Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V roce 2016 ponese každý čtvrtý notebook dotykové rozhraní

Windows 8 notebooks
Propagované i zatracované dotykové ovládání bude čím dále běžnější, ale kam až prognózy sahají, se standardem (respektive většinovým řešením) nestane…

Dotykové ovládání v segmentu notebooků bývá obvykle spojováno s operačním systémem Windows 8. Přinejmenším v současnosti je podíl obou těchto fenoménů na poli notebooků totožný - dotykové displeje letos dosahují 9,8 % a Windows 8 zhruba 10 % z prodaných notebooků.

Jen těžko lze odhadovat, do jaké míry bude penetrace Windows 8 kopírovat šíření dotykových modelů. Ty totiž mají dosáhnout čtvrtinového podílu na trhu teprve v roce 2016.

Zlom, který je patrný v letošním roce (nárůst ze 2 na 10 %), je důsledkem výrazného poklesu cen 14” dotykových panelů. V loňském roce se velkoobchodní ceny pohybovaly mezi $60 a $70; letos se dostaly na $35, prakticky na polovinu. To umožnilo vznik řady low-endových dotykových modelů, což mělo za následek zpětinásobení podílu během jediného roku.

Dotykové modely tím pádem pokrývají celé cenové spektrum, takže další podobně výrazný nárůst (v důsledku rozšíření na do té doby nevyužitou část trhu), považujeme za nepravděpodobný.

Diskuse ke článku V roce 2016 ponese každý čtvrtý notebook dotykové rozhraní

Neděle, 26 Květen 2013 - 18:10 | BTJ | Prodeje 10% s W8? Na to jste prisli jak? To by...

Zobrazit diskusi