Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google dostal ve Francii pokutu za to, že nabízí mapy zdarma

No jak kdosi navrhl na Lupě, zpoplatnit Google Maps ve Francii. Francouzi to té firmě už potom vysvětlí, v některých případech možná i ručně ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No zajímavý, to jako když tady začnu podnikat a nabízet nějaký produkt zdarma na internetu, tak mě může zažalovat firma někde od Eskymáků, že jí kazím obchody ? egalite fraternite liberte

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, svět se v prdel obrací, lapidárně řečeno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, kdyz se gugl zavaze, ze toho nezneuzije a bude nabizet navigaci a mapove podklady zdarma NAVZDY, nikdy nezavede zadne premiove sluzby, poplatky a reklamy .... tak OK, ukaze se, ze je to fakt samaritan a chce nam to dat zadarmo. Pak problem nemam, vyhraje spotrebitel a vyrobci klasickych navigaci hold spadnou do propadliste dejin jako ukoncena technologie. Nicmene tohle gugl nikdy neudela, protoze v tom ma rozjety byznys az zlikviduje konkurenci ..... no a to je prave to spatne, HODNE SPATNE! ZADNA FIRMA VAM NIKDY NIC NEDA ZADARMO!!! Ani Linux ve sve podstate neni zadarmo!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to som rád že firma Bottin Cartographes predáva svoje produkty za nekresťanské peniaze a tým neporušuje "dobré" mravy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zaujímavé, prečo napríklad nežalujú Nokiu. Tiež majú v mobiloch navigácie zdarma a aj na webe majú mapy zdarma. A osrať nejakú dominanciu na trhu. Ak sa odvolávajú na dominanciu na trhu, tak MS ju má dosť pochybnú možno v rámci OS, prípadne Office, ale určite nie v mapách. Takže ak nemá v mapách dominanciu a ani Nokia ju nemá, tak kľudne nech aj ju žalujú.
A napadlo ma, že si založím firmu, budem predávať mapy a tiež ich zažalujem. Alebo si proste vyhliadnem firmu, čo má jednoznačnú dominanciu a začnem podnikať v tej oblasti a potom ju zažalujem, lebo mne sa nebude dariť.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hahahaha...
Dobre vam tak, blbecci...
Kdyz jsem tu psal, ze cela slavna Evropska komise je banda kokotu, tak jsem tu byl kamenovan, ze proste MS se musi a musi a musi pokutovat a pokutovat a vice pokutovat, protoze tak je to spravne, protoze je to spravne.
No, a tak mate, co jste chteli....Respektive Francouzi maji, ale ono se to nezastavi SAMOZREJME u Google maps.
Vubec podezrele urcite je, ze takovy Linux je v mnoha pripadech zdarma...to je nekala konkurence jak svine...a Android...a....a ono se vzdycky neco najde.

Jak byl ten pribeh?
Kdyz prisli pro zidy, byl jsem ticho, pac nejsem zid...
Kdyz prisli pro komunisty byl jsem ticho, pac nejsem komunista....
Kdyz...
...
A kdyz prisli pro me, nebyl uz nikdo, kdo by se mohl ozvat....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S EU souhlasím, ale co s tím? Nic, nezbude nám nic jiného než sklopit uši a držet hubu. Tak jako v minulosti, když se po druhé světové dělila Evropa. Na nějaké malé česko každý sere, dokud to malé česko nezačne srát ty velké (Fra, Ger) tím, že vyrábí kvalitně, levně. Tak mu tam zavedeme demokracii ala EU a ono zkrotne a když ne tak mu to nařídíme.

PS: dneska už si nevybereš, USA je passe, Australie to taky není nic moc, GB všude samé kamery. Leda někde na sever (Estonsko), ale problém bude s jazykem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak z mého pohledu je mezi Google a Microsoft rozdíl.
V případě MS šlo o to, že IE nebo WMP byly uživatelům dodány přímo pod nosem. Když jste měli třeba mp3 soubor, tak automaticky se již otevřel WMP. Uživatel tedy na začátku neměl možnost volby jiného přehrávače. Čímž vznikla situace, že jiný přehrávač nepotřebovali nebo o něj přestali zajímat nebo o jiných možnostech nevěděli.

U Google je situace jiná. Ten Google Maps nikomu nevnucuje. Použití Google Maps je dobrovolné. Tudíž nevzniká žádná monopolní situace. Je to pouze svobodná volba uživatele nebo výrobce navigací. Copak má Google být pokutován za to, že jeho produkt používá hodně lidi?

Že firma nabízí svůj produkt za výhodnou cenu než jiné firmy, ještě neznamená, že dělá něco nekalého. Jde pouze o dravou konkurenci. Pokud to jde výhodně, tak buď se přizpůsobím nebo donutím ostatní, že můj produkt je lepší, nebo zhynu.

