Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fedora 21 přinese otevřené OpenCL, Ubuntu 14.10 nikoli

OpenCL logo velké
Jedna z hlavních překážek rozvoje GPGPU na Linuxu, a sice nedostatek kvalitních ovladačů GPU a otevřené implementace OpenCL, padne s vydáním Fedory 21. Ubuntu 14.10 se ale nepřipojí.

A je to trochu škoda, vždyť open-source programy již OpenCL začínají podporovat. Vzpomeňme třeba LibreOffice či různé projekty v rámci GIMPu, nebo RAW editory, kde OpenCL již nabízí darkTable a dlouho se o něm hovoří i v souvislosti s RAWTherapee.

Nutno ale dodat, že open-source podpora OpenCL znamená podporu v otevřeném Radeon ovladači a také v ovladači nouveau pro GPU Nvidia. Podpora je věc jedna, komplexnost a kvalita implementace OpenCL věc druhá. Ne nadarmo je nejkvalitnější implementace OpenGL k dispozici v uzavřeném ovladači GeForce a nikdo se ani nesnaží tvářit, že by tato první vlaštovka ve Fedoře 21 měla okamžitě spasit svět.

Fedora 20 beta - Obrázek 2

Za rozdílem mezi Fedorou 21 a Ubuntu 14.10 stojí spíše filosofie obou distribucí. Fedora je testovacím polem, na kterém Red Hat ověřuje koncept pro svou enterprise distribuci RHEL, zatímco Canonical vyvíjí jen a pouze Ubuntu. Navíc v období 14.10 soustředí své síly převážně na Unity 8, grafický server Mir a další aspekty, které potřebuje ladit, aby je co nejdříve nabídl jako výchozí v Ubuntu a vše se řádně otestovalo a vyladilo pro budoucí LTS vydání, tedy Ubuntu 16.04. Zástupci Canonicalu se tedy vyjádřili, že pro obecné nasazení otevřeného OpenCL je příliš brzy. Je to pragmatický přístup a nelze s ním než souhlasit. I když je potřeba druhým dechem dodat, že za všechny tedy opět odvede špinavou práci Fedora, případně Debian, v němž už se OpenCL také připravuje. A z Debianu vychází Ubuntu, které ostatně dodnes nenasadilo ve výchozím stavu aktivně otevřenou implementaci akceleračního rozhraní VDPAU.

Jinak nic samozřejmě nebrání používat OpenCL v Linuxu již dnes, jen je potřeba sáhnout po uzavřených ovladačích Catalyst, resp. GeForce.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fedora 21 přinese otevřené OpenCL, Ubuntu 14.10 nikoli

Neděle, 6 Červenec 2014 - 14:04 | DRK | btw. Když jsem dal instalovat playonlinux/wine...
Pátek, 4 Červenec 2014 - 22:54 | Gath G | "Ne nadarmo je nejkvalitnější implementace...

Zobrazit diskusi