Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

FFmpeg 1.1: nejen lepší podpora H.264

FFmpeg logo
Zbrusu nová verze FFmpeg 1.1 „Fire Flower.“ přináší několik důležitých novinek, které díky nasazení FFmpegu v řadě jiných programů časem přinesou pozitiva i jinde...

Jedna-jednička přidává do chumlu několik nových encoderů, dekodérů, demuxerů a dalších vlastností. Kromě jiného lze nyní FFmpeg zkompilovat i na obskurním operačním systému Plan 9, pokud tedy mezi sebemrskáním rybářskými háčky namočenými v jódu trpíte takovou potřebou :-).

Ale zpátky k tématu. Pro H.264 je zde nová vícevláknová podpora pro změnu rozlišení a formátu pixelů a také lepší AVC Intra decoding. Portován je Kerndeint z MPlayeru, filtr pro odstraňování prokládání, dále Histeq filtr z VirtualDubu (histogram equalizer), pp (postproc) z MPlayeru a některé další filtry.

Mezi demuxery nechybí nový DTS-HD, LVF, AVR, AST (i muxer), BRSTM, PVF, IRCAM, Paris Audio, VobSub, spousta demuxerů a dekodérů pro titulky, mimo jiné opět z MPlayeru a nakonec třeba také muxer pro Sony Wave64 a podpora metadat ve WAV a CAF muxerech.

Mezi encodery zaujme zejména implementace encoderu pro Opus, něco jako nástupnický formát po Ogg Vorbisu zaměřený hlavně na nízké latence (budeme mu v brzké budoucnosti věnovat samostatný článek), dále je zde encoding do 24bit FLACu, vícekanálová podpora pro ALAC až do 7.1, podpora pro animované GIFy, dekodér Pinnacle TARGA CineWave YUV16 a mnohé další.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku FFmpeg 1.1: nejen lepší podpora H.264

Pátek, 11 Leden 2013 - 23:16 | Alexandra Stanovska | Co je na Plan9 take obskurne? Je to len dalsi...

Zobrazit diskusi