Navíc žaloba byla podána nesmyslně. Smysl by to mělo pouze tehdy, pokud by žalovala za to, že Google Maps je standardní součásti mobilních telefonů s Androidem. Pak by ale musela zažalovat i Nokii za svoji Nokia Maps nebo Microsoft za Bing Maps u WP7. V tomto případě jde o analogii původní žaloby MS za IE nebo WMP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

třesky plesky...
95% uživatelů PC jsou počítačoví analfabeti - tedy nezvládnou si sami nainstalovat přehrávač, či prohlížeč - můžeš mi říct, jak si běžný člověk nainstaluje prohlížeč na internet dle výh představ, kdyby s holým systémem žádný nedostal ?? :D
Četls to vůbec po sobě ? Nejdřív tvrdíš, že je v těchto dvou případech rozdíl, Microsoft "pomlouváš", pak je najednou produkt zdarma v pořádku a ve finále jsou obě žaloby stejné..:oO

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je problém uživatele, že neumí pracovat s počítačem. Před pár lety bylo normální, že OS byl jen holý systém. Pokud jsi něco chtěl, tak jsi to chtě nechtě musel instalovat. V dnešní době skoro všechny operační systémy obsahuji nějaký ten základ, kde analfabet nemusí nic instalovat. Jenže dnes a tehdy jsou dvě různé období s různou počítačovou gramotnosti.
Mimochodem, když už takhle mudruješ. Jak asi takový analfabet nainstaluje Skype? Znám dost lidí, co si s počítačem moc nerozumí a přesto tam normálně používají Skype. Jak ten se tam asi dostal, když není standardní součásti OS?

Asi jsi nějaký puberťák, že nechápeš mé věty. Nikde si neprotiřečím. Rozdíl není v tom, že je něco zadarmo. Rozdíl je pouze ve vnucování. MS ty své produkty uživatelům vnutil. Google svým Google Maps nikoho nevnucuje.
A poslední odstavec je pouze domněnka. Samotná žaloba, o které je řeč, je nesmyslná - žaluje Google Maps jako službu. To srovnání s Nokii a MS je pouze v případě, kdyby ta žaloba byla podána jinak - Google Maps je v přístrojích vnucen. Jenže nebyla, a proto nejsou žaloby stejné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když už si hrajeme se slovem "ZDARMA", tak srovnávat obě žaloby, je přitažené za vlasy.

Tehdy u Microsoftu vůbec nešlo o to, že je IE nebo WMP zdarma. Vždyť konkurent IE - Netscape Navigator a konkurent WMP - RealPlayer tehdy byly také zdarma. Jaký by měl smysl žalovat MS za to, že nabízí své produkty zdarma, když konkurence nabízí také produkty zdarma?
Tehdy byla žaloba Microsoftu za to, že své produkty IE a WMP "INTEGROVAL" do svého operačního systému. Tím výrazně ztížil pozice konkurentů. Před tímto krokem měl každý uživatel volbu, co si instaluje (IE nebo Netscape, WMP nebo RealPlayer). Po tomto kroku tato volba padla. Proč se zajímat o nějakou konkurenci, když už prohlížeč mám (IE)? A toto tehdy šlo.

V případě Google jde pouze o to, že nabízí Google Maps zdarma. Kdežto žalující nabízí mapy za peníze.

Tak mi tedy řekněte, v čem jsou tedy obě žaloby stejné?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja súhlasím. Google nie je jediný, ktorý ich ponúka zdarma. A fakt ich iba ponúka, nevnucuje sa. Každý si môže vybrať, či použije tie od Google, MS alebo Nokie.

Mňa by zaujímalo, čo by urobili, keby Google odmietol zaplatiť. Určite existujú rôzne páky. Ale fakt by som chcel vidieť, ako ich donútia. Odstavia Google pre celé Francúzsko? No asi by konečne prišla poriadna revolúcia, ako v minulosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ked si na Androide, moc si nenavyberas - skus najst zdarma navigaciu, takze ti, co ju predavaju, mozu mat ohrozeny rozbehnuty obchod - jedina nevyhoda programu od Googlu je ze nie je offline. Az by to Google dorobil, mozu to zabalit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V podstate je to stejne, jako kdybychom po Googlu chteli, aby nabizel nejen Google maps, ale jeste mapy od Seznamuy a dalsi ch 100 poskytovatelu. Proste clovek vleze na www.goole.com, a tam neuvidi tlacitko "mapy", alebrz uvidi 100 tlacitek s ruznyma mapama. Mozna by se Googlu mohlo podarit snizit tento pocet na finalnich 10 a vsichni by byli spokojeni.
OMFG????
Ted pohled normalniho cloveka:
Existuje stranka www.google.com
Kdo na ni vleze, uvidi tam takovy obsah, jaky si tam jakasi firma "google" preje. Jestli tam budou hrajici si kotatka, a nebo mapy, je ciste na uvazeni vlastniku teto stranky.

