Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabyte očekává Ryzen 7 5700 a Ryzen 3 5100 na bázi APU Cezanne

My s tou Vegou a pci-e3 v mainstreamu shnijem snad natrvalo. AM4 forever...
Má někdo informace (pokud možno ozdrojované) kolik stojí výroba samotné masky pro 6 nm výrobu středně velkého čipu? Na vypráskání 5700G by ve hrách stačila i 2 jádra Zen4 a moderní iGPU, by taky nemuselo být obří. Nativní šestijádro a z něj odvozené levnější zmetky by bylo ideál. Když si uvědomím, kolik obrovských masek už Intel vytvořil jen pro serverové produkty, tak prostě nemohu uvěřit, že ty částky za masky jsou tak šílené, aby to AMD v tom útlumu herních desktop APU omluvilo.

Jestli tenhle přístup s novými nanometry dál zesílí, tak ať se nediví, že jim prodeje budou jen klesat. 5700G byla už v době vydání v některých věcech zastaralá, takže jsem doufal v nástupce už hodně brzo po vydání.

Zrovna teď v létě se musím znovu pochválit (nikdo jiný to za mě neudělá) za prozíravé rozhodnutí zbavit se R9 390X a u her se soustředit více na obsah než formu. Můj návrat k podpoře těhle brzdičů vývoje, skrze koupě dražších výrobků, je stejně pravděpodobný, jako návrat Applu k x86-64. Jan Hus za pravdu i trpěl, já si to občas i užívám, takže neustoupím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám Ryzen 5-2400G a zahrám sa do sýtosti. Ja neuznávam žiadnu extra grafiku v počítači.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hodně záleží jak staré hry člověk hraje a jaké má nároky. Také jsem nějakou dobu hrál na R5 2500u a bylo to hodně o kompromisech, starší hry bez problémů ale ty novější (třeba KDC nebo RDR2 takže žádné novinky i při 720P byly spíše slide show) už žádná sláva. V NTB jsem nakonec pořídil 5600H+3050 kde starší hry jedou stále na igpu a ty novější už na té NV kde to aspoň 50fps na střední detaily dá. Takže důležitá je opravdu skladba her a nároky uživatele...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som u ETS 2 zvýšil detaily a s UHD 730 mám vo fHD 20 FPS. Takže by som ani staré hry nepodpceňoval. Chcelo by to aspoň UHD 770 a ani s ňou by som nad 40 FPS nemal. Zaujímalo by ma koľko FPS dá R5 5600G/5700G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podľa YT 33 FPS? Už aby to boli APU s RDNA.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080p na ultra, jinak víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem zkoušel tu 5600H a při tom jednoduchém nastavení bylo cca 20fps na ultra, 33 na vysoké a 42 na střední úroveň. GPU jelo na 99% a spotřeba celého CPU ~25W. Ty desktopové co jsem tak koukal by měly být o nějakých 60% výše...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám možná nejvymazlenější igpu 5700G s iGPU 2000-> až 2200Mhz boost, paměti 4600Mhz, IF bohužel "pouze" nyní na 2200Mhz a ořez TDP okolo 40W i max teplot. Honil jsem to původně s Noctuou NH-12 ve větším ITXu až na 4733 Mhz RAM, fixním igpu na 2400Mhz a IF 2367Mhz, takže Vám mohu změřit výkonnost v různých hrách/rozlišeních. Nakonec to celé skončilo v PASIVNĚ chlazené AKASA Maxwell Pro, kde prostě teprve vynikne smysl toho všeho proti nějakému šmejdu ala co zbastlí Ježek na smeťáku. Krásná malá krabička s nulovým hlukem. Hraju na tom běžně, ale přál bych si aby grafika byla ještě schopnější. Mít to RDNA3 a DDR5, zase by se to pěkně posunulo

