Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fractal Design Define R5: navrženo pro vodu?

Mně serou skříně, co mají vypínače, usb konektory a další věci na horní straně case. Jednak to má velkou tedenci se zanášet, dále to bývá u některých stolů hůře přístupné a kdo má kočky, nebo nějaký živočichy, tak se asi bude muset smířit s tím, že mu občas něco vypně / resetuje PC.
Osobně preferuji rozložení stejné, jako má Centurion 590 :
http://www.coolermaster.com/case/mid-tower/centurion-590/

Tento case má snad jen jednu nevýhodu, nemá dostatek místa a otvory pro vedení kabeláže bokem, za základní deskou, jako tomu mají aktuální skříně, ale jinak mi přijde dokonalý a na tento case jsem čekal několik let.
Zdar Max

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

já jsem za ně naopak rád, protože se mi už nestává, že bych si poškodil USB protože jsem zavadil o čouhající kabel, nebo delší flashku.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Takže ve skutečnosti by ten horní rantl měl být v podobě hranolu, který by šel namontovat konektory nahoru, nebo dopředu :-) Ale trčící příslušenství a zvířata budou problém dělat vždycky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je celkem dobrý nápad :)
A kdo by chtěl větší modulárnost, mohly by být stejné hranoly tři, na předních stranách a nahoře. Dva by byly jen kryt, třetí by byl s konektory. Uživatel by si pak mohl přemisťovat tlačítka dle libosti :). Předpokladem samozřejmě je, aby to dobře lícovalo a dobře to i vypadalo a nebylo poznat, že to je takto modulární.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trčiace zvieratá z konektorov to je fakt problém. Niektoré svietia, iné dymia ....

:)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

To se mi nikdy nestalo, ale Peca to vyřešil, uděláme modulární case a všichni budou happy :)
Zdar Max

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mě se teda taky párkrát stalo, že mi jakýsi domácí živočich takto vypnul pc, ale dá se to taky třeba vyřešit zapojením tlačítka na restartování místo toho zapínacího. U mojí case (SPC M25) je zapínací tlačítko velké a mírně vystupuje a to restartovací je menší, zapuštěné, takže to žádný živočich domácí živočich nezmáčkne, ale i tak se dá bez problému zmáčknout prstem (tlačítko na restart prakticky nepoužívám).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jako sorry, ale imperiální jednotky se u nás nenosí. Normálně to tu lidem nic neříká a kubická stopa je pro obyvatele pevniny zcela neuchopitelný pojem. // nic ve zlým pochopitelně :)
Takže vězte, že "68,4 kubických stop" jsou asi "2 kubíky" (přesně 2,16 metrů krychlových). Tlak "0,71 mm vodního sloupce" je potom skoro 7 pascalů (přesně 6,963 pascalů / 0,00006963 barů).
Uznávám, že tlak se představuje těžko, ale ty objemový jednotky si v ničem jiném, něž v metrech krychlových či (hekto)litrech (1 m^3 = 1000 l) těžko představit.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Mělo by to být v jednotkách SI, nicméně myslím si, že ten, koho to zajímá, bude znát oboje. Mě spiše dráždí ta přesnost, která by měla být spíše na úrovni 70 kubických stop / 2.2 m3.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Hlučné větráky?
Nemohu s Vámi souhlasit, že tento case není vhodný do úplně tichých sestav.
R5 mám doma a je to nejtišší skříň, jakou jsem kdy vlastnil. Žádné klikání nebo podobné zvuky větráky, alespoň u mé skříně nevydávají.
Celá sestava je tak tichá, že jí s přehledem přehluší i naše ústřední topení.
i7 7440k, GTX970, GELID Solutions Tranquillo, OCZ/PC Power&Cooling 500W Silencer Mk III, WD Blue 1TB, jsou nejhlučňější komponenty celé sestavy.
Dokonce po prvním zapnutí počítače s otevřenou bočnicí jsem si myslel že počítač nefunguje. Až když jsem si všiml točících se větráčků, jsem zjistil, že už počítač běží.
Chtěl jsem si postavit tichý počítač, ale rozhodně jsem neměl ambice stavět 0 lvl noice PC. Troufám si ale tvrdit, že to se mi nakonec podařilo. Jako benchmark beru mou přítelkyni, která byla absolutně proti novému pc z důvodu hlučnosti atd, ... a teď sama říká, že o něm ani neví a neruší ji ani, když spí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Experti na ULN by vám vysvětlili, že s diskem jste tragéd a ULN to není ani smykem. A je fakt, že někam na samotu u lesa, kde je v bezvětří absolutní ticho, to fakt hlučné je a tam byste to klikání slyšel. Jestli jste někde ve městě a jezděj tam šaliny, nemáte moc šanci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem již psal, o ultra tichý počítač mi nešlo. Chtěl jsem tichý počítač a byl jsem překvapen, že je opravdu tichý. O svůj názor jsem se zde podělil proto, že článek se mi zdál dost již dopředu zaujatý a zavádějící. Ty větráčky prostě slyšet nejsou a stetoskop jsem na jejich poslech nepoužíval.

