Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kvalitní monitory (stále) existují: Eizo FlexScan S1910

Origo
(aktualizováno - opraven druhý, nefunkční) Po několika opravách se podívám na jeden monitor, který žádné opravy ani úpravy nepotřebuje. Je totiž vyroben kvalitně od samého začátku a vybaven drobnostmi, které mu dopomáhají k dlouhému životu.

S nabídkou na rozborku několika kvalitních monitorů přišel jeden ze čtenářů. Na skladě ve firmě, kde má několik nevyužitých kusů, jsem si jako první vypůjčil Eizo FlexScan S1910, postarší 19" monitor s 10bitovým PVA panelem. Je to klasický pracovní monitor a na nic jiného si ani nehraje: strohý design s ostře řezanými rysy doplňují snadno přehlédnutelná tlačítka zapuštěná do rámečku.

Zepredu

Samozřejmostí u vyšší třídy monitorů býval slušný podstavec s bohatší možností nastavení, tzn. jak změnou výšky, tak nastavení ve třech osách vřetně možnosti otočení o 90° (pivot). Stojan zde má zezadu i jakousi drátěnou strojovnu, pravděpodobně k uchycení kabeláže. Kromě napájecího kabelu zde může vést DVI či D-Sub a také USB snad pro vzdálené ovládání monitoru, jak jsem se dočetl.

Zezadu

Jak dokazuje štítek, tento kus byl vyroben již v únoru 2006, je mu tedy přes sedm let. Pochází přímo z Japonska. Další plkání myslím není třeba a přesuneme se rovnou dovnitř.

Stitek

Kromě obligátního zacvakání předního rámečku do zadního plastového krytu je to celé řádně sešroubováno dohromady: tři šroubky ve spodní části a dva v horních rozcích. Výrobce neponechává nic náhodě. Panel s tlačítky je do předního rámečku s pomocí jednoho plastového kolíku přesně umístěn a drží pouze tím, že nemá kam utéct, má přesně vyhrazené místo, kam zapadne. Spojení s datovou deskou obstarává drobný flex kabel namísto svazků u některých levnějších monitorů (ovšem z hlediska funkčnosti je obojí úplně nastejno).

Panel_s_tlacitky

Elektroniky jsou přišroubované k hlavní kostře v podobě několika ocelových profilů sešroubovaných do sebe a připevněných čtyřmi šroubky k samotnému panelu. Nad nimi je ještě hliníkový kryt přišroubovaný značným množstvím šroubků do kostry. Lze si všimnout malých pomocných kulatých prolisů, do kterých je hliníkový kryt přesně zasazen.

Kostra

Po jeho odejmutí mne příjemně překvapila nejen dodatečná izolace na krytu kolem vstupní vidlice, ale hlavně dvě teplovodivé podložky, které byly přitlačené na dva pasivky na napájecí desce (chladí tranzistor na vstupní straně a usměrňovač na výstupní).

Izolace_teplovodive_podlozky

Díky tomu ani po sedmi letech provozu není vůbec žádná část zdrojové desky (a vlastně ani nic na zbývajících deskách) zahnědlé. Nejen součástky, ale i chlazení je díky této výpomoci dimenzováno tak, že se nic ani při celodenním provozu nepřehřívá tak, aby kuprexit barvu změnil.

Elektroniky

Společně s tím jsou osazeny kvalitní kondenzátory (výhradně Nichicon) v podstatě na všech deskách, pouze na datové je několik menších Jamiconů. Nicméně jelikož se nikde nic nehřeje, ani ty tedy nemají důvod jen tak umřít. Samotná topologie je s ohledem na nízký příkon běžný single-transistor forward design s jedinou výstupní větví (něco kolem 13 či 14 V). Trochu mne pouze mrzí chybějící varistor ve vstupní filtraci pro potlačení vysokonapěťových špiček v rozvodné síti.

Invertor je umístěn zvlášť na samostatné desce, přičemž si lze všimnout nejen bohaté vzduchové izolace jednotlivých cest v okolí konektorů, ale také označení toho, jak mají jednotlivé konektory podsvícení být zapojeny. Značení všech tří desek ve mne vyvolalo dojem, že si je Eizo vyrábí ve vlastní režii (nikoli jako u levnějších výrobců kde každý kus je od někoho jiného a hlavně v jednom modelu běžně mohou být dvě i více různé desky v průběhu času).

Panel_stitek

Ačkoli tedy nemohu říct s jistotou co je v těch monitorech dnes, přeci jen, úspory hledají všichni a Eizo mimo profesionální monitory prodává už i levnější modely, před šesti lety zákazník za tu cenu opravdu kvalitu dostal. S ohledem na dnešní ceny lepších monitorů od Eiza lze doufat, že se to nezměnilo.

AKTUALIZACE:

Mrknul jsem se na ten (správně) nefunkční, problém byl v podsvícení: to vůbec nešlo, ale displej jinak fungoval. Po chvíli laborování jsem potíže zúžil konkrétně na invertor a nakonec našel přesnou příčinu: na primární straně transformátorů v invertoru jsou dva trochu atypické SMD kondenzátory (na snímku ty dva poblíž konektoru s kablíky přivádějícími do invertoru proud), pravděpodobně fóliové, s parametry kolem 68 nF/100 V. Stačilo ten jeden vadný odpájet a invertor už začal šlapat, pro jistotu jsem ovšem našel nějaký starý svitkový, byť radiální, a přibastlil ho na místo vadného. Monitor je nyní plně funkční.

Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kvalitní monitory (stále) existují: Eizo FlexScan S1910

Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 12:18 | Spirit_pcf | vadnu elektroniku vacsinou opravis, mrtve (sub)...
Čtvrtek, 23 Květen 2013 - 09:57 | Anonym | Přesně tyto monitory mám dvakrát na stole a...
Neděle, 12 Květen 2013 - 22:25 | Jirka1 | Ne jen každý prvek, ale taky sloučenina a tam už...
Neděle, 12 Květen 2013 - 19:20 | mamlasos1 | Jak vyladit ? Pokud vím tak každý prvek má nějaké...
Neděle, 12 Květen 2013 - 18:23 | Jirka1 | Špičky jsou dané chemicky nějakou sloučeninou,...
Neděle, 12 Květen 2013 - 18:19 | Jirka1 | Obecně to znamená, že takový gamut zaujímá větší...
Neděle, 12 Květen 2013 - 17:30 | mamlasos1 | To mně taky napadlo, taky to že pokud se takový...
Neděle, 12 Květen 2013 - 17:28 | mamlasos1 | Co potom znamená rozšířený gamut? Červená je...
Neděle, 12 Květen 2013 - 16:56 | Jirka1 | Jenže pro podsvícení monitoru vůbec spojité...
Neděle, 12 Květen 2013 - 16:51 | Jirka1 | Píšete nesmysly, kolorimetrii zjevně nerozumíte....

Zobrazit diskusi