Chape to kazdy, mimo socialistu v EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ono keby tu žalobu podali inak, teda na google maps v mobiloch, tak nemôžu argumentovať dominanciou. To by fakt museli žalovať aj Nokiu aj MS a tvrdiť, že sa dohoídli, že to dávajú zadarmo, aby nikto iný na trh s mapami nevstúpil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vindis, si vedla jak ta jedla, tvoje stanovisko je zalozene vyslovene na sympatiach - Google milujes a MS nenavidis. Nie je tam rozdiel. Snad len v tom, ze Google je len na zaciatku svojho monopolu, MS ho ma uz dlhsie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prdlačky. Na rozdíl od jiných si držím určitou nezaujatost. Používám jak Microsoft, tak i Google. A nemám mezi mini žádnou averzi čí zbožnost.

Jenom uvádím pravdivá fakta. Pokud nevěříš, tak si raději projdi obě žaloby. Microsoft má monopol. Stejně tak i Google má monopol. Ale o tohle tady přece vůbec nejde. V případě Microsoftu tehdy šlo pouze integraci. Proč myslíš, že existovaly verze N? Tady jde pouze o to, že Google nabízí něco zdarma. Žádnou integraci. Jenže co má Google dělat, když obyčejný lid slyší na slovo zdarma a využívá tak jeho služby? Firma Bottin Cartographes mohla také kdykoli změnit taktiku a nabízet své mapy zdarma, ale neudělala to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Megařetězce jako Tesco a další mají taky dominantní postavení a nejeden malý obchůdek kvůli nim zavřel navždy. Ještě jsem neslyšel, že by je žaloval. To je snad skoro totéž, jen tam nedávají nic zadarmo, ale mají nižší ceny. Vynechám teď kvalitu zboží a taky psychologické obchodní triky.
Když tak přemýšlím, z tohoto pohledu bylo před třiceti a více lety líp. Od kámošů jsem si nakopíroval písničky na kazety a nikoho netrápila nějaká autorská práva, každý to považoval za samozřejmost. Teď každý den čtu o parazitech jako je OSA, gauneři kteří nám vládnou rozkradli republiku a když už není kde brát, zvýší daně. Připadám si jako v Půlnočním království....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ještě jsem neslyšel, že by je žaloval." ..... ehm, to si dovolim nesouhlasit. Vim, ze na tesco a podobne bylo spousty zalob, bohuzel v tehdejsim striktne kapitalistickem rezimu o tom pochopitelne nemohla byt rec ... jeste si pamatuju, jak jsem vsem rikal, ze oni maji pravdu, ze ty retezce toho ve skutecnosti zneuzijou (taky proc by ne ze?) ...... no a mel jsem pravdu. A ted jsme v zacarovanem kruhu .... a pokud ministerstvo zemedelstvi neudela "trosku socialisticke" rozhodnuti a nenastavi pevne dane vykupni kvoty (trochu striktnej nez jak to kdysi udelalo) a hlavne zavazne pro vsechny zemedelce a odberatele bez ohledu velikost, neomezi import nekvalitniho zahranicniho zbozi, tak budem porad jen zrat odpad evropy a ciny ..... avsak s nejvyssim poctem umrti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč omezovat? Pseudopravicovým stranám jde přece o omezení počtu důchodců, aby bylo víc peněz pro multimilionáře.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel není "pseudo-" pravicové. Je to jen pravicové. Jde o důsledek privatizace politiky velkými firmami, k čemuž česká verze pravicovosti nevyhnutelně vede. Ale to jen na okraj, dnes už snad podstatná část lidí chápe, že termíny pravice a levice jsou tu jen od toho, aby se třetí smál.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To ovsem nema s pravicovosti VUBEC nic spolecneho....
Vlady, ktere tu za posledni leta(desitky let) mame, nemaji s pravicovosti prilis spolecneho. Nekdy byly naznaky...ale trebas soucasna vlada je silne levicova...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem psal výš, pojem pravicovost nebo levicovost je dobrý jen k tomu, aby se lidi rozhádali mezi sebou a neviděli skutečnou podstatu konfliktu. Důkazem budiž, že naprosto stejná fakta lze převyprávět oběma způsoby - i tak, že vypadají jako vrcholně levicová, i tak, že vypadají právě obráceně.

Člověku by mělo být úplně jedno, jestli má vláda (nebo někdo jiný) tu či onu nálepku. Jediné, co je podstatné je, jestli jednání vlády je v souladu s mými zájmy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S tim ovsem vubec nemuzu souhlasit, ale to by bylo na delsi politickou debatu:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ta to je fakt dobre a kus divne ..dostat pokutu za niečo čo je v osobnom duševnom vlastnícve firmy, fakt zvratene..a kde je zakon o ochrane akože ACTA..ako možem dostat pokutu za niečo čo som vyrobil a davam to z vlastnej vole zadarmo....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jeste k ms a jejich mapam by meli frantici zazalovat nokii, ta dava taky mapy zdarma a dpminantni postaveni ma v poctu prodanych telefonu. no a pak jeste pekarnu v horni dolni, protoze k nakupum davaji zdarma letak kde je mimo jine mapka jak se k nim dostat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Cartographes nejde stejným způsobem po Microsoftu?"

