Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger: Intel si zaslouží vyšší dotace!

A zase je Intel ten špatný. Sice do toho v detailu vůbec nevidíme, ale je špatný. Nezmíníme, jaká šílená kvanta korupčních miliard protekla mezi Samsungem (i jinými chaeboly) a jihokorejskými vládami/prezidenty. Nezmíníme, kolik si smočila a smáčí TSMC na Tchaj-wanu a jak je důsledkem únik kritických informací do Číny skrze průmyslovou špionáž a prosté přetahování vědců a inženýrů do pevninské Číny. Špatný je prostě jen ten Intel. Achjo.

Tak a sypte mi ty mínusy!

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Za profesionálny trolling by si si zaslúžil +. Tieto veci sú samozrejme zlé, ale zastávať si hocijakú medzinárodnú organizáciu ako by to bolo malé dieťa je úbohé.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nic jako troll neexistuje, spravne se tomu rika slovem na D. A v hospode se tomu dava pres drzku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle klávesnicový machry mam nejraději. Hned by se prali kvůli diskusi o vyznění zprávičky o dotacích na čipový továrny? Jako fakt?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Víš, ten problém není v té reakci na článek, ale v té poslední větě. A nemyslím si, že by se Arctia chtěl hned prát. Spíš vyjádřil názor, že kdyby ses takhle choval v hospodě, tak by nějaký vznětlivější jedinec posilněný alkoholem mohl reagovat agresivně.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim, ze se divis tomu "ze spatny jen Intel". Je to celkem prirozena reakce na to, jak se roky arogantne choval a jak vicemene jeste porad ovlada min x86 trh, vyjma serveru.
To ze jine fabriky ala TSMC, Samsung mozna dostavaji taky dostace (nevim, ale proc ne) z toho pohledu nehraje az tak zasadni roli.
Od urciteho momentu, ziska urcita firma spatne/dobre renome a to se urcitou dobu drzi.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

".. spravne se tomu rika slovem na D .."

Ono slovo na D... už se nepoužívá.
Správně je to .. Lehká mentální retardace
pro laiky .. mentally chalenged

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To ovsem plati jenom ve slunickovem lekarskem prostredi, pripadne to druhe v newspeaku.
Pro normalni lidi zustava rozsirena stupnice stale stejna:

debil
imbecil
idiot
aktivista

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, že číňani přetahují vědce z TSMC. Kdo by chtěl dobrovolně opustit svobodný svět a jít do diktatury, bez možnosti návratu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2023 zdraží TSMC výrobní procesy o 6 %
1. 7. 2022
Připomeňme důvody, které zdražování iniciovaly: Jedním z prvních, byť opomíjených, bylo budování čínské polovodičové infrastruktury, které znamenalo přetahování pracovníků z TSMC. Pro TSMC to znamenalo potřebu lepšího platového ohodnocení (přinejmenším) klíčových pracovníků
https://diit.cz/clanek/v-roce-2023-zdrazi-tsmc-vyrobni-procesy-o-6

TSMC Wins Legal Battle Against Employee Who Violated Contract & Moved To China
Jul 8, 2022 07:48
https://wccftech.com/tsmc-wins-legal-battle-against-employee-who-violate...

China hires over 100 TSMC engineers in push for chip leadership
August 12, 2020
https://asia.nikkei.com/Business/China-tech/China-hires-over-100-TSMC-en...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo. Asi jim slibují hory doly. Jestli ty doly a hory dostanou, to nevím. O tom přetahování a přeplácení a přetahování zaměstanců TSMC jsem četl už nevím kde a nějaký rok zpátky.
A někomu prachy nesmrdí, jsou tam příbuzní na obou stranách, není to úplně jednoduchý. Nakonec i u nás je ne úplně zanedbatelné množství lidí, kteří věří ruské propagandě, že Rusko vlastně za válku nemůže a v podobné nesmysly.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak nemůže? My jen říkáme, že mělo a má důvod, a to vážný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pořád máš jméno napsané červeně, takže předpokládám, že máš pořád status redaktora. Tak o tom napiš sám. Já si rád přečtu nějakou investigativní novinařinu místo jen jednoduše převzatých článků.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč mám pořád jméno červeně, ale naposled co jsem koukal, já si ani nemůžu změnit podpis / kontaktní informace (mohl to být jen nějaký tehdejší druplů-bug, cojávím).

