Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Francouzské Libération bojují za fotožurnalisty

No nic v zlom ale mimo hudobneho a filmoveho priemyslu za posledne roky doslo k najvecsej degradacii kvality prave medzi novinarmi a fotografmi. Na jedneho kvalitneho novinara je stovka co patria do zumpy. A tak isto fotografofia, hlavne ty ktory fotia do novin. Kolko krat sa pravalilo a da sa aj najist ako "zdrvujuce" zabery z roznych konfliktov boli vlastne naaranzovane. Ale nie len fotky z konfliktov ale aj dalsie. No a s prichodom digitalnej fotografie sa len upadok zrychlil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je ale důsledek nesmyslně se zrychlujícího koloběhu informací, teď se něco děje, tak mi ihned pošli fotky a článek, na editaci a korektury téměř není čas. Taky ale záleží na vedoucích, jakou budou požadovat kvalitu výstupu svých podřízených, že? Nehledě na tendenci bulvarizace, kdy je snad snahou psát kontroverzně. A vybírat ty nejblbější záběry.

Výborné fotoreportáže jsou třeba zde:
http://www.boston.com/bigpicture/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha takze, kdyz to foti fotograf je to fotografovani, ale kdyz to vyfoti novinar mobilem, je to cvakani.

Kdyz ale vidim, jak fotografuji nekteri fotografove od novin, tak mam pocit ze tatik ktery si vcera koupil svuj prvni fotoaparat a vse foti na AUTO musi mit lepsi fotky. Mam tam blesk, tak ho pouzivam vzdy a vsude. Kvalitu fotografii nahradi serie 200 snimku behem 10 vterin, ono se z toho neco vybere. Fotim zasadne hned jak uvidim to co mam vyfotit, nejakou kompozici nebo svetelne podminky neni treba resit. Fotografie neni treba upravovat, nikdo si nevsimne ze je to nakrivo.

A priznejme si to, na beznou novinarinu jako fotky z plesu mistnich kralikaru ten Iphone staci, kdyz to stejne obvykle nekdo vyfoti nejakym kompaktem. Na takovehle fotky neni treba fotograf, to dneska dokaze nafotit kdokoliv. Jak se ale ukazuje, Iphonem lze nafotografovat i obrazovou publikaci z boju v Afganistanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o iPhone, ale o řemeslo. To co popisujete už je proces rozkladu, kdy jsou noviny naplněny instatními fotkami z fotobank, často doplněnými výcvaky novinářů nefotografů, někdy opravdu hroznými. Naštěstí ještě ne úpně všude, ale je to trend. I ajfounem se dá udělat slušná fotka pro otištění, když je na to situace, ale určitě tam nejde nasadit telák, nejde to dát na stativ, nejde tam dát širokáč a má to zpoždění při expozici, tak je snadné projet důležitý moment.

Stejně jako napsat čtivý článek s hlavou a patou nedokáže každý, udělat dobrou a výstižnou fotku rovněž nedokáže každý. A už vůbec ne člověk, který se půlkou mysli soustředí na rozhovor nebo nahrává na diktafon. Pro spoustu majitelů tiskovin je fotograf jen položka navíc, nepochopitelná, když každý může fotit mobilem a smůla je, že nedokáží vidět skutečnou kvalitu či hodnotu dobře udělané fotografie.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze v dusledku zmineneho procesu rozkladu u spousty takyfotografu zadna skutecna kvalita ci hodnota fotografie uz ted neni ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.