Protože to nejdřív zkusí na Google a pak půjde po dalších, jinak je to totiž už příliš vysoké riziko neúspěchu, kdyby je někdo oficiálně nazval trollem.

Na straně jsou skvělé mapy zdarma, na druhé straně je jedna firma, která má našlápnuto k zabití konkurence na celém světě. (co se týče map)

Když si vezmete rozvojové země, tak ty nemají šanci prorazit na globální trh proti službám "zdarma" od megakorporací.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak, az pak gugl ve Francii znici konkurenci, tak je zacne prodavat ..... nebo spis tu free verzi nejak orizne, da do ni reklamy a za "pro" verzi si hold clovek priplati. A pak se najdou lidi, co zjisti, ze kdysi davno byla placena verze, ne od guglu, byla jeste levnejsi a umela toho mnohem vic ...... nebudem si nalhavat, ty gugli navigace a mapy stoji pekne za houby (treba jedu po ceste 90, navigace se ozve: tady odbocte .... ), gugl je vyhledavac, vse ostatni stoji za dve veci ....... frantici maji stesti, ze maji na tohle funkcni zakony a nedovoli se ovladat nenazranyma megakorporacema ... muzem jen tise zavidet

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kazda mince ma dve strany. Ma google vyhrat nebo prohrat? Kdyz prohraje, tak to bude takova divna prohra. Ale kdyz vyhraje? To urcite taky neni spravne. Nemusime chodit daleko, nase hypermarkety, kde nakupuje tak 90% lidi potraviny. Nekdy pred 20ti lety zacaly vznikat a uz tenkrat je mely zakony zarazit (treba jako v Holandsku). Dnes to funguje tak, ze retezce tlaci na vyrobce o co nejnizsi cenu, cimz klesa kvalita. Nakupuji ve velkem a vynuti si nizsi nakupni cenu. Muzou si dovolit nekolika set procetni marze. Zprvu timto prakticky zlikvidovali jakoukoliv konkurenci, tim ze meli levnejsi zradlo. A dnes? Muzeme jenom plakat, ceny jsou mnohem vyssi nez by musely a zradlo ma tristni kvalitu, protoze retezce hrabou a hrabou a nic jim v tom nebrani. Jsou staty, ktere maji zakony, ktere jim v tomhle brani. Lidi jsou jen ovce a kdyz bylo levnej v hypermarkety, tak zcela logicky nakupovali tam, na tom vlastne neni ani nic divneho. Gugl je velka firma, jde ji o zisk a tim, ze nabidne neco zdarma, tak se pochopitelne zalibi lidem, jenze on ocekava, ze naprosto znici konkurenci (ktera pokud ma zivnost zalozenou na mapach, tak pochopitelne zkrachuje) a pak si nasadi sve premiove placene sluzby, reklamy a podobne. To pochopitelne neni spravne, kdyby gugl vyrabel jen mapy, nikdy by je nemohl davat zadarmo. A v tomhle je pochopitelne kamen urazu. I kdyz se na to normalni ovce diva tak, ze prohral protoze neco daval zadarmo, coz se muze zdat na prvni pohled absurdni ..... dava to naprosto zrejmy smysl. Konkurence je dobra, vede ke snizovani cen, ale pouze v rovnocennem prostredi a ne, kdyz jedna mamuti firma zabyvajici se uplne necim jinym, bezostysne takto zlikviduje konkurenci na uplne jinem poli pusobnosti. To je proste spatne, u nas se to muze stat, ve Francii, jak vidno nikoliv. Doufam, ze gugl dostane pekne na prdel ....... uz me ta firma leze krkem delsi dobu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

COZE?
Ty jses tak blbej, a nebo to jenom hrajes?
Retezce tlacej ceny dolu, a proto jsou ceny vyssi?????
ROFL????
Retezce tlacej cenu dolu. Dalo by se rict, ze za kazdou cenu. I za cenu snizovani kvality. Pravda.
Ovsem, ze by to bez retezcu bylo LEVNEJSI???? Kdyz sami zemedelci rikaji, ze prodavaji retezcum na hranici prodelku - a retezce to prodavaji diky konkurenci s minimalni marzi???
Ja si obcas kupuju potraviny od malych dodavatelu.
Uzene maso - 250kc/kg
Spek - 200kc/kg
jitrnice, jelita, burty - 150 az 200kc/kg
atd
atd
Jidlo je to kvalitnejsi. Ale ze by to bylo nejak levnejsi, nez koupim v TEscu, to jsem si fakt nevsiml.

