Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Duální Titan-Z nemusí být omezen jen referenčním chladičem

inno_3d_geforce_gtx_titan_z_03.jpg
Snímky nereferenčního chladiče řady iChill dimenzovaného pro duální kartu dávají tušit, že Inno 3D chystá nereferenční Titan Z. Povolí tentokrát Nvidia výrobcům montovat na Titan vlastní chladiče?

Vydání GeForce GTX Titan Z se očekává zítra, tzn. v úterý 29. dubna (těžko říct, čím je 29. duben pro výrobce tak přitažlivý - duální grafika ale nebude zdaleka jediným produktem, jehož odhalení se zítra čeká). Tentokrát se nebudeme věnovat parametrům, které jsou již nějaký ten pátek známé, ani předpokládané ceně, na níž se zatím nic nezměnilo ($2999), ale chlazení.

Zatímco s GeForce GTX Titan a Titan Black Edition neměli výrobci karet od Nvidie povolení používat vlastní (nereferenční) chlazení, s duální kartou může být situace jiná. Možná si pamatujete, že referenční řešení je čistě vzduchové. I přesto, že přesahuje dvouslotový standard, lze jen těžko předpokládat, že by při nízké hlučnosti dokázalo nabídnout vyšší chladicí výkon než jakým disponuje hybridní vodník Radeonu R9 295 X2.

 inno_3d_geforce_gtx_titan_z_01.jpg

Chladicí výkon je důležitý v tom ohledu, že na něm přímo závisí výkon karty. Jinak řečeno: Pokud chladič nezajistí, aby čipy mohly běžet na stejných taktech jako na jednočipových kartách, bude výsledný výkon nižší než v případě Radeonu R9 295 X2, což by u karty s 2× vyšší cenou nepůsobilo dobře.

 inno_3d_geforce_gtx_titan_z_02.jpg

Pro Nvidii tak může být zajímavé nabídnout výrobcům možnost osazení výkonnějšího chladiče, který posune výkon dostatečně před konkurenční produkt a zajistit pomyslnou výkonnostní korunku. V případě řešení od Inno 3D nejde o nijak atypický koncept - šestice heatpipe (z nichž dvě procházejí přes obě GPU a dále je každému GPU vymezena dvojice samostatná) předává teplo příčně uspořádaným lamelám radiátoru, odkud jej odvádějí tři větráky (středový dosahuje nižšího průměru).

Minimálně na teoretické úrovni ale zůstává možnost pouhého přiložení alternativního chladiče do balení referenční karty, tedy postup, kterým výrobci obcházejí zákaz prodeje karet s alternativním chlazením.

Diskuse ke článku Duální Titan-Z nemusí být omezen jen referenčním chladičem

Pondělí, 28 Duben 2014 - 17:10 | no-X | Většina nereferenčních chladičů je navrhovaná na...
Pondělí, 28 Duben 2014 - 15:23 | bager | Aky ma nvdia dovod zakazovat ine chladice?

Zobrazit diskusi