Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Eurocase po přestavbě: zvládne specifikovaný výkon?

Eurocase logo
Po dlouhé době plánování jsem se konečně pustil do zatím největší přestavby zdroje, tentokrát Eurocase ATX-350W. Důležitým prvkem bylo konečně také jednou vyzkoušet zdroj v zátěži. Jak to dopadlo? Dá se z EC udělat slušný zdroj? A jak vlastně vypadá verze, která je aktuálně na trhu?

Historie značky Eurocase asi není úplně neznámá, dlouholetý český výrobce skříní a zdrojů už u nás působí nějaký ten pátek. Ač to mnoho lidí nezaznamenalo, na svém vrcholu původní firma nenabízela jen více či méně špatné zdroje, ale i takový pomaličku se nahoru sunoucí lepší mainstream. Někdy tou dobou, kdy firmu kolem roku 2003 převzal Partis – dle všeho se jednalo o investici z Ruska (viz Živnostenský rejstřík, mimochodem má Partis poměrně zajímavou sadu činností na které má oprávnění) – to začalo být jak na houpačce. Přišly vyloženě šmejdy, některé životu nebezpečné, jiné jakž-takž ujdoucí. Některé, které byly všeobecně za šmejd pokládány, se po letech neukázaly být tak špatné. Jiné se pyšní kdejakými samolepkami Eco a kdo ví co ještě, ale přitom je to dost hrůza.

Hlavní problém, na který jsem narazil, je ten, že i mezi v podstatě tou samou modelovou verzí jsou kus od kusu neuvěřitelné rozdíly. Dle všeho co jsem si zatím dal dohromady si Partis nechává vyrábět desky kdesi v Číně. Stopy do součástky stejných vnitřků se dají najít od Vietnamu po Rusko a nejspíš i blíže, ve zdrojích jmen úplně neznámých, ale i občas se i u nás vyskytujících (např. ColorSHIT ColorsIT). U nás pak probíhá kompletace, montáž do casů a distribuce samostatná či zdarma s ATX skříněmi (všimněte si, že Partis totiž má hlavně zařízení na práci s plechem a kovy obecně, jakási divize se snad dokonce montuje do jízdních kol). Některé modely se drží víceméně beze změny, na jiných jsou vidět kvalitativní posuny tam, ale i zpět. Dopředu předpokládám hlavně kvůli těsnější evropské legislativě, zpět pak aby šlo udržet dumpingové ceny. Dále jsem si všmnul jakési recyklace, šedivé zdroje s bílými štítky, které na trhu byly někdy zhruba od roku 2004 a před pár lety z trhu pomalu vymizely, se opět objevují, naopak ty, na které se dnes zaměřím (modro-bílá nálepka), na trhu již skoro nejsou.

Hádám, že polovinu vývojového oddělení zabírají lidé, kteří zkoumají, jak na tom dál ušetřit. Občas si ale Partis nechával vyrábět i u lepších firem (např. od FSP Group, zejména na platformě 60PLN) a jak jsem nyní zjistil, někdy nedávno se ze společnosti stal i distributor zdrojů jako Fortron, Seasonic či Seventeam, a to včetně kvalitnějších retailových modelů. Otázka, kterou se budu chtít do budoucna zajímat, je, jak moc jsou to originály a jak moc si je nechává Partis na zakázku „očesat“ a přitom je prodává jako „plné“ a chlubí se recenzemi.

Co ve zdrojích Eurocase obvykle naleznete a čím jsou typické? Následuje jakýsi seznam toho, nač vše jsem nazrazil, obvykle uvnitř je k nalezení jakási směska: když je tam jedna věc správně, chybí zase jiná atp.

  1. chybějící vstupní filtrace (či její část)
  2. „diodová léčba“ či totálně podhodocený vstupní usměrňovací můstek
  3. chybějící korekce účiníku (i přes to, že štítek specifikuje přítomnost PFC)
  4. podhodnocené vstupní kondenzátory
  5. podhodnocené spínací tranzistory
  6. podhodnocený hlavní transformátor
  7. podhodnocené výstupní usměrňovače (diodovou léčbu jsem zatím u EC naštěstí neviděl)
  8. podhodnocená společná výstupní tlumivka
  9. špatné kondenzátory
  10. chybějící části Pi filtru (tlumivky)
  11. příliš tenké kabely
  12. nedostatečné chladiče na primární i sekundární straně
  13. mnohdy velmi rychle se usazující ventilátory (rotor pak drhne o stator a vydává to příšerné zvuky)
  14. příliš tenké desky plošných spojů
  15. podezřele tenké plechy pouzdra zdroje
  16. chybějící izolační prvky pod DPS
  17. staré a neefektivní použité platformy
EC ATX-350W EcoDesign

Jednou jedinkrát v životě jsem se snažil využít služeb oficiálních státních orgánů za účelem odstranění tohoto póvlu z trhu. Jednalo se o zdroj, kterým se budeme zabývat i dnes, tenkrát o verzi „Eco“: ATX-350W (PFC) s 12cm ventilátorem. V něm se ukrývala kombinace 1., 2., 3. (:-)), 4., 5., 6., 7., 9., 12., 14., 15., 16. a 17. Po několika námitkách jsem se postupně dozvědel několik zajímavých informací:

  1. Norma EN 61000-3-2 nespecifikuje a podle všeho nikdy nespecifikovala nutnost používat v zemích ES korekci účiníku; hádám si to nikdy nikdo, kdo tím operoval, nepřečetl, v dostupných střípcích informací jsem totiž zjistil, že norma omezuje harmonické vyzařování do sítě, které ovšem zdroje bez PFC provází a právě různými druhy PFC se dá omezovat. Pokud totiž odstraníme harmonický proud, odpadne i kotel harmonického vyzařování, ale ne úplně naopak. Stejně tak se totiž dá vyzařování omezit i vstupní filtrací
  2. Rána pod pás pro mne ovšem byla vyjádření, že „Obvod PFC (napsali PCF, pozn.) neslouží pro případ PC zdroje ke korekci účiníku, ale pro snížení zpětného harmonického vyzařování…“. Jestli se jim zdá „Power Factor Correction“ přeloženo jako „omezovač zpětného harmonického vyzařování“, tak nemá smysl se s dotyčnými pány „inženýry“ bavit a ve stejný moment jsem nad nimi zlomil hůl. Vše se točilo kolem toho, že mj. jsem zoufalé hodnoty účiníku použil jako demonstraci toho, že PFC to nemá (jelikož hádám, že tím, že „na to nemám školy“, můj úsudek nemá váhu a tak moje svědectví o tom, že tam vevnitř PFC prostě nikde nevidím, nemělo váhu). Ať to nakonec dělá cokoli, uvnitř zdroje to nebylo, ačkoli na krabici to píšou, není to náhodou to klamání spotřebitele co se o něm tak mluví?
  3. S ohledem na další vyjádření ale asi ne, jelikož vyrábět zdroje, které nedokážou splnit to, co specifikují, je v pořádku. Výrobce zdroje totiž specifikuje, pro jaké použití je zařízení určeno, cituji doslova: „…dle zákona č. 22/1997 Sb. o technických požadavcích na výrobky, v platném znění, je výrobce osobou, která určuje podmínky, pro které je zařízení vyrobeno. Určený způsob použití uvedeního zařízení výrobcem je: Zdroj je určen pro montáž do počítačové skříně, kde slouží k napájení PC komponentů. Zde výrobce předpokládá špičkový příkon, pro který je zdroj Eurocase model ATX-350W konstruován. V případě, že spotřebitel použije zdroj k jinému účelu, než je určeno výrobcem, nenese výrobce za toto použití odpovědnost.“ Vše se točilo na tom, že na vstupu byl Graetz pro 2 A maximálně (a to nemusím dál rozebírat co to bylo vůbec zač) a na výstupu 20A můstek pro větev, na které to má dodat 22 A.

První věcí je, že nějaké řeči o napájení PC komponentů jsem nikdy nikde neviděl, jádro sporu je ale v tom, že tam nikde není uvedeno, že hodnoty na krabici jsou špičkové, čímž ČOI operovala. Tudíž Partis má smůlu a pokud na to pověsím „počítačové komponenty“ co jsou schopné odebrat těch 100 % výkonu, který na sobě zdroj píše, a ono to shoří a já je dám k soudu, tak i průser. Nikde prostě není řečeno, jestli to můžu zatížit na milisekundu, sekundu, hodinu, nebo taky týden. A jelikož tam na šítku stojí černé na bílém nějaké číslo bez dalších informací, znovu opakuji to, co jsem napsal ČOI: Výrobce nemá co předpokládat o špičkových příkonech. V extrémním případě na to dám komponenty, které těch 100 % prostě odeberou, a nechám to jet 2 roky v tahu do konce záruky, a ten zdroj to prostě musí vydržet. Po záruce ať si to dělá co chce.

Normálně bych řekl v pár slovech co si o ČOI myslím, ovšem obávám se, že v dnešní „svobodě“ by zanedlouho přišla na CD-R žaloba za pomluvu, takže asi tak. Dotyčná slova si tak pomyslete sami, případně anonymně napište do diskuse ;-)

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Eurocase po přestavbě: zvládne specifikovaný výkon?

Pátek, 21 Listopad 2014 - 12:52 | simik | Vyplývá to i ze samotného řešení PFC. Sice jsem...
Čtvrtek, 17 Leden 2013 - 12:55 | Behemot | Nevím kde to už přesně někdo psal o těch...
Pátek, 11 Leden 2013 - 11:36 | Behemot | U aktivního PFC se většinou využívá boost verze....
Pátek, 11 Leden 2013 - 09:57 | simik | "To zúžení špičky je projevem toho, že se...
Pátek, 11 Leden 2013 - 09:46 | Behemot | No jasně, složené vlnění (:
Pátek, 11 Leden 2013 - 09:01 | simik | "Zdá se mi, že se stále motáme v tom, jestli...
Pátek, 11 Leden 2013 - 08:23 | Behemot | Zdá se mi, že se stále motáme v tom, jestli byla...
Pátek, 11 Leden 2013 - 08:20 | simik | Ještě k čtvrtému odstavci: "Vyšší harmonické...
Pátek, 11 Leden 2013 - 08:20 | Behemot | To zúžení špičky je projevem toho, že se zvyšuje...
Pátek, 11 Leden 2013 - 08:02 | simik | 1, OK 2, :-) 3, "Typický proudový odběr...

Zobrazit diskusi