Jinak je moc krasna tva myslenka, ze "kdyz google vyhraje, neni to moc dobre". Takze : Zdedim 1000 milionu kc. I reknu si : Juuu, ja jsem tak bohaty, ze bych trebas mohl koupit jednu pekarnu tady u nas ve meste, a budu rozdavat pecivo mym spoluobcanum zadarmo, a ja z toho budu mit super dobry pocit....
Nasledne me zazalujou, ze chudaci pekari z vedlejsi vesnice maji nizsi obraty, a zavrou me.
To je ale krasny svet, v jakem chcete zit....BLEEEEE

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, az dostanes obcanku, tak se muzem bavit. Do te doby nech nakupovat rodice .... je videt, ze vubec nechapes, jak tyto retezce zruinovaly male zivnostniky a zemedelce, vysrubovaly ceny a drzi je stale vysoko, zatimco kvalita dopadla na same dno hnusu. Ani netusis, jake maji tyhle retezce politiku. Dnes se musis jo snazit, aby tesco koupilo tvuj vyrobek, musis jim dodat nekolik dodavek zadarmo ze zacatku! Asi i proto se cely slavny byvaly carrefour v kr.poli v Brne ZAPLATIL ZA 3 TYDNY! A kdyz zemedelci prodavaji litr mleka za 3Kc a kilo kureciho masa za 14, tak fakt nevim v ktere zemi zijes, ze tam obchodnici tlaci marze k minimu a pry jeste prodelavaji ..... tak jsem se dlouho nepobavil, ale fakt prozrad, hned se stehuju!

A ten tvuj pripad s tim, ze zdedis giga a budes davat rohliky zadarmo je trefny. Samozrejme, ze by te meli zavrit (uz jen za ty kecy), protoze jednou by ti ty prachy dosly a kde by lidi nakupovali, kdybys odrovnal vsechnu konkurenci? Navic v pripade guglu, tesca a podobnych, by slo jen o to, ze jakmile zlikvidujes konkurenci, tak bys zacal ten rohlik prodavat za 10 korun ...... a jestli tohle ti v te tve zemi prijde normalni, tak beru zpet, v takove zemi jak ty, bych fakt zit nechtel!

Tohle jednani se nazyva zneuziti dominantniho postaveni na trhu ...... kupodivu kdyz se tak divam, tak na takove smejdy mame taky nejaky metr uz i u nas http://www.compet.cz/hospodarska-soutez/zakazane-dohody-a-zneuziti-domin...
Takze kdyby u nas gugl napadli, tak maji taky sanci uspet ... skoda, ze tyhle zakony tu nebyly pred 20ti lety, mohli jsme zrat stejne kvalitne jak ve zbytku evropy, kde si nenechali na kazdem rohu vystavit 5 hypermarketu a zlikvidovat male obchody a zemedelce .....
Nebyt lidi jako ty, mohlo byt lip .... tak se mej a pozdravuj Reje na tv h@vna az ti bude zas cpat do hlavy, jak jsou na tom ty retezce spatne s marzema:o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, nehrajes to.
A nejses jen blbej, jeste k tomu jses komunistickej zmrd.
Takze s pozdravem "levicovy intelektual do domu, hul do ruky" se s tebou loucim, nebot rozhovory s lidma jako jses ty me zpusobuji zdravotni problemy...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

doporučuji sérii článků na iHned - dělali srovnání toho co obsahují řetězci nabízené potraviny v jejich levných "značkových" výrobcích
http://life.ihned.cz/c1-53684510-potraviny-deli-stredni-evropu-porovnejt...
http://life.ihned.cz/c1-53673100-kvalita-potravin-v-ohrozeni-obchodni-re...
http://ekonom.ihned.cz/c1-54198850-proc-jsou-v-nemecku-potraviny-levnejs...
...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No a o cem to svedci?
Svedci to o tom, ze lide chteji kupovat levne potraviny, i kdyz nebudou tak kvalitni.
Ale nejlepsi bude vzit si na pomoc realna cisla - vezmeme si priklad klasicke firmy, o ktere se tu pise: Tesco.
Pokud se podivame do ucetnich zaverek Tesco Stores CR, zjistime:
Obrat: 2010 = 42 816 mil. 2009 = 41 104 mil. 2008 = 41 631 mil.
EBIT (zisk PRED zdanenim): 2010 = 513 mil. 2009 = 395mil. 2088 = 542mil.

Co je ovsem zajimavejsi, je cisty hospodarsky vysledek za dany rok - tedy po odecteni dani a podobnych veci...
2010 = 227mil. 2009 = 60mil. 2008 = 138mil.

