Nedošla vám milý pane pointa celého problému.

AMD před uvedením 7970 GHz Edition "zařídila" v Dirtu:SD patch, který všechny GeForce poslal do háje. Ale ne jen trochu. Ten patch poslal třeba i dvoučipovou GTX690 pod Radeon 7850. Tohle bylo provedené naprosto schválně a cíleně v době, kdy se měla nová karta testovat. Je fuk, jakým hackem to AMD provedla. Nevíme to, ale není to ani podstatné, protože ten výsledek mluví sám za sebe. Stejně tak ani nemůžeme vědět, jak Nvidia ten hack obešla. Ale ten rádoby autor tohoto článku to očividně ví. Já jsem dal jen jednu z možností, ale nelpím na ní. Ta pointa je v tom, že AMD hraje špinavě. A zdejší pisálek nejen, že to ignoruje a bagatelizuje, ale naopak ještě překroutí vylepšení výkonu na straně Nvidie, přičemž vylepšení výkonu u AMD vynášel do nebes, a udělá z něj opravu chyby, za kterou by asi snad měli všichni Nvidii poplivat. Probuďte se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aký *môj* offtopic? Ty si začal tento strom o DP výpočtoch. ;)

Som rád, že na tom svojom nezmysle nelpíš, ale v predošlých komentároch to skôr vyzeralo naopak. Ty si sa tváril, že všetko vieš, je fajn že priznávaš ako to vlastne je. ;)

Zas ale plácaš dve na tri. Ten tebou spomínaný patch a samotné GI NV neposlal nijako významne do háje. Dopad na výkon bol drastický v oboch táboroch, a práve GTX690 podávala dosť náhodné výsledky aj bez GI, takže tam to bude niečím iným. Navyše rozdiely NV proti AMD efekt GI zmenil len mierne, je prakticky jedno či má HD7970GHz náskok 60% bez GI, ale 70% s GI. Takže by som to nehádzal na GI a "dobre načasovaný patch", tá disproporcia tam bola od začiatku, s GI sa zmenila len mierne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, GI neposílá do háje jen nV, posílá tam i 7970 (35 fps na hi-end kartě ve hře, která má sedět AMD?). Mrkni na PCT, je tam přehled detailů včetně dopadu na fps...

BTW GI je nejbrutálnější algoritmus na výpočet osvětlení a ty napíšeš, že se výkon mění mírně? WTF? Nebylo by od věci zkusit si vzít třeba 3dsmax a nechat scénu počítat přes GI, uvidíš ten rozdíl ve výkonu. Teď si k tomu přičti fakt, že se GI dá nafejkovat stejně (texturou, předpočítáním) jako AO, které je vidět na první pohled

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

NV je asi diagnoza. Nastuduj si, co znamena slovo relativne a absolutne, potom komentuj. ifkopifko rozumne argumentuje a ty spolu s slehackou akurat trepete 2 na 3, lebo NV a poriadne si ani neprecitate, co pise. Cit. ifkopifko: "Dopad na výkon bol drastický v oboch táboroch". Dalej pise o zmene pomeru vykonov, ktory sa zmenil o cca 10%. Nie o absolutnom framerate. Cit. ifkopifko: "Navyše rozdiely NV proti AMD efekt GI zmenil len mierne, je prakticky jedno či má HD7970GHz náskok 60% bez GI, ale 70% s GI"
Btw. mam grafiku NV+Intel, aby si si nahodou nevydedukoval, ze som AMDfanatik, ci co.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě je příslušnost jedno, sám mám několik strojů s AMD (jak cpu tak vga), mě vadí forma článku. To "trepani" je samozřejmě dohad, nicméně šlehacka to i napsal (že na tom nelpí) protože taky nemá hmatatelný důkaz. To samé nemá ovšem ani no-X, ale ten to rovnou vyhodnotí jako chybu bez jakékoliv nastínění teorie :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyžtak bych poprosil o bližší upřesnění toho třepání co jsem kde napsal když jsem diagnostikován ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, a zabudol som. Ten teroretický výkon je päťnásobný. Reálny výkon vs teoretický sa bude líšiť v aplikácii od aplikácie, takže ak nepoznáš reálny výkon DP v Dirte (ako keby to tam bolo použité), tak nič lepšie ako ten teoretický nemáš. Reálne si niečo môžeš dohľadať na webe, na Tom's Hardware testujú aj DP v Sandra 2012, to je ale OCL a výkon tam naozaj nie je 5x, ale len 4x. Fakt rozdiel kvôli ktorému sa hádať...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že nVidia sekta je vždy připravena :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, ale jako sekta se zatím ukázal především zapálený fanda ATI DD. Tady sice nepadají bany, ale posty se tu taky v minulosti mazali (leppardův).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim ,ale optimalizace ovladacu a kvuli hre ,pokud to navic je prinos a hrac to nepozna{ na ukor kavility}, tak jen houst.Lepsi nez podvadet v xy marcich. Skoda ze, nvidia neuvedla co se v ovladacich zmenilo. mozna ,ze museli prekopat kompletne celej ovladac, kdo vi. Kazdopadne pokud to funguje jen houst a to jak u nv AMD tak intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně teda zatím přijde, že jediný, kdo "ku*ví" hry tak, aby šly dobře jen na vlastních grafikách je spíše nvidia. Stačí si vzpomenout na Crysis2 a jejich "fígl" s neviditelnou teselací.

