Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DVI se s námi rozloučí za pár let

Možná se budu opakovat, ale proč bych si za svý peníze měl domů kupovat policajta se jménem HDMI? Neděkuji nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi tak no ja mam jeste CRT a projektor s VGA a staci mi to uplne bohate. Me uz nebavi si ani porizovat originalky s tema ochranama co fakt otravujou zivot a mnohdy na necem ani nejdou. At s tim dou dohaje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Poměrně objev, vzhledemk tomu, že v PC moc technologií, které se za pár let nerozloučí není a nebylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam rad CDR ale tyhle zpravy (ac se daly cekat) mi vzdycky zkazi odpoledne. Ale dost mozna ze to dopadne uplne jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vista bude mit neprolomenou ochranu dokud ji nevydaj ... asi pro to ji tak dlouho odkladaj ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu drsná naivita. Zajímalo by mě, kolik lidí má dnes aspoň DVI monitor. Řekl bych, že pořád ještě převládá VGA. Za 2 roky spíš můžou vymizet high-end monitory s DVI, ale main-stream si ještě dlouho bude držet "klasiku".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDMI je past!!!... Právě "díky" implementovaným HW ochranám!!! A DVI je free rozhraní :-) Navíc zaběhnuté v nejen v  PC technice spolu s dostatčným VGA i pro přenos HDVidea!
Dále nechápu, proč bych měl zvuk posílat stejným směrem jako obraz??? Do Datavideoprojektoru do jeho kontrolního pidirepráčku, nebo do veliké LCDTV a postranních taky pidirepro??? Když už mám na projektor a velké LCD či HD plasmu, tak snat i na ozvučení a tedy zpravidla zvuk vedu jinam než obraz!!!!!!
Dále nevím, proč by zvuk měl jít z grafické karty u PC????... Snat si volitelně pořídím zvukovku, nebo audiosoupravu s digitálním vstupem a decoderem a stačí optika nebo jednolinka s jedním Cinchem nebo mini mono Jackem a to pak může být klidně i "zvukovka" na zákl. desce, neb dig. zvuk neovlivní, jako zvukovky s převodníky na více analogových kanálů!!! :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ODSakEda: vidim to asi takhle, poridim novy pocitac + LCD + ruzne vypalovacky a dalsi periferie jeste pred Vistou a nastupem techto HDMI prdu. A ani stare PC radove 1GHz neni treba vyhazovat. Pak budu spokojen :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

veru stagnacia technologie su na urovni ale neimplementuju sa vyssia kvalita zvuku obrazu cohoklvek je nezaujimava pokial ju nedokazu jnejako zmrsit. skoda reci, a cim via pemazi clovek investuje do vydavatelstiev tym viac ich pouziju na jeho obmedzenie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bol by som smutny a musel by som si najst ineho konicka keby sa z pocitacov stali predovsetkym prehliadace sucasnych filmovych veldiel. Bol by to koniec jednoho celkom pekneho obdobia techniky. Dufam ze prave toto MS a spol nevyjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BiShop: Nahodou LCD se zacaly prodavat opravdu ve velkem a kdyz uz si vetsinou nekdo kupuje LC tak uz rovnou s DVI, protoze rozdil v kvalite je znacny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje mne, jak vsichni nadavaji, jaka je HDMI silena ochrana a jak je to spatne. Pritom ze vsech ochran zrovna tahle mi jako uzivateli muze byt uplne ukradena. Ze je na grafice svab, ktery vystupni signal zakoduje, v displeji svab, ktery to rozkoduje a po kabelu bezi sifrovany signal - na tom mi muze vadit jedine to, ze ty dva svaby neco stoji. Z kabelu rozhodne nehodlam nic extrahovat. Co je protivne jsou kryptovane disky a ruzne opruzy v systemu. Ale kryptovany prenos po kabelu? Ten je podle mne z toho zla to nejmensi. Btw DVI je sice fajn, ale v single linku udela max 1600x1200/60Hz. Dual link sice zvlada o krapet vic, ale kolik grafickych karet ma dneska duallinkove transmitery. Takze rozhrani stejne speje k nahrade.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kua...at si nechaj svoje ochrany, at si je nabouchaj do riti.
KUA... normální VGA konektoru tu vydrzel 30 let (1985-2006..a jeste pobezi). Kua DVI tu je jen momentik...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to TOW - ale tie posrate svaby, co na jednej strane sifruju a na druhej desifruju data si za prve zaplatis v cene pristroja a za druhe po cely ten cas budu (uplne zbytocne) zrat elektrinu - a tu si tiez zaplatis! Proste, celu tu buzeraciu zaplati koncovy zakaznik...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja bych to tak cerne nevidel... vyrobci HW budou vyrabet co uzivatele chteji a opravdu bych se nebal toho, ze 200 milijonu cinskych piratu bude chtit dalsi omezeni, a v indii to samy a v CR taky:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Planuji nakup LCD monitoru s vysssim rozlůisenim.To mi jako chcete tvrdit ze si koupim monitor a pak prijde nakej capek a rekne ze si musim koupit novej jinak nebudu mit funkcni VISTY ? Jestli to tak je at si to nabouchaj. Ja myslel ze vsechny zarizeni maj lidem ulehcovat praci a ne jim to ztezovat... a tohle ztezovani prace je ... pac uz vidim to jak to nebude fungovat korektne :D a pak treba nepujde obraz vubec a Gates rekne... no podepsal ste umluvu ze za to nerucime :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 TOW: Hele tomu nerozumim uplne. Chci si koupit 23 LCD. To k ni vazne dnes nesezenu mainstreamovou grafiku, ktera mi posle pres jedno DVI do LCD signal 1920x 1200? Musim to sprahnout pres dual?
A to zvazuju 30 della ze statu 2500*1600,nebo tak nejak. Apple s nejakou Nvidii zapojil takovy displaye dva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky by mne velice zajímalo, jak je to vlastně s rozlišeními na DVI výstupech karet a DVI vstupech monitorů - u videokaret se dnes rozlišení pomalu už ani neuvádí, natož aby se uvádělo, jaké umí na D-sub a jaké na DVI, u monitorů se to taky najít nedá. Pamatuji se ale, že ještě nedávno bylo tozlišení 1920×1200 u řady monitorů dostupné pouze přes D-sub (což je tedy k ničemu). Mohl by sem někdo zasvěcený napsat, co umí DVI a na co je potřeba už dual-link DVI? A jaké monitory mají HDCP? A jaké HDMI?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Smiricky:
Matrox Parhelia DL256 PCI s Dual Link DVI výstupem:
http://cdr.cz/a/diskuze/3654
Pak ještě ATI a snad i nVidia chystali něco s HDTV DVI...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