Pokud tato cisla nekomu rikaji, ze Tesco ma nejaky extra super obrovsky zisk z toho, jak odrbava sve zakazniky, at mi to ukaze.
napriklad ten rok 2009 je vazne uzasny - pri obratu 41 miliard kc je vysledny zisk 60 milionu. Proboha...cely retezec Tesko udelal za cely rok 60 milionu zisk - to je jak kdyz prdne do lesa....
ale i ten rok 2010, ktery byl nejuspesnejsi za posledni dobu je to 227milionu pri temer 43 miliardach obratu.

Kolik ze to je procent? pokud dobre pocitam, je to asi tak pul procenta? cca....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses fakt nemocnej socialista ...... zkus se podivat na wikipedii, co je zisk .... myslis, ze melo tesco zisk pro sve investory 60 micu za celou CR? Musel by ses podivat na jejich naklady na zbozi + rezijni naklady(bez mzdovych nakladu investoru pochopitelne), pak bys zjistil, ze vyvarili minimalne 20 giga jen to mlaskne .... ja si rikam, kdo je to v te vlade, pokud jsou tam lidi jako ty, tak se uz nedivim, ze zereme jenom odpad a predstavujem jen investicni zemi pro zhodnoceni kapitalu, diky neexistujicim regulacnim uradum ..... dopadnem jak ryze kapitalisticke USA => odbytiste cinskych smejdu.
Tys byl asi 20 let v komatu a probudil se hned po komunismu a mas plnou hubu kapitalismu (ano, tenkrat se to dalo chapat - taky proto mohla projit privatizace, cti: zbohatnuti par jednotlivcu, co tomu rozumneli), jenze si neuvedomujes, ze kapitalismus je uplne stejne zlo jak socialismus ..... jedina cesta je uprostred, se podivej na 100% rizene kapitalisticke USA, te nechaji zdechnout pred nemocnici, kdyz nemas prachy na lecbu. Na druhem polu je severni korea ..... mame to stesti, ze zijeme v zemi, kde je to tak nejak uprostred.
Nic, tahle debata byla o guglu a myslim, ze je spravne, kdyz se male firmy brani proti likvidaci a zneuzivani stran monopolu velkych gigantu jako je gugl a je spravne, ze jim stat pomuze (kdo jiny taky).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, ty vubec netusis, jak to na svete chodi, a poucujes ostatni, smutne...
Tesco je akciova spolecnost. To znamena, ze majitelem spolecnosti jsou akcionari, a ruzni reditele, dozorci rada a podobne jsou "obycejni zamestnanci".
Akcionari nemaji zajem na tom, aby redit Tesca bral 1 miliardu kc mesicne - to je docela nesmysl, proc by to proboha delali.
Kdyz se divam na vlastnickou strukturu Tesca, figuruji tam jacisi : Delamare Luxembourg Sarl 55% , a dale Armitage Luxembourg Sarl 45%.
Kdyz se podivame na slozeni dozorci rady, jsou tam narodnosti : Polska, Britove, Madar...
Takze jsou 2 moznosti: Budto je Tesco klasicka akciovka, a nebo se muzeme bavit o nejakem spiknuti a ucetnich podvodech, vyvadeni desitek miliard korun rocne nacerno a podobne.

A nebo mas tech 20 miliard nejak potvrzene? Nejaky zdroj, existuje?

K dalsim blabolum:
Privatizace, cti pokus vratit mezi lidi majetek, ktery jim komunisti ukradli.
USA uz davno nejsou bohuzel 100% kapitalisticke. Ono 100% to bohuzel neni nikde, no v USA posledni rekneme desitky let to jde od 10 k 5 smerem k socialismu.
Nechaji te zdechnout pred nemocnici, kdyz nemas prachy na lecbu - kdyz reknes A, rekni i B, laskave : Nechaj zdechnout ty, co se dobrovolne rozhodli NEPLATIT si zdravotni pojisteni. To je samozrejme kazdeho volba, a samozrejme, kdyz pak nemaji na lecbu, tak je klidne nechaji "schcipnout". To je podle me JENA POUZE SPRAVNE. Bohuzel uz i v te USA zavedli, ze tohle defacto neni mozne, a podle toho to tam taky zacina vypadat. Vydaje statu na socialni oblasti brutalne narustaj a neni cesty, jak z toho ven. V USA defacto v dnesni dobe je v mnoha oblastech naprosto cisty socialismus.

Rozhodne nemame stesti, ze zijeme nekde, kde je to uprostred. Za stesti bych povazoval, kdybychom zili ve 100% kapitalismu, kde kazdy plati jen to, co skutecne chce, nikdo nikoho nenuti vyuzivat slusby, ktere nechce, a kazdy clovek 100% zodpovida za sva rozhodnuti. A pokud udela rozhodnuti spatna, je to ciste a jen a pouze jeho vec.

