Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Na čem nerozchodíte Windows 8?

Windows 8 - Error Code 0x00005D
Systém Windows 8 má specifické požadavky na procesor. Ačkoli to dnes nejsou požadavky nijak přemrštěné, možná nebude od věci si říci, na jakých procesorech určitě Windows 8 nerozběháte…

Kapitoly článků

Nejsložitější je to u Intelu, začneme v desktopech. Pentií 4 existovala celá řada, Celeronů ještě větší a o Xeonech snad ani nemluvě, Je tedy potřeba to dělit na jednotlivé generace a sockety. Všeobecně můžeme říci, že žádný procesor určený pro socket 478 nesplňuje požadavky pro běh Windows 8, protože nemá podporu pro NX bit, byť to některé údaje na webu Intelu vyvracejí, avšak ani Intel není neomylný. Obecně prostě počítejte s tím, že procesory pro socket 478 NX bit nemají. Co určitě nemá smysl řešit, jsou Pentia III a starší, protože tam nejsou ani SSE2 instrukce.

Pro patici LGA775 je to asi nejsložitější, táhla se několika generacemi procesorů a tak budeme muset rozlišovat právě podle toho. Pentia 4 a Celerony si můžeme rozdělit na Prescotty a novější a bohužel nelze ani říci, že všechny Prescotty NX bit podporují nebo nepodporují. Každopádně mezi procesory, které NX bit nepodporují, můžeme docela klidně zařadit všechny modely, které neměly modelové číslo a identifikovaly se pouze taktem udávaným typicky v GHz. Patří sem i všechna Pentia 4 Extreme Edition. I zde je samozřejmě výjimka: existovaly modely s písmenkem F za udávanou frekvencí (např. Pentium 4 3,20F GHz), tyto procesory NX bit měly a Windows 8 by tedy utáhly.

Pak přišlo modelové značení, které začalo řadou 500 a tam se to zase řešilo jinak. Pokud máte procesor, jehož modelové číslo končí písmenkem J (např. 519J, 515J, 505J), pak tyto procesory NX bit podporují a jsou schopné běhu Windows 8. Pokud písmenko J nemají, je to sázka do loterie. Podle specifikací na webu Intelu sice NX bit podporují, ale dřívější informace dělily procesory právě podle písmenka J na ty, které jej podporují a ty, které jej nepodporují (bez J). Jenže ani to není úplně přesné, protože se objevovaly i novější (zpravidla, nikoli však výhradně rychlejší) modely, které i bez písmenka J NX bit podporovaly. Dobrým vodítkem pro podporu NX bitu je také koncové číslo „1“ (např. 541, 561 apod.), ty totiž mají EM64T a tedy podporují i NX bit. Dlužno říci, že Intel v tom svým označováním tehdy udělal neuvěřitelný … ehm … nepořádek jak v bejrútské telefonní ústředně.

Řada 600 je zaplaťpámbu spolehlivá jako celek, všechny procesory NX bit podporují, takže se pojďme podívat na Celerony. Budeme znovu řešit pouze socket LGA775, tam se to dá opět zjednodušit tak, že procesory s modelovým číslem obsahujícím J na konci NX bit mají (a tedy Windows 8 obslouží), starší nikoli. Všeobecně se také dá říci, že všechny procesory se 64bitovým rozšířením podporují vše potřebné a Windows 8 utáhnou (tedy i Celerony a Pentia 4 s EM64T).

Mobilní segment si u Intelu probereme zvlášť, protože zatímco v desktopu Intel zápasil s konkurencí neohrabanými Pentii 4 postavenými na mikroarchitektuře Netburst (jimž museli na pomoc připlout kapříci pro distributory počítačů), v mobilním segmentu měl Intel architekturu, na jejíž bázi posléze čistě vystavěl svůj úspěch a neotřesitelné dominantní postavení. Řeč je o procesorech Pentium M, jejichž předchůdci však byly rovněž Netburstové modely: nejprve Pentium 4-M, poté Mobile Pentium 4 s i bez HT. Ani jeden z těchto modelů NX bit nepodporuje a tudíž jsou tyto procesory ze hry o Windows 8 venku.

