Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dropbox představuje Lepton, bezztrátové zmenšení JPEG v průměru o 22 %

Sympatický projekt Dropboxu dává šanci zmenšit datovou náročnost všemožným webovým úložištím obrázků. Hlavní výhodou Leptonu totiž je otevřená licence Apache v2.0.

Každopádně Lepton je projekt, kterým můžete své JPEGy převést do datově jiného formátu s v průměru o 22 % menší velikostí souboru. Z toho formátu pak lze opět zpětně vytvořit bitově shodný JPEG. Lepton totiž nedělá nic jiného, než že optimalizuje způsob kódování dat zdrojového JPEGu, aby lépe zohledňoval co v něm je.

Samotný stařičký JPEG spoléhá na rozsekání fotky do 8×8 oblastí, které projdou diskrétní kosinovou transformací, následně kvantizací a nakonec jsou tato již ztrátově komprimovaná data dále kódována variantou starého dobrého Huffmanova kódování. A právě ono kódování, které je bezztrátové, Lepton upravuje do datově výhodnější podoby (pokud víte jak Huffman funguje, tak tušíte, že mu lze data do stromu předhodit v lepším pořadí zohledňujícím danou strukturu, než je řekněme „standardní pasivní postup“).

Lepton si samozřejmě žádá vyšší výpočetní výkon než běžná JPEG komprese. V daném případě Dropbox uvádí, že jejich řešení kóduje JPEGy rychlostí až 5 MB/s a dekóduje rychlostí až 15 MB/s (čímž patrně myslí vyhrazený výkon pro daného uživatele) a to vše zvládá při využití 24 MB operační paměti. Zatím takto překódovali 16 miliard obrázků uložených na uživatelských účtech a v kódování pokračují i nad datově nejstaršími soubory. Zatím jim to ušetřilo mnoho PB (petabajtů) diskového prostoru. Uvítají jakýkoli příspěvek zvenku ke zkvalitnění implementace.

Pokud vás zajímají podrobnosti, naleznete je v příslušném článku u Dropboxu.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dropbox představuje Lepton, bezztrátové zmenšení JPEG v průměru o 22 %

Pondělí, 18 Červenec 2016 - 20:36 | Karel Buchta | "pokud víte jak Huffman funguje, tak tušíte...
Pondělí, 18 Červenec 2016 - 08:41 | zito | Optimalizace Huffmanova kodovani v podobe...
Pondělí, 18 Červenec 2016 - 08:02 | David Ježek | ano, lepton nahrazuje za VP8, ale text, který...
Pondělí, 18 Červenec 2016 - 01:27 | PV | "variantou starého dobrého Huffmanova...

Zobrazit diskusi