Samozřejmě, lidem co slyší i trávu rust, nepomůže ani svěcená voda.

Proto je to pro mě opravdu tichý počítač, a to i v plné zátěži.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No tak já jsem to cvakání prostě slyšel, zatímco třeba Noctuu jsem neslyšel cvakat nikdy.

Jestli nevěříte, tak večer dojeďte, pustím to v tiché místnosti vzádu do dvora a mužete si tam prozkoušet i plnou krabici dalších větráků. Je to poměrně častý neduh např. různých verzí průmyslových ventilátorů Delta, kde na nižších otáčkách přeskakuje pérko nebo ten rotor v mazacích drážkách. Jiné ventilátory zase šelestí. Pro ULN sestavy to prostě není, tak jsem to tam uvedl, aby zájemci rovnou počítali při nákupu s pár větráky navíc.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A to i v plne zatezi? Na kolik stupnu ti v plne zatezi vyleze CPU a GPU?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimavy, me další a další verze na první pohled prijdou...porad stejne :-))

Jinak musim vyjimecne místy nesouhlasit s autorem.
Montoval jsem poslední dobou par PC s vykonyma grafikama a to i vice v jednom PC a opravdu se mi stava zcela bezne, ze proste ty grafiky nesedi do bedny a sroubek se tam musí pacit o par milimetru bokem, takze nastava situace, kdy jednou rukou vsi silou pacim plech, aby to jakz tak sedelo, druhou rukou pacim grafiku, a ted uz si nevybavim, kterou rukou vlastne sroubuju ten sroubek. Je to na posrani a vůbec nechapu výrobce GRAFIK, co to je za novou nodu (plati napric politickym spektrem, stejne problémy u nejakych nvidii i atin). Montovano do ruznych beden, takze to nebylo jednou bednou ci jednim vyrobcem bedny.
Ostatne kam se hrabou grafiky - mam PciE SSD a u nej to nesedi snad o 3 milimetry, takze jsem to tam nejak narval a modlim se, aby mi to nevyskočilo ze slotu.
Obecne - bedny od Fractalu (předchozí generace, pravda) mi prisly perfekne tiche, potvrzuji zkusenosti kolegy vyse. Naopak vůbec nebylo slyset, ze by se tocily nejake vetraky. Montaz mi tam prisla vždycky fajn, ale nemam zkušenost s touto verzi, tak nebudu hodnotit.
Co se tyce vypinani nahore a USB nahore, to naopak VELMI kvituji, sam mam jinou bednu, ale vybiral jsem si ji prave aby to mela podobne. Bednu mam pod stolem, a nechci se shýbat nekam k zemi, když chci zapnout PC. To same USB - imho je zverstvo největší bedna, co ma USB 5cm nad zemi :-)) To bych vrazdil. Takhle když zapojuju flashku, tak ji se nemusim ani prestat rozvalovat v houpaci zidli a pohodlne ji zastrcim :-) Osobne mi to prijde plus.
Reset...je to az s podivem, ale ja uz u mého PC nepotreboval několik let pouzit reset. A to mam Windows, podotykam:-) Myslim, ze do takových skrini se stavi sestavy, které nemaji takove problémy, aby musely byt nekdy resetovany :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Do takových skříní se taky staví sestavy, které se často přetaktovávají a reset je sakra potřeba.

