Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox 23 a 25 přinesou změny GUI a další úpravy

Tak jsem právě přešel po několika letech z Chromu zpět na Firefox - napřed v mobilu a teď i na PC. "Zastaralé" GUI a nastavení mi až tak nevadí, ale chybí mi něco jako Mozilla Prism - dedikované web aplikace ve vlastním okně (bez navigačních toolbarů), prý to má být řešené v dalších verzích. Nevíte někdo, jak jsme na tom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, já přešel z Chrome na Firefox minulej tejden, taktéž na mobilu a i na PC. Jediné, co mi trochu chybí, je nějaký form autofill plugin, který bych nemusel absolutně nastavovat, stejně jako v Chrome.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte takové to vypisování nicků, emailů a podobně třeba při registracích? Mě si FF pamatuje co jsem do těch polí zapisoval a stačí jen poklikat do toho pole a nabídne mi to co jsem tam zadával dříve.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je přesně ono. Tak to se musím podívat, kde mám chybu, díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som presiel z Opery na FF tento tyzden. Z novej opery nemam dobry pocit, tak sa snazim zvyknut si na FF. Zatial mi vadi trhane UI ale inak ok (so 7mimi extensions)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trhané UI je nestandardní chování, bude za tím některý z doplňků. Sám jich mám 13 (plus 12 zásuvných modulů) a nic se mi tu netrhá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

otvorenie noveho tabu je jemne trhane, ale ff20 to zlepsil.

Mam zapnuty smooth scroll a napr scroll http://gulas.sme.sk je oproti Opere katastrofa a nezvyk

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Smoothscroll vypni na FF nikdy nefungoval dobře. Resp když už je plynulej tak má latenci která mě osobně vadí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechcem browser bez smooth scroll ... ked citam dlhy jednoliaty text a na notebooku pgup/pgdn - nie vzdy sa trafim a pri smooth scrolle aspon viem ktorym smerom som scrolloval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Coto? vy nevite bez ss kterym smerem ste skroloval? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a ja po X letech skoncil s Firefoxem u gfx.content.azure.enabled=false v about:config, protoze jinak se nedal pouzivat scrolling na HD4870 s poslednimi legacy ani s 13.4 beta. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SmoothWheel si skusal? Bez toho nedam ani ránu.

https://addons.mozilla.org/sk/firefox/addon/smoothwheel/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už zase rýpou v GUI?! Ti vývojáře nevědí roupama co dělat. Už změny ve verzi 4 mne nakrkly na nejvyší míru a dosud jsem si nezvykl. Retro vzhled z verze 3 u mne vždy vítězí. Jsem zvědavý kde zase příště budu muset hledat doplněk aby mi všechno fungovalo jako dosud.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taku facku by som dal tomu dizajnerovi co tam cpe te bublinove debiliny a zaoblene taby. A ze lista prec? Pre mna zamna, aj tak pouzivam rozsirene ktore ju komplet vratilo nazad.

