Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte: APU pro AM5 (Phoenix pro desktop) se chystá na leden

Mirdo, od konce ledna můžeš v klidu stavět PC sestavy nenáročným uživatelům na AM5 v kombinaci s 8500G/8300G.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nezajimave, ale jako studentske pc dobry. Pro profesionalni pouziti maji malo jader. Cetl jsrm, ze chvost jmenem apu sarlak s 16 jadry je odlozen na 2025. Uz to zacina byt podobne jako v intelu? Jenze v 2024 vyjde apple m3 ultra a nebude mit primou konkurenci. Intel igpu neumi, takze v tomhle segmentu neni nic jineho nez apple. A tohle si umim dobre predstavit v bezne pracovni stanici, poradny velky cip, ktery ma v sobe highend cpu, externi gpu high mainstream.

Ja bych rek, ze amd narazila na nizkou pametovou propustnost vsech architektur zen. Bud tam dat gddr6x, coz je extremne drahe nebo pockat az bude na trhu lpddr 9500x a neco se interne vymysli.

Stejne ale amd moc pametove radice nejdou. Napr. epyc milan max tech. propustnost 8 kanalu ddr4 400gb/s, realna 280 gb/s.

Takze realne pokud v 2025 vyjde sarlak s podprou ddr5x 9500, 4 kanaly, max. 700gb/s, amd cpu neda vic jak 500gb/s. Coz uz je konkurenceschopny vyskedek proti m3 ultra s 800gb/s.

Pokud vydaji 2 kanal, tak jsou v haji uplne. Pokud bt vydali sarlak v 2024 i 4 kanal, tak se nedostanou dale nez na 300 gb/s.

Jenze to bude uz pripravovany m4. Takze se domnivam, ze rozsiruji ten svuj shit 2 kanal na 4 kanal a navic cekaji na rychlejsi pameti.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

'' Cetl jsrm, ze chvost jmenem apu sarlak s 16 jadry je odlozen na 2025. Uz to zacina byt podobne jako v intelu? ''

to tezko.. amd sarlak ani neohlasilo, takze zpozdenej proti cemu?? proti datu vydani ktery nekdo odhadnul?? (: intel se kazdym produktem chlubi nekolik let pred vydanim, a pak ma jeste nekolik let zpozdeni..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Víš co měli v desktopu naposledy? Vegu a DDR4. Ač stále dvoukanál, tak přechod na RDNA3(3.5) v kombinaci s odladěnou Agesou a DDR5 kolem 8Ghz je člověče slušné "rozsireni shitu". A Apple není desktopové variantě konkurencí, neboť si nemohu koupit m4 ani m3 nebo m2, vybrat si k němu desku a postavit si na něm winPC HTPC, takže Apple může jít tak akorát do prdele!

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Apple je predsa na pracu! Aj ked podla poslednych dni na YT, to vyzera, ze macbooky su urcene hlavne na pustanie Geekbench a Cinebench a kukanie aku to ma pritom teplotu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně 8GB RAM v Applu je jako 16GB RAM v PC!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je tam hardwarová komprese RAM. Nicméně část RAM ukrojí iGPU, takže na větší práci souhlas, že je to málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolik ta komprese RAM zkomprimuje na zkomprimovanych datech?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty Electronový sračky snad dost, protože tam musí mít např. bitmapy dekomprimované, aby je mohl kreslit, podobně ty kvanta kódů HTML/CSS/JS (Teams, Messenger, Discord, Spotify, Steam, Epic Games Store, GoG Galaxy, Battle.net, Uplay, Visual Studio Code, nový Outlook, ...).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> neboť si nemohu koupit m4 ani m3 nebo m2, vybrat si k němu desku

Proč by sis kupoval horší desku, než co nabízí Apple? Třeba u Intelu jsi taky kupoval tu s čipsetem od Intelu apod.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Intel ma nekolik cipsetu a s kazdym cipsetem jsou desitky, stovky desek. AMD ma ke kazde platforme asi tri cipsety na vyber.....

Clovek si vybere, co potrebuje. Neni odkazany na to, co mu pripravil za omezenou nabidku jeden vyrobce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Intel ma nekolik cipsetu a s kazdym cipsetem jsou desitky, stovky desek.

Můžete si vybrat jakýkoli čipset, pokud to bude Intel

> AMD ma ke kazde platforme asi tri cipsety na vyber.....

Ditto AMD.

> Clovek si vybere, co potrebuje. Neni odkazany na to, co mu pripravil za omezenou nabidku jeden vyrobce...

???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

??? Co takhle výběr desky podle ceny a výbavy? U PC ta volnost je, potřebuju hodně RAM, více nvme nebo plně použitelných PCIE slotů? ta možnost tu je. A pokud se mi potřeby v průběhu času změní, mám mnohdy možnost za pár kaček stroj přizpůsobit...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ti deska přidá víc RAM nebo disků NVMe? Víš, že to je dnes už vyvedené z CPU? Ledaže bys ty linky větvil a dělil výkon, což uživatel Apple nechce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

He?
2 nebo 4 sloty RAM. Různý počet M2 slotů. A zrovna u M2 moc problém ve sdílení propustnosti nevidím. Málo který NVME disk dokáže stabilně saturovat sběrnici delší dobu a málokdy k tomu máš vůbec důvod u víc jak dvou SSD.
Když už tady hoňkáš nad dělením výkonu SSD u Apple...jaká je rychlost? Kolik je u M2 Macu přivedených linek a jaká je jejich rychlost? Dokáže tu rychlost vůbec využít řadič/paměť toho disku? Co jsem jen tak zběžně zahlédl, tak se Macbook Pro dostává někam k propustnosti 3-5GB/sec. To jsme v PC měli už před lety.
Uživatel Apple mimo uživatelů Apple Studio ví prdlačku co chtějí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně že jim to Apple dokáže dát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rekneme, ze kazdy vyrobce CPU je v necem lepsi a v necem horsi. Vsechny CPU Apple maji ukazkove zvladnute pametove radice.

A prave pametova propustnost je dle testu i starsich vyjadreni AMD i INTEL bottleneckem pri maximalnim vyuziti 16 jadrovych procesoru. DDR4 2 kanal, cca 50GB/s je pro 16 jader malo. Dnes uz mame DDR5x 6000 coz dava 97 GB/s. Urcite to je podstatne lepsi. Ale jsou to takove hlemyzdi kroky do ztracena.

Apple se s tim vylozene nesral a rovnou tam nacpali patrne bezchybnou implementaci pametoveho subsystemu, ktery funguje temer na plne teoreticke kapacite 8x100GB/s. Jak se Applu podarilo zvladnout neco o co se pokousi AMD i INTEL leta zustava otazkou.

Urcite maji procesory Apple jine nedostatky oproti AMD i INTEL. Ale prave u reseni s hodne vykonou integrovanou desktopovou grafikou povazuji pametovou propustnost za nedilnou soucasti uzitelnosti pocitace.

Nechci pocitac pouzivat jen na jednu ulohu, jako uzivatel chci plnohodnotny multitasking. Takze tyhle APU AMD jsou dobre do office a tam kde neni zapotrebi vykonejsi on die grafika.

Pokud vam skutecne nevadi, ze Apple neni moc vhodny na hry a nevadi vam MacOS ani ARM architektura a nechcete pouzivat externi desktopovou grafiku, pak je Apple M3 lepsi volba nez jakekoli nejlepsi AMD APU, ktere je dostupne na trhu a ktere bude dostupne na trhu cca do roku 2025.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

".. Dnes uz mame DDR5x 6000 .."
Méně spaní na vavřínech a více koukak kolem sebe. A na větší vzdálenosti.

Dnes le pořídit i
DIMM DDR5 8000MHz CL38
SO-DIMM DDR5 6400MHz CL38 (rychlejší už jsou obvykle pájené)

Mimochodem .. DDR5x ...
Zase motáš dohromady označení. U operačních paměntí to X nikdo nepoužívá. To se vyskytuje u GDDR6X (nebo starší GDDR5X). A mnohem vetší rozdíl dělá to G na začátku.
Pokud je to pod tvou rozlišovací schopnost, tak jsou všechny tvé komentáře pod úrovní lehce snaživého trola.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nezajimave, ale jako studentske pc dobry. "

Si mal tazky uraz hlavy? 8700G s 8C16T Zen4 a 12CU RDNA3 bude o 20% vykonnejsi CPU a o 100% vykonnejsi iGPU ako 5700G (iba 8CU GCN5+) ...

8700G bude stacit pre 95-99% beznej populacnej masy ... fajnsmerki co v desktope potrebuju viac CPU vykonu, siahnu po 12-, 16-jadrovych modeloch, podobne fajnsmerki co v desktope potrebuju viac GPU vykonu, siahnu po dedikoavnej grafike, napr. 16 GB RX 7800XT.

no a zlomok percenta, ci skor zlomok promile beznej populacnej masy potrebuje siahnut po HEDT 24-,32-jadrovych TR, alebo 24/20 GB RX 7900XT(X)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Bych jen dodal, ze CPU bude vykonnejsi, nez M1 Max a dosahovat k M2 Max. U grafiky nevim....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké insider info?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pomatenče, 8700G bude s 9 prstama v nose stříhat klidně 4k video. Vzhledem k tomu, že 99% práce je náročné méně než střih, tak zvládne bravurně (a s krásnou spotřebou) obsloužit 99,9% práce na PC. Těch 0,1% je rendering a s ním i se "studentské pc" se můžeš vzít za ruce a jít do... Bohnic. :-) A ne, benchmarkování paměťové propustnosti není "profesionání použití".

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

".. m3 ultra s 800gb/s .."
Už vyšlo?
Vyjde vůbec?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dvojslepenec vyjde určitě, čtyřslepenec asi ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyjde urcite alespon dvojslepenec?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To rozhraní tam je. Takže se čeká jen na binning (většina waferu je base model).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Stejne ale amd moc pametove radice nejdou. Napr. epyc milan max tech. propustnost 8 kanalu ddr4 400gb/s, realna 280 gb/s...

Ať je to pravda nebo ne, jen upřesním, že rychlost RAM je pro CPU část SoC u Apple Silicon polovina maximální (plná je pro iGPU). Je to podle tehdejších grafických stanicích SGI a počítá se s tím, že iGPU je težší zahltit, když neřeší latenci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"v rámci řady Ryzen 8000G, tedy s osmičkou na začátku. To by indikovalo uvedení spíše na začátku roku 2024 než na konci 2023"

To neindikuje vůbec nic. Nová pravidla značení platí jen pro mobilní Ryzeny. A i tam už je AMD dokázalo porušit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na cnews tvrdí, že desktop Zen 5 půjde do řady 9xxx. Doufám, že to tak nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na reálnou dostupnost zvlášť těch atraktivnějších nižších si ještě počkáme. Vždyť i dnes sehnat 5300G je opravdu umění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a k nim i varianty „PRO“. <= Může mi někdo vysvětlit jaký je rozdíl mezi PRO a non-PRO po HW stránce?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Něco tam je, z hlavy pamatuju jen šifrování paměti, ECC pameť by měla být podporována i deskou (když to koupíš jako sestavu/notebook) a obdoba vPro. Větší bezpečnost a snažší management flotily v korporátu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.