Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GDDR6 nejsou mimo hru, jen na ně nedošla řada

GDDR6 ilustrace
V minulých týdnech došla řeč na paměti GDDR6. Diskuse vyvolala redakce webu Fudzilla, která - jak se později ukázalo - ve skutečnosti hovořila o GDDR5X. Přes to všechno ale GDDR6 zřejmě existují…

V pondělí jsme přinesli rekapitulaci všech typů pamětí, které se mohou v roce 2016 objevit na grafických (a výpočetních) kartách: DDR3, GDDR5, GDDR5x, HMC, HBM a připojili jsme i zmínku o zprávě webu Fudzilla, která ve spojitosti s příštím rokem hovoří ještě o GDDR6, jež má údajně vyvíjet Micron. Netrvalo dlouho a vyšlo najevo, že si redakce Fudzilly popletla několik standardů a kde zmiňovala GDDR6, ve skutečnosti myslela GDDR5X.

To potvrdilo i oficiální vyjádření Micronu, jemuž byla příprava GDDR6 přičítána. V příštím roce skutečně společnost uvede GDDR5X:

„Nová paměťová inovace, kterou Micron chystá na rok 2016, se bude jmenovat GDDR5X, nikoli GDDR6. GDDR5X a GDDR6 nejsou tentýž produkt a Micron [dosud] neohlásil plány, které by se týkaly GDDR6.“

Všimněte si ale, že zástupce společnosti volil slova tak, aby z nich nemohlo vyplynout, že GDDR6 neexistují. Naopak o GDDR6 mluví jakožto o produktu, nikoli jako o neexistující technologii. První a zároveň poslední oficiální zprávy o GDDR6 se objevily v létě 2012, kdy se výrobci začali bavit o nástupci GDDR5. Připomeňme, jaké možnosti tehdy byly zmiňované:

 hynix post-gddr5 03

Jelikož šlo o dobu, kdy nejrychlejšími GDDR5 byly 6Gb/s čipy, byla zmíněna i možnost dalšího zrychlování na až 8Gb/s. K tomu skutečně došlo, se 7Gb/s čipy přišla v květnu 2013 GeForce GTX 770 (předvádění předvýrobních vzorků čipů od roku 2007 nepočítám) a 8Gb/s ohlásil Micron nedávno - dostupné by měly být příští rok.

GDDR5 s diferenčním signálem patrně výrobci poslali k ledu, byť se dá říct, že GDDR5X jsou plnou (ne-li lepší) alternativou - zachovávají mnohé z architektury GDDR5 a zvyšují datovou propustnost až na dvojnásobek. HBM není třeba rozebírat, tato technologie již na trhu je a v příštím roce se dočkáme širšího využití její druhé generace.

Ze slov Micronu je zřejmé, že termín GDDR6 společnost nevnímá jako prázdný pojem, ale jako označení konkrétní specifikace, konceptu, paměťové technologie. Neznamená to nutně, že GDDR6 jako takové některý z výrobců vydá, ale znamená to přinejmenším to, že na nějaký vývoj a vznik specifikací došlo, tedy že myšlenka klasického nástupce v GDDR řadě nebyla smetena ze stolu hned v zárodku, jak se zdálo v roce 2012. Ať už práce odvedl Micron, Hynix nebo Samsung, lze připustit, že za předpokladu ekonomické rentability vyplave tato specifikace opět na povrch a nahradí GDDR5 / GDDR5x  v segmentech, pro které se nebudou HBM hodit.

Tagy: 

Diskuse ke článku GDDR6 nejsou mimo hru, jen na ně nedošla řada

Žádné komentáře.