Křivé grafiky a SSD máte všichni okamžitě vracet, aby se čuráci naučili dělat přesné komponenty. Když zvládnou výrobci desek udělat desky s přesností na desetiny milimetru a dodržovat bez keců standardy Intelu na napájení, tak ať se to taky naučí ta prasata i s grafikami. Pak to nebude pořád pískat a půjde to vůbec dát do skříně.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Njn, to me vlastne ani nenapadlo..
On ještě dneska někdo něco pretaktovava? Bez ironie...Ja to nikdy nedelal, teda jo, 286/16MHz jsem taktoval na 20-25MHz, to jo :-)
Ale dneska...kdo chce jaky vykon, takovy si koupi :-) Prijde mi, ze dneska se da koupit vice vykonu, nez vůbec clovek potřebuje :-)

Takze asi par nadsencu, co to maj jako sport, ale jinak nevim, v cem by byl prakticky smysl (mimo snahy vymáčknout z nejake historicke sestavy ještě nejaky vykon navíc, ale takovy clovek asi nebude mit tuhle bednu:-))

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Kludne si kupte vykon za 12 tisic, ja si kupim nizsi vykon za 7 a za pomoci dnes uz jednoducheho OC a stravenych 15min, sa dostanem vykonom na vasu uroven. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím. Když vezmu komponenty na kterých závisí výkon, 12 tisíc hodí něco jako Core i5, 8 GB RAM, 120 GB SSD a zůstane ~2500 na nižší mainstream grafiku.

Za 7 tisíc buď obětujete externí grafiku a bude na Core i3, nebo Pentium G a low-end grafika, nebo Pentium G, nižší mainstream grafika a obětujete buď 4 GB RAM, nebo SSDčko.

V každém případě jsem žádostiv vidět, jak takovou sestavu za 15 minut přetaktujete na výkonovou úroveň té první :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme som mal na mysli cenu ciste za CPU. ;) Ale neplati to len u toho. Mam R9 290, taktnuta je na 1220/6800mhz cimz dosahuje, pripadne atakuje vykonom gtx 980. Akurat ze ma nestala 15k ale 6k. No a k poslednej poznamke, neviem, ci ste mali v rukach nejaku z modernejsich zakladoviek, ale napriklad na mojej x99-a s 5930k som v biose klikol na "auto OC", restart a procak bezal na 4.5GHz stabilne, hoc so zbytocne prehnanym napatim. Ale opat, bol to jeden jediny klik. Pre neskuseneho cloveka idealna moznost pretaktovat a dostat vykon zadarmo bez nutnosti dlhej studie ako na OC. 15min mi opravdu staci na nejaky nie extremny OC procesora core i5/i7. Samozrejme, extremnejsie OC vyzaduje i hodinove hratky a to hlavne co sa tyka testovania stability. Vratme sa ale k pointe - Niekto si kupi non-K procak za 5k, iny si kupi non-K procak za 12k. Ja si kupim K procak za 7 a vymacknem z neho zadarmo vykon toho za 12k, pripadne i vyssi. A ano, opravdu za 15min.

/Pripominam, ze som reagoval predovsetkym na tuto poznamku: "Ale dneska...kdo chce jaky vykon, takovy si koupi". Neznaly clovek mozna ano, ten sikovnejsi sa postara o lepsi pomer cena/vykon.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

„samozrejme som mal na mysli cenu ciste za CPU.“

V tom případě je to srovnání zcestné, protože 12 tisíc je nesmyslný rozpočet, když smysluplné desktopové procesory končí někde u 10 500.
Samozřejmě můžete koupit 6-jádrový Core i7, ale to může mít snad jen dva důvody: Buď těch 6 jader opravdu využijete, pak přetaktováním Core i5 stejný výkon nedostanete, nebo chcete machrovat, pak levnější procesor není alternativa už z principu :)

Navíc je otázka, jestli to skutečně vyjde levněji.
Aneb koupíte si Core i5@3,8 GHz a vodní chlazení plus odpovídající skříň a přetaktujete ho na 5 GHz… nebo si koupíte Core i7@4 Ghz s box chladičem a budete mít podobný výkon za celkově menší peníze :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Něco mi řiká že solidní vodník na tom bude trochu jinde jak box z i7 i hlučností…