k otazkam o velkych monitoroch: mam 24" eizo s 1920x1200 napojene na standardnu GeForce 7800 GTX (PNY) a cez DVI to v pohode ide. ci tam je alebo nie je dual-link vsak neviem..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

1920x1200 by mela dat kazda soucasna grafarna, u nekterych kousku muzou natat problemy, pripadne pokud vim, mela Nvidia problem kvuli driverum (rada 6600).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2J:
je to přesně tak jak napsal TOW, DVI ti prostě víc jak 1600x1200 nedá
 
řešením jsou dual-link DVI karty, kterých je jako šafránu (i když za poslední rok se jich pár desítek objevilo) a mám pocit, že žádná neni od Nvidie..
 
mimochodem, všechny jsou na pci-express...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A HD DVD bude asi pěkně mastný, když nedám 500 za dvd, těžko dám třeba 1200 za HD DVD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

volovina pred dvi v pohode protlacite vetsi rozliseni.
* Example display modes (single link):
o HDTV (1920 × 1080) @ 60 Hz with 5% LCD blanking (131 MHz)
o 1920 x 1200 @ 60 Hz (154 MHz)
o UXGA (1600 × 1200) @ 60 Hz with GTF blanking (161 MHz)
o SXGA (1280 × 1024) @ 85 Hz with GTF blanking (159 MHz)
* Example display modes (dual link):
o WQXGA (2048 × 1536) @ 75 Hz with GTF blanking (2×170 MHz)
o HDTV (1920 × 1080) @ 85 Hz with GTF blanking (2×126 MHz)
o 2560 × 1600 pixels (on 30-in. LCD)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2azazel: Jasne, a ti co na to maj pripojeny monitory jako trebas Dell 2405FPW si teda nejspis svoji kartu upravovali manualne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viz napr zde http://www.nvnews.net/vbulletin/archive/index.php/t-52052.html

Problem neni v tom, ze by to DVI nezvladlo, problem je v tom, ze to nechtej dovolit drivery.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

J : treba maji X1600 nebo X1800, ktere uz na sobe maji dual link DVI

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2J:
:) tak to byla trefa, shodou okolností mám Dell 2405FPW a musím jet přes VGA
proto o tom také něco vím - protože momentálně plánuju koupit kartu, která to umí i přes DVI
 
asi tak před rokem, kdy jsem ho kupoval, se taková karta vůbec nedala sehnat (resp. uměly to akorát nějaký děsně starý radeony)
 
PS: u toho monitoru ani dvi kabel nebyl, v první chvíli mi to přišlo divný, ale velice rychle jsem to pochopil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2standa:
tvůj příspěvek je důvodem, proč nemám rád wikipedii, zkus tohle: http://www.ddwg.org/lib/dvi_10.pdf
(obzvláště zajímavá je strana 7)
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2TOW, azazel: Na tom linku je rec prave o 6600/GT, a tom, ze "oficialne" je kabel do 150MHz a proto se ovladacum nezda, ze by na nej melo byt poslano 154MHz. Ale celkem bez problemu to funguje.

BTW: K tomu dellu pokud vim sou dodavany oba kabely. A podporovany karty sou k nalezeni taky na webu dellu (6600 tam neni)
http://www1.us.dell.com/content/learnmore/learnmore.aspx?c=us&cs=555...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podporovaná karta ještě neznamená, že dá plný rozlišení přes DVI
 
Ten DVI kabel tam opravdu byl.. moje chyba,
nicméně trvám na tom, že přes "single-link dvi" víc jak 1600x1200 nedáš...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2azazel: Trvat muzes, ja ti zase muzu vypsat min 5 lidi, o kterych vim ze provozujou 1920x1200.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

azazel:
nevim co se ti nezda na tom co jsem napsal, vzdyt to ta strana 7 z tveho pdf naprosto jasne potvrzuje ze plne HDTV se v pohode single linkem do lcd protlaci.
Jak spravne pise J a jak je hlavne zretelny z diskuze na kterou dal link tak neni problem v kabelu ale v ovladacich. Co tam lidi pisou tak kdyz pouzili linuxovej driver kterej neni oficialni od nvidie, nebo pozuili starsi build od original nvidie driveru tak to zacalo normalne chodit. Takze kdyz jsou spatny ovladace tak ti nepomuze ani svecena voda a uz vubec ne dual link kabel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.