Jinak naprostý souhlas s ifkopifko a ukazuje se, že ani nvidia neumí dělat ovladače (stejně jako AMD), pokud nemá nadstandardní přístup k vývojářům (zde je ovšem nutno říct, že čistě objemově toho nvidia zvládá více).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som ale rozhodne nechcel naznačiť nič v tom zmysle, že nvidia nevie robiť ovládače. Ako to bolo u tohto Dirtu môžeme len hádať. Pokojne mohli len spraviť "nejaký workaround" na "voľačo problémové". Ak to vplyv na kvalitu prakticky nemá, tak to možno nazvať optimalizáciou, v opačnom prípade skôr inak. Túto časť ale zatiaľ nikto neskúmal ako sa zdá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No tak schválně třeba BSODy po instalaci ovladačů, v tom je taky nV přeborníkem. Stejně tak zapínat VSync, EDID taky no problemo, vykřičník u AGP vga karet taky najednou nikomu nevadí, nevadí ani fakt, že ovladače (latest) na hází ten bsod, stejně jako ty u výrobce takže nezabiješ hodinu stylem pokus-omyl, vůbec ne... Z herních perel bych si ještě vzpomněl na Diablo III, který byť bylo nehratelný na kartách jednoho výrobce tak za zmínku nestojí... Hlavně, že toho nV stačí v globálně kurv*t víc než AMD a ať žije objektivní pohled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

obávám se, že píšeš o něčem úplně jiném, než o čem byla řeč. :-) Říká se tomu demagogie..

BTW ATi "podporovalo" AGP mnohem déle než nvidia, která skončila tuším se 7000 řadou, OEM výrobci ATI/AMD ale vyráběli "na své triko" ještě HD4xxx. To jen tak na okraj.

A za ty roky s ATI kartama jsem narazil na všehovšudy asi 2 nebo 3 zásadnější problémy. Asi jsem dítě štěstěny. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš? Co má společného podpora sběrnice s ovladačem? Do AGP obě firmy dělaly IMHO stejně dlouho, akorát ta "méně nepodporující" nVidie (resp. Zotac, OEM nevím co je) měla GT520 do PCI a dokonce mám pocit, že se o tom psalo i tady na DIIT.

Dítě štěstěny? Když ti toho projde málo pod rukama tak to není o štěstí.

Demagogie, překrucování, vytrhávání z kontextu, nejsi Stach?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pecka je taky NET Framework potřebný k instalaci ovladačů. Nemůžou ho prostě přihrát k balíku, to ne. Radši na tebe vybalí jejich oblíbenou chybovou hlášku. Ale to je v pořádku. O mobilních ovladačích radši nemluvě, ty jsou ještě "kvalitnější". Celý AMD je vlastně zhmotněná kvalita. Tohle platilo možná tak když pro ně dělalo karty MSI nebo Hercules, dneska je to výsměch...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

noX ma malou inteligenci. Od te doby co je diit a cdr takhle hnusne jsem lezu tak jednou za 2 mesice. A pokazde me namichne ( chtel jsem napsat nasere, ale nemuzu ) nejaky "profesionalni" clanek investigativniho zunalisty noX. Pokud pises clanek, zjisti nejaka fakta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.