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zbytocne slovickaris ;) Tie ceny su obycajny nastrel, proste priklad... Slo mi hlavne o pointu, ze naozaj vela ludi "nekupuje vykon aky potrebuje", ale kupia odomknuty procak a vymacknu z neho o 30% viac vdaka OC, cimz usetria voci drahsie predavanemu modelu s vyssimi taktami v zaklade. O to slo, nie o to, ci 12k alebo 8k alebo...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Me na tech FRACTAL skrinich vadi snad jedina vec - nepritomnost HDD LED. Obcas se muze stat ze PC zatuhne, prave podle HDD LED se to dalo krasne poznat, jestli jeste neco dela, kvuli cemu by se nemel natvrdo resetovat. Tak jsem si ji na svoji Define XL proste dodelal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

HDD led je u R5 součástí Power led. Když se něco na disku děje, bliká výrazně modře. Power led je taková méně výrazná, světle modrá. Nevím jak to popsat lépe :)
Mě to spíš rozčiluje, takže přemýšlím, že ji odpojím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Modrá obecně není dobrá na tyhlety LEDky, nese z viditelných barev spektra největší energii, proto subjektivně víc prosvětluje a oslňuje, zejména v noci. Desky ASRock proto mají volbu Good Night LED, která to vypíná.

Červené jsou nejvhodnější, proto se červená s nízkou intenzitou používá i ve fotokomorách, je tam trochu víc vidět, ale nemá dostatečnou energii na to, aby způsobila dodatečné změny na fotomateriálu.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"nese z viditelných barev spektra největší energii, proto subjektivně víc prosvětluje a oslňuje, zejména v noci."

Zdroj? UV záření má ještě větší energii a neoslňuje. Z viditelných ho má třeba fialová a taky neoslňuje.

.

"Červené jsou nejvhodnější, proto se červená s nízkou intenzitou používá i ve fotokomorách, je tam trochu víc vidět, ale nemá dostatečnou energii na to, aby způsobila dodatečné změny na fotomateriálu."

Jak souvisí spektrální citlivost nevyvolaného fotomateriálu a lidského oka?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, UV je hrozně viditelné, že. Fialová má ještě větší, to ano, ovšem téměř se nepoužívá.

Energií fotonů.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

UV a fialová byla nápověda, proč je ta teorie nesmysl:-)

"Modrá obecně není dobrá na tyhlety LEDky, nese z viditelných barev spektra největší energii, proto subjektivně víc prosvětluje a oslňuje, zejména v noci."
"Fialová má ještě větší, to ano, ovšem téměř se nepoužívá."

Tyto odkazy říkají něco jiného:
http://en.wikipedia.org/wiki/Photopic_vision
http://en.wikipedia.org/wiki/Scotopic_vision

Energie fotonů roste s frekvencí. Citlivost lidského oka nikoli.
Tak jak jste to napsal, je to nesmysl. Fialová se nepoužívá - jak to souvisí s Vaším tvrzením o závislosti citlivosti lidského oka na energii fotonu?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli vám běžně tuhne PC tak, že potřebujete sledovat HDD led, abyste poznal, jestli PC ještě chrousta, tak to máte něco špatně...
Mne ta dioda vůbec neschází, aspoň večer pro sledování filmů neruší blikající potvora, přitom už i ta power led je tak na odpojení, svítí hrozně silně, takže jak budu upgradovat v nejbližší době, tak ji zevnitř nějak ztlumim (mám FD define mini).

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem nekde psal ze tuhne bezne? NE. Ale kdyz se to stane, je dobry ji mit. Mam PC schovany ve stole, takze nemam problem se svitivosti a blikanim.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, potvrzuji (ale kolega nize pise, ze uz je to vyresene)

To bych bral jako jediny vyrazny minus tech minulych rad...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Nejake doporucenie slusnej skrinky, kde sa vmesti Corsair h110 na vrch bez toho, aby bolo fanom nejak branene v praci a zaroven, aby slo pouzivat 12cm ci idealne 14cm fan na outtake v zadnej hornej pozicii?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná CM Dominator 690 II Advanced.

