Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Full-frame Foveon je stále v plánu, hotový bude letos

Hlavně aby to dali do normálního těla s dobrou ergonomií, výdrží a svižným AF. Jinak to bude jako s MF, dobré na krajinky, studio, produktové foto. V zásadě by si měli od Panasoniku půjčit model S5 a vyměnit desku, snímač a CPU.

Jak předvedli s modelem FP, těla moc neumí (špatná ergonomie, malá výdrž na baterii, absence mechanické závěrky, stále pomalý AF...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sigma fp bola od začiatku prezentovaná ako cinema camera, teda na natáčanie filmov a klipov, kde sa primárne ide na manuálne ostrenie, kamera sa obvykle "riguje" o pridavnú batériu, väčší displej, dodatočné držiaky/madlá svetlá, mikrofóny a podobne. A presne taký ten stroj aj je. Minimalistický, aby po nahádzaní periférii nebol až tak veľký.
Ale samozrejme ak by prišli s ergonomickým telom pre fotenie, určite by som nebol proti. Len si treba uvedomiť, že nie každý stroj je univerzálny a aj natáčanie s foto ergonomickým zariadením nie je úplne ideálne a obvykle sa tá ergónómia aj tak doladzuje

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by měli větší úspěch s Foveonem do mobilů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To těžko, je to náročné na výrobu. A do mobilů se to musí chrlit v milionech kusů měsíčně. Navíc standardní uživatel (BFU) to stejně neocení (plácne na to nějaký art filtr a sdílí ve 2-4MP na soc. síti) a za rok za dva si koupí nový model. Tak k čemu by to bylo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Foveon dává výborné výstupy v situacích, kdy je dostatek světla nebo nevadí dlouhé expozice a špatné výstupy při nedostatku světla za vyššího ISO. Od mobilu se očekávají akceptovatelné výstupy za všech okolností

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba to jednou dotáhnou do konce. Třeba to i začnou sériově vyrábět. Třeba bude tělo levnější než 100Mpix sf FujiFilm. Ale pak přijde 150Mpix.

Od chvíle, kdy Pentax vydal 645D a později 645Z a najednou sf zrcadlovka nestála Mega a foveony průběžně ubíraly svou unikátní barevnou věrnost, přestaly být tak zajímavé. Docela mě překvapuje že to stále zkoušejí a utapeji v tom peníze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Yamaki jr. dal slovo umírajícímu otci, že nepřestane s vývojem Foveonu. V den, kdy by Yamaki jr. oznámil ukončení vývoje, by Yamaki sr. vstal z hrobu a šel svého syna uškrtit... Sigma je rodinná firma s odlišnými tradicemi. Místo výplaty dividend dotuje ztrátový Foveon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně Sigma poslední Foveony měla ve fakt zfušovaných tělech... První SD9 byly ve své době docela dobré, ale třeba DP Quattro sedělo opravdu jen pár výjimečným uživatelům, pro ostatní to bylo děsně nepraktické (jakýsi "kompakt", jenže kvůli zalomení vlastně moc skladný nebyl, k tomu mraky chyb fw po uvedení atd.).
V podstatě pak při úvahách hodně (spíš většina) lidí ani ke kladům a záporům Foveonu nedošla, zasekla se už na přístroji.
Současné FF Sigmy FP jsou přeci jen lepší, sice pořád svérázné, ale tady už to dává smysl více lidem a hlavně novější FP-L je přístroj docela použitelný a pro některé zacílení dokonce vyloženě zajímavý. Dává to jistou naději, že pokud by přeci jen FF Foveon vyvinuli a dali do tohoto těla, tak bude porovnání přeci jen reálnější...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo... Foveon rules. Pri ceste do Nepálu jsem zvazoval cim fotit a volba padla na DP2M spolecne s iPhone 13. Na obcasne top fotky jsem Sigmu rad vytahl a stoji to za to. Na momentky a allround foceni byla ip13 mini super. A zrcadlovka a kilo (nebo i vic) fotovybavy mohlo zustat doma. Toť muj usecase pro Foveon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nějaké starší lehčí APS-C Foveon tělo si dokážu představit na takové věci, ale full-frame rozhodně ne. To bude obr, imho. Každopádně možná ještě před 3 lety bych ti oponoval, že taková Minolta Dynax 5 + 24/2.8 + 50/1.7 by byly vynikající/malá/lehká alternativa, ale to je pasé. Ceny barevných filmů z toho udělaly zboží pro zpovykaný milionáře :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.