Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GlobalFoundries vybavuje další továrnu pro 300mm wafery

GlobalFoundries logo velké
GlobalFoundries krátce po svém založení získala šestici továren Chartered Semiconductor v Singapuru. Doposud se na moderních 300mm waferech vyrábělo jen v jediné, zanedlouho však přibude další…

Ze všech šesti továren v Singapuru byla pro moderní výrobu vybavena pouze Fab 7, ze které ještě za dob samostatného Chartered Semi pocházela určitá část procesorů AMD, pokud „domácí“ továrna v Drážďanech nestíhala. Fab 7 stále patří k tomu modernějšímu, disponuje výbavou pro 130-45nm výrobu a je zatím jednou ze tří továren GlobalFoundries, která je schopná výroby na <100nm procesech. Dalšími jsou Fab 1 v Drážďanech (32nm SOI, 28nm) a Fab 8 v USA (20nm, příprava na 14nm).

Podle zpráv, které potvrdil viceprezident KC Ang, bude jedna z 200mm továren v Singapuru vybavena linkami pro výrobu na 300mm waferech. Záměrně se vyhýbáme slovu „novými“, nepůjde o zbrusu nové stroje, ale technologii zaběhlou u společnosti ProMOS. Ta patří mezi výrobce pamětí, kteří nepřežili nedávnou krizi - GlobalFoundries, která výbavu továrny ProMOS koupila, ji po přestěhování z Tchajwanu využije pro modernizaci vlastních kapacit.

Továrna nyní disponuje linkami na 110-130nm procesy, po zásahu ale nabídne až 45nm technologii. Ta bude i nadále využívána pro výrobu řídících obvodů k LCD panelům, komponent pro řízení spotřeby, čipů pro čtení otisků prstů apod. Po inovaci nabídně továrna výrobní kapacity pro 1 milion 300mm waferů a 1,3 milionu 200mm waferů [pravděpodobně za rok], což po přepočtu odpovídá 60 a 40 procentům její výrobní kapacity.

Zdroje: 

Diskuse ke článku GlobalFoundries vybavuje další továrnu pro 300mm wafery

Žádné komentáře.