Ale nejlepší je vyprdnout se na tyhle předžvýkané hlouposti a vodní chlazení si udělat na míru. To pak zahrnuje protažení hadic ven a montáž radiátoru zvenku na skříň, kde je stále mohou profukovat ventilátory umístěné ve stropu a celkový efekt by měl být o kousek lepší, protože se teplo kompletně vyvede ze skříně ven a tam se teprve větrá, oproti vetrání stále uvnitř bedny.

Mohu zařídit u Cawedoga individiální výrobu jeho velmi dobrých bloků, unikátní expanzky apod. za solidní ceny, či dokonce celou skříň/sestavu s vodním chlazením na míru. Ale tohle už je pak trochu designová záležitost a tomu samozřejmě odpovídá cena takové sestavy (vyšší desítky tisíc). Veškeré tyto věci přeze mě, on nemá čas (a chuť/skill) na jednání s klienty, chce jen vyrábět.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Keby mi bolo 17, tak by som si vodnika na mieru urobil velmi rad. :) Teraz ma to uz tak neberie a mam rad hotove a funkcne riesenia. Nevidim jediny dovod, preco priplacat co i len korunu nad cenu toho corsair all-in-one setu, ked mi v plnej zatazi pri 1000ot.(z max. 1500) uchladi 5930k @4.5GHz pri 67 stupnoch. A to su teploty v lynx po hodine. V praxi je to tichucke, vykonova rezerva stale slusna, kedykolvek to sundam za par minut, ziadna praca, proste sikovne a ucelove a vyslo to na 3k. GPU nehodlam riesit vodou uz z principu, grafiky totiz striedam casto ako ponozky. :D

/Na tu coolermasterku mrknem, cena prijemna, teoreticky ten radiator tam sadne. Uvidime.. diky za tip ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eh, 67 °C na vodě je naprostá tragédie a odpovídá to mizerným blokům, čerpadlům i radiátorům. To je teplota vhodná pro krátkodobé extrémní přetaktování, nikoli dlouhodobý provoz.

Pomíjím to že spousta těch bloků dokonce porušuje základní zákonitosti galvanické koroze, resp. se spoléhá na tenoučké nedostatečné pokovování, které to stejně prožere, aby to za pár let bylo na vyhození. Ale pokud to chcete dělat špatně, mě to je poměrně jedno…ti co mají zájem to dělat lépe, nechť se s klidem ozvou.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

67°C je naopak naprosto v pohode teplota pre taketo CPU a pisem, je to teplota po hodine, pri 100% zatazi vsetkych 12 threadov. Realne toho nemam sancu dosiahnut. Keby som mal zaujem o co najnizsiu moznu teplotu (co rozhodne nemam), tak pridam otacky fanom a dam to kludne dolu o dalsich 10 stupnov. Ale naco? Radsej ticho. ;) Neviem o pripade, ze by niekto upiekol procesor, alebo by sa len tak "pokazil". Ty ano? :) A keby aj, od coho je tu 5 rocna zaruka? Netvrdim, ze je ten vodnik nieco extra, ale uchladit intel 6-jadro na 4.5ghz pri nejakych 1.35v, to je docela dost wattov. ;) Nato ake teploty s nim mam a aky je tichy, je to krasny vysledok za 3 tycky. Viem to dobre, pred nim som mal noctuu dh14 za skoro podobny peniaz a ver mi, ze mu nesiaha ani po kolena.

//Nieco na nastudovanie, k tej "naprostej tragedii" :) http://hardforum.com/showthread.php?t=1832669
Niekolkohodinove hranie GTA5 na plne detaily - 54stupnov. Naprosta silenost, ze? :D

"As a general rule, temperature doesn't kill a chip, voltage does."

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Můj FX-8150 na 4 GHz má lepší teploty na vzduchu (NH-U12P), zatížen 100 % času všech 8 vláken kdy to jede a nebýt 15k SCSi disků a hlučnějšího zdroje (bude se řešit, časem), taky o tom nevím. A nemusel jsem vymýšlet nějaké cypoviny s radiátorem a nehrozí mi katastrofické selhání porušením těsnosti okruhu…

Prostě když se dělá voda, tak se má udělat pořádně, jinak radši pořádně vzduch než takové vodní cosi.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Mal som najpodarenejsi vzduch svojich casov (Noctua nh-d14) a sice chladil dobre, ale nie takto ako spomenuty Corsair. Instalacia noctui v mojom pripade vyzadovala vytiahnut MB zo skrinky a to zabralo nejaky cas, kdezto tento vodnicek mas nahodeny za cca 2min. Viem priamo zrovnavat a ver mi, ze vodnik robi lepsiu pracu, nez robila spomenuta noctua, prave z nej som prechadzal a vyhral to tento corsair. Dalej ty zrovnavas svoj procak zlahka OCed so spotrebou do max. 140w. Vies kolko zerie intel 6-jadro pri 1.35v a 4.5ghz? Cez 200w jak nic..

