Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujitsu má 16jádrový SPARC pro superpočítače

Prijde mi celkem odvazne dat do takoveho stroje vodni chlazeni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak jinak chcete odvest temer 1kW tepla? Jedno suplatko vyda temer za varnou konvici..a plnej rack pak za topeni pro vetsi rodinny barak (kotle maji 15 - 30 kW ) :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me to prijde uzasne. Takze se superpocitacovym centrem by mohla byt pridruzena klidne teplarna. 98 304 CPU po TDP 110W dava spickovy tepelny vykon cca 10,8MW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vodni chlazeni se dava i do mainframu, u kterych se nepocita s zadnym vypadkem a funguje to ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mě by spíše zajímalo nějaké výkonostní srovnání, přece jenom se o těchto procesorech ví celkem málo a bylo by zajímavé si pro jednou přečíst v čem jsou třeba tyto procesory lepší než Xeony od Intelu a na jaké primární platformě fungují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co jsem měl zkušenost s tehdy ještě Ultra Sparc IIIi, tak ve verzovacím systému IBM/Rational ClearCase 6 se našem mazlíkovi s 2x Ultra Sparc IIIi na 1,2 GHz se SCSI diskovým polem RAID 5 na LSI MegaRaid (už nevím jakém) nemohlo rovnat nic na x86. Po roce jsme pro jinou pobočku pořídili 4x Xeony na 3 GHz (tehdejší architektura Pentium 4) a se stejným polem a Sparc jej stále drtil rozdílem třídy.

Ta jeho sběrnice měla neuvěřitelnou propustnost, pokud se jednalo o proudové zpracování dat.

Dnes už pracuji jinde a bohužel se Solarisí platformou nepřicházím do styku. Teď máme nové servery na AIXu, které však neskutečně degraduje sdílené diskové pole od HP, které sotva stačí obsluhovat a ClearCase zbytečně drhne :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PIV byl z hlediska architektury neuvěřitelnej Buldozer :-) (no flame, please), současný CPU jsou na tom (a to i ty buldozery) dost jinak.
To ale nic nemění na tom, že sparcy jou mnohem dál, obzvlášť v serverovym nasazení, kde uměj bez drahýho přepínání kontextů na jednom jádru hostovat 8 vláken.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sparc a rychly CPU ? kdyz, vzdy byl pomaly, uz Opteron ho drtil o nekolik trid a treba na DB nebyl vhodny vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

malý dodatek: L1 cache není 64b ale jen 32b . Datová a intrukční cache se nesčítají...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

chybka: chtěl jsem napsat kB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většinou se uvádí celková velikost L1 cache. Těm co trochu rozumí problematice je jasné, že L1 cache je rozdělená na datovou a instrukční - a pro laiky je to bezvýznamný a zcela nepodstatný detail.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to by se ale u Bulldozeru uváděla velikost L1 80kB (64kB instrukční/16kB Datová) přesto se uvádí pouze všobecný údaj 16kB pro L1.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady je krásně vidět, jak SPARCu pomohlo zveřejnění architektury jako Open Source. Ačkoliv mojí oblíbenou architekturou je Power(PC), tak během posledních let z TOP500 stroje založené na Poweru pomalu ale jistě mizí a nahrazují je právě počítače založené na SPARC.

Kdyby IBM udělala něco podobného, mohla to být její architektura. Škoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SPARC konci, RISC v top500 nahrazuje x86_64 ;-) ... protoze proto, levny, vykonny a porizuje se jich mnoho ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, vykonny to je, bezesporu. Jenze kdyz pak kvuli rostouci databazi chcete do takovy masinky prikoupit par giga pameti, protoci se vam panenky. Ted s tim bojuju v praci, mame tu pro testovaci prostredi M9000 ( http://www.oracle.com/us/products/servers-storage/servers/sparc-enterpri... ) a navyseni z 48GB na 64 tady koluje pres xx lidi a nikdo to nechce schvalit. Hruza.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sparc a oracle, pomalost sama ... ale jo, ono je to rychle, staci dat 2x tolik CPU nez Opteronu a je to nastejno, date 4-8x tolik a jste vys ... takove desky uz se pro Opteron nedelaji ;-) ... ale cenove jste vys 20x ... takze radeji koupite 4 servery s Opteronem/Xeonem ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ovšem dost záleží na aplikaci, kterou to má dělat. Pokud bude relativně málo zápisů a obrovská hromada čtenářů (např. něco jako Wikipedia), pak jsou samozřejmě ty Opterony nebo Xeony opravdu za zlomek peněz. Ale když přijde něco, co má hodně zápisů a zamykacích transakcí (např. software pro banku, který drží stavy účtů klientů), které se na clusteru řeší přes síť, tak je potřeba single-image stroj, a tam nemá x86 co nabídnout. Nedělám si iluze, že jeden tady ten Sparc bude "drtit" nějaký hi-end x86 Xeon, popravdě bych považoval celkem za úspěch, kdyby se na něj výkonově dotál, ale když má člověk potřebu single image na 32 paticích, tak u x86 nepochodí a musí se dívat jinam.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.