Rozhodne je spravne, kdyz se male firmy budou branit proti komukoliv, kdo s nima bude souperit na volnem trhu. Muzou se branit lepsima sluzbama, osobnejsim pristupem k zakaznikovi, a nebo nejak jinak, jak uznaji za vhodne. Ale branit se tak, ze budeme zakazovat nekomu nabizet sve sluzby za podminke, jake si urcim, je cesta do pekel - a ta, jak dobre zname, je obvykle dlazdena dobrymy umysly.

Mimochodem - jen tak jako priklad. Pracuju ve firme, kde prodavame produkt, ktery nabizi nekolik - a mozna nekolik desitek - nasich konkurentu zcela zdarma. Napriklad nasi databazi firem docela solidne konkuruje Seznam.cz, ktery ty same informace dava lidem a firmam zcela zdarma.
Nemeli bychom zazalovat Seznam, ze je to nekala konkurence, ze jeho vyhledavani firem zdarma nam nici ksefty?
Asi bysme meli, co? Vzdyt takovy Seznam je tu taky dominantni hrac na trhu v teto oblasti...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takze podle Vas je OK, ze nechate umrit pred nemocnici cloveka, ktery nemuze (protoze na to treba nema) platit zdravotni pojisteni? Vy apriori predpokladate, ze kazdy je zlodej nebo se snazi odrbat stat nebo nekoho dalsiho

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nene, to bylo spatne pochopeno : Apriori predpokladam a TVRDIM, ze nejvetsi zlodej ze vsech je stat, ktery se neustale snazi okrast a odrbat kazdeho z nas. A nebo teda minimalne ty, co neco vydelavaji...Ja jsem z toho duvodu od 1.1. prestal byt zamestnanec a uz v zivote zamestnanec byt nechci....Protoze o kolik me stat okradl...no nic.
S tim zdravotnim pojistenim:
Oddelme, co si JA nebo TY myslis o tom, kdo koho ma nechat chcipnout, a podivejme, jak to ma resit SYSTEM.
System ma dat kazdemu moznost se svobodne rozhodnout. Pracovat / nepracovat...platit pojisteni / neplatit pojisteni....kourit/nekourit....chlastat / nechlastat....proste stat nema co kecat lidem do zivota.
S tim, ze nasledky si ti lide nesou sami. Nejses pojisten -> leceni si zaplat -> nemas? Tak papa lala....

To je pohled, jak ma fungovat SYSTEM.

A ted co s tema, co by chcipali pred nemocnici. Dobre...TY osobne, nechal bys tam ty lidi chcipat? Ty osobne, ne tvuj strejda, ale TY. Ja osobne si rikam, ze nekoho ano, nekoho ne...No, ale jak to ted udelat, ze jo...Socialista rekne : Dame na to dane, a z tech dani ty lidi zachranime. A ja na to rikam: NASRAT! Ja rikam : dam urcitou sumu penez nejake charite, co bude tyto lidi zachranovat. Dam te charite, kolik ja CHCI. Mozna ji dam vic, nez o kolik me stat okrada na danich - i to je mozne. Mozna dam 1 korunu roce, i to je mozne...kazdy jeden clovek by mel mit sanci si o svem zivote, o svych darech a svem soucitu rozhodovat sam.
Byl by clovek vetsi ci mensi svine, ze da vice ci mene? Ne. Je to kazdeho vec, dobrocinnost. Nikdo nikoho nemuze NUTIT k soucitu, proboha...Jak nas stat nuti ted.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"kdybychom zili ve 100% kapitalismu", tak platíme jak mourovatí nějakému monopolu, oligopolu nebo kartelu. Regulační a antimonopolní úřady neznikly před monopoly, ale až jako reakce na ně a na jejich "tržní" chování - kde není konkurence, nastává cenový diktát.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Regulacni a antimonopolni urady VZDY vznikly az v situaci, kdy se stat zacal odklanet od kapitalismu a priklanet k socialismu.
K tomu, aby monopol ci kartel mel ve volnem trhu dominantni postaveni na trhu, je potreba jedne zasadni veci - aby u neho zakaznici zustali a neodesli ke konkurenci. Samozrejme, jelikoz je nejvetsi, muze napriklad davat nejvic penez do vyvoje a tudiz ma nejlepsi produkt a tim si drzi dal svuj monopol...Pokud vsak kdykoliv polevi, vznikne dira na trhu a tu okamzite zaplni nejaka dalsi firma.
Mimochodem - klasicky priklad u nas je cena benzinu.
Spousta benzinek ma ceny podobne....je to mozna skoro az kartel - akorat jim to neprisijou, ale jsem presvedcen, ze to kartel je. Jak tomu ty urady zabranily? Ehmmm....nijak. Ale presto existuje napriklad sit benzinek ONO, kde je benzin o 2-3, mistama i 4 koruny na litru levnejsi. Takze kdyz kolem takove jedu, jsou tam fronty aut. Takze, maji ostatni kartel? Mozna, ze jo. A vadi to nejak? Me teda vubec, tankuju tam, kde to je levnejsi.
A VZDYCKY bude nekdo levnejsi ci lepsi, ci co zrovna vas konkretne zajima...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