Pokud jde o Pentia M, veleúspěšné nástupce mobilních Pentií 4, pak jsou ze hry opět všechny modely postavené na 130nm jádrech Banias. U 90nm Dothanů je to opět zamotané: NX bit nepodporují podle aktuálních údajů od Intelu modely 715, 725, 735, 755 a ULV 723 (soukromě bychom si sem pro jistotu zařadili i ULV model 733, neboť má pokrevní dvojče 733J). Naopak Dothanové Celerony podle údajů od Intelu podporují NX bit všechny.

U novějších mobilních procesorů by s podporou NX bitu neměl být problém. Některé údaje od Intelu se nám ale úplně nezdají, protože má např. na webu Celeron M 570 postavený na jádře Merom, který sice má 64bitové rozšíření EM64T (a u všech 64bitových procesorů podporu NX bitu očekáváme), avšak výslovně uvádí, že XD nene (XD = NX bit). Podpora NX bitu není přiznána (ale ani vyloženě nepřiznána – políčko je prostě prázdné) též u Meromového ULV Celeronu 573, což je model v BGA provedení. Jinak má Intel NX bit uveden u všech dalších Meromů, takže pokud bychom to chtěli považovat za nepřesnosti, můžeme s Meromy pro Windows 8 obecně počítat.

Podobně nejednoznačné je to i u novějších jader, např. 45nm Penryn. Vyloženě odepřenou podporu má Intel opět u BGA procesoru Core 2 Solo ULV SU3300, prázdné políčko (ani Yes, ani No) v kolonce Executable Disable Bit má u procesorů Celeron M ULV 743, Celeron SU2300, Celeron T3500 a Celeron ULV 763. Nicméně Intel má prázdná políčka pro tuto kategorii i u některých Sandy Bridge procesorů, takže orientovat se podle toho není dobrý nápad. Považujme vše novější za Windows 8-schopné.

Atomy považujme všechny za OK, byť u některých je opět podpora NX bitu neuvedena. Co se týče Xeonů, u těch se asi nepředpokládá přímo provoz Windows 8, ale jejich serverového protějšku Windows Server 2012, jehož nároky na procesor jsou o něco vyšší a tedy jednodušší. Stačí říci, že potřebujete x64 procesor, protože Windows Server 2012, stejně jako jeho předchůdce Windows Server 2008 R2, v 32bitové verzi vůbec nevyšel. Kdybyste však přesto chtěli Windows 8 na nějakém tom starším Xeonu provozovat, vyškrtněte si Xeony Nocona (90nm Netburst s 1 MB L2 cache), naopak můžete počítat s Xeony Irwindale (90nm Netburst se 2 MB L2 cache). Vyškrtněte si ze seznamu také všechny Gallatiny (130nm Netburst, 512 kB L2, 2 MB L3) a starší. Vše novější je OK.

Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Na čem nerozchodíte Windows 8?

Pondělí, 29 Říjen 2012 - 12:36 | pg | Jen přidám informaci, že procesor Core Duo T2300...
Neděle, 28 Říjen 2012 - 19:12 | WIFT | Čili to je Penryn, u kterého Intel na ark.intel....
Neděle, 28 Říjen 2012 - 14:41 | Bullhead Bullheadovič | ...jen pro info: Intel Celeron SU2300 ...u všech...
Středa, 26 Září 2012 - 08:20 | Daniel de Sade | Osobně pevně věřím, že Windows 8 nerozchodím...
Pondělí, 10 Září 2012 - 14:41 | Behemot | Dovolím si to Wiftovi opravit, protože takto...
Úterý, 4 Září 2012 - 07:37 | Rudolf Dvořáček | U nového zařízení je mi jasné, že mám možnost...
Pondělí, 3 Září 2012 - 17:55 | romco | nechápem, čo tým chcel básnik povedať: "...
Pondělí, 3 Září 2012 - 17:51 | romco | teraz určite nie, ale keď príde čas, kúpite...
Pondělí, 3 Září 2012 - 11:32 | ian sedmik | Štouravě bych podotkl, že SSE2 inštrukce se...
Pondělí, 3 Září 2012 - 11:28 | Rudolf Dvořáček | Ve firmách, kde mají PC s 2GB RAM 32 bitový...

Zobrazit diskusi