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zní to pěkně, jen to také asi nebyla úplně malá investice. Já mám itx dvě jinak jsem se na to už vyprdnul. První je řídící systém k CNC a laseru, s AMD E1, tam rozhodl LPT a ač výrobce tvrdí že podpora je až od W10, běhá na tom i 32bit W7 i Debian. Druhý je starý atom v NAS, kde jsem zahodil původní 40mm kvičák a nahradil 80mm na nízkých otáčkách, stejně největší kravál tam dělají plotny a kvůli nim to dal i do mATX bedny.
Herně pracovní mám 3900X stažený na 65W a RX6600 kde bohužel jde TDP regulovat dolů jen o 4% tak to řeším fps limitem. Už asi rok sháním náhradu za Wraith max ale i s ním to přes den není téměř slyšet, tak ta ochota koupit nějakou noctuu je nízká.
Mít to v ložnici tak by to bylo něco jiného ale tam zní rušivě i tlačítka na myši a klávesnici...
Když se vám bude chtít tak zkuste kouknout třeba na ETS2 co tu zmiňovali nebo KDC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu snižování TDP u Radeon 6xxx
- Power Tuning jde nastavit jen do -6% (6800XT)
- snížit GPU Voltage (802 mV)
- snižit GPU frekvence (600 Hz)
- snížit memory frekvence (2000 Hz)

To jsou nejnižší hodnoty, kdy to ještě nepadá (moc řasto).

Třeba Horizon Zero Dawn s tím nemá problém ani ve 4k.
Věci jako Torchlight I, II, III běží i na Intel iGPU z roku 2006 (resp Atom z roku 2016).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cokoliv dělá hluk na noc vypínám, jediné co tedy v mé ložnici je aktivní, je pračka vzduchu s ionizérem, ta tak zlepšuje mé dýchání, že i když je trošku slyšet, spí se mi lépe. Chápu, že na něco se zvyknout dá a na něco ne.
Úpravu tak, aby věci byli tišší, docela chápu, pokud výkon stačí. Ten NAS disky parkuje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto nikdy nepochopím. Myslím honenie sa za čo najväčším výkonom v čo najprťavejšej case. Bývate v maringotke, alebo chcete prenositeľný desktop? IMHO buď má človek NB, alebo desktop a nie kočkopsa. Aj keď ten CPU je APU, určite by som mu TDP neznižoval. Načo škrtiť výkon? Mám 65W CPU (žerie až 77W), Feru 5 a vôbec nemám pocit hlučnosti. Samoz. nechcem, aby bol PC ako vysávač, ale riešiť pasívne chladenie ma neláka ani trochu. Načo? To sa už blíži asi viere než nadšeniu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, kde bydlíš?
Lidi co bydlí v místech jako Praha s okny do Korunovační, Wilsonovy, Plzeňské, ... Bratislava - Bajkalská ... nemusí hlučnost PC řešit vůbec.
A pak jsou místa "Kde lišky dávají dobrou noc" .. kde je každý dB dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádné velké město není třeba, stačí okresní a bydlet ve vyšším patře a když je ještě ve vzdálenosti pár km železniční most, člověk i bez pohledu na hodiny v noci ví, kolik zhruba je, pokud nespí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U ČD bych si těmi časy zas tak jistý nebyl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nákladní vlaky po půlnoci jezdí plus mínus stejně, těch osobních naopak méně cca do těch 6. ráno. I to se dá poslechem poznat, nákladní jsou delší. Tady máme celkem velkou železniční křižovatku, silniční taky ale je dálnice je víc od města.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škrcení TDP výkonu bylo bohužel nutné. Systém nebyl s tím pasivem stabilní na defaulty/tím myslím i OC. Nešlo ale o teplotu samotného APU, ta byla ok, hřály mosfety, M.2 pozice atd. Částečně se to vyřešilo přidáním pasivu na M.2 + chipset a vyfrézováním drážek do něj tak, aby přiložené heatpipy které chladí APU, pasivem procházely a chladily tak i napájení, M.2 atd.

