Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 se chystá ve třech edicích, tedy vlastně ve čtyřech

Windows 8 metro UI
Připravované Windows 8 se dle nejnovějších informací budou šířit zřejmě ve třech distribucích. Dvě verze pro platformu x86/64 a jedna RT verze pro platformu ARM. Podle Windowsteamblog(u) bude zjednodušené členění tím správným krokem ke koncovým zákazníkům…

Spekulace o finálním množství se s vydáním Windows 8 Consumer Preview rozjely napříč internetovým spektrem. Hovořilo se až o možném šíření devíti různých edic, které by Microsoft mohl na základě předešlých verzí svých Windows pustit do oběhu (i my jsme se k tomuto tématu krátce zmínili). Jak to však vypadá, dle nejnovějších zpráv budou do obchodního kolotoče puštěny pouze tři různé edice Windows 8. Redmondský gigant si od zkrácení počtu edic slibuje především lepší přijetí koncovými zákazníky – uživatelé lépe pochopí, kterou verzi si mají pro své nové zařízení zvolit či jaká edice je pro upgrade jejich současného systému ta pravá.

Než se na jednotlivé edice podíváme trochu podrobněji, je nutné asi upřesnit, že samotný název Windows 8 je vlastně "pouze" oficiálním názvem produktů pro platformu s x86/64 architekturou. Třetí edice v našem pořadníku, Windows RT, osmičku v názvu neobsahuje, i když vychází ze základů rodiny Windows 8.

Ale nyní k samotným edicím. Windows 8 a Windows 8 Pro (oboje 32/64 bit) jsou základní verze systémů určené pro počítače a tablety. Globálně se dá říci, že edice Windows 8 bude tou správnou volbou pro většinu koncových zákazníků. Zahrnuje v sobě veškeré základní prvky ovládání a nastavení včetně aktualizovaného Windows Exploreru (průzkumníka – zřejmě myšleno s novou tváří Ribbon prvků), pokročilého správce úloh či lepší podporu pro vícero monitorů. Na blogu Microsoftu je se také zmíňena podpora pro přepínání mezi různými jazykovými balíčky, což bylo s ohledem na Windows 7 doposavad výhradní záležitostí edicí Enterprise/Ultimate.

ribbon WE

Windows 8 Pro samozřejmě ze své podstaty vychází z předešlé edice (obsahuje funkcionality jako základní Windows 8) a přidává další pokročilé funkce, jako je šifrování, virtualizace, pc management a možnost připojení zařízení do domény. Dle těchto vlastností lze odvodit, že cílovkou jsou primárně technický nadšenci, obchodníci a odborníci, kteří pokročilé vlastnosti svého OS ocení a využijí. Aplikace Windows Media Center nebude standardní součástí systému, bude k dispozici jako jakýsi ekonomický "media pack", zkrátka takový add-on kompatibilní výhradně s Windows 8 Pro.

No a třetí nejnovější člen nové rodiny je již několikrát výše zmíněný Windows RT, známý také jako Windows on ARM (či WOA). Tato edice bude k dispozici pouze jako předinstalovaný OS na počítačích a tabletech poháněné ARM procesory. Systém bude vyladěn dle Microsoftu na maximální možné využití lokálních technologií, především tedy z oblasti životnosti (běhu) na baterii. Windows RT bude již v základu obsahovat dotykové optimalizované verze kancelářského balíčku Office (Word, Excel, PowerPoint a OneNote).

Edice support Windows 8
Nástřel vybraných funkcí, které (ne)budou dostupné v závislosti na vybrané edici

Trošku záhadou jsou informace o edici Windows 8 Enterprise. V základním přehledu se o ní "Windows tým" nezmiňuje, avšak v závěru svého blogového příspěvku připsal poznámku, že stejně jako u předchozích verzí bude i Windows 8 mít vlastní jakousi Enterprise edici. Ta bude vycházet ze systému Windows 8 Pro (tedy obsahovat všechny jeho klíčové vlasnosti) a navíc bude disponovat ještě dalšími funkcemi pro lepší správu PC, IT organizaci, pokročilé zabezpečení či virtualizaci a mnoho dalšího. Zde tedy nemůžeme jednoznačně označit tuto edici jako skutečnou edici – možná půjde jen o obchodní název individuálně modifikované verze pro firemní zákazníky. Faktem je, že pojem Enterprise s Windows 8 nezmizí, ale možná dostane trochu jiný význam.

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 se chystá ve třech edicích, tedy vlastně ve čtyřech

Pátek, 20 Duben 2012 - 20:56 | Jirka1 | Podle mě kvůli netbookům a pak taky pro firmy. MS...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 22:27 | Fotobob | Zajímalo by mne, proč se ještě bude dělat...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 10:49 | Jirka88 | no já porovnávám Win8 řešení oproti Win7 řešení....
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 10:43 | Jirka88 | aj, pán geniální se ozval :-D no v každém případě...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 10:18 | Jirka1 | Pořád mi ale přijde, že ta pětadevadesátková byla...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 07:47 | Pety | Dovolím si nesouhlasit - nová nabídka byla...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 07:45 | Pety | Člověk, který vážně prohlašuje, že mu "M$...
Čtvrtek, 19 Duben 2012 - 07:22 | sumix | +1
Středa, 18 Duben 2012 - 23:36 | mixal 11 | ja na pustanie appz pouzivam launchy
Středa, 18 Duben 2012 - 21:52 | Jirka1 | Jo, používám nabídku start. V XP přeplých do W2k...

Zobrazit diskusi