Hlavne si uvedom, ze si tuto temu zacal ty slovami: "Ale nejlepší je vyprdnout se na tyhle předžvýkané hlouposti a vodní chlazení si udělat na míru." cim si sa mi snazil nazorovo vnutit fakt, ze by bolo lepsie zaplatit 3x tolko za vodnika poriadneho, nez riesenie, ktore mam teraz. Ja sa ta pytam, preco by som to mal robit a davat co i len o korunu navrch oproti sucasnemu rieseniu, ktore mi maximalne vyhovuje? :) Sucasne riesenie je naprosto tichucke, teplotne i vykonove rezervy to ma a som s tym spokojny. Akakolvek vyhodena kacka navrch, by mi nijak nezvysila uzitok, to je premna podstatny fakt. Nevidim teda dovod, to radsej vlozim viac do lepsej skrinky ci ineho komponentu. :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Napětí mám zvýšené poměrně výrazně, okolo 1,5 V v BIOSu (reálně na čidle o něco méně) a ještě navíc na řadiči HT a to ještě stále nemám ani frekvenci HT na výchozí, protože to tam není stabilní a nemám čas si s tím hrát. Příkon je už taky asi 150 W. Vemu-li menší chladič a menší plochu jádra, tak pořád je 67 °C na vodníka docela bída, za starých časů i na extrémních procesorech s vodníkem nebývalo nad 50 °C. Hlavní trik je v tom, že mám ve skříni pořádnej průvan, i na možnosti toho, že původně tam bylo prdlajs a všechno jsem si dodělal. I ten Define má tři velký větráky nahoře/vzadu. Ale teď je ta nová doba, kdy se všechno dělá napůl…

Proč si pořizovat pořádného vodníka, no protože třeba na jednom okruhu se chladí i MOSFETy, severní můstek a grafická karta a ještě navíc se solidnimi teplotami, takže to zvládne fungovat roky, že ano. Cawedog sám těžil s příkonem snad 1,5 kW v jedné skříni, zajímalo by mě, jak by to udělal s těma předpřiravenejma hračkama…to je pět těch chladičů na jednu skříň.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Takze si si vlastne sam odpovedal. :) Niekto, kto potrebuje mat v kompe 1.5kW, potrebuje vodnika. Ja ho nepotrebujem, boli by to zbytocne vyhodene prachy. Case mam slusne vetranu tiez, benefit z chladenia mosfetov a severneho mustku mi je tiez na dve veci :D Mustek sa uchladi aj sam, fandim mu a mosfety su docela slusne na x99 asus doskach, takze ani o tie nemam ziadne obavy. ;) Zbytocna babracka a vyhodene prachy obzvlast, pokial drzim OC v rozumnych mierach. Nepotrebujem platit za nejakych +200-300mhz dalsich 100w odpadneho tepla, viac tieto procaky aj tak nedavaju nech mas vodnika akokolvek dobreho. S GPU som ti uz tiez vysvetloval, ze ich menim tak 2-3x do roka, takze opat totalne useless predat grafiku a pak predavat pod cenu pouzity blok, ktory na dalsiu grafu nesadne, udrzba vodnika, cena... same proti pre bezneho cloveka, ktoremu staci nie uplne extremne OC, nemyslis?

