Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GIMP 2.9.2 přináší GEGL s až 64bit přesností!

Významná vývojová verze na cestě ke GIMPu 2.10 přichází. Přináší sebou 16/32bit barevnou hloubku, základní podporu OpenEXR, preview mnoha filtrů, hardwarovou akceleraci a mnoho dalšího.

S GIMPem 2.9.2 se tak konečně můžeme podívat na to, jaký bude jednoho dne svět bez ono nešťastného omezení na 8bitové barvy, s počítáním věcí prakticky jen na CPU a tak podobně. Nová nativní podpora 16bit (2^48 = 281 biliónů barev) a 32bit barev (2^96 = 79 kvadriliard barev) znamená obrovský skok z 8bitového omezení (2^24 = 16,7 miliónů barev) a tato verze podporuje vyšší barevné hloubky pro formáty PNG, TIFF, PSD a FITS. Na podpoře OpenEXR se pracuje, je tu testovací implementace. Stejně tak je možné zkoušet implementaci podpory formátu WebP.

Další podstatnou novinkou je náhled na práci filtru přímo v okně s fotografiív („on-canvas preview“) pro mnoho filtrů, plus experimentální podpora hardwarové akcelerace renderingu i processingu skrze OpenCL. Přepracovány jsou algoritmy pro zmenšení velikosti snímku, které nyní produkují kvalitnější výstup. Pro kalibraci barev používá nový GIMP nástroj LittleCMS v2 s podporou barevných profilů ICC v4.

Všechny nástroje v této verzi pracují za pomoci GEGLu, jsou zde dva nové, již téměř dokončené: Unified Transform a Warp Transform, z těch dřívějších, které doznávají vylepšení, uvádí autoři Blend, Align a výběrový nástroj Foreground. Mezi experimentálními nástroji se objevují N-Point Deformation, Handle Transform, Seamless Clone a MyPaint Brush. VRtáte-li se rádi v metadatech, tak nově je možné experimentálně zobrazovat Exif, XMP a IPTC (zatím chybí podpora přidávání metadat a jejich změny). GUI poskytuje větší možnosti konfigurace a zapracovalo se též na digitální malbě.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku GIMP 2.9.2 přináší GEGL s až 64bit přesností!

Úterý, 1 Prosinec 2015 - 11:35 | Marv-CZ | Netahejte prosím do češtiny anglickou mluvnici....
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 17:54 | Jirka1 | Mají smysl při výpočtech, obzvlášť float.
Pondělí, 30 Listopad 2015 - 13:03 | PV | Mají tak velké bitové hloubky nějaké praktické...

Zobrazit diskusi