Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fedora 18 beta: otestujte si „kulatou krávu“ ještě před narozením

Fedora logo_
Již osmnácté vydání linuxové distribuce Fedora se pomalu blíží, a tak si můžeme říci, co nás v „Kulaté krávě“ čeká. Jako vždy novinky na špici vývoje...

Fedora 18 „Spherical Cow“ se nám oproti původním plánům o něco zpožďuje, ale nevadí. Co by z novinek nemělo překvapit, je výchozí desktopové prostředí GNOME 3.6 vydané v září tohoto roku. Mezi jeho novinkami je spousta vylepšení kolem notifikací, aplikací pro práci se soubory, či třeba nová uzamykací obrazovka, podpora Microsoft Exchange, Facebooku a Windows Live v Online účtech, redesignované uživatelské menu, vylepšený dialog systémových nastavení a první velké vydání Boxes, aplikace pro vzdálené systémy a virtuální stroje.

Vedle toho samozřejmě v distribuci nechybí ani další desktopy v čele s KDE 4.9 a Xfce 4.10 a vůbec poprvé je zde MATE, fork původního GNOME 2.x (Cinnamon je zde také). Systémové administrátory čeká finální vydání Samby 4, které může být použito s Active Directory bez jakýchkoli dalších hacků. Programátory zase nové verze jazyků jako Perl, Python, Rails, D či Haskell. Fedora je samozřejmě i nadále testovícm prostorem pro Red Hat, který za distribucí stojí.

Zmínit samozřejmě musíme kernel 3.6, z hlediska X.Orgu přidává F18 také podporu pro GPU Hot Plug, tedy zejména GPU v různých dokovacích stanicích notebooků apod.

V případě zájmu a pokud se nebojíte přízviska „beta verze“, stahujte „osmnáctou fidorku“ přímo od maminky.

Malé varování pro uživatele Windows 8 mezi vámi: pokud používáte vlastnost tohoto OS známou jako „Fast Restart“, pak vězte, že pokud si mezitím pustíte Fedoru a uložíte něco na NTFS partišnu, tak o to po opětovném nastartování Windows 8 pravděpodobně přijdete. Jediný způsob jak se tomu zatím vyhnout, je Fast Restart ve Windows 8 nepoužívat.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fedora 18 beta: otestujte si „kulatou krávu“ ještě před narozením

Žádné komentáře.