Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Drobná chybička v Alvisu s DDR paměťmi

Intel logo staré

Na leden očekávaný chipset Alviso (i915PM), který je součástí nového Centrina známého pod označením Sonoma, obsahuje nepatrnou mušku, kterou v něm Intel zřejmě prozatím ponechá a bude opravena až v dalších revizích. Ve stručnosti jde o to, že paměťový subsystém DDR se zřejmě odmítá korektně vypínat. To může znamenat např. v úsporném režimu vyšší spotřebu pamětí, než by se asi čekalo. Bude tedy pravděpodobně vzhledem ke spotřebě celého systému výrazně výhodnější montovat do něj paměti DDR2, které jsou svou nižší spotřebou známy. V porovníní s DDR by měl notebook (na správně fungujícím chipsetu) vydržet s DDR2 o 15 minut déle.

DDR2 jsou sice stále o poznání dražší (byť se rozdíl mezi DDR2 a DDR stále zmenšuje), nicméně se dá očekávat, že se Sonoma objeví spíše v dražších noteboocích. Nelze tedy očekávat, že byste takové počítače (zejména zpočátku) pořídili nějak zvlášť lacino. Cenový rozdíl mezi DDR a DDR2 v takovém notebooku bude tedy zřejmě zanedbatelný. Proto, jste-li nedočkaví, se (hlavně ze začátku) poohlížejte raději po Centrinu s i915PM a paměťmi DDR2.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Drobná chybička v Alvisu s DDR paměťmi

Čtvrtek, 30 Prosinec 2004 - 23:57 | Anonym | ja se z toho AMD...

Zobrazit diskusi