Mam strasne rad ked niekto chce rozhodovat za mna ako to ma vyzerat a co porebujem a co nie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni vlastně přecházejí na dotykové GUI prostředí včetně jisté podobnosti... Co mě mrzí, je ztráta oranžového tlačítka Firefox (přesunulo se pod tlačítko "3 linky") a tím i posledního výrazného designové odlišení od ostatních prohlížečů. O zaobleném sešikmení "tabů" panelů nemá myslím smysl vůbec diskutovat, pro desktopy je to nesmysl a jen to opět "vyrovnává" prohlížeč s konkurencí. Co se týká spodního pruhu, tak jsem si všiml, že jej používám jen při vyhledávání a tedy mě nijak zvlášť chybět nebude (obraz mám 16:10). Lištu záložek nepoužívám, protože používám stránky "startpage.xz.cz" (a "start.auto.cz" coby zálohu), kde mám odkazy přístupné odkudkoliv a hlavně z libovolného typu prohlížeče, když zrovna nejsem u svého. Jako obvykle neočekávám, že bude existovat ikona pro "Náhled tisku", která mě chybí už od první verze, ale tu si jako obvykle doplním přes doplňky, kterých mám ostatně nyní 14.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nevím, přijde mi že se to vizuálně přibližuje Chrome, což je browser který jsem velmi rychle právě kvůli GUI opustil, protože mi nevyhovuje.
Pravda, dotkne se mě to jen v práci, protože doma mám browsery od Firefoxu jen odvozené, ale i tak je to minimálně námět k zamyšlení, zda se po deseti letech nevrátit k SeaMonkey.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FF mě stále drží několika vlastnostmi. Jsou to doplňky, kterých je poměrně slušné množství a hlavně každý si vybere funkce, které potřebuje. Další mnou využívanou vlastností FF je Synchronizace. Tato funkce se ukázala být velmi praktická a i přesto, že bývám běžně mírně paranoidní co se podobných funkcí týká, tak této zatím věřím... Jako poslední příklad z "funkcí", které hodně využívám je správce hesel a doplněk "Password Exporter". Mnohdy si nemohu vzpomenout na heslo, které jsem na daných stránkách zadával a díky správci se mohu podívat. Exporterem si pak mohu hesla vyexportovat a uložit (samozřejmě zaheslovaná). Další vlastnosti jsou pro mě podružné, ale třeba design mě doposud vyhovoval, i v případě postupných změn co se udály od první verze... Prostě FF zatím u mě vítězí, i když možná není třeba nejrychlejší (kdo těch pár desetin sekundy rozdílu pozná) a z paměti si také ukousne pěkný díl ovšem při dnešních "obvyklých" 4-8GB RAM (já mám nyní 16GB) mě to netrápí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u FF a TB oceňuji hlavně existenci MozBackup a možnost KOMPLETNÍ migrace prostředí na jiná PC.

Co mě sere neskutečně, je to, jak dropli možnost globální instalace doplňků. Nejprve šel pryč command line parametr, pak (myslím že to bylo okolo verze 17) už nestačilo ani umístit XPI do adresáře extensions, ale doplněk se musí rozbalit a umístit do adresáře uvedeného v manifestu.

I přesto přesevšechno je FF nejpřátelštější prohlížeč pro lidi, co internet intenzivně používají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MozBackup nepotřebuji právě díky Sync... Jinak co se týká pokročilé LAN administrace, pak s tím zkušenosti nemám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

chápu. Ale jde o to, že FF nasazuju uživatelům a každý nechce dělat věci složitě, prostě mají starý PC s "nastaveným" FF a chtějí přenést instanci na PC nové. A to jde narozdíl od konkurence velmi dobře, speciálně u TB je to lahoda, které se vyrovná snad jen TheBat!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vždyť právě. Sync není nic složitého. Prostě funguje téměř automaticky... Mimo jiné pokud už chcete přenášet vše kompletně tak proč nepřenesete rovnou složku s profilem (kopie na USB a po reinstalaci kopie z USB...), na to není potřeba TB, byť to není špatný software, ale musí instalovat a na zkopírování složky nepotřebuji TB...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, právě jsem rozjel vlastní sync server a v databázi je opravdu jenom zašifrovaný "rozsypaný čaj". Myslím, že Chrome a jeho sync ke Google dávají majiteli sync serveru mnohem lepší přehled o aktivitě uživatele. :-) Ale třeba to taky šifrují u klienta, nevím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale chromajzlovej kentus! Doufám, že to půjde přepnout zpět na "nepostižené" GUI.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netrpelive cekam, kdyz uz ten firefox nekdo forkne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V linuxových distribucích se jejich autoři starají o to, aby měl Firefox standardní vzhled a zapadal do prostředí, takže mně ty různé divočiny s GUI míjí. Akorát když k tomu jednou začas sednu u někoho s Windows, tak z toho mívám šok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.