Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Foxconn pozastavil koupi Sharpu, odhaleny nové skutečnosti

Už to vypadalo, že je ruka v rukávě a dvě třetiny Sharpu se stanou majetkem Foxconnu. Ten ale obchod zatím pozastavuje, v účetnictví Sharpu se objevily položky, o kterých Foxconn doteď nevěděl.

Přesněji řečeno má Sharp určité závazky ve výši ~300 miliard japonských jenů (~2,6 miliardy dolarů), o kterých Foxconn před svou nabídkou 6,2 miliardy za většinový podíl ve firmě nevěděl. Nyní budou tyto závazky zkoumány, jak případně ovlivní samotný nákup, nebo výši nabídnuté částky. Lze ale předpokládat, že pokud se obchod uskuteční, cena půjde dolů (podobně jako akcie Sharpu nyní).

Anebo naopak: jak dosavadní, hodně nadstandardní nabídka ve výši 6,2 miliardy USD ukazuje, Foxconn chce podíl v Sharpu opravdu moc. Možná tedy přijme určité riziko, protože jak píší analytici, oněch 300 miliard jenů je jen teoretický nejhorší možný scénář a na takovou výši závazků nakonec nemusí dojít. Pak by Foxconn mohl být i nadále motivován významného japonského výrobce převzít.

Nové informace dorazily od Sharpu k Foxconnu 24. února, tedy 1 den předtím, než měla obchod odsouhlasit správní rada Sharpu. Ve vyjednávání se nyní za Foxconn výrazněji angažují poradci v oblasti finanční (JPMorgan Chase & Co.) i právní (Baker & McKenzie). Sharp vydal prohlášení, dle kterého se nedopustil ničeho špatného, všechny možné závazky prý s Foxconnem diskutovali. Za Sharp ve věci nově jedná také jeho bývalý šéf elektronické divize, Toshihiko Fujimoto.

Nyní tedy můžeme jen sledovat, jestli a jak dopadnou dodatečná šetření a rozhovory v souvislosti se závazky Sharpu a následně s výší celého obchodu. Větší trumfy jsou ale na straně Foxconnu, jeho nabídka je hodně nad hodnotou daného podílu ve společnosti a naopak Sharp chce obchod uzavřít co nejrychleji, aby i s pomocí nových financí mohl plnit své závazky.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Foxconn pozastavil koupi Sharpu, odhaleny nové skutečnosti

Středa, 2 Březen 2016 - 23:06 | Xspy | Není lepší agitační foto než to použité ... I ty...
Úterý, 1 Březen 2016 - 18:52 | garat | Tí, čo to kupujú, si dali 13 dôvodov prečo kúpiť...

Zobrazit diskusi