Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries zahájí 14nm výrobu v prvním pololetí 2015

TSMC, Samsung a Intel často zveřejňují plány ohledně vývoje i nasazení nových procesů; GlobalFoundries tak sdílná nebývá. Tentokrát udělala výjimku, a tak známe její program na rok 2015…

Intel svůj 14nm proces má prakticky na trhu, s TSMC a 16nm výrobou to vypadá na léto, Samsung se 14 nanometry z rizikové na sériovou výrobu právě přechází, aby ji v prvním kvartálu mohl nabídnout zákazníkům a následně se posunout do fáze masové výroby.

Podle rozhovoru, který poskytl starší vice-prezident GlobalFoundries Chuck Fox redakci DigiTimes, se alespoň krátkodobý rozvrh této společnosti nijak výrazně neliší od plánů Samsungu, minimálně v krátkodobých výhledech lze připustit maximálně několikaměsíční odstup. Podle Foxe zahájí společnost masovou výrobu v prvním pololetí, půjde o variantu procesu 14nm LPE. Ve druhém pololetí nabídne vylepšenou variantu nazvanou 14nm LPP.

Již víme, že Samsung má pro 14nm LPE proces několik zákazníků. Jedním z klíčových je Apple, předpokládá se, že dalším by mohla být mobilní divize společnosti a výroba SoC Exynos pro Galaxy S6. I GlobalFoundries již má nějaké zájemce o 14nm LPE výrobu, ale není konkrétní. Předpokládá se, že by mohlo jít o Apple, který s rostoucím počtem nových zařízení bude požadovat stále vyšší výrobní kapacity - GlobalFoundries vybavená totožným procesem jako Samsung se stává logickou volbou.

Fox ale zmínil, že daleko větší zájem jeví partneři o pokročilejší LPP proces. Protože se ale do masové výroby nedostane dříve než v létě, bude mít GlobalFoundries o něco obtížnější získat zákazníky, protože to již bude existovat poměrně silná konkurence - TSMC se svojí 16nm výrobou.

Co znamená 14/16nm FinFET výroba pro osobní počítače a rok 2015? Vynecháme-li Intel, který na vlastní variantě procesu nabídne kompletní portfolio (čemuž jsme se už několikrát věnovali), budou dopady minimální. Minimálně po první tři kvartály se zřejmě procesy GlobalFoundries, TSMC a Samsungu budou používat téměř výhradně pro ultramobilní produkty. 14nm grafických karet se podle aktuálních informací dočkáme nejspíš až v roce 2016.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries zahájí 14nm výrobu v prvním pololetí 2015

Neděle, 21 Prosinec 2014 - 12:19 | Pjetro de | Hej, fyzika je svina. Atomy a molekuly sa kvoli...
Neděle, 21 Prosinec 2014 - 09:40 | Tomáš Černák | Zmetkovitost není problém. Problém je, fyzika,...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 16:48 | trodas | Je pravdou, že Intel s 14nm vyrábí zatím jen malé...
Pátek, 19 Prosinec 2014 - 11:55 | Pjetro de | Intel svojich 14 nm uz ma ... No jak sa to zobere...

Zobrazit diskusi