/Rad by som sa podival, komu a naco je kedy 1500w zdroj v PC. Mam Super Flower 500w pasiva a taha mi R9 290 OC + 5930k OC +hdd +ssd +4ks ram +zvukovku +vodnika a hoc je to na hranici, staci to! Totalny nezmysel a honenie sa za cislami v 99% pripadoch, ten 1.5kW zdroj...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A dalsia vec, vobec hodnotit vodnika len na zaklade teploty CPU je tak trosku odveci, nemyslis? To je teplota, ktoru som si ja zvolil ako ideal (strop do 70st. v syntetickej zatazi) na ukor hluku. Mohol som si to nastavit aj tak, ze by bol strop 55st. a vetraky by fukali na 1300ot.. Ale k comu by to bolo dobre, okrem vyssieho hluku? K nicomu. Ja len, ze nemozes hodnotit ziadny chladic len na zaklade teploty, ale musis zohladnit prietok vzduchu resp. otacky. Ja mam nastaveny Q-Fan tak, ze v idle sa tocia vetraky na 400ot., pri hrach to byva 600-700 a v syntetickej 100% zatazi 900-1000 - snazi sa to dodrzovat strop tych 70 stupnov, co som si zvolil a podla toho voli otacky. Celkovy mozny airflow vsak nezvykne presahovat ani tych 50% z maxima pri tomto nastaveni, takze potencial to ma velky, akurat to mam nastavene na "ticho" a nie na "max vykon".

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Dej vědět až umře deska. Budu čekat s hláškou „já jsem ti to říkal“…

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To by musela mat najprv nejaky dovod. ;) Ked pominiem rozsirenu zaruku, predimenzovane komponenty a kondenzatory s garantovanou zivotnostou pri 125st., tak si nemyslim, ze k niecomu takemu vobec dojde pocas moralnej zivotnosti komponentu. Doteraz sa mi nestalo a to som maval menej vybavene a kvalitne zakladovky a trapil ich rozhodne viac, ako sucasnu. A hlavne ako sa poznam, nebude trvat tak dlho (rok az dva) a komponenty upgradujem. :) Takze mam obavy, ze s tou hlaskou budes cakat zbytocne :P

//tie digitalne regulatory napatia maju v zatazi sotva teply heatsink. Teplotne cidla su po celej doske a ked nejaky zaznamena nadmernu teplotu, automaticky sa zvysuju otacky chasis fanov. Povedal by som, ze je to viac, nez blbuvzdorne. :) http://www.asus.com/cz/Motherboards/X99A/

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Hodně jsem přemýšlel a nakonec se rozhodl, že si ještě počkám (časem „vyberu“) vhodnější skříň, konkurence je velká a zajímavých skříní je habaděj. Nemám problém si něco doříznout nebo dovrtat později, ale zacpat existující díry je trochu problém. Z toho důvodu bude skříň k dispozici k odprodeji, zájemci nechť napíšou.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Zacpat diery je vacsi problem, nez vyvrtat nove? Really? :D

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kupodivu. Svářet jsem se zatím nenaučil a hlavně jaksi je to úplně strašnej pojeb, protože to vyžaduje navíc i ono řezání/broušení a ještě to znova nalakovat. To radši koupit jinou skříň a do ní jen řezat.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

A ucpat diery sa neda inak, nez zvarackou? :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aby to bylo pevný? Ne. Polepit to izolepou nepomůže ani pevnosti, ani vzhledu. Proto řikám že vyříznout to není problém, ale dodat tam materiál kterej tam už z výroby chybí je asi jak strkat vymačkanou zubní pastu zpátky do tuby…

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejaky kusok plastu/plexi, strieknut farbou a prilepit(prisrubovat), nevidim v tom zas az taky problem. Ale je fakt, ze ja by som to kludne riesil i tou izolepou, zas az tak taketo chybicky krasy neriesim. :) V opacnom pripade ale ano, suhlasim.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to by fakt dopadlo…trávit hodiny tím, aby to stálo za prd a vypadalo jak pěst na voko? A proč se prostě nepodívat po lepší skříni a případně tam říznout pár děr na větráky?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ako som pisal, ja by som si s tym az taku hlavu nerobil :P

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

konečně někdo upozornil na tu hrůzu na horní straně... jinak hodně mě ted zajímá Design S: https://www.youtube.com/watch?v=VNSxLT-0wDc
většina neduhů tam bude pořád, ale minimálně by se měla zvýšit pevnost. ano nebude to pro všechny, nicméně mně osobně nebude trápit absence 5,25", venkovní 3,5" ani omezený počet míst na disky. ještě aby jí dělali i v bílym...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.