z jiného soudku, kde mi snad dáte za pravdu - mobilní telefonie je v ČR jedna z nejdražších v Evropě, přitom kvalita a servis tomu neodpovídá, naši tři mobilní operátoři se k zákazníkům chovají jak přez kopírák.
add potravinářské řetězce : jenže ony ty "levné" potraviny nejsou zas tak levné. viz. uváděné odkazy. to co si dovolí prodávat řetězce tady, by si na "západě" nedovolili.
Uváděný ziskovost je tak nízká (za to by je akcionáři poslali na pastvu), že to bude podobně jako s českými bankami - české dcery platí zahraničním matkám miliardové platby za IT služby, a kde co, aby se vyvedly marže nezdaněné. Bez pohledu na celkové účetnicví a transakce dcera-matka, mají uváděné hospodářské výsledky nízkou vypovídací hodnotu.
Jako zákazníka mne zajímají moje zájmy : kvalita a cena. Když vidím na srovnatelně velkém rakouském trhu, že stejná třída/druh potravin je v lepší kvalitě a přitom nižší ceně, tak nakupuji tam jak to jen jde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilni telefonie: To nevim, opravdu. Ja osobne mam za 1000kc neomezene volani po CR, 200SMS a internet k tomu (pravda, s FUPem, bez FUPu bych musel dat o par stovek vice). To mi prijde fajn, ja jsem spokojen. Samozrejme, pokud clovek jde a koupi si prvni tarif, na ktery narazi, a pak s nim zije 20 let....nemuzu mu do toho kecat.
Druha vec je potom cena infrastruktury - jses si ZCELA jisty, ze vytvoreni infrastruktury a dalsi naklady proste nemohly byt vyssi, nez v sousedni zemi? Nic nekonstatuji, jen se ptam...

K tomu vyvadeni MILIARDOVYCH plateb za kdeco...existuji k tomu nejaka konkretni cisla, a nebo je to agentura JPP? A hlavne - PROC by to tak nekdo delal? Ty penize jsou stejne jednoho stejneho majitele, at to protoci pres kolik svych firem chce. A nemusi to delat nijak pokoutne, proste si ty penize vyplati na vynosech, proc by to delal tak slozite??
Maximalne me napadaji danove duvody, to je jedina moznost, a zrovna u Tesca tomu neverim, ze by to byl ten duvod. Respektive ted nevim, jestli je Lucembursko "danovy raj" ci ne - rozhodne i kdyby polovinu penez ze zisku takto vyvedli, porad to neni zadna extra slava...
Proste pouze konkurence je velka a ciste zisky jsou male...Jinak samozrejme zcela logicky pokud nekde maji jine zbozi levnejsi, tak nakoupim tam, pokud muzu. A to je prece v poradku, ne? Neni tahle metoda "hlasovani penezenkou" nakonec lepsi, nez vsechny regulace a zakazy a prikazy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Francouz vždycky nadržuje francouzovi. Jsou předpojatý jak v soudnictví, tak v politice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Google by měl té firmě vyhlásit válku. Vzhledem k tomu, že jsou to Francouzi, vyhrál by jí dřív než by udělal první krok.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle našich zákonů každý podnikatel musí odvádět daně státu, nebo něco v tom smyslu je to definováno v zákoně. Tudíž každý prodej zdarma je pro nenasytnou pokladnu státu ztráta, ze které nemá brebendu. Takže se takovým situacím dá předejít, že prodej se uskuteční alespoň za symbolickou korunu, z ní se odvede "vlčí halíř" státu (EU) a je klid.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To, že je něco zdarma, ještě neznamená, že firma žádné daně neplatí. Jediný, kdo v tomhle systému tratí, je pouze firma. Ze zákona musí platit daně a je jedno, v jakém zisku nebo propadu firma je a zda své produkty dává zadarmo.
Mimochodem firma, která funguje pouze tak, že dává něco zadarmo, by vůbec nepřežila. Musí mít nějaké příjmy. Ať už jsou to investoři, reklama nebo jiné produkty, za které si platí. V případě Google jsou příjmy všechny zmíněné, ale hlavně reklama. Takže logicky se dá říct, že daně platí z vydělané reklamy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za zneužití dominantního postavení bych rozuměla tomu, že Google mapy prodával a ve Francii se rozhodl je dávat zadarmo, ale pokud jsou distribuovány ještě před vznikem mapového softu frantíků, tak myslím, že není očem. Zvolili si prostě špatný business plán. Takhle by mohli žalovat i překladače od Googlu. Jinak zažalovat měl Windows Linux neb je zadarmo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Google obchodný model funguje tak prilákajú užívateľov napr. tým že ponúknu zdarma službu a inkasujú na reklamách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.