Raději to znovu zdůrazním: UŽ 6 LET NEJSEM ZDEJŠÍM REDAKTOREM. Po listopadu 2017 jsem tady už nenapsal jediný kousek textu, za který bych dostal zaplaceno. Tak to bylo, je, bude. Pokud mi někdo vyšší s oprávněními odebere "červený status", pak v tom třeba přestane být tenhle bordel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se v tom profilu zkusil povrtat a už mě to nechalo změnit. Takže jsem si zrušil "redaktor" a aktivoval "blogger". No, uvidíme, zkusím se odhlásit-přihlásit. Ale třeba je tohle můj poslední post v diskusi :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo logout-login proběhl ok. Už mě to v mém profilu nenechá vůbec měnit role (nejsa redaktor), takže už si redaktora vrátit nemohu. Proč má můj poslední post, na který teď reaguju, ještě červenou? Netuším.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak změna už probublala skrze cache, tak uvidíme, jestli tenhle postu už bude "modrej".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni modry :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím co jiného s tím udělat. Mám jen ten příznak "blogger". Je možné že to dělá on, ale já to už nezměním, nejsa přiznak "redaktor", nemohu už si měnit příznaky. Prostě na to kašlemež :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, dokud jsi to nezmínil, tak mě nenapadlo, že by byl špatný Intel. Na druhou stranu, nějak ta iniciativa s dotacemi asi vznikla a jak to tak vypadá, tak původně vhodně na míru Intelu. Asi to smrdělo moc, tak to trochu učesali, ale na Intel asi zbylo míň koláče, tak brečí...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A to je právě to překroucení. Tady to vyznívá, jakože to ušili na míru Intelu. Ale hle, on se podařil ten původní Trumpův cíl: Samsung i TSMC stavějí v USA. Takže ta forma tlaku, ke které jistě přispěly i podmínky dotací, zafungovala. Tady nejde o nějaké hojdání Intelu, tady jde o geopolitické věci a výrobu čipů pro armádu, která prostě nemůže probíhat v továrně 50km od míst, kde přelétávají letouny čínské armády.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Takže je v pořádku, že dotaci dostane i TSMC a Samsung? Tady to vypadá, že Intel se rozhodl žádat víc, protože vývoj, ale to mi přijde jako "jiný dotační titul", na který se jaksi nevypisovalo. Ale možná je to zkreslená informace a Intel není hladový moc, jenom trochu.
Jinak plně rozumím tomu, že vláda chce něco podporovat a sype do toho. Za mě cajk. Ale ta jsou nějak nastavená pravidla, ta jsou (měla by být) transparentní a stejně platná pro všechny. Pokud to jednomu zúčastněnému nevyhovuje, tak holt asi špatný lobbing, když se to řešilo, nebo nevím. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Je, proč by nebylo? Pokud chtějí USA přitáhnout Samsung a TSMC na své území a ty firmy jinak nechtějí, tak je na USA, jestli je nějak "povzbudí". Asi jako když vepřová hlava a pan aroganto dělali z ČR montovnu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně se bavíme každý o jiném aspektu předmětného textu. Česky: "Jeden o voze, druhý o koze." A víc bych se v tom nepatlal. :)
//Teda, uznávám, že se umím "také" zaseknout a nevidět, nebo nepochopit, takže klidně může být chyba někde mezi mýma ušima.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"...a Rusko, to je špatný. A taky rakovina, to tam pejsku napiš taky..." A tak si pejsek s kočičkou napsali takový seznam, co všechno je u nich špatné. A bylo toho tam milé děti tuze moc těch věcí, o kterých si pejsek s kočičkou mysleli, že jsou špatné.

</irony>

PS: mínus už jsem nasypal :P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

První příspěvek a už se bijou černoši.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Treba podľa mňa podotknúť, že ak by ich IDM 2.0 fungoval dokonale tak Intel by nepotreboval toľko dotácií. Podľa mňa sa však veľmi Pat prepočítal.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dotacie od americkej vlady na vyvoj, od EU na postavenie zavodu. Ale zisky pre sukromnych investorov. Klasicka socializacia nakladov a privatizacia ziskov. Americka vlada by urobila najlepsie, keby Intel znarodnila. Nechat ho najskor padnut a potom odkupit by bolo zbytocne nesetrne.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Intel si zaslouží krachnout a VŠECHNY dotace si zaslouží zrušit :)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, protože Intel je největší zlo na zemi a po jeho případném krachu by zavládl na zemi ráj a hardware by byl bez chyb s dokonalými ovladačemi a zadarmo. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak kolik let už Intel nevydal nic rozumnýho, než jen pár přímotopů a zpožděných nezajímavých produktů? Taková firma si nezaslouží žádný dotace. Zaslouží si zkrachovat nebo aspoň pořádně restrukturalizovat a "odzmrdovat" (což nejspíš nejde, takže zkrachovat).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to správné, Intel, AMD, Nvidii, Apple atd. vše rozdělit a nechat spravovat lid. Ten ví nejlépe co je třeba, aby nastala nirvána na zemi - byl levný a výkonný hardware na hraní. /irony off

Proboha co je Vám do toho jestli je Intel(firma v jiné zemi na jiném světadíle) v kuse nebo rozdělen? Není to jen kvůli tomu, že AMD(zdejší ikona dobra a spásy) se musela zbavit výroby a Intel má vůči ní tudíž určitou výhodu?

P.S. Tak to od nich nekupujte a pokud nesouhlasíte s dotací napište svému volenému zástupci, že na zdejším serveru psali, že Intel je špatný a proto ať nepodporují výstavbu továren mimo čínu;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím prvním bych si dovolil nesouhlasit, naproti tomu s tím druhým si dovolím kategoricky souhlasit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pevninská Čína se těší, že dostane levně továrny na svém území. Já jí to přeju.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Muzes objasnit, proc Zapadnimu Taiwanu prat neco dobreho?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dotace pro Intel mají stejný smysl jako hodit peníze do kanálu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nevím čemu se kdo diví, víte jaké náklady musí být spojeny s neustálým překreslováním roadmap?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nedej bože, kdyby měl probíhat i nějaký vývoj nad rámec mírného pokroku...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel dnešní Intel se na víc jak překreslování roadmap ani nezmůže.
A kdyby náhodou vytvořili dobrý produkt tak na něho dají nesmyslnou cenovku takže si to koupí jen pár lidí a zbytek zase utře.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dotace do průmyslu? Zasloužili by pořádně nakopat jak ty, co je udělujou, tak ty, co o ně žádají. U nás je prý největším příjemcem dotací Škoda Auto.
Normálně bych politik být nechtěl, ale když slyšim o dotacích do průmyslu, tak bych chtěl být ministrem financí. Vzal bych bič a všechny ty žadatele o dotace bych spráskal, co by se do nich vešlo!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby nebyly dotace, tak Samsung dodnes vyrábí maximálně pračky a mikrovlnky. KDyby nebyly dotace, tak nemáš OLED televize, protože LG by to sama neutáhla. Kdyby nebyly dotace, tak tu teď AMD fans nemachrujou skvělejma Ryzenama vyráběnejma v TSMC. Kdyby nebyly "v principu dotace", tak nebyl program Apollo.

Jsou prostě věci, které když se nezafinancují, tak nevzniknou. A až poté, často dlouho poté, co vzniknou, začnou násobně víc vracet.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Investice != dotace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak píše Arctia, finance musí poskytnout investoři. Proto si lidé kupují podíly ve firmách, aby do toho nainvestovali své peníze a časem se jim ty peníze díky zvyšující se hodnotě firmy, znásobili.
Já sice nejsem příznivec státem vlastněných firem, ale uznávám, že někdy je na vstupu potřeba takový balík peněz, že ho může poskytnout stát, takže asi nějaký smysl může v některých případech dávat, aby si stát koupil podíl v nějaké firmě a investoval do ní a jednou na tom stát vydělá a může dát víc peněz důchodcům.
Například dokážu pochopit, že jadernou elektrárnu bude stavět a provozovat státem vlastněná firma. Důvody pro dotaci soukromé firmě, ze které nic mít stát nebude, nevidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z technologického giganta parazitem. A ani to tak dlouho netrvalo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

AMD je co? Zoufalá firma, co umí výborně navrhovat CPU (GPU zas tolik ne, ač špatný nejsou), ale neumí sama vyrobit jediný čip. V jedný věci má Gelsinger s Trumpetou pravdu: výroba u hranic Číny na území, které Čína považuje za své (a kkt Nixon jim to víceméně před 50 lety minimálně nerozporoval, spíš potvrdil), je riziková. Kdyby Putin loni dobyl Ukrajinu a svět na to zareagoval jako před 9 lety na Krym, tak už je teď Tchaj-wan možná pod vládou Číny.

A že je teď Intel slabej? No, podle mě je to nejlepší výrobce čipů s nejlepšími výrobními procesy na území USA. Odečti firmy co sídlí <1000km od Číny a co zbylo? Intel!

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ľudia ako sa volá človek čo nekriticky podporuje nejakú firmu? Poprosím len zlé odpovede.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechces si dat trochu pohanky a pauzicku? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.