Je rozdíl mezi nízkohlučným PC které jsem měl a skutečně 0db pasivním PC. To co mám, nyní může totiž běžet 24/7 (do 40W max) a jedinné co je opravdu pruda je, když se přistupuje k nějakým datům na jednom ze dvou 5TB 2,5" mechanickým diskům, které to má jako lokální file/media server. Zvuk 3,5" disku bych již nesnesl, bohužel nesnesu už ani tižší 2,5" takže plánuju něco jako supercheap dramless SSD náhradu, klidně superpomalou jen na storage a kapacitu, která vyřeší tento poslední problém. Btw boot/herní úložiště tvoří 2xpciex4 3.0 nvme Samsungy v RAIDU 0. Rychleji to už s 5700G nešlo, protože umí jen pcie3.0, jedině RAID0 trikem se lze dostat na +-propusnost jednoho pcie4.0 M.2 Rychlost bude ok, vidím to ve hrách jako wot, kde zpravidla bývám první kdo se načte do hry. To není špatné, když uvážím že tam jsou lidé se standartními herními PC, tedy s dedikovanými grafikami a 200W procesory a podobnými zvěrstvy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší blázon typu Kineček? Toto mi už normálne nepripadá. Mmt mi idú na max 4 ventilátory, ale nemôžem povedať, že to dlhšie neznesiem (3 vpredu a 1 na CPU). Samoz. v noci otáčky znížim, ale aby som riešil hluk 2,5"....? Nemáte fotky toho PC na stenách? Rozum sa mi zastavuje čo ľudia dokážu urobiť. A ešte k tomu RAID0 z PCIe ×4? Kedy poznáte rýchlosť oproti 1 SSD? PC je prac. nástroj a nie vec, ktorej sa máme klaňať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

já se tomu neklaním, ani to nikomu nenutím. Sám jsem míval herní pc, které mi dříve nikterak nevadilo. Dosáhl jsem ale věku, kdy mě nové hry již nebaví. Hraji jen pár MMO a remaky jako např. Diablo2 ressurected, AOE remastered a podobně a to proto, že jsem hrál ještě i původní verze během svých náctilet. Na to co hraju mi +- stačí to, co jsem si postavil (ač bych rád silnější igpu). Velmi nízká spotřeba je příjemná, protože se mohu cítit jednak ekonomicky tím, že šetřím elektřinu a jednak ekologicky, že nepálím ani stovku wattů hloupým hraním.
Večer/ v noci poslouchám hudbu přes kvalitní externí DAC a to buď přes sluchátka nebo nearfield studiové monitory (velmi potichu). Jde o rituál, při kterém cokoliv kromě hudby působí rušivě. A protože neposlouchám "hudbu" která je neměnným rámusem od začátku až do konce, tak prostě při dramatických pauzách chci slyšet i ticho, které tam patří, nikoliv hučení ventilátoru, ani disku. Prostě chápu Vás, když jsem měl PC s větrákem, tak mě taky chod 2,5" disku nevadil. Jakmile odstraníte ventilátory, tak prostě začne vadit vše. A k těm dvěma M.2 v RAID0: není to žádná zhovadilost o které tvrdím, že by bez ni nešlo žít. Měl jsem prostě dvě 512Mb stejného typu ze servisovaných laptopů. Jsou to jen starší pcie3.0 a na dnešní dobu mají již malou kapacitu. Hlavním cílem tedy ani nebylo dále navyšovat přenosovou rychlost, ale spíš spojit jejich kapacitu. To raid0 dělá, když už na desce byly sloty dva, deska umí raid0 a disky jsou totožné, tak proč dělat jen JBOD a rovnou nenavýšit i rychlost. Jedná se o systémové/herní úložiště, takže spolehlivost mě zde netrápí. Btw naopak z těch dvou 5TB 2,5" mechanických disků, kde ukládám pro mne důležitá data je naopak RAID1 pole, takže max. spolehlivé. Mimochodem to RAID0 pole se mi zatím nerozbilo zatímco to RAID1 z mechanických disků ano a musel jsem ho už jednou přebuildovat, ač ke ztrátě dat nedošlo.
Jak říkám, jsem spokojen s celým PC, Akasa Maxwell Pro je menší skříň, která vypadá jako kus audiotechniky, takže vypadá dobře i vedle externího DACu. 5700G s 32GB RAM na 4600Mhz a 4ks úložiště (2xM.2 + 2x2,5"), vše se krásně vešlo, je tiché, přes DP z desky funguje i fressync, omezeno spotřebou kolem 40W na CPU jádrech, přitom slabina -> grafika si může boostovat na +200Mhz oproti defaultu a má k sobě rychlé paměti. Ani jedna redakce na světě nedokázala postavit smysluplné PC s 5700G a neexistuje na něj jedinná smysluplná recenze. Buďto ho cpali do full ATX, dávali k němu pomalé 3200-3600Mhz paměti nebo nezvedali IF a podobně. Tak jsem si ho musel postavit sám. Nejenže žere tak málo, je malé a má 0db, ale navíc mám cca +20% fps ve hrách oproti standartně debilním recenzím tohoto APU

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Monitory a sluchátka jsou u mne aktivní často. Jen lepší DAC chybí. Zatím slouží ten v mixpultu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lenže kto si takto vzlepší PC, IMHO urobí y neho maznaka. Rád by som pochopil čo ľudí k tomu vedie. Samoz. aj mne vadil BOX chladič u C2Q, hlavne v noci, nedalo sa pri tom spať, ale už mám i5 a Feru 5 a pri min. otáčkach sa pri tom spať dá. A to nebýbam v centre mesta ani vedľa diaľnice. Nechcem z PC urobiť maznaka - vychytať každý dB, každý wat... Aj keď i9KS a RTX 4090 by som nechcel aj zdôvodu spotreby, ale ani sa nesnažím ísť na min. za každú cenu. Je zaujímavé, že OC bol možný aj napriek priškrteniu. Kvalitný DAC - fakt ste blázon (bez urážky). Hudbu počúvam aj ja, ale aby som sa honil za kvalitou.... načo? Rituál? K tomu patrí aj klaňanie. Alebo aspoň PC na stene ako má Trail Hunter bicykel. RAID0 z NVMe diskov zhovadilosť je, lebo aj rýchlosť 1 disku je až až. 512 Mb = 64 MB. Kedy sa ľudia naučia jednotky? Prečo nerobiť RAID? Lebo ak sa rozpadne, prídete o dáta. Koľko stáli tie RAM? Čo som nedávno videl, tak 4,8 GHz DDR4 sú o dosť drahšie ako 4,8 DDR5 ak nemáte 3,6GHz, ktoré zvládajú 4,6 GHz bez príplatku. Samoz. že 8jadro patrí do ATX case. Také case a MB sa vyberajú ľahšie ako prťavé. BTW, utierate to od prachu aspoň 2× za deň?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že nemá cenu aby některá část řetězce byla kvalitnější než cena těch aktivních monitorů, u mne doplněných o studiový subwoofer. Ale DAC lepší než v tom mixpultu, nemluvě o integrované zvukovce nemusí stát moc. Vlastně jsem uvažoval, že bych mix provozoval v čistě analogovém režimu a místo DAC pořídil jen externí zvukovou kartu, taková varianta je levnější a řeší i kvalitnější nahrávání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě dlouho stačila integrovaná v Ryzen 3-2200G. Nahradil ji darovaný Radeon RX560. Díky němu jsem mohl uvolnit RAM, kterou bych jinak musel vyměnit, neb doplnění o stejné moduly je nerentabilní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM/VRAM je problém ve spojení s iGPU, které již dosahuje výkonu okolo/nad Geforce 1050 a zvláště v dnešní době, kdy hry mají větší VRAM náročnost. Jsou hry kde je to implementováno excelentně (např. Doom Eternal/Vulkan. Tam i při přiděleném minimu pouhém 8Mb framebufferu na grafiku Doom chápal, že se jedná o igpu, napsal tam integrated a jako available VRAM přičetl i dalších 16GB které se mohou přidělovat dynamicky. (Mimochodem ve fullHD na ultra! vše na max kromě RT které Vega neumí cca 43fps průměrně, lítá to i k 60. Kdo z vás to má při 40W? )
No a pak jsou debilní/staré MMO jako World of tanks kde prostě to měří velikost VRAM na grafice a většina her se dnes odmítá spustit jestliže nemáte dedikovaný framebuffer alespoň na 2GB, takže na 8Mb si nic nespustíte. Už tady nastává problém, když máte např. 8GB RAM, tak vyhrazením 2GB na VRAM vám už zbývá jen 6GB na RAM, takže se Vám nespustí některé hry co chtějí 8. Minimum na igpu se tak stává těch 16, kde při -2 zůstává alespoň 14.
Tím ale problémy se špatně optimalizovanými hrami nekončí - pokračujeme se stupidním World of tanks, které se sice s 2GB dedikovanými na VRAM spustí, ale nejlepší textury/highest detaily jsou dostupné až na 8GB kartách, tzn. nemůžete je na igpu nastavit, benchmark na nejvyšší detaily šel spustit až s alespoň 8GB dedikovanými jako VRAM. Je jasné, že tohle si s 8GB RAM nemůžete dovolit (zbývalo by 0 na RAM). Nakonec je to značně debilní i na systému s 16GB RAM. Mít polovinu RAM dedikované jako VRAM jen kvůli detekci VRAM špatně napsaných her je dost škoda. Proto jsem sáhl až k 32GB RAM. Zde už je 8GB dedikovaných na VRAM v klidu a kdyby to do budoucna nestačilo lze dedikovat až 16GB! Mimochodem ten World of tanks dává na ty max textury ke kterým chce těch 8GB VRAM ve fullHD na 5700G k 60ti fps (myslím že nějak 6100? bodů, určitě to bylo přes 6000), každopádně s freesyncem je to určitě použitelné na hraní na max v tomto rozlišení, takže je docela škoda, že tam jsou ty nesmyslné detekční hladiny dedikované VRAM

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R5 5600G Vás neláka? Aj Vega sa časom zlepšovala, aj IPC je lepšie, aj MT výkon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I 5700G je taková hraniční. Mám teď RX 550 4GB a 5700G mě jako upgrade neláká. Hlavně mě děsí ta možnost, že tu architekturu AMD brzo odpíská a nechá ji jen dožívat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

4 rodiny CPU je málo? Za istých okolností 5 (ak by sa počítal Bristol Ridge). To ako keby do s1151 šiel Skylake až Commet lake, alebo do s1700 aj Arrow, Nova a Panter lake.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když odpíská, tak odpíská. W11 drivery už jsou/zůstanou a po těch letech už toho není moc co na Vega vylepšovat. Takovéto že vyjde driver update a najednou získáte v nějaké hře 20-30% navíc fps se týká spíše RDNA3. Dokud se 5600/5700G prodává tak podpora být musí, takže nějaký ten rok minimálně budeme dostávat nové drivery. Mimochodem fungují na to normální nejnovější ovladače z AMD webu, stahuje se stejný soubor jako na nejnovější 7900XTX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sada masek 6-7nm by měla stát 10-15M$ pro 3nm údajně 3x tolik. Návrh nového čipu (ne architektury) by měl stát kolem čtvrt miliardy, řekněme že překreslení stávajícího by zabralo jen 5% času, tak se i zde dostaneme na podobnou investici jako u těch masek.
Takže pokud má zůstat rozumná cena, což u herního lowendu by mělo být, tak musí být i masová produkce v řádu milionů ks. A tam evidentně není poptávka, proto i ty nové handheldy mají čip totožný s běžnými APU jen se ladí parametry.
Taky bych tam radši viděl silnější GPU část a slabší CPU, ale evidentně to nikde ještě takto nevyhodnotili jako prodejní trhák, krom velkých konzolí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže cena masky téměř zanedbatelná a návrh čipu za 250 milionů USD je IMHO nějaký omyl. Mám vyvinutou architekturu jádra i GPU části a jen samotné nabouchání x již vyvinutých částí vedle sebe stojí takovou raketu? IMHO už musí mít ta propojení nějak standardizované a nejedou úplně od nuly ani tady, přičemž paměťový řadič, pci-e atd. už jsou taky vyvinutý už od začátku nového socketu, takže jen ctrl-c ctrl-v a jen minimální úpravy. Frekvence poklesnou, s tím se počítá a automatizované nástroje už dokážou hodně, aby nad tím nemusel člověk sedět moc dlouho a řešit základní rutinu.

To by vývoj nového CPU jádra stál tolik, že by AMD v minulosti ani nemohlo existovat, protože by na to nemělo. Migrace Zen4 z 5 nm na 6 nm asi dražší bude, ale stejně mně pořád nesedí to, jak Intel chrlí posledních pár let jednu masku za druhou i kvůli nepodstatným výkonostním nárůstům a občas i dost neúspěšným projektům jejichž prodeje jsou malé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Omyl to není, co jsem se díval tak nejlevnější návrh + přípravu čipu (na úrovni jednoduššího ARM cpu) do výroby na 7nm byl za 80 mega. Ty částky strašně naskakují čím jsou menší nm. AMD mělo štěstí že s Ryzenem začínalo na 14/12nm u GlobalFoundries kde se to dalo zvládnout za nízké desítky mega. CTRL-C + CTRL-V bohužel nefunguje - ano, skládá se to z předdefinovaných knihoven, ale musí se to upravovat a verifikovat, technologie je tak našponovaná že se komponenty na čipu vzájemně ovlivňují

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak proto je Intel ve ztrátě, když u serverových a workstation Xeonů je u 13. revize... Vtip. I když to jsou strašné prachy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těch 250M má odpovídat 7nm a měla by to být cena za implementaci architektury na čip po tape-out a udávají tam 500 člověk-let práce. Toto by měl stát ten první čip dané architektury, ostatní už budou deriváty a bude to stát nějaký zlomek této ceny. Samozřejmě na novějších procesech ta náročnost bude zase vyšší a bude to dražší. V případě 14nm kdy vyšel první zen měla ta částka být kolem 80M respektive "200 man-years" taky žádná láce, ale co tu je levné a proč zbylo tak málo firem které jsou schopny neco takového dnes dělat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. návrh čipu za 250 milionů USD je IMHO nějaký omyl .."
".. přičemž paměťový řadič, pci-e atd. už jsou taky vyvinutý .."
".. takže jen ctrl-c ctrl-v a jen minimální úpravy .."

To řekni borcům z Intelu, kteří ani na dvanactý pokus nedovedli udělat Saphire Rapids bez chyb. A po letech odkládáném vydání ho stáhli z trhu kvůli chybě, kterou nejsou schopni opravit ve firmwaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Maska se vyrábí vždy na celý waffer tj cena sady masek je závislá na výrobní technologii a velikosti wafferu, na velikosti čipu nezáleží

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=u3ws0UebnSE

Vypadá menší a pro každý čip na wafferu se musí posouvat, protože obsahuje jen jeden čip.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak opravdu to není na celý waffer, ale taky to není na jeden čip - maska je velká podle toho jak jelkou oblast dokáže mašina osvítit, je to blok čipů (takže opět - cena masky nezávisí na velikosti čipu). Nejčastěji má maska 6x6 palců a při osvitu se 4x zmenšuje (tj osvítí zhruba 4x4cm)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Na vypráskání 5700G by ve hrách stačila i 2 jádra Zen4 .."
Máte poněkud přehnané představy o výkonovém rozdílu těch generací.
A mimochodem .. 2 jádra leda tak do nějaké embeded věci s nenáročnou aplikací.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

".. Jan Hus za pravdu i trpěl, já si to občas i užívám, takže neustoupím .."

Já šílenstvím netrpím.
Užívám si každou jeho vteřinu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 3 4100 stojí 1600Kč.
5100 by mohla stát kolem 2000Kč nebo $99
Cena při uvedení na trh možná 129US$?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.