Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epyc Turin s jádry Zen 5 dorazí již kolem září

Ale nebude to s Huawei, lebo na vývoz CPU pre Huawei má povolenie (anglicky license len Intel)

Intel staves off AMD and China critics to keep exclusive export license to Huawei — Intel sells 90% of CPUs used in the company's laptops
published about 21 hours ago

AMD says it's unfair.

Thanks to an export license granted in 2019, Intel effectively has an exclusive deal to sell laptop CPUs to Huawei, which AMD says is unfair.

AMD applied for the same license Intel got in early 2021, just after President Biden's inauguration. However, AMD says it never got a response
https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/intel-staves-off-amd-and...

https://www.techpowerup.com/320273/intel-reportedly-holds-onto-huawei-su...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Komedie "Předstírání zdravé hospodářské soutěže", díl 2 458.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale AMD to môže aj otočiť.

Do pevninskej Činy je zakázaný vývoz CPU a GPU, ktoré robia konkrétne vedecké výpočty rýchlejšie ako je stanovené.

Ak konkurent nemá zákaz, tak jeho CPU/GPU nie sú dosť výkonné
Ak my máme zákaz, tak nesše CPU/GPU sú dosť výkonné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD by si mělo ujasnit, jestli jim za to desktop vůbec stojí a nevyplatilo by se jim ho opustit a soustředit se jen na servery aj. profi aplikace. Jejich nenažranost je k tomu jednou stejně donutí, tak proč ne už teď.

To tak někdo chce nadčasovější PC a je i ochoten si něco připlatit, ale pak zjistí, že za nijak čerstvě uvedený PCI-E 5.0 je v praxi příplatek u desky víc jak dvojnásobek (!) a to ještě jen v zastaralém dinosauřím formátu ATX, aby náhodou zákazníky moc nerozmazlovali zbytečně velkým výběrem. Vůbec ho to nenaštve a dál bude věrným zákazníkem a tak trochu přívržencem AMD, protože se rád cítí tlačen do 2x dražších výrobků než potřebuje. A pohádky je konec...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"AMD by si mělo ujasnit, jestli jim za to desktop vůbec stojí a nevyplatilo by se jim ho opustit a soustředit se jen na servery aj. profi aplikace. Jejich nenažranost je k tomu jednou stejně donutí, tak proč ne už teď."
.. to nedava smysl. Kdyz by AMD opustilo desktop trh, opustiolo by zaroven i trh konzoli, zaroven mobilni atd. Prisla by minimalne o pulku svych prijmu.
Krome toho, servery (ne AI bullshit) s nastupem ARM, atd nejsou zase tak ruzove, jak se to zda. Intel asi taky nebude porad ve zpetnem zrcatku. Ta konkurence tam bude za chvili dost tvrda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To těžko. Např. v konzolích se dokázala prosadit i Nvidia se svým APU, zatímco v desktopech a noteboocích nemá žádné APU. Qualcomm dodává jen do notebooků a na desktopy kašle. Těch příkladů by se našlo víc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Preci nedava smysl, vyvijet mobilni chip a neudelat z nej desktopovou variantu. Stejne jako AMD apriori vyvijela na Zen jako serverovy a udelal z nej desktopovou variantu. To by byla AMD sama proti sobe.
Jine firmy jsou irelevantni, protoze maji jinak postaveny bussines, potazmo nemaji prostor na trhu, tak jak to ma nastavene AMD

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, zda by tato desktop varianta byla vůbec zajímavá svým poměrem cena/výkon, dosahovaným výkonem a zda by netrpěla nedostatkem podpory (chybějící ovladače pro HW). Notebooky jsou konstruovány na omezené paletě přídavných čipů, do desktopů (hodných tohoto označení) může být osazeno prakticky cokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prosazeni v konzolich je HW pro 6let starou konzoli, ktera v dobe vzniku byla lowend? Nejak jsem si nevsiml, ze by nejaka konzole od roku 2017 byla vybavena GPU nebo dokonce APU nVidie. I vsechny PC like konzole jsou ciste AMD. Kde se tedy prosadila?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

O Nintendu mluvim zde: "To prosazeni v konzolich je HW pro 6let starou konzoli, ktera v dobe vzniku byla lowend"

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo jede úplně jiný pecky, než konkurenční konzole. Vydává HW, který je v době vydání za zenitem, jenže ho umí prodat v množství, jaké mu konkurence jenom závidí. Tak to je, no. Ale výkon (aktuálně) switche je postavený na čipu, který je fakt hodně starý. A ani nový update Switche nebude o nějakém "kulervoucím" výkonu drtěválcujícím aktuální konkurenční HW.
Sestimsmiř :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na tak starém HW se nedá tolik vydělat. Musí jet na množství, aby se to vůbec vyplatilo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nvidia je ale snad jen v tom malém šitu jménem Nintendo, ne? A to je konkurence tak možná pro Steam deck, a to Nintendu celkem fandím.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nintendo má snad špatné prodeje? Jejda, to se nám to nějak prohodilo a z shitu je vlastně vítěz.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Switch byl prodejní úspěch v uzavřeném ekosystému handheldů, který Nintendo budovalo 30let předtím a jeho uživatelská základna by se dala přirovnat k církvi či kultu. Nebál bych se říct, že si lidi kupovali "k Zeldě switch", ne naopak. Zelda je kvalitní hra a bez ní by Nintendo prodalo možná polovinu Switchů.
Uvidíme, jak se bude dařit se Switch 2 na trhu, kde už dělá výkonný hendheld každý kdo má díru v pr**li.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze Nintendo nikdy nebylo v grafice TOP, vzdy to byl spis lowend za highend cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že to není jenom Zelda. Pravda je, že Nintendo je kult a vítězí i se slabým (sic!) HW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Přesně z tohoto důvodu hraje můj synátor Final Fantasy a Zeldu na starém NESu (resp. jeho moderním emulátoru).
Tady jednoznačně vítězí kvalita her nad kvalitou provedení, a to není nijak ve spojitosti s HW na kterém to běží.
Hardwarově je Switch odpad - on to byl odpad v podstatě už v době svého uvedení a jediné dva důvody, proč to stojí za to koupit jsou ty exkluzivky od Nintenda a fakt, že ve své době to byla nejvýkonnější portable konzole s určitými zvláštnostmi co se týká ovladačů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Switch se s Deckem neda srovnavat, Switch bude mit podobnej grafickej vykon jako generaci starej mobilni telefon. Kdo videl nejakou hru pro Switch tomu dojde ze dneska vypadaj lip hry na mobil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jenomze ti tam chybi to podstatne, ze NV vyvijela uplne jiny chip, pro uplne jiny use case, ktery ji nevysel a zachranilo ho Nintendo, ktere po tom sahlo. Cili, ze se NV dostala do konzole je vlastne nahoda.
AMD si 100% sharuje zdroje a naklady mezi tymy, ktere se podileji na vyrobe HW pro konzole s CPU a APU. Dava to preci smysl. Opustit jeden z tech trhu, pokud si tam jako AMD zaetablovany a je to vydelecne, smysl nedava.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

>v zastaralém dinosauřím formátu ATX
Evidentně je ATX dostatečně dobrý standard a nebyla potřeba ho měnit.

>AMD by si mělo ujasnit
AMD v tom evidentně jasno má, ať Červíček hlodá, jak chce

>Jejich nenažranost je k tomu jednou stejně donutí
Základním smyslem jakéhokoliv podnikání je vydělávat peníze, nikoliv dělat charitu. Takže buď jsou nenažraní všichni, nebo se to nenažraností nedá nazývat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem k tomu, že hamižnost patří mezi smrtelné hříchy, tak zjevně to první.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud je hamižnost smrtelný hřích, je hřích mít jakoukoliv firmu, jakýkoliv obchod a dokonce i člověk, který se stará v prvé řadě o svou rodinu by šel do pekla. Tady nám někdo trošku překroutil Desatero.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni obecne platne pravidlo. Muzete delat bussines a muzete ho delat tak, ze maximalizace zisku neni vas prvotni cil. Potazmo muzete brat do uvahu vice aspektu, jako je moralka, dopad na zivotni prostredi, spolecnost, atd. atd.
To ze se vnimani spolecnosti posunulo do "americkeho stylu", kde pro $ prodate i "vlastni rodice", nema moc spolecneho s tim, ze muzete delat bussines i jinak.Spise je to ukazka jednoho z aspektu velkeho upadku spolecnosti, jako takove.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale pak automaticky neznamená, že AMD je hamižné. Pokud stále vyvíjí nové produkty a hlavně pokud stále rozšiřuje portfolio, to není přece zadarmo. Kde AMD začalo v době stavebních strojů a jakou šíři nabídky má dnes?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi se pouzival pojem "primereny zisk". Je na kazdem, aby si z toho odvodil, co je uz hamiznost a co ne.
Jinak myslim, ze u NV se nad tim clovek zamyslet nemusi :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je klidně možné, ale ještě pár let nazpět, bývalo AMD běžně na hranici a nebo ve ztrátě. To přece nešlo držet věčně a taky se proto museli vývojáři víc držet zpátky. Naopak, když je srovnám s Intelem, tak jsou velmi efektivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Evidentně je ATX dostatečně dobrý standard a nebyla potřeba ho měnit."

Měnit ne, jen opustit kvůli mATX a mini ITX. ATX ať zůstane v naprostém highendu kam dnes patří a má jedině smysl. V době DDR5, kdy 98 % uživatelů desktopů stačí 2 sloty pro RAM je to už neudržitelný nesmysl a zaseknutí v minulosti.

I vydělávání peněz má rozumné hranice, zvláště v prostředí, kde konkurenční prostředí je jen umělý dojem...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To přeci není věc AMD. To je věc výrobců desek. Se jich zeptej, proč je ta nabídka taková, že právě tobě nelíbí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A zase pohádka o bezmocném Intelu-AMD a mocných výrobcích notebooků či desek...

Nabídka se nemůže líbit většině, protože je mířená na menšinu.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Už ti dnes někdo řekl jaký jsi nebetyčný vůl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Měnit ne, jen opustit kvůli mATX a mini ITX .."

aneb .. jak říct, že by někdo chtěl mini ITX a nemá na něj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Všechny moje skříně podporují i mATX, takže já osobně nemám důvod si připlácet ani 10 Kč. Pokud skutečně věříš, že někdo kdo si svůj PC skládá, nemá na příplatek za mini ITX.....tvůj rozhled mluví za vše.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně je to putna. Ale i na tomto webu by se našlo dost jedinců, kterž by chtěli

1) moderní mini ITX za 2000 Kč nebo méně
2) 40+ PCIe linek, nejlépe ve verzi 6+
3) v bedně o objemu 2 litrů nebo menší
4) s dGPU o výkonu 4070 Ti Super
5) se spotřebou <15W
6) libovolnou kombinaci výše uvedeného
7) nejlépe vše zároveň

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Me osobne by zajimalo jestli dojde k navyseni jednotek u iGPU v pripade desktopovych variant.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se 128bitovou sběrnicí DDR5 se asi nemá cenu někam hnát, již dnešní iGPU jsou patrně značně limitovány dostupným memory bandwidth(latencemi?).
https://youtu.be/yWZycOlMwNI?t=2312

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli Waffer myslel desktop CPU(4 CU) nebo APU(12CU).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IOD v Ryzen 7000 má 2 CU.
4 CU má nejvíce ořezané APU (Phenix 2)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem Granite Ridge cili prvni produkty pro desktop v podani generace Zen V.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zlé jazyky melou cosi o použití stejného IOD jako u řady 7000.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel údajný X870E chipset má prý zůstat na dvou PROM21 a ASM4242 (USB4).
https://www.techpowerup.com/318719/amd-readies-x870e-chipset-to-launch-a...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Alespoň se člověk nemusí rozhodovoat, jestli koupit teď